ВО РОМАНИЈА БАРАЊА ЗА ЗАПИРАЊЕ НА ВАКЦИНАЦИЈАТА ПРОТИВ HPV

• Креатор на темата Креатор на темата Силен
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Во Романија барања за запирање на вакцинацијата против папилома вирусот

Невладини организации во Романија побараа да биде запрено вакцинирањето против Humani papilloma virus (HPV). Според претставници на организациите, вакцинирањето не е оправдано бидејќи во моментов не постои вакцина против каков и да е вiд на рак, а таа вакцина е против Humani papilloma virus, а не против рак. Павел Кирила, специјалист за природни методи на лекување, изјави дека кампањата за вакцинација е дезинформација за општеството бидејќи компанијата производител на вакцината ги завршува анализите и тестирањата дури во идната година. Независниот синдикат на правниците во Романија вчера објави дека побарал од Апелацискиот суд во Букурешт да го анулира декретот на Министерството за здравство за кампањата за вакцинирање во училиштата. Главната причина е дека вакцинацијата би можела да причини повеќе смртни случаи отколку ракот на матката, се вели во анализа на романската телевизија Антена 3. В понеделник во Романија почнува националната кампања за вакцинирање против тој вирус кој се смета за причинител на ракот на матката и треба да бидат вакцинирани 110 илјади девојки од четври клас во државата. Министерството ја финансираше кампањата со 23 милиони евра. Тие наведоа дека вакцинирањето ќе биде само со согласност на родителите, а оние кои ќе се откажат, тоа треба да го направат во писмена форма.

http://www.telma.com.mk/vest.aspx?vest=3121

HPV е придизвикувач на ракот на грлото на матката и со негова превенција се спречува појавата на ракот... што им е нејасно на штрајкувачите незнам :toe:

HPV е придизвикувач на ракот на грлото на матката и со негова превенција се спречува појавата на ракот... што им е нејасно на штрајкувачите незнам :toe:

Е ајде де.. убаво си кажува за што е вакцината, они никаде не спомнале дека ракот се лечи со истата, туку спречува појава на ХПВ вирус кој предизвикува рак на грлото на матката, и затоа истата се применува од 9 годишна возраст кај девојчињата, поедноставно незнам..:nesum:

Луѓе, имаат право Романциве, сега ќе ви кажам што мислам дека е проблемот.

Ќе зборувам стриктно за во нашава земја. Вакцината против ХПВ која ја рекламираат во нашата земја и ја претставуваат како нешто морално, не е баш најусовршена. Зошто зборувам така? Мајка ми е професорка на факултет, тетин ми е гинеколог и ми кажаа дека здравството ги користи како заморчиња припадничките од женскиот пол што ќе се осврнат да ја примат вакцината. Значи, сакам да кажам дека оваа вакцина се` уште не е усовршена и гледаат како ќе реагира организамот кај различни луѓе. А кога ќе се усоврши, прва ќе ја ставам затоа што е многу убава работа, како што веќе направив со матичните клетки - од умниците ми извадија матични кои сега се наоѓаат во Швајцарија.
Можеби Романциве затоа штрајкуваат, веројатно е и кај нив иста работата. Затоа што ако е иста вакцината, имаат целосно право на штрајк. Веројатно кај нас ништо не се случило се` уште со тие што се одлучија да ја примат вакцинава, па нема реакции.

2.10.07 Judical Watch пријавува 1637 случаи на споредни ефекти после вакцинација со Гардазил во САД, од кои 3 случаи завршуваат со смрт непосредно после вакцинацијата.
Октомври 2007 Виена, 19 годишно девојче починува три недели после вакцинација со Гардазил, судска медицина не неоѓа органска причина за смрта.Уште еден случај во австрија точно 3недели после вакцинацијата, починува 15годишно девојче, причини за смртта сеуште необјаснети.
На глобално ниво не е утврдено која е бројката на случаи со споредни ефекти и смрт после вакцинација со Гардазил.

Оваа вакцина треба под итно да се прекине и во МК и секаде. Уште е во clinical trials неофициално, и не треба да се ризикува, поготово затоа што има и смртни сличаи без потврдена друга патолошка етиологија.

Немој да си ја ставате, почекајте

Пишувам пост колку да ја активирам темава за што повеќе луѓе да ја прочитаат и да НЕ се осмелат да се вакцинираат. :)

Владата призна дека преамбициозно влетала во проектот ХПВ вакцинација, но тврди дека во ниеден момент нема да се откаже. 10.000 девојчиња кои се пријавени и веќе два месеца чекаат да бидат повикани, вакцината ќе ја добијат следната година, најверојатно во февруари - е најновото владино ветување.
Владата сметала дека е потребна кампања за да се развие свеста и затоа набавила вакцини за само 3.000 девојчиња, но не пресметала дека ќе се пријават дури десет илјади.
Македонија е 104. земја во која се применува вакцината против ХПВ. Производителот „Мерк“ вакцината на Македонија и ја продава најевтино, со образложение дека сме сиромашна земја со голем број заболени од рак на грлото на матката.

Вашиот коментар за сето ова се пријавиле дури 10.000 зар толку сакаат на нив да експериментираат или не се доволно информирани ?

Не се доволно информирани Ајсшутер. Тоа што го прави македонското здравство е сосема неетички. Јас знам дека вакцинава не е доусовршена затоа што цела фамилија ми се лекари. Некои не знаат. Што е најтрагично, пробав да им ги отворам очите на некои девојчиња што ги знам, но не успеав :(.
Не велам дека кај сите ќе се јават контраиндикации, но сепак вакцинава не е се` уште готова. Барем да соопштеа, да кажат дека има требаат заморци, ќе се јавеше некоја сигурно, а не вака со рекламирања по телевизии.

Луѓе, имаат право Романциве, сега ќе ви кажам што мислам дека е проблемот.

Ќе зборувам стриктно за во нашава земја. Вакцината против ХПВ која ја рекламираат во нашата земја и ја претставуваат како нешто морално, не е баш најусовршена. Зошто зборувам така? Мајка ми е професорка на факултет, тетин ми е гинеколог и ми кажаа дека здравството ги користи како заморчиња припадничките од женскиот пол што ќе се осврнат да ја примат вакцината. Значи, сакам да кажам дека оваа вакцина се` уште не е усовршена и гледаат како ќе реагира организамот кај различни луѓе. А кога ќе се усоврши, прва ќе ја ставам затоа што е многу убава работа, како што веќе направив со матичните клетки - од умниците ми извадија матични кои сега се наоѓаат во Швајцарија.
Можеби Романциве затоа штрајкуваат, веројатно е и кај нив иста работата. Затоа што ако е иста вакцината, имаат целосно право на штрајк. Веројатно кај нас ништо не се случило се` уште со тие што се одлучија да ја примат вакцинава, па нема реакции.
pa ova ke ispadne deka ostvari kaj nas se pravat ispituvanje na vakcinata.Pa luge ako nie ovde im izgledame na gluvci:jaj:...a neznam posle ova dali voopsto nekoj ke ja primi :pop:

Luge denes slusnav za nekoe devojce koe veke ja primilo vakcinata pred izvesno vreme ,ama deka veke od togas navaka nejzinoto zdravje vidno se vlosilo,glava ne krenalo devojceto.
Pa vie razmislete dali bi dozvolile nekoe od vasite bliski da ja primi taa vakcina.:uvo:

Ме правеа будала во школо, дури и партиски ме обоија, ама сега ќе излезе: "Ееее, кога ни велеше Фросе..."

Навистина ми е жал.

Ме правеа будала во школо, дури и партиски ме обоија, ама сега ќе излезе: "Ееее, кога ни велеше Фросе..."

Навистина ми е жал.

Џену Грл, не е само оваа вакцина ваква за жал има и други ама луѓево се тотално неинформирани а што е уште полошо не ни сакаат да знаат.

Со тек на време ќе сфатиш дека на неразумен човек колку и да се трудиш не можеш да му помогнеш.

Земји како Македонија се за жал многу погодна почва за статистики и експерименти!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom