Вино

• Креатор на темата Креатор на темата демнач
  • Време на започнување Време на започнување
6271g.jpg

У последно време само тоа. DaPeaceDisturber нека потврде :D

Дали знае некој каде може да се купи „Бела Вода“ од Тиквеш, црвено вино?

g_barovo-i-bela-voda.jpg
Ги имам видено во Рамстор во маркетот, околу 600-700 денари. И „Бела вода“ и „Барово“. Ама од ко ги пробав на Стоби Македонско црно и бело за 100-че, не ми се верува да дадам толку пари во блиска иднина за да ги дегустирам овие на Тиквеш.

Само домашни. Правени од еснаф луѓе. И да е кисело, поблаго ми е од сите инокс произведени.

Фиљан вино, домашно, само фиљан мајстор може да направи.
Бело, розе или црвено...ммммм....ако имаш дај навака :)
Од купечките, а бе, нашиве, пролив да те фати.

Definitivno belo vino mi e favorit , mn retko pijam crveno osven domasno sto go pravime so tatko mi zaedno, drugo ne preferiram, si go cenam svoeto :D

Преферирам само бели вина а ова би го издвоил..

Grenanche-Blanc1.png

Секнува продажбата на домашни вино и ракија
По забраната за слободна продажба на вино, ќе следува забрана и за ракијата, чија продажба законски треба да се регулира до крајот на годинава

Секое вино што ќе се најде во промет и нема да има соодветен документ кој се добива врз основа на физичко-хемиска анализа од овластена лабораторија ќе биде отстрането од промет, а сторителот ќе биде соодветно казнет - велат во Министерството за земјоделство

Оттаму објаснуваат дека до крајот на годинава ќе се стави ред и во продажбата на ракија што се продава од физички лица по тезгите и по дворовите.

- Законот ги утврдува минималните услови што мора да ги исполни секој што сака да се занимава со производство на вино заради негова продажба.

Еден од условите е и соодветен кадар, односно лице со завршено високо образование од областа на лозарството или винарството. Според тоа, правните лица треба да имаат вработено најмалку едно лице од оваа област, додека физичкото лице, ако самото нема завршено високо образование, треба со договор да ангажира лице што има такво образование.

За да имаме европски закони, треба да имаме и европски стандард - велат лозари од најголемиот лозаро-винарски регион во Македонија.

по повод утрешниот празник :)

Не знајте шо е убаво...не ви замеруам :D

Merlot special selection од Тиквеш...виното е да незнаеш дали да го пиеш или по првата голтка да свршиш внатре. Во мојата винска историја(а многу е долга) иам пробано(да не претерам) преку 30 различни вина...почнувајќи од домашни,социјалки,па се до спешл селекшн. Виново го пробав пред некоја година за првпат(сеа ја видов темата,па за тоа споделувам). Од тогаш сум редовен муштерија на виново. Ви препорачувам да го пробате,иако можеби е мааалку солено(800 денари е шише 0.75),ама вреди за секој денар. Исто така,ако можете да најдете нека биде берба 2005 или 2007. Пробајте го,па чекам ваши реакции :)

Не мислиш дека тоа вино од 2005 и 2007г. го има поминато пикот? 2010 би било боље. И ако кошта поише од 500ден. е грабеж.

6271g.jpg

У последно време само тоа. DaPeaceDisturber нека потврде :D
Класа винце е ова, за мерак.
Инаку, одамна не сум пиел вино, иако тука велам за витач оти е добро, преферирам бело вино, Шардоне...

Класа винце е ова, за мерак.
Инаку, одамна не сум пиел вино, иако тука велам за витач оти е добро, преферирам бело вино, Шардоне...
Абе брат не е толку добро виното,колку цената шо му е добра и шо навечер по кафани,ваму-таму у главно ова вино го има :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom