Враќање во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Harald
  • Време на започнување Време на започнување
Германија можеби тоне, ама ние сме толку длабоко на дното, т.е имаме пробиено неколку дна, треба она да тоне ние да тапкаме во место едно 200 години за да не стигне.
Пишав на темава порано, да се вратиш во Мк значи дека треба да се занимаваш со елементарни проблеми. Да си во комфорт зона на општ работник во Мк е најубаво, пошто пола од работното и цело слободно време ќе ти помине во бркање институции/индивидуалци да си го завршат она за кое се платени.

Кога ќе имаш дете, изборот е едноставен. Ти треба функционално здравство, образование, сигурност. Кога ќе го ставиш тоа на кантар со Али Баба, изборот некако тежнее кон другата страна.
Se soglasuvam so boldot potpolno.
E sega, pari davam da mi kazhesh kako i/ili kade gi ima ovie raboti vo Shvedska denes.

Zdravstvo - dodeka ne vlegov vo firma koga plakja privatno zdravstvo, specijalist ni na google ne mozesh da najdesh. So privatnoto, Gospod zdravje da im dade na DKV, mozhe da zboruvame.

Obrazovanie - rabotev nekoi 6-7 godini na fakultet, i ushte odrzhuvam kontakti. Skoroto bea po site vesti za korupcija i zloupotreba na drzhavni pari fondovi i grantovi. Studentite dali 10% zasluzhuvaa realno da pominat ispiti sho imavme (master nivo).

Sigurnost - seriozno? Ozbilno ???
Vo WTC rabotam, rotacionite i sirenite mi zhiveat rent free vo glavata, nema den pod 5. Vo Vasteras isto, vo nekoj centralen / eliten del na gradot, tuku rechi isto.

Finansiite sho bea dobri ok Sverige, i toa vo sloboden pad - troshoci rastat nemaat gajle, platite kolku za adet.

Edno e kade e Shvedska a kade Makedonija denes (i drugi zemji diskutirani tuka), a drugo e dinamika na promeni, i koi od ovie raboti bi mozhele da se podobrat.
Pak, pari davam, nekoj da me sedne i dami objasni kako EU Shvedska Germanija i site drugi po red, od ovaa momentalna situacija, mozhe da se podobrat vo bliska idnina. Period na izbori e neli, zivi cirkuzi se.

E sega, pari davam da mi kazhesh kako i/ili kade gi ima ovie raboti vo Shvedska denes.

Zdravstvo - dodeka ne vlegov vo firma koga plakja privatno zdravstvo, specijalist ni na google ne mozesh da najdesh. So privatnoto, Gospod zdravje da im dade na DKV, mozhe da zboruvame.

Obrazovanie - rabotev nekoi 6-7 godini na fakultet, i ushte odrzhuvam kontakti. Skoroto bea po site vesti za korupcija i zloupotreba na drzhavni pari fondovi i grantovi. Studentite dali 10% zasluzhuvaa realno da pominat ispiti sho imavme (master nivo).

Vo WTC rabotam, rotacionite i sirenite mi zhiveat rent free vo glavata, nema den pod 5. Vo Vasteras isto, vo nekoj centralen / eliten del na gradot, tuku rechi isto.

Finansiite sho bea dobri ok Sverige, i toa vo sloboden pad - troshoci rastat nemaat gajle, platite kolku za adet.

Edno e kade e Shvedska a kade Makedonija denes (i drugi zemji diskutirani tuka), a drugo e dinamika na promeni, i koi od ovie raboti bi mozhele da se podobrat.
Pak, pari davam, nekoj da me sedne i dami objasni kako EU Shvedska Germanija i site drugi po red, od ovaa momentalna situacija, mozhe da se podobrat vo bliska idnina. Period na izbori e neli, zivi cirkuzi se.
Не споредувај Шведска со претходна Шведска или со оптимално, според се ова што го кажа со Македонија. Според мене здравството и образованието се подобри од МК, кај што уште повеќе идат кон дно, а за безбедност е да речеме што годе исто.

Не споредувај Шведска со претходна Шведска или со оптимално, според се ова што го кажа со Македонија. Според мене здравството и образованието се подобри од МК, кај што уште повеќе идат кон дно, а за безбедност е да речеме што годе исто.
Ajde, da probame.

Nekade 2018 valjda, zaminav Shvedska, dobiv pozicija na fakultet, za doktorat PhD. Uspeav da go zavrsham i da najdam rabota vo industrija posle eden ton sranja, preziveav nekako.

Zdravstvo - jas imam ok iskustvo do sega vo Shvedska, voglavnom komentarite se negativni za dostapnost, mnogu se cheka za se. Ogromna razlika e dali imash privatno osiguruvanje ili ne. Da go nemam privatnoto, seriozno bi pochnal da razmisluvam za zaminuvanje. Makedonija zdravstvo, verojatno slichno, tie sho mozhat da si dozvolat privatni osiguruvanja valjda se vo podobra polozhba.

Obrazovanie - jas imav podobro iskustvo vo Makedonija. E sega toa beshe pred nekoi 15-30 godini (od koga sum pochnal osnovno do zavrshuvanje fakultet), kolku sho pratam po mediumi, lugjeto ne se najzadovolni od politikite vo obrazovanie kaj nas, posebno od prethodnata ministerka.

Sigurnost - kolku i da zvuchi smeshno, mislam deka Makedonija e podobra vo ovaa kategorija. Ednostavno nema efektiven mehanizam da se sopre porastot na kriminalot vo eu zemji, a so padot na ekonomskata sostojba samo kje se vloshuva toa.

Pak, glupo e da kazam deka Makedonija e podobra zemja od Shvedska i Germanija, posebno na tolku iseleni lugje. Ama, rabotite se menuvaat. Ne tolku od sho nie se podobruvame, kolku sho tie se vo opagjanje, ama mislam deka denes razlikata vo kvalitet na zivot e pomala od sho bila prethodno.

Не можат, затоа и ќе си останеш без пари од таа гледна точка :icon_mrgr:

Јас верувам дека они не се доволно свесни за да сфатат по кој пат тера цела Европа

И покрај се што знаеме за Македонија, јас знам дека како мала држава има 10 пати поголеми шанси да стане подобра него ли останатите европски земји.

Они немаат претстава каков кадар се вработува по институции и не се свесни какво ќе биде здравството за 10 години од сега

Ама нека си увидат сами, јас не планирам епопеи да пишувам долги одговори за некој да ми враќа со баба дедо муабети

Ajde, da probame.

Nekade 2018 valjda, zaminav Shvedska, dobiv pozicija na fakultet, za doktorat PhD. Uspeav da go zavrsham i da najdam rabota vo industrija posle eden ton sranja, preziveav nekako.

Zdravstvo - jas imam ok iskustvo do sega vo Shvedska, voglavnom komentarite se negativni za dostapnost, mnogu se cheka za se. Ogromna razlika e dali imash privatno osiguruvanje ili ne. Da go nemam privatnoto, seriozno bi pochnal da razmisluvam za zaminuvanje. Makedonija zdravstvo, verojatno slichno, tie sho mozhat da si dozvolat privatni osiguruvanja valjda se vo podobra polozhba.

Obrazovanie - jas imav podobro iskustvo vo Makedonija. E sega toa beshe pred nekoi 15-30 godini (od koga sum pochnal osnovno do zavrshuvanje fakultet), kolku sho pratam po mediumi, lugjeto ne se najzadovolni od politikite vo obrazovanie kaj nas, posebno od prethodnata ministerka.

Sigurnost - kolku i da zvuchi smeshno, mislam deka Makedonija e podobra vo ovaa kategorija. Ednostavno nema efektiven mehanizam da se sopre porastot na kriminalot vo eu zemji, a so padot na ekonomskata sostojba samo kje se vloshuva toa.

Pak, glupo e da kazam deka Makedonija e podobra zemja od Shvedska i Germanija, posebno na tolku iseleni lugje. Ama, rabotite se menuvaat. Ne tolku od sho nie se podobruvame, kolku sho tie se vo opagjanje, ama mislam deka denes razlikata vo kvalitet na zivot e pomala od sho bila prethodno.
Да, фала, тоа ме интересираше, баш споредба, одличен пост.

Сум имала негативни искуства Шведска, ама не може по никаков критериум да се споредува ништо што напиша досега.

Да тргнам од здравство, зимото на син ми го фати тешка настинка, а бевме во упм Шведска, рурални услови. Болница на изволте, имаш ургентно, имаш тријажа, те внесуваат во сопствена соба, можам да сум со него цело време. Сестра доаѓа зема крв, носи во лабораторија, никој не ме замара оди слези долу на шалтер па лево, па тропни на лаб да ја испитаат крвта. Доколку болницата не може да се справи со случајот поради недостаток на ресурси, од било каква природа, а ситуацијата е итна, имаш хеликоптер што те носи до најблискиот центар.

Е сеа недај боже да те натера патот да посетиш педијатриско одделение во Охрид ( реотворено, може едно 10 години одделението работеше од 8-16 часот, најголемиот туристички центар во МК иначе ). Пред тоа итни случаи се носеа во Струга, а од таму за Скопје. И тоа беше во приватна режија, пошто немаше ни персонал ни услови да те однесат со амбулантно возило. Замисли да возиш во 2 часот навечер, Охрид-Скопје со критично и болно дете на задно седиште. Доколку не може да го замислиш сценариово, можам да ти дадам контакт од наши пријатели бидејќи ова го искусија.
Нејсе, нема услови, нема персонал, доколку детето треба да прима инфузија, го земаат и ти како родител немаш дозвола да влезиш со него. Јас како мајка треба да чекам пред влез на одделение и да слушам како детето ми корне од плачење и да слушам како го превиваат на раце и нозе за да не им се оттргне. Наместо нели, човечки да се викне еден од родителите да биде заедно со детето. Во способности/спремност на болницата/технички ресурси не ни навлегувам, тоа е страшно.

Понатака, грижа за стари лица/палијативна нега? Мајка ми е врзана да ја чува баба ми, која е со деменција. Нема апсолутно никаков центар за згрижување на лица со ваква дијагноза, нема сестра да дојде дома, нема ни на приватно да си платиш некој да ти помогне. Лица со МС, или било каков друг инвалидитет се осудени да седат меѓу 4 ѕида и да чекаат да умрат, бидејќи нема апсолутно никаква нега. А цел товар е оставен на семејството.
Тука барем, знаеш и ти дека овие работи се средени.

Се чека долго за преглед да, но доколку е итно, мое искуство е дека секогаш сум добила внимание и помош во разумно време.

Можам да зборам за градинки, за школо е рано. Ама без проблем добивме место, односот на воспитувачки и деца е 1:5, децата имаат активности, секој ден се излезени надвор, доколку се разболи можам без проблем да земам платено отсуство, доколку одиме на рутински преглед можам без проблем да земам платено отсуство, можам сеуште да користам породилно ( иако има 3 години ), можам законски да намалам работни саати итн.

Не те разбирам за сирените, тука спаѓа и амбуланта и полиција и пожарна. Јас во Охрид живеам до Брза Помош па цело време слушам сирени, некако така ми испаѓа еквивалентов.
За мои 8 години живот тука сум немала некаква ситуација каде безбедноста ми била загрозена, или па да сум се чувствувала небезбедно.

Стресно ми е сега кога одам во Мк на посета, бидејќи нема кај да го пуштам детето да повози точак или да се истрча, а да не сум на штрек дека нема да налета некој со моторче. Стресно ми е кога треба да поминам улица со него, пошто пред две лета ќе ме собереше еден на пешачки, и тоа со количката.
Тие работи ми се стресни.

Јас па си реков од партија ве пуштиле да водите евиденција колку луѓе се враќаат назад.
Од сите работи ти за ритко се фати ѓуптинот, еве просто кажано, младината ни е испустена и невоспитана, и како идат генерации се полошо станува.
Значи да не те пишам на списокот?

Младината општо во светот е запустена и отруена од тиктокови и рилсови, не е МК изолирана во тој случај.

Македонија ќе стани подобро место за живеење липата врба ко ќе роди.
Со овие бандити кои си ја предаваат власта а освен крадење ништо не ги занима, тешко до такво сценарио.
Колку луѓе се иселија и не планираат да се вратат, без разлика со какви предизвици се соочиле во странство, значи до толку немаат доверба и сигурност во Македонија.ѐ
Има и такви кои пробале да се вратат и по неколку месеци назад, кога ќе видат колку е саат.

Помалце предавници, почиста Македонија :kafence: сигурно пола ако не и више од овие што се разбегаа се бивши шарени револуционери.

Последно уредено:
Чиста Македонија со 30 и кусур проценти муслимани, почиста немам видено.
Се веат Албански знамиња огромни во влез на општини и никој не смеј да писни, ама чиста била Македонија

Чиста Македонија со 30 и кусур проценти муслимани, почиста немам видено.
Се веат Албански знамиња огромни во влез на општини и никој не смеј да писни, ама чиста била Македонија

Со нив барем знаеш на што си. Вие како волци со овчја кожа.

Последно уредено:
Ajde, da probame.

Не знам за какво образование кај нас правиме муабет кога во основно и средно се вработуваат неписмени со партиска книшка, а во високото образоавание се отворија еден куп приватни факултети шпампарии на дипломи. Образованието е скроз срозано и кај нас, единствено безбедноста е на повисоко ниво ама и тоа ќе се промени откако почнаа да увезуваат шлајм „работници“ од разно разни земји

Со нив барем знаеш на што си. Вие како волци со овчја кожа.

Вие партиските ботови сте шлајмот во државата, првиот комшијата ќе го предадете за едно место во државна администрација

Со нив барем знаеш на што си. Вие како офци во волчја кожа.
Поради ваквиот менталитет никогаш нема да тргнеме кон подобро. Јас не ги делам Македонците на тие што живеат во Македонија и тие во дијаспората. Сите сме Македонци и треба да се гледаме како едно.

Токму затоа никогаш нема да бидеме како Грците. Тие ја сметаат својата дијаспора за неразделен дел од нацијата, а дијаспората возвраќа со поддршка кон матичната држава. Тоа чувство на заедништво кај нив е многу посилно отколку кај нас.

Back
На врв Bottom