Воскреснатиот Исус и дванаесетмината апостоли

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Различни дефиниции имаме за поимот искушение.
Господ е да ги создаде, на човекот да ги игнорира.
Каде е слободната волја кога тој, himself, e главен влијателен фактор?

Kaко и да е, фала за убавите зборови. :)

Поздрав. Утре ви го пуштам ateist. Ќе ве убие во поим!
ж
нема различни дефиниции. Искушение си е искушение, самиот збор етимолошки ти објаснува дека е предизвик.
Тоа што вие вонаби атеистите сакате да го следите новиот бог наречен ТВ или Хаусологија, па барате полесни патишта, џаба. Јок.

А Атеист, бујрум, таквите ги обожувам.

Може, еве, утре јас преземам (ако не ми рикне компљукторот, на издисај ми е) да ја бранам рисјанската вера со аргументи притив него. Ми пројде дводневниот куршлуз па не ми се ремети.
Или ќе го банирам, поедноставно е. Хахахаха

Графилде, wot изглеа сериозно те сфати околу "нелегалноста" на методот ждрепка, па сеа ко аргумент го зима.
Не ги наведувај така.
:icon_lol:

Каде, туго, wot, виде коцкање, како што ние го разбираме и кое се смета за порочно?
Ждрепка влечеле, не стаавле деца и жени ко влог.
У секој случај, никаков недоличен пример нема у спримеров.

Таксе мааш е систем кај нас помодерно познат пипка трепа или петка глаа систем.

Значи, нема местенки, туку е 50-50 и се одвива меѓу двајца кандидати.

Моето е, зошто да се остави илузија на избор (WOT инаку нема избор да си знаеш, нема слободна волја освен да се искушуваме) и сомнеж со самото тоа, кога е полесно запален џбун, молња сред пустиња, глата на Јован која збори итн.

П.С. Комар го викам за курташак и да се палат оние кои се обезаргументирани.

Графилде, wot изглеа сериозно те сфати околу "нелегалноста" на методот ждрепка, па сеа ко аргумент го зима.
Не ги наведувај така.
:icon_lol:

Каде, туго, wot, виде коцкање, како што ние го разбираме и кое се смета за порочно?
Ждрепка влечеле, не стаавле деца и жени ко влог.
У секој случај, никаков недоличен пример нема у посечениот дел.
Ада, кај беше цитатот за појавувањето ? На која страна :)

Ќе попиеш бан за мрзеливост оти не си побараш пак.

Или пиши му ПП на Чорбаџијата и че ти дајт.

Мислам дека се поставува сомнеж во изборот на еден ос последователните собор, по Никејскиот.

Солидно ги имам стдирано вселенските собори, не сум налетал на таква информација. Би ми била од интерес, доколку случајно наидеш на такво нешто пиши ми, или тука или по ЛП.

јасно дека не им пречел, другарчиња си биле и со едниот и со другиот. Плус биле богобојазливи и верувале во божјата премудрост.

Не мислев само на нив. Тоа не им пречело ни на останатите христијани во Ерусалим, не им пречело ни на христијаните во Ефес, Рим, Галатија, Филипи, Солун, Коринт, Колос итн. Не им пречело ни на црквите од 2-3 век. Не им пречело ни на подоцнажните цркви, ниту на официјалната Католичка црква. Не му пречело на никој. Но денес, во модернизмот, кога се актиелни кодови, апокрифни евангелија, мистериозни апостоли и сл. денес се што е вистинито и вековно потврдено и докажано, сето тоа им пречи. Чудно зошто е тоа така? Дали затоа што многу детективски филмови гледаме, или пак сме изгубиле општа доверба, па во се се сомневаме, во се бараме заедни мотиви, црни дупки. Кој знае.

Сепак, едно е нејасно.

Во трансцеденталната сфера на постоењето, Бог можел да им се јавува на сите, панвременски, зошто со предетерминацијата на сите останати нешта, дозволил илузија на случајност и слободна волја и избор со ждребањето.

Се надевам ќе имаш прилика тоа да го прашаш Бог. Тој ќе ти каже најдобро. Да не збориме во Негово име :)

Пту, се понадевав знаеш како да одговориш.

Нема сомнеж во ждребот, бидејќи јали ждреб, јали пламени јазици од околните дрвца, јали шокур, Матиј, како пишуваше, ај цитирај го тој дел, еве, твоЈе да биде последното, ај!

Па ли да ве учам, брееј.

Само да кажам мое мислење на ова твоја мисла Гарфиелд (темата си ја заклучил):

“Павле не да заслужил, него ај, да не го пипаш. Павле го донел рисјанството во Макеоднија. Да не му рекол бог и лично да го не беше избрал сеа немаше ни ти да бидеш македонец, бидејќи преку верата сме издржале.“

Античките Македонци биле ли Македонци?
Што нив ги одржало со векови да бидат и единствени и силни и храбри.
Христијанството кое го ширел Павле го проширил и на Римјани кои ја окупирале Македонија и под ропство го држеле Македонскиот народ. Не се само македонците екслклузивни муштерии на Павлета. И на Грците им го пренел христијанството.

“Башка што неговото “христијанство“ не било она кое го проповедал Исус.

Само да кажам мое мислење на ова твоја мисла Гарфиелд (темата си ја заклучил):

“Павле не да заслужил, него ај, да не го пипаш. Павле го донел рисјанството во Макеоднија. Да не му рекол бог и лично да го не беше избрал сеа немаше ни ти да бидеш македонец, бидејќи преку верата сме издржале.“

Античките Македонци биле ли Македонци?
Што нив ги одржало со векови да бидат и единствени и силни и храбри.
Христијанството кое го ширел Павле го проширил и на Римјани кои ја окупирале Македонија и под ропство го држеле Македонскиот народ. Не се само македонците екслклузивни муштерии на Павлета. И на Грците им го пренел христијанството.

“Башка што негобввото “христијанство“ не било она кое го проповедал Исус.

Ајде Лет3, не го дрви без потреба, оти преку к.. ми е и од тебе и од Гарфилд, кои иако добивте одговор, ја „затупивте„ темата во бесцелни дискусии. Од твојов последен пост, сега ти ја пренасочуваш ТВОЈАТА тема не од тоа кој бил 12-от Апостол, туку сега одеднаш ти стана многу битен муслиманскиот став дека Св. Ап. Павле проповедал нешто поинаку од Христа Бога.

А му се јавил и на Павле
Тринаесетиот апостол (иден)
сега шо прајме!

оти фали тринаесетиот апостол (павле) ?!?

Шо ти е помило да дискутираме кој е прекубројниот дванаесети апостол или оти фали тринаесетио апостол

Јас сум расположен за двете верзии да расправаме.

Од кога тоа Св. Ап. Павле стана 13-ти Апостол? Според толкувањето “...од св. Лет3...“ да не ти е тоа сознание? Не постои 13-ти Апостол.

Па неколку месеци по воскресението .. .да Матеј ... По самото воскресение ... незнајме за сега ... Мики тврди дека е Кифа - Кепха ... Ама кифа се доказва дека бил Симон Петар . Јас сум со поделено мислење мегу Јехуд(а) и Мариа Магдалска ... Јехуд(а) сметам дека не се обесил .. и дека приказната за предавството е со многу покасен датум придодадена ( јас предпоставувам некаде околу востанието на евреите предводено од Бар - Кохба ) .
Али генерално не сме стиганале до заклучок кој е 12 тиот апостол при првата појава на Јешуе по воскресението ... ПОшто Матеј е избран многу покасно .

Кон болтуваното:
- посочи, каде имам напишано дека 12-от „непознатиот„ Апостол е Кифа?
- Матиј не е избран „многу покасно„ (колку е тоа „многу покасно„?), туку по вознесението Христово, што значи 40 дена по Неговото воскресение а пред Педестница-Духовден.

Vone, не ми вади цитати од контекст...(Ха-ха-ха!).

А што вели твојата мудрост: кога на нечие поставено прашање ќе дадеш одговор а „прашувачот„ наместо да го прими одговорот пак се враќа на своето прашање, што сорта луѓе ќе да беа тие?

Vone, не ми вади цитати од контекст...(Ха-ха-ха!).

А што вели твојата мудрост: кога на нечие поставено прашање ќе дадеш одговор а „прашувачот„ наместо да го прими одговорот пак се враќа на своето прашање, што сорта луѓе ќе да беа тие?
Мојата мудрост вели.....ако на поставеното прашање е даден погрешен или не е даден никаков одговор или некој се прави на удрен и го игнорира прашањето дека е сосем нормално да прашањето биде повторено!:helou:

Ма све е так нормално, не?...

А погрешни одговори се даваат саде на погрешни прашања. Кој љуби да добие одговор за идентитетот од 12-от Апостол, нека читне малку и „одоколу„ оти самото евангелие го дава точниот и недвосмислен одговор за тоа кој бил/е 12-от Апостол. Вака, испаѓа дека некој (да не го именувам...) немал што дуго да прави па ај сеа, ќе отвора тема на која ќе постави инфантилно прашање по принципот „...еј, ми текна-а кој е овој, а што е ова?...„

Имаш твој личен став, и тоа како!

После вознесението Христово, Апостолите редовно биле заедно, на средба и на молитви, се до Педесетница, до Духовден, па затоа претходно наведениот стих вели дека Он прво му се јавил на Кифа (кој НЕ Е Петар!) а после им се јавил на „единаесетте„. Така, Апостолот намерно нагласува дека Апостолите биле ЗАЕДНО, како „единаесетка„ а Кифа не е дел од Апостолската „единаесетка„., па затоа Христос посебно им се јавува и на Кифа а посебно на единаесетте.

П.С. Вадењето на стихови од контекст и нивното произволно поврзување надвор од нивниот контекст, за мене е веќе видена финта.

На ова мислеше ???

КИФА е ПЕТАР

Погледни што пишува ВО ЗАГРАДАТА, разбираш...

Значи ке се повторам што имам напишано на друга тема . Имено Оваа : Кој е Кифа?

Јас зедов и прелистав се што имав низ дома .. и сите веб ресурси .. И да точно е то дека Кифа - Кајфа - Симон - Петар се истиот човек ... Барем според о јас што најдов ... Е сега тоа го остава прашањето за 12 тиот ...

МАлце само ја љуфкаме транскрипциата ... „ כיפא “ би требало да е Кепха или Кипха ( ограничено познавање од армејаски имам нажалост ) И да .. и на хебру има исот значење .. значи карпа .

Многу мразам кога се повторвам . Али ете ... Значи или Петар не е апостол или сепак има 1 од поке ... Пошто ако му се јавил прво на Кифа - Кепха ( Петар ) И петар не бил апостол а имало 11 други ... значи , пак сме вишок 1

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom