ВО РОМАНИЈА БАРАЊА ЗА ЗАПИРАЊЕ НА ВАКЦИНАЦИЈАТА ПРОТИВ HPV

• Креатор на темата Креатор на темата Силен
  • Време на започнување Време на започнување
...No, Srsly...Имаше неколку девојчиња што се вакцинираа...Дури ја праеја будала Џену дека онака, на непроверено зборува...ЌЕ ја бараат некој ден кога ќе им се појават контра-индикации...Ама...Никогаш не ни се допаѓа тоа ама, нели?...

Мајка ми се распрашуваше за вакцинава дали да ја примаме јас и сестра ми.
И неколку гинеколози и доктори едноставно рекле НЕ!

Слободно, вакцинирај ја сестра ти или девојка ти.
Сакав да кажам дека сумњам дека навистина ти е жал. Инаку, немам доволно информации да зборувам за самата вакцината, не сум се заинтересирал, иако имам слушнато дека веќе некое време нашироко се применува во САД, така да, не сме до толку "опитни зајачиња".

ПараноиК напиша:
...No, Srsly...Имаше неколку девојчиња што се вакцинираа...Дури ја праеја будала Џену дека онака, на непроверено зборува...ЌЕ ја бараат некој ден кога ќе им се појават контра-индикации...Ама...Никогаш не ни се допаѓа тоа ама, нели?...
Срсли, не се расфрлај со медицински термини што не ги разбираш. Испаѓа смешно.

Сакав да кажам дека сумњам дека навистина ти е жал. Инаку, немам доволно информации да зборувам за самата вакцината, не сум се заинтересирал, иако имам слушнато дека веќе некое време нашироко се применува во САД, така да, не сме до толку "опитни зајачиња".

Ме знаеш лично? Додека не ме запознаеш лично, не можеш да судиш, иако и првите впечатоци се важни, донекаде. Инаку, жал ми е затоа што јас пропатив од лекарски грешки во животот и жал ми е кога читам по весници или слушам на ручек од моите како некои нивни колеги заборавиле ножици во утроба на некого, или па ја лечеле од преплет на црева а таа трудна. Поради тие некои лекари јас имам проблеми со здравјето и ќе си ги носам до гроб. Таквите луѓе се едни од причините од кои полека се откажувам од идејата да студирам медицина, иако е преубава наука. Фактот што ќе треба да соработувам со нив ме гнаси.

Срсли, не се расфрлај со медицински термини што не ги разбираш. Испаѓа смешно.

Од каде си сигурен дека не ги разбира? Секој лек и секоја вакцина си има своја контраиндикација, нели? Што е тука нејасно и тешко за разбирање? :)
Инаку, погледни го постот на Злобница. Лекарка е, зошто таа не вели да се вакцинираме сите?

Но немој да ме сфатиш погрешно, ако сака некој од твојата фамилија да се вакцинира, нека го направи тоа. Немора да значи дека вакцината ќе предизвика проблеми баш кај некој од кај тебе.:smir:
Твој избор, јас само те советувам тебе и другиве на форумов од сигурни извори. Немој да ме сфатиш погрешно.

Можат да се појават компликации накнадно, не контра-индикации. Контра-индикации се веќе постоечки состојби кај пациентот кои дадената терапевтска (или дијагностичка) мерка што се планира да се примени кај него ја прават штетна по неговото здравје. Оттаму и името. Е сега, има апсолутни и релативни контра-индикации... итн итн...

Но стварно, во однос на вакцината немам став. Едноставно немам доволно информации.

Инаку, жал ми е за тоа што ти се случило, Џену Грл. Се надевам не е нешто сериозно.

Можат да се појават компликации накнадно, не контра-индикации. Контра-индикации се веќе постоечки состојби кај пациентот кои дадената терапевтска (или дијагностичка) мерка што се планира да се примени кај него ја прават штетна по неговото здравје. Оттаму и името. Е сега, има апсолутни и релативни контра-индикации... итн итн...

Но стварно, во однос на вакцината немам став. Едноставно немам доволно информации.

Инаку, жал ми е за тоа што ти се случило, Џену Грл. Се надевам не е нешто сериозно.
Нема проблем, не е ништо сериозно тоа што ми го направија за разлика од на други што им имаат направено, само што до ден денес имам периодични болки во панкреасот.
Туку офтопик малце, ме интересира: Зошто тогаш под контраиндикации на школо ги учиме и двете работи? Уствари па и јас што сакам, кога не учеше професорката дека Хепатит А и Б се исти, дека Б се пренесува со нечисти раце, а не е серумски, дека витамин Ц не се раствора во ништо, дека наследна болест на локомоторен систем е сколиозата...
Нема проблем, фала на објаснувањето.

Туку офтопик малце, ме интересира: Зошто тогаш под контраиндикации на школо ги учиме и двете работи? Уствари па и јас што сакам, кога не учеше професорката дека Хепатит А и Б се исти, дека Б се пренесува со нечисти раце, а не е серумски, дека витамин Ц не се раствора во ништо, дека наследна болест на локомоторен систем е сколиозата...
Нема проблем, фала на објаснувањето.
Хм, не знам што ве учат во средно медицинско, јас учев гимназија... Како и да е, не е којзнае колку комплицирано - еве, прост пример, еден од најупотребуваните лекови е пеницилинот; доколку некој има бактериска инфекција, најверојатно ќе треба да му се даде пеницилин. Е, сега, пациентот може да биде алергичен на пеницилин - тогаш велиме дека кај него постои контриндикација за давање на лекот (и се дава некој друг вид на антибиотик) и доколку се даде пеницилин тоа претставува лекарска грешка. Значи, постоењето на алергиска преосетливост кај пациентот претставува контраиндикација за давање на пеницилин.

Јас, на пример, не сум алергичен на пеницилин. Но, може утре, при некоја инфекција, и по примање на лекот, и јас да развијам алергична реакција (де ново) на пеницилин. Оваа реакција претставува компликација на примената на лекот. Отсега па натаму, кај мене постои контраиндикација за примање на пеницилин и јас не смеам повторно да примам пеницилин.

Контраиндикација може да биде и староста - кај повозрасни пациенти е контраиндицирано да се вршат потешки операции, на пример. Исто така, контраиндикација за вршење операција може да биде висок крвен притисок кај пациентот. Но, ако се изврши операцијата без присутни контраиндикации и потоа настане некој проблем, тогаш тој проблем го нарекуваме компликација на операцијата (или на било која друга тераписка или дијагностичка мерка).

Се надевам дека е јасно.

влатко напиша:
Зошто кај нас не се вакцинира Хепатит Б?
Се вакцинира, само не масовно. Кој сака може да се вакцинира, но мислам дека треба да си плати. Работните организации би требало да им ги плаќаат вакцинациите на високо загрозени работници (пр. медицински лица), колку што јас знам. Е сега, зошто не се вакцинира масовно е малку поопширна тема (краток одговор: не се исплати, од медицинска гледна точка), а и самиот ХБВ е посебна тема во однос на ХПВ.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom