Ilumious
Патник, педер, поет, администратор, масон
Слободно, вакцинирај ја сестра ти или девојка ти.Sumnjam.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Слободно, вакцинирај ја сестра ти или девојка ти.Sumnjam.
Сакав да кажам дека сумњам дека навистина ти е жал. Инаку, немам доволно информации да зборувам за самата вакцината, не сум се заинтересирал, иако имам слушнато дека веќе некое време нашироко се применува во САД, така да, не сме до толку "опитни зајачиња".Слободно, вакцинирај ја сестра ти или девојка ти.
Срсли, не се расфрлај со медицински термини што не ги разбираш. Испаѓа смешно.ПараноиК напиша:...No, Srsly...Имаше неколку девојчиња што се вакцинираа...Дури ја праеја будала Џену дека онака, на непроверено зборува...ЌЕ ја бараат некој ден кога ќе им се појават контра-индикации...Ама...Никогаш не ни се допаѓа тоа ама, нели?...
Сакав да кажам дека сумњам дека навистина ти е жал. Инаку, немам доволно информации да зборувам за самата вакцината, не сум се заинтересирал, иако имам слушнато дека веќе некое време нашироко се применува во САД, така да, не сме до толку "опитни зајачиња".
Срсли, не се расфрлај со медицински термини што не ги разбираш. Испаѓа смешно.
Нема проблем, не е ништо сериозно тоа што ми го направија за разлика од на други што им имаат направено, само што до ден денес имам периодични болки во панкреасот.Можат да се појават компликации накнадно, не контра-индикации. Контра-индикации се веќе постоечки состојби кај пациентот кои дадената терапевтска (или дијагностичка) мерка што се планира да се примени кај него ја прават штетна по неговото здравје. Оттаму и името. Е сега, има апсолутни и релативни контра-индикации... итн итн...
Но стварно, во однос на вакцината немам став. Едноставно немам доволно информации.
Инаку, жал ми е за тоа што ти се случило, Џену Грл. Се надевам не е нешто сериозно.
Хм, не знам што ве учат во средно медицинско, јас учев гимназија... Како и да е, не е којзнае колку комплицирано - еве, прост пример, еден од најупотребуваните лекови е пеницилинот; доколку некој има бактериска инфекција, најверојатно ќе треба да му се даде пеницилин. Е, сега, пациентот може да биде алергичен на пеницилин - тогаш велиме дека кај него постои контриндикација за давање на лекот (и се дава некој друг вид на антибиотик) и доколку се даде пеницилин тоа претставува лекарска грешка. Значи, постоењето на алергиска преосетливост кај пациентот претставува контраиндикација за давање на пеницилин.Туку офтопик малце, ме интересира: Зошто тогаш под контраиндикации на школо ги учиме и двете работи? Уствари па и јас што сакам, кога не учеше професорката дека Хепатит А и Б се исти, дека Б се пренесува со нечисти раце, а не е серумски, дека витамин Ц не се раствора во ништо, дека наследна болест на локомоторен систем е сколиозата...
Нема проблем, фала на објаснувањето.
Се вакцинира, само не масовно. Кој сака може да се вакцинира, но мислам дека треба да си плати. Работните организации би требало да им ги плаќаат вакцинациите на високо загрозени работници (пр. медицински лица), колку што јас знам. Е сега, зошто не се вакцинира масовно е малку поопширна тема (краток одговор: не се исплати, од медицинска гледна точка), а и самиот ХБВ е посебна тема во однос на ХПВ.влатко напиша:Зошто кај нас не се вакцинира Хепатит Б?