Ветерници во Македонија - здрав и еколошки извор на енергија

• Креатор на темата Креатор на темата elninokv
  • Време на започнување Време на започнување
Hmm se nadevam deka ke otvorat poso toa mi e smerot na fakultetot (specijaliziram za veternici i solarni paneli . t.e alternativni izvori na energija) a na smerov se zapisuvaat po 2-3 studenti sekoja godina .. pa taka da .. iskreno se nadevam deka ke ima neso takvo :vozbud:

Hmm se nadevam deka ke otvorat poso toa mi e smerot na fakultetot (specijaliziram za veternici i solarni paneli . t.e alternativni izvori na energija) a na smerov se zapisuvaat po 2-3 studenti sekoja godina .. pa taka da .. iskreno se nadevam deka ke ima neso takvo :vozbud:

на кој бе тоа факултет....???? :)

Обновливите извори на енергија го загрозуваат бизнисот на концерните

5A1C0ED4BA3CC14B9A59FC077CEBC0AD.jpg

Големите петролејски концерни заработуваат многу, а преориентацијата би ги загрозила

Независното здружение „Еуросолар“ веќе 20 години се бори за целосна замена на струјата од атомски централи, јаглен и гас со енергија од обновливи извори. Таму се свесни дека против себе имаат моќни противници - големите концерни со најдобри врски со политиката.

„Можеме да констатираме дека дистрибутерите на конвенционална енергија повеќе од еден век, не само во Германија, се тесно поврзани со владите, кои играат според нивна свирка - делумно затоа што добиваат пари од нив, делумно и оти од научници- енергетичари, кои во голем дел се платени од енергетското стопанство, се наговорени дека нема алтернатива за денешната енергетска понуда“ , вели Херман Шеер, веќе 28 години социјалдемократски пратеник во Бундестагот.

Како последица се зависноста на цели национални економии од нафтата, гасот, јагленот и атомските централи, споровите и војните за природните резерви е се' поголемиот страв од секнување на тие извори. Големите енергетски концерни заработуваат многу пари, а преориентацијата кон обновливите енергии би го загрозило, дури и би го уништило деловниот модел на петролејските концерни. Како ќе се стеснуваат ресурсите, така ќе растат трошоците за нафта и за гас, а со масовно производство ќе се намалуваат трошоците за соларна техника. Малите постројки можат да заменат многу големи централи. Крајно време е за брз премин, оти сонцето и ветрот ставаат бесплатно на располагање повеќе енергија, отколку што му е потребна на човештвото.

„Огромниот потенцијал, кој на планетава дневно и' испорачува 15 илјади пати повеќе енергија, отколку дневната потрошувачка од атомски и фосилни енергии, може да биде искористен со технологијата што веќе денес ја имаме. Теоретски, можеме преку ноќ да извршиме смена на изворите на енергија“, нагласува Херман Шеер. (Дојче веле)

Еј ветерниците се многу исплатлива и здрава работа , но во вчерашното интервју со новиот министер за еконимија од ДУИ Бесими (НЕЗНАМ КАКО СЕ ВИКА ТОЧНО) многу ме изнасмеа , кога новинарката го праша дали за ветерниците во Македонија треба да се бара некоја подетална концесија како што е за користење на водата . А тој одговори дека треба да се бара и концесија за ветерот. Ова значи дека политиката на ВМРО ДПМНЕ е дека сите приватни и физички лица во Македонија треба да си бараат концесија за ветерот , или па у кратки црти сакаат да земаат само пари.
Ме изнасмеја затоа што ке бидиме првата држава која ќе дава концесија за ветерот а може подоцна и кога ке престигне некоја странска компанија за соларна енергија ќе му бараме концесија за сонцето бидејќи Македонското СОНЦЕ е 100% хахаххаха а и може и децата кога ќе се родат да се бара концесија за воздухот од државата оти тој воздух е на државата .
хахаха
:toe:

Еј ветерниците се многу исплатлива и здрава работа , но во вчерашното интервју со новиот министер за еконимија од ДУИ Бесими (НЕЗНАМ КАКО СЕ ВИКА ТОЧНО) многу ме изнасмеа , кога новинарката го праша дали за ветерниците во Македонија треба да се бара некоја подетална концесија како што е за користење на водата . А тој одговори дека треба да се бара и концесија за ветерот. Ова значи дека политиката на ВМРО ДПМНЕ е дека сите приватни и физички лица во Македонија треба да си бараат концесија за ветерот , или па у кратки црти сакаат да земаат само пари.
Ме изнасмеја затоа што ке бидиме првата држава која ќе дава концесија за ветерот а може подоцна и кога ке престигне некоја странска компанија за соларна енергија ќе му бараме концесија за сонцето бидејќи Македонското СОНЦЕ е 100% хахаххаха а и може и децата кога ќе се родат да се бара концесија за воздухот од државата оти тој воздух е на државата .
хахаха
:toe:

nemoj ti ha,ha,ha :)......batkite se spremaat da distribuiraat meraci na broj na vdisuvanja....za site...,duri i za kokoskite.... :)
namesto da se pojavat so PROGRAMA so koja ke se poddrzi so suva para...sekoj isporacan KW bilo kakov vid na prenosliva energija i ke se subvencionira so danocen kredit sekoja optimalizacija na potrosuvackata , do nivo na sijalicno mesto...NEMA NISTO ....osven video lagi i pisani lazgi...:)

Pogolemiot del od Evropa pochna masovno da gi koristi veternicite za proizvodstvo na struja,vo poslednite godini se povekje i povekje se zgolemuva brojot na postavenite veternici.Se sekjavam pred 7 godini deka retko kaj mozev da vidam veternica dodeka denes vo sekoja planina ili pole kaj e dosta vetrovito ima postaveno.Lugjeto ja koristat prirodata do maksimum a nie ne ja iskoristuvame ni 5% a zneme deka ima dosta vetroviti mesta i kaj nas?Vo eden post prochitav deka bile mnogu skapi,da skapi se ama toa e vechna investicija.Glasam ZA a koj e protiv taa ideja togash toj voopshto i ne gi znae prednostite shto ke gi imame,nema shto da izgubime osven razumot!!!

Денес со татко ми местевме ветерница која дава 14 волти. А со некој уред 220.
И што да кажам фати многу ветер, и перките се скршија :toe: Немавме среќа а сепак голема е околу 5-6 метра во висина

Многу добра тема..
Не сум добро запознаен со сите детали од инвестицијата во Овчеполието..но сепак мислм дека самото размислување за вакви или слични алтернативни извори на енергија е чекор нанапред..бидејќи во севкупната енергетска криза која ја напаѓа денешницата...префокусирањето на вакви видови е од голема полза.
Не сум запознаен дали има некоја студија за капацитетите на македонија во однос на ветерот или на пр. сончевите часови..затоа би го замолил дечкото (Black) кај погоре кажа дека студира на таков смер..да ни даде некои контакт информаии од факултетот или ако има од некој професор..па да го контактираме да ни каже каква литература да побараме за подобро да се запознаеме ние љубопитните лаици :)..
Иначе сликите и тоа што го прочитав за во бахреин ме фасцинираа...ете значи колкави инвестиции прават миљардерите ..алал им вера..

А Сепак малце “оф топик“...мислам дека Македонија поголем аир ќе види од инвестиции во соларни системи бидејќи македонското сонце имам големи капацитети...
Во секој случај мора да се размислува за Алтернативните (еколошки) извори на енергија бидејќи посебно за малите земји како нас - тоа во догледна иднина можат да бидат многу значајни фактори во развојот....Е сеа на ред се македонските претприемачи...еве гледаат дека насекаде во светот се инвестира во ој сектор..ап не е баш фино ако сите наши ветерници и сл. го купуваат само странци и ги трошат и овие малку присутни природни ресурси..

Од обновливите извори на енергија, оваа е со најмал иницијален трошок (~2500 евра/kW, споредено со 4500-5000 за нуклеарки на пример). Нема големи трошоци за одржување, не користи гориво, само фармите зафаќаат голема површина (исто како и тие за соларна енергија, а многу помалку од ХЕЦ со езеро). Пренесено ми е дека украинска "Енергиа" (производител на 5-7,5MW турбини) веќе има некои почетни инвестиции од оваа област кај нас, ама што точно - не знам.

Единствено трајно решение што би не` спасило е комбинација од фарми со ветерници и соларни постројки, да се надополнуваат при неповолни услови за функционирање на едниот од двата системи. Скап и долготраен процес (барем 10-15 години), ама ќе ни` ги реши проблемите со увоз на електрична енергија и (во иднина) разни горива за постојните централи (мазут, нафта, лигнит ако некогаш снема од Пелагонија..).

nemoj ti ha,ha,ha :)......batkite se spremaat da distribuiraat meraci na broj na vdisuvanja....za site...,duri i za kokoskite.... :)
namesto da se pojavat so PROGRAMA so koja ke se poddrzi so suva para...sekoj isporacan KW bilo kakov vid na prenosliva energija i ke se subvencionira so danocen kredit sekoja optimalizacija na potrosuvackata , do nivo na sijalicno mesto...NEMA NISTO ....osven video lagi i pisani lazgi...:)
ako go donesat zakonot za energetika i da ima subvencii kako vo evropa
a se nadevame deka ke go donesat bidejki nasite zakoni treba da se usoglasat so evropskite zakoni
e togas ke moze da se investira vo ovaa rabota ili da receme biznis da si proizveduvas el. energija sam i da se podobri naseto opstestvo i da se resi krizata so energija vo makedonija
samo sepak nasite politicari go zloupotrebuvaat svoeto mesto.se gleda samo za gazot nivni.ALCNOST toa e se samo biznis i da se zarabotuva
ama samo za niv ete toa e toa

500 evra ..otprilika e TAKSATA koja treba da ja plati mal proizveduvac.......na obnovliva energija...+ danoci posle ..kako sledi...:)
...epten motiviracki

A OVDE:
vestas-wind-turbines-evanston.jpg

PRODAVACOT NA UBAVA IDNINA , ZABORAVIL DA KAZE KAKO GO ODSTRANUVA LEDOT OD LOPATKITE...
...eden od goooleeemite problemi... :)

Ветерниците и соларните панели нема ли да зафатат големи површини кои би се користеле за земјоделие или тоа не е проблем?

Мислам да е Сахара или голема земја како Франција или Шпанија сигурно е во ред (имаат простор) ама дали и мали земји како МК можат рентабилно да користат соларна и ветрова енергија?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom