Да бе публиката е

...
У осталом, настанов се прави за мене (публиката) и треба да го прават според тоа што го очекува публиката
Публиката (според форумов) очекува диџеи што коштаат по 10-15К евра за цена од 5 евра, кога цената за истите надвор (за да им се исплати на организатори во земји со далеку подобар стандард од нашиов) е 30-50 евра минимум. Незнам зошто е толку тешко да сватите дека колку пари толку музика (буквално).
Башка може да замислам колку сите ќе се испосерете од мрчење ако се стави карта 600/800ден. нагоре (за некој посаглам диџеј), па муабети „овие нормални ли се македонија е ова“ , ќе земете pitchforks и ќе ги палите промотерите на колец на плоштад врзани за Ацета.
Втора работа, тие непознати (а добри) диџеи што мал круг луѓе кои стварно се интересираат за сцената/музиката ги знаат, нема да наполнат метрополис арена во доволен број за на било кој организатор да би му се исплатело. Освен ако не е луд/глуп/пун со пари па да прави журка за да си го направи ќејфот а не да профитира.
вакви настани се прават за публиката, а не за повеќе пари да земат организаторите.
Под кој камен ти живееш? Вакви ( и секакви настани) отсекогаш се правеле за профит, се прават за профит, и ќе се прават за профит. И тука нема ништо чудно нит лошо, така функционираат работите/журките/фестивалите - тоа што не ти е по твој вкус е десета работа. Башка, види погоре за публика vs што сака vs исплатливост за организатори
Имаш три многу едноставни опции
а) направи нешто во врска со тоа да се смени ситуацијата (мрчење на форум не се рачуна за “нешто“)
б) ако не те интересира , не оди. Не учествувај во дискусија па да се нервираш џабе.
в) Збирај пари да ги слушаш тие што сакаш на саглам фестивал надвор. Што, скапа е карта? Скап е превоз? Е скапо е бате. Скапи се тие, па скапа е и карта. Затоа не ги носат ни овде.
треба да удрат на оние ДЏи во подем како што се Дениз Коју, Фалгук,Сик Индивидуалс... имам сетови од нив и загарантирана журка имаш од нив. Прочитав некој го бара Астрал,,, немој да ме јебеш бе тие стан имаат во Чаир од што се редовни тука.
За непознатите диџеи ( за поширока маса од 3-4К луѓе) прочитај погоре. Ова за Астрал ти е ретардирана изјава пошто ако добро памтам не дошле од 2011. А доаѓаат максимум еднаш годишно ако и толку.
In b4 “овој им лиже гз и ке мољака организација за гратис - нити ги знам лично тие што организираат, нити ме занима кој/што/како.
Нити па планирав/ам да одам пошто ништо од ова досега најавено не ми прави ќејф.
Ама па тоа не значи дека треба да се понашам ко да сум паднал на глава ко мал и да не вклучувам елементарна логика пред да тропнам нешто.
Peace out.