Витамини!

Фолната киселина го поттикнува помнењето

Фолната киселина (витаминот Б9) како додаток во исхраната, го подобрува помнењето и интелектуалните капацитети на постарите лица, покажале резултатите од истражувањето на холандските и швајцарските научници.

Фолната киселина е многу важна во бременоста за правилен развој на плодот.

Научниците по тригодишно испитување на 818 лица на возраст од 50 до 70 години со недостиг на фолна киселина, утврдиле дека интелектуалните спососбности кај половината испитаници кои добивале 800 микрограми фолна киселина во голема мерка се подобриле, за разлика од другата половина на која и е даван плацебо (лажен лек).

Фолната киселина ја има во пивскиот квасец, спанаќот, гравот, леќата, жолчката од вареното јајце, супата од зеленчук, свежиот магдонос и оревите.

Извор: МИА

Витамините (латински: vita-живот) се комплексни соединенија со различна хемиска природа, кои, како што кажува самото име, се мошне важни за животот на една индивидуа. Поточно, тие во многу мали количини се потребни за растењето, нормалното функционирање на клетките и ткивата и општо, за одржување на здравјето. Растенијата и некои микроорганизми се способни сами да ги синтетизираат витамините, додека животните мора да ги внесуваат со храната. Витамините се среќаваат во две основни форми: активна (дејствуваат веднаш во организмот) и неактивна (за да дејствуваат, треба да се активираат). Повеќето витамини, животните ги внесуваат во активна форма, но има и такви, како витамините A и D кои се внесуваат во организмот во неактивна форма. Витамините во неактивна форма се означуваат како провитамини. Сите витамини растворливи во вода, освен витаминот C, влегуваат во структурата на одредени ензими како коензими. Делумниот недостиг на определен витамин во организмот се нарекува хиповитаминоза, додека целосниот недостиг-авитаминоза. Меѓутоа, и преголемата застапеност на одреден витамин во организмот е штетна, состојба означена како хипервитаминоза. При различните хипо-, а- или хипервитаминози, доаѓа до различни нарушувања на организмот. Витамините се делат на витамини растворливи во вода и витамини растворливи во масти.

Vitaminot A pomaga pri rastenjeto, praviloto gledanje, pravilen razvoj na epitelot i pravilno razmnozuvanje.
Go ima vo mlekoto, masloto, maslinovo maslo, sirenje, jajca, morkov, domati, piperki, ovosje i zelencuk so portokalova boja.
Nedostigot od vitamin A doveduva do kokoskino ili nokno slepilo.

Vitaminite od grupa B pomagaat pri pravilno rastenje, pravilno funkcioniranje na nervniot sistem, pravilno funkcioniranje na kozata.
Gi ima vo kvasecot, orevi, lesnici, meso, crn drop, soja.
Nedsotigot od vitamini B dobeduva do pojava na slabokrvnost, zapiranje na rastenjeto, vrtoglavici, opsta slabost, nervni i kozni poremetuvanja.

Vitamin C dejstvuva vrz odbranbenata sposobnost, protiv infekcii, popustlivost na kapilarite.
Go ima vo sipkite, limonite, piperkite kako i vo drugo svezo ovosje i zelencuk kako i vo tursijata osobeno vo kiselata zelka..
Nedostigot od vitamin C doveduva do pojava na skorbut ( izrazita malaksanost, pojava na otekuvanje i krvarenje na nepcata, nisanje i paganje na zabi)

Vitamin D ja stimulira resorpcijata na kalciumot i fosforot i ovozmozuva pravilno okoskenuvanje na koskite i zabite.
Go ima vo mlekoto, maslo, maslinovo maslo, sirenje, jajca, ribi, se dobiva vo kozata so soncanje.
Nedostigot od vitamin D doveduva do pojava na rahitis.

Vitamin K ja ovozmozuva koagulacijata na krvta, pravilna propustlivost na krvnite kapilari, go ovozmozuva dejstvoto na vitamin C.
Go ima vo mlada kopriva, zelka, spanak. grav, kompiri, kosteni, banani a se sozdava i vo debeloto crevo.
Nedostigot od vitamin D doveduva do pojava na krvarenje po polesni il ipoteski povredi ili krvarenje i bez pojava na povredi.

Vitamin E ovozmozuva pravilen razvoj na muskulite, nervniot sistem i polovite organi i nivna pravilna funkcija, pravilen razvoj na plodot za vreme na bremenosta.
Go ima vo zitaricite, sojata, orevite, kikirikite, gravot, jajcata.
Nedostigot od vitamin E doveduva kaj maskite do prestanok na sozdavanje na spermatozoidi i pojava na sterilitet,
kaj zenskite nepravilen razvoj na plodot, cesto abortiranje

Za da moze pravilno da rasteme i da se razvivame i za da bideme zdravi preku hranata potrebno e da vnesuvame odredeno kolicestvo na vitamini. Vitaminite zaedno so enzimite i so hormonite pomagaat vo reguliranjeto na golem broj procesi koi se odvivaat vo kletkite. Nepravilnata ishrana moze da predizvika nedostatok na nekoj od vitaminite i vo toj slucaj nasatnuva zaboluvanje poznato kako avitaminoza.
Pogolem del od vitaminite na povisoka temperatura se raspagaat i poradi toa morame vo organizmot da gi vnesuvame preku svezo ovosje i zelencuk.

јас кога не ги внесувам преку храната тоа го правам со апчиња, обично витамин ц и б-комплекс, ама имам прочитано дека тие ниту се штетни,ниту пак имале ефект....

Јас витамините ги внесувам преку апчиња, бидејќи не конзумирам многу исхрана со витамини. Си пијам Б-комплекс, витамин Е и витамин Ц Депо секое утро кога ќе станам, и навечер пред да легнам.

јадам овошје и зеленчук секој ден...плус земам по едно Ц витаминче и Олигогал Селен

Зимно време често зимам витамин Ц преку апчиња заради зајакнување на имунитетот и б-комплекс.

Но гледам да се хранам здраво и да внесувам преку храната витамини секојдневно. Така што не можам да живеам без зеленчук и со секое јадење имам и салата и секој ден скоро јадам овошје.

витамини,минерали и антиоксиданси. секој ден ... зимно време нешто повеке витамин ц!!!

витамини најчесто преку овошје и Б6.....

Витамини кога како зависи од расположение.Знам некогаш да конзумирам премногу овошје или зеленчук па да не ми се потребни витамини дополнително.Обавезно само витамин Ц земам преку таблети некогаш и 2x1таблета ради крварење на носот. Во ред е да се конзумираат на било кој начин само да не се дојде во ситуација да има премногу внесено во организмот

витамни во таблети зимав и нагло се здебелив мислам тоа ме направи ко прасе, ми го активираше апетиот кога ги скратив се вратив во нормала но приемтив косата кожата и забите ноктите ми беа поцврсти но секако не беше добра идеја :)

откако ги скратив тие витамини зимам витамини природни во овошје и зеленчук, најмнгоу јадам јаболка, доста зеленчук, риба, пилешко и мисиркино и не гледам некоја разлика од тогаш кога ги пиев витамините во таблети.

Треба да има и ваква тема овде. Иако вакви податоци има во многу списанија и Гугл
Се што знаеме за витамините во исхраната,да си кажеме и да прашаме што не интересира.
-------------------------
витамин: РР
Хемиска структура: Витаминот РР во природата се наоѓа како никотинска киселина (нијацин)
и како амид на никотинската киселина (нијацинамид)
Изворот на витаминот РР. Нијацинот во најголема мера се синтетизира од аминокиселината ТРИПТОФАН,која во организмот се внесува најмногу преку консумирање на:
Месо, млеко, јајца и црн дроб.
Прехрамбени производи кој содржат витамин РР
Црн дроб.......................7 - 17 мг %
Месо..............................3 - 6 ==
Риби..............................2 - 6 ==
Компир..........................1-2==
Квасец..........................11 - 25==
Кафе..............................8 - 16==
Црно брашно................3 - 5==
Бело брашно................0,8 - 1,2==
--------------------------------------------------
понатаму ќе следува и се друго за овој витамин,како и проблеми со недоволно внесување и сл.

Би сакал да знам кога е најпогодно да се земат витамините А, Ц и Е плус селен, заедно со храна или на празен стомак?

Информации и совети во врска со витамините и минералите:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom