ВО СДСМ РАСКОЛ

• Креатор на темата Креатор на темата Boban_MK
  • Време на започнување Време на започнување
СоцијалДемократскиот Сојуз не само што е вистинската Социјал-Демократска опција во Македонија туку е и единствената. За разлика од другите политички партии за да се постигне нешто во СДСМ членовите се калат. Не може преку ноќ некој со едни протести да стане пратеник или член на високо партиско тело. Еднаквоста меѓу граѓаните е главно начело на Социјал-Демократијата и токму таа идеа е онаа која СДСМ ја практикува.

Инаку СДСМ е политичката партија која посветува најмногу време на едуцирање на своите политички кадри. Постојат повеќе домашни и меѓународни организации кои организираат семинари, обуки и сл. со кои младите членови се спремаат за политичко делување. Потребно е навистина време да се создадат квалитетни кадри и можам да ви ветам дека потенцијалот кај СДСМ е огромен и овие луѓе ќе бидат главните ’виновници’ за вистинскиот развој на Република Македонија во наредниов период. Ние сме спремни во било кој момент да ја водиме Македонија во многу посветла иднина.

Значи главната идеа (идеологија) која ги води СДСМ е да се подобри квалитетот на живот на СЕКОЈ човек во Македонија. За разлика од другите ние знаеме дека не е доволно само за нас да биде добро туку треба за сите да биде добро.

Инаку за темава: Во СДСМ нема раскол. Мало објаснување за сите форумџии кои се навратија на темава. Претседателот на СДСМ Радмила Шекеринска и генералниот секретар Горан Минчев си поднеа неотповикливи оставки од функциите (иако јас сметам дека тоа е погрешно го пошитувам нивниот став). Кон крајот на Август ќе има редовна конференција на која СДСМ ќе избере ново раководство. Пред тоа во забрзана, легална постапка ќе се утврдат кандидатите кои со својата програма ќе побараат легитимитет од делегатите.
Околу враќањето на претседателот Црвенковски тоа не ќе може да се случи пред завршувањето на неговиот мандат во средината на 2009 година. Поради тоа што дотогаш ќе се случат многу работи може само да кажам дека две работи се извесни: 1. Бранко Црвенковски по завршувањето на мандатот ќе се врати во СДСМ и 2. Бранко Црвенковски никогаш нема да биде обичен член затоа што тој е лидерот кој трипати во Македонија со СДСМ беше на власт: 1992-1994, 1994-1998 и 2002-2004 а СДСМ ова и тоа како знае да го почитува.

Дали може да ни наброиш топ-10 работи по кои Црвенковски ке остане запаметен а да не се негативни.Да ти олеснам еве нека бидат 5.

Искрен расколот и ваквиот развој на настаните можеше да се предвиди, судејки според несериозниот начин на однесување на СДСМ и нивниот непромислен начин за презентација на јавноста.
Шекеринска можеби има квалитет, но имам чувство дека се плаши понекогаш да направи некои чекори.
И нормално истово ова се случуваше и со ВМРО-ДПМНЕ после изборите кога Љупчо се повлече. Само што ВМРО ДПМНЕ покажа дека има сила и потенцијал и брзо ги консолидира сопствените редови.
СДСМ е во криза-тоа е факт! Но сеуште максимално непромислено настапуваат на политичката сцена.
Од личен аспект ќе кажам дека ми е мило за ова што се случува, зошто искрено го заслужија тоа. Од друга страна од аспект на демократијата и нејзино здраво практицирање ќе кажам дека за државата е убаво тие што побрзо да си ги решат СОПТВЕНИТЕ проблеми, да се средат и да се вратат во собрение. Во овој момент рејтингот им е уште помал од оној што им бешепред и за време на изборите, ако продолжат вака тој ќе оди надоле. Тоа ќе биде погубно на нивната иднина.

Море СДСМ се скроз готови,конечно исчезнаа од политичката сцена па сега сите позитивни или негативни работи што ќе ни се случуваат како држава можеме слободно да им ги препишеме на Д&Д коалицијата односно на ДПМНЕ и ДУИ.Да се надеваме дека нема повеќе да ги гледаме газлињата на ДПМНЕ како цмиздрат во собрание дека СДСМ придонесол за вакавата или онаквата состојба и дека се сите криви освен ДПМНЕ за проблемите во оваа држава.:toe:

Што ке си посееш тоа ке ожнееш...СДСМ правеа раскол...добија раскол... не е страшно што тие ке заминат во историјата...страшно е што сите го одат нивниот пат...
СДСМ...
...сејачи на магла...ветуваа...ништо не исполнуваа...ама можеа да го лажат народот со бугарштината на ВМРО... сега повеке никој не им верува...нема бугарштина...или има ама никому не му е гајле...а за економијата не можат да зборуваат...оти ни тие ништо не направија....го одат патот кон историјата...
ВМРО....
слика 1
...сејачи на магла... ветуаваа патриотизам...продадоа бугаризам... лоповлук...за економија не зборуваа...водеа само лична економија... отидоа во историјата...
слика 2
...и тие одат кон сејачи на магла... економија... странски инвестиции...нема...а толку пари се потрошија на агитирање низ светот..покачувања на плати...пензии... трикатно по 10%...ама цените пораснаа ... кулминација 60% парното... се најавува покачување на струјата...кога ке стегне зимата...на никој нема да му биде важно што кажал Караманлис...Бакојани... на кого му пишал писма Груевски...од студ не ке си ги знаеме личните имиња...а камоли името на државата...со што ке го згееме задолжителното средно.. сега школите не можат да платат парно...а камоли со 60% покачување......на народот не му е важно кој е крив...важно е кој ветуваше дека ке ни биде подобро...од толку добро... глава не кренавме од бркање...каде има зејтин...брашно...јајца...по стара цена... и не ми егајле...за тоа што цената на нафтата во светот расте...јас не гласав за светот...гласав за нив... ми ветија подобар живот....
... го палат народот...со апсења на СДСМовци...за кој после светот награди дава...за истакнати резултати...
...го палеа народот... со коалицијата на СДСМ со ДУИ...сега станаа најверни другари...и ги спроведуваат законите за кои со дрва и камења маваа по СДСМ...ако продолжат вака... одат кон историјата...
ДПА...
...сејачи на магла....за економија никојпат збор не прозбореа...освен министерот за здравство...од чии реформи...последиците ке ги видиме сега...повеќе продаваа...борба за човекови права...додека не седнаа во меките фотељи...па станаа војводи... отидоа во историја...
ДУИ...
сејачи на магла...овие никојпат не се замараа со економија...ама знаеја да ракуваат со калашњикови... го лажеа светот ... некој тек тук сеуште им верува..ама полека стануваат ...славни војводи... и кај нив почна расколот... Теута Арифи многу кажа во својата колумна.... и тие одат кон историјата...
...кратко е времето...кога народот ке се освести...дека никој не ни е поголем душман од самиот себе...затоа што гласајки ги сејачите на магла...се загубивме во маглата...
...така да за расколот во СДСМ... ретко кој има време да мисли...можеби само... платените ЕПП пропаганди од партиските штабови... и од некои приватни ТВ...

Vidi iako me iznasmea vaka utrinski edna rabota mora da ti bide jasna..
Dali VMRO seelo magla ili ne ti se gleda od situacijata.. 2002 VMRO bese zbrisano od narodot si se transformirase, si se iscisti i eve se pouverliva i pouverliva podrska ima...

SDS nitu se smenil nitu planira da se menuva, tie se cel vek najpametni a toa sto ne se na vlast normalno narodot e kriv toj e glupiot vo ovaa istoriska scena..

Jas mozam slobodno da ti kazam, dodeka SDS-to ne rascisti potpolno so toa cincarskoto lobi vnatre.. podobro da ja snema ..i ke ja snema kako sto trgnale, problemot e sto ne izleguva nekoja druga dostojna za pocit levicarska partija..

Mislam deka temava e raskolot vo SDSM ali dobro, kolku treba da se reformira - MNOGU toa e fakt od koj nemoze da se bega, ali nesto mi e interesno koga ke se kaze deka DPMNE se reformira, moze e tocno, ali poleka mislam deka se vraka kon svojata stara bagra koja sozdade partija VMRO NP i oja sega se transformira vo DPMNE. Mozda Grujo ke bide silen i nema da im dozvoli povtorno da zavladeat so nea, daj boze da e taka ali vremeto ke pokaze.

Vidi iako me iznasmea vaka utrinski edna rabota mora da ti bide jasna..
Dali VMRO seelo magla ili ne ti se gleda od situacijata.. 2002 VMRO bese zbrisano od narodot si se transformirase, si se iscisti i eve se pouverliva i pouverliva podrska ima...

SDS nitu se smenil nitu planira da se menuva, tie se cel vek najpametni a toa sto ne se na vlast normalno narodot e kriv toj e glupiot vo ovaa istoriska scena..

Jas mozam slobodno da ti kazam, dodeka SDS-to ne rascisti potpolno so toa cincarskoto lobi vnatre.. podobro da ja snema ..i ke ja snema kako sto trgnale, problemot e sto ne izleguva nekoja druga dostojna za pocit levicarska partija..
:pos2::pos2:e jaka partija koga moze eden cincar -Makraduli da gi zfrkne, odnosno da im go srushi rejtingot.Ako mislish na gazdite na golemite firmi, tie odamna se so VMRO.... Inaku za tvoja informacija Cincarite se so VMRO, pa koj go spasi komitetot za etnicki raboti...zoshto tolku ripaa SDSMovcite? Zoshto ja ribaa Kiparizova i Partijata na Vlasite na Makedonija, a i dovcerashniot pretsedatel na Sobranieto na Makedonija, shto beshe?

Mnogu lesno gi potcenuvate SDSovskite sposobnosti, a vo sekoj slucaj nisto dobro nemoze da izleze od premnogu particizam i sitenje megju lugjeto.

Mnogu lesno gi potcenuvate SDSovskite sposobnosti, a vo sekoj slucaj nisto dobro nemoze da izleze od premnogu particizam i sitenje megju lugjeto.

Воопшто не треба да се потценуваат. Секаде се испопикани през годините, може големи заебанции да прават и во иднина. Никој не треба да се чука во гради и вели, готово е, слаби се, раскол имаат, тука треба активно да се дејствува во насока на нивна целосна елиминација, дератизација комплетна.
Што ако немаат пратеници кога имаат доминантни свои елементи и во судство и во полиција и во разузнување, во администрација, болници, универзитети, невладини..
Треба внимателно, тие ќе и создаваат и понатаму проблеми на државата.

Што побрзо , што подбро..

Барем ќе излезе некоја рамнотежа ....
Треба да се погребат веќе Бранко и друштво

Cincarite nitu bile nitu pak ke bidat so VMRO.. tuka da si na cisto.. nikoj ne potcenuva nisto, NAPROTIV, samiot fakt sto ne izleze nekoja pogolema levicarska partija kako pandan dovolno govori.

Sepak jasno e kako bel den deka im treba generalo provetruvanje sto vo momentov ne mozat da go napravat. Zosto??
Prosto nemaat mladina (samite tie neolkupati duri i javno si go iskazaa toa) sto taa "istoriska" uloga vo momentov ke im ja napravi.. tokmu poradi greskite na prethodnite. Neznam za kakvi seminari i kolku seminari i koi bile isprateni ama znam deka nemase ili bea totalno zanemareni mladite vo 1,2,3 pa i 4-iot esalon na paktikuvanata vlast vo nivno vreme. Se gusat od samite sebe ednostavno.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom