Враќање во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Harald
  • Време на започнување Време на започнување
Mnogu dobar youtube kanal na temava imaat bosancite, RahatLand se vika so uspesni prikazni od povratnici, inaku vo toj region Hrvatska posebno, no i Hercegovina vekje vtora godina povekje lugje se vratile nego sto se odselile.

Slicno vakvo nesto moze i vo Makedonija da se napravi, ima dosta uspesni lugje koi se povratnici od stranstvo, eve prv mi teknuva na Zan Mitrev koj bese del od univerzitetskata klinika vo Frankfurt (nesomneno ima skandali okolu covekov, no go zemam kako primer za uspesen povratnik od stranstvo vo sekoj slucaj)

Македонија е наша татковина секој се носи со мислата да се врати. Што повеќе време врви тоа потешко враќањето. Тоа не го мислам ја туку тоа е реалноста. Пресудно е Македонија како држава да напредува во смисла да е фунционална. Функционални институции, владеење на правото, да се намали корупцијата едноставно да има услови за живот. Втори или трети генерации не ни размислуваат за враќање.

Ок Стефи нема поента да дискутираме ако тебе не ти менува цел живот да плаќаш кирија

Таков живот си избрла, тие ти се можностите и нема што да се натегаме

За нас не се исплаќа таква математика и тоа е.

Луѓето што јас ги познавам не сакаат да живеат под кирија
Во Скопје така размислуваат тие на мое годиште и +5/6 години постари/ помлади
Да не одиме оф топик во демографија.

Еве тука да ти објаснам некои работи.

Ти од старт си одлучил да се вратиш Македонија, инаку и Германија да земиш кредит ќе го исплатиш за 30 години

Едни мои пријатели се вратија пред скоро време од Данска, со се деца, со се све, децата со ЕУ документи, плус фирма нивна за хигиеничари.

Се водеа скроз како твоите пресметки, им обеќаа тука од партија дека ќе им помогнат за приватен бизнис и на крај добија еден голем шипак, заглавија со инвестиции и ене ги се шалтаат по улици, мажот му алкос дома не е свртен, таа со децата главата не знае каде и е, децата кај бабите остаени по цел ден оти не можи да престигни со обврски.

Е арно ама се исилија за враќање ама фирмата уште им е активна таму, одат идат се додека не ја затворат, под конкурс им е мислам, мислеа ќе капи и од Данска некое евро и тука ќе уживаат, Тррррт на крајот ни ваму ни таму, децата не сакаат Македонија, јбг таму порастени, ги осудија на пропаст, ај барем не учат со Мухамед, то е најважно:)

Не викам дека и тебе истото ќе те снајде, дај Боже да си оствариш тоа што си замислил.

Во склоп на темата
Јас моментално не планирам да се вратам додека не се сменат драстично некои работи во Македонија кон подобро, под тоа подразбирам,
-Да има функционални институции, здравство и образование најважно оти се оддадов од пари на приватно додека бев долу ;
-Да се тргнат курто и мурто од власт, непотизам и корупција да де намали;
- Да се среди инфраструктурата, улиците да не се како од хирошима зафатени, сообраќаен хаос и слично, да не мора да се плашам на тротоар да се качам без да ме собери некој ненормален шо има положено пред еден месец;
-Да дишиме воздух а не канцер;
-Културата да се подигни оти сме резил на векот;
- Законите да важат подеднакво за сите, секој пропуст да се третира соодветно, нема татко ми е началник, чичко ми е судија, си направил прекршок ќе си сносиш последици.

Е, ова кога би се реализирало барем пола ќе размислам дали да се вратам, никој не заминал од сопствената држава каде што израснал од бес да се разбериме.
А дотогаш, нјамал проблем ќе ми е дали син ми учи во иста паралелка
со некој од Филипини или не знам каде, домашното воспитување е тоа кое е најважно, ти можиш до утре да му велиш дека е нормално да носи суќна ама јас сум таа што го учи во животот што е правилно а што не, јас и татко му.

• Ми се допаѓа
Reactions: Mud
Да не одиме оф топик во демографија.

Еве тука да ти објаснам некои работи.

Ти од старт си одлучил да се вратиш Македонија, инаку и Германија да земиш кредит ќе го исплатиш за 30 години

Едни мои пријатели се вратија пред скоро време од Данска, со се деца, со се све, децата со ЕУ документи, плус фирма нивна за хигиеничари.

Се водеа скроз како твоите пресметки, им обеќаа тука од партија дека ќе им помогнат за приватен бизнис и на крај добија еден голем шипак, заглавија со инвестиции и ене ги се шалтаат по улици, мажот му алкос дома не е свртен, таа со децата главата не знае каде и е, децата кај бабите остаени по цел ден оти не можи да престигни со обврски.

Е арно ама се исилија за враќање ама фирмата уште им е активна таму, одат идат се додека не ја затворат, под конкурс им е мислам, мислеа ќе капи и од Данска некое евро и тука ќе уживаат, Тррррт на крајот ни ваму ни таму, децата не сакаат Македонија, јбг таму порастени, ги осудија на пропаст, ај барем не учат со Мухамед, то е најважно:)

Не викам дека и тебе истото ќе те снајде, дај Боже да си оствариш тоа што си замислил.

Во склоп на темата
Јас моментално не планирам да се вратам додека не се сменат драстично некои работи во Македонија кон подобро, под тоа подразбирам,
-Да има функционални институции, здравство и образование најважно оти се оддадов од пари на приватно додека бев долу ;
-Да се тргнат курто и мурто од власт, непотизам и корупција да де намали;
- Да се среди инфраструктурата, улиците да не се како од хирошима зафатени, сообраќаен хаос и слично, да не мора да се плашам на тротоар да се качам без да ме собери некој ненормален шо има положено пред еден месец;
-Да дишиме воздух а не канцер;
-Културата да се подигни оти сме резил на векот;
- Законите да важат подеднакво за сите, секој пропуст да се третира соодветно, нема татко ми е началник, чичко ми е судија, си направил прекршок ќе си сносиш последици.

Е, ова кога би се реализирало барем пола ќе размислам дали да се вратам, никој не заминал од сопствената држава каде што израснал од бес да се разбериме.
А дотогаш, нјамал проблем ќе ми е дали син ми учи во иста паралелка
со некој од Филипини или не знам каде, домашното воспитување е тоа кое е најважно, ти можиш до утре да му велиш дека е нормално да носи суќна ама јас сум таа што го учи во животот што е правилно а што не, јас и татко му.
До вечност може да се натегаме со примери

И во Германија кога ќе ти се роди дете е на државата па твое, можеш сама да се информираш за тоа.

Кога ќе прифатиш да живееш во либерални општества тогаш прифаќаш они да наметнуваат што е правилно/ што не е за твоето дете.
Во западна Германија тоа е доста изразено, ги гледам децата на нашите кои израснаа во Јошиња
Не сите ама добар дел од нив

Тоа е резултатот, ти мисли си дека ќе го диктираш растот и развојот на твоите деца

До вечност може да се натегаме со примери

И во Германија кога ќе ти се роди дете е на државата па твое, можеш сама да се информираш за тоа.

Кога ќе прифатиш да живееш во либерални општества тогаш прифаќаш они да наметнуваат што е правилно/ што не е за твоето дете.
Во западна Германија тоа е доста изразено, ги гледам децата на нашите кои израснаа во Јошиња
Не сите ама добар дел од нив

Тоа е резултатот, ти мисли си дека ќе го диктираш растот и развојот на твоите деца
Кој ви ги всадува бре овие глупости во глава ? Детето е законски на родителите и имате законски права врз него, тоа ако некој решил детето да го тепа со каиш секој ден и да оди посинато на училиште ќе си сносиш последици во секоја нормална држава и не заслужува таков некој да е родител, ако мислеше на тоа.

Прво не знам шо се Јошиња, не те разбирам.
Уживај дека некој ќе го диктира развојот на моето дете, во кое училиште ги учат така, рамноправност е едно наметнување да е друга полова припадност е друго.

И во Македонија се стремат кон такво општество само да ти кажам, зборам за образованието.

Еве јас ќе го воспитам син ми да се учи да е човек и да не ги дискриминира луѓето без разлика каква припадност се, и каква боја на кожа имаат, без да ме натера некој на такво нешто, доброволно, не гледам шо има толку лошо во тоа појасни ?

Кој ви ги всадува бре овие глупости во глава ? Детето е законски на родителите и имате законски права врз него, тоа ако некој решил детето да го тепа со каиш секој ден и да оди посинато на училиште ќе си сносиш последици во секоја нормална држава и не заслужува таков некој да е родител, ако мислеше на тоа.
Не
Kindeswohl - расчитај што се опфаќа

Ќе се најде некое дете како Византиец што на 5/10 годишна возраст ќе знае дека е геј и судот ќе одлучи во негова корист.

И после ќе се жали дека татко му не му посветил внимание

Прво не знам шо се Јошиња, не те разбирам.
Уживај дека некој ќе го диктира развојот на моето дете, во кое училиште ги учат така, рамноправност е едно наметнување да е друга полова припадност е друго.
За нив рамноправност е детето да си одлучи за својата биолошка припадност
Не е само тоа, има и многу други работи како религиозна припадност итн
Либералното и традиционалното општество по природа се спротивставени и двете заедно не можат да опстојат

И во Македонија се стремат кон такво општество само да ти кажам, зборам за образованието.
Знам
Почнаа, ама исечени се моментално колку-толку

Еве јас ќе го воспитам син ми да се учи да е човек и да не ги дискриминира луѓето без разлика каква припадност се, и каква боја на кожа имаат, без да ме натера некој на такво нешто, доброволно, не гледам шо има толку лошо во тоа појасни ?
Џабе, они се свесни за тоа како ние потрадиционалните размислуваме и си имаат одредени методи за превоспитување

Тоа се либерални трикчиња и постепено системски ги развиваат за да не може на нив да се спротивставиш

Семинари на оваа тема може да пишувам, ама јас не се замарам тоа да го правам по форуми, има други места за вадење на лајната

Не
Kindeswohl - расчитај што се опфаќа

Ќе се најде некое дете како Византиец што на 5/10 годишна возраст ќе знае дека е геј и судот ќе одлучи во негова корист.

И после ќе се жали дека татко му не му посветил внимание

За нив рамноправност е детето да си одлучи за својата биолошка припадност
Не е само тоа, има и многу други работи како религиозна припадност итн
Либералното и традиционалното општество по природа се спротивставени и двете заедно не можат да опстојат

Знам
Почнаа, ама исечени се моментално колку-толку

Џабе, они се свесни за тоа како ние потрадиционалните размислуваме и си имаат одредени методи за превоспитување

Тоа се либерални трикчиња и постепено системски ги развиваат за да не може на нив да се спротивставиш

Семинари на оваа тема може да пишувам, ама јас не се замарам тоа да го правам по форуми, има други места за вадење на лајната
Разлистав, што точно тебе ти пречи од ова и е дискутабилно
-Детето да е на прво место за општо негово добро а не според мислењата на родителите

- Детето да е сослушано

- Детето да има сопствени права и да не е сопственост оти не е предмет.

Океј, што е тука погрешно и каде е проблемот ?

Во Шведска другарка ми под мониторинг беа со месеци оти од градинка приметија дека нешто не е во ред со чупето, се сомневаа во семејно насилство оти имаше чудно однесување, агресивна беше се тепаше со сите дец и со воспитувачките, цела беше со синејци и кажала дека мајка и ја тепа дома.
Со месеци одеа на разговор, прво влегуваше девојчето, ја сослушуваа па братчето па родителите еден по еден.

Ги следеа, и дома имаа дојдено.

Откако утврдија дека детето измислува и дека се е во ред немаа проблем

Се вратија Македонија назад бап поради тој проблем, ефна од причините де, ама ден денес имаат проблем и Македонија со чупето, секој месец има по една пријава од родители поради насилство од чупето.
Инаку дел имаше вистина во приказната ама не беше до толку за одземање на детето

Последно уредено:
Аман бе чоек, повеќе од пола роднини ми се странство, на сите страни од светот за пријатели да не ти зборам, јас ниеден пример не знам дека некој детето му го преобратил во полова припадност или религија.
Тоа и во Македонија можи да ти се деси без никој да ти го наметнува
Стефи тоа е актуелно една деценија и е најизразено во западна Германија, начесто кај помлади деца до кај 10 години можеш тоа да го увидиш

Кога ќе видиш машки да бараат латино да играат и да мрдаат со газињата како еротски танчерки тогаш сфаќаш што се случува.
По гестикулации, говор на тело итн..

Системски и постепено тоа го прават, не обемно за рандом човек да запримети.
Прво се 2ца, па 4ца па 8 итн..
Пирамида знаеш што е така?
Постепено менуваат закони кои се наклонети кон таквиот начин на функционирање

Сега имаат две учителки на нивна листа, утре ќе имаат четири
Исто и со психолози, џандари, судии, банкари итн..

Сега не е толку изразено бидејќи републиканците се на власт во Америка и немаат толку сила.
Ама не се збришани, туку само е успорено
Автоматски споено мислење:

Разлистав, што точно тебе ти пречи од ова и е дискутабилно
-Детето да е на прво место за општо негово добро а не според мислењата на родителите

- Детето да е сослушано
Значи детето ако одлучи дека има право да ја дефинира биолошката припадност тогаш треба да биде сослушано?
Бидејќи ако детето инсистира и игнорира се што му е кажано од родителите, судот ќе одлучи во негова корист бидејќи има такви права на самоодлучување уште пред да стане полнолетно

Биолошката припадност не е избор, таа е наследство

- Детето да има сопствени права и да не е сопственост оти не е предмет.
Ете, потврдено ти е според тоа што го напишав

Океј, што е тука погрешно и каде е проблемот ?
Ти објаснив
Во Шведска другарка ми под мониторинг беа со месеци оти од градинка приметија дека нешто не е во ред со чупето, се сомневаа во семејно насилство оти имаше чудно однесување, агресивна беше се тепаше со сите дец и со воспитувачките, цела беше со синејци и кажала дека мајка и ја тепа дома.
Со месеци одеа на разговор, прво влегуваше девојчето, ја сослушуваа па братчето па родителите еден по еден.

Ги следеа, и дома имаа дојдено.

Откако утврдија дека детето измислува и дека се е во ред немаа проблем
Ете ти доказ дека децата од мала возраст може да бидат манипулирани и да манипулираат

Се вратија Македонија назад бап поради тој проблем, ефна од причините де, ама ден денес имаат проблем и Македонија со чупето, секој месец има по една пријава од родители поради насилство од чупето.
Инаку дел имаше вистина во приказната ама не беше до толку за одземање на детето
Во ред, не кажав ништо за примерот што го посочи, јас кажувам за тоа што законот им овозможува

Смрдеж на 10 години он знаел дека е геј или дека бил неверник ичи што ти не

Последно уредено:
Back
На врв Bottom