Верзии на библијата денеска имаш колку сакаш. Секоја секта своја библија...

• Креатор на темата Креатор на темата liomkd
  • Време на започнување Време на започнување
znaci ti mislish deka razlicno pishuva?!?pa ja imam eden star(megu prvite na mak)pravoslaven Nov Zavet koj od segashniot vo jazikot se razlikuva i vo stilot i nekoi zborovi se razlicni a toa ne znaci deka e nova biblija.inaku pravoslavnata e 500-600 denari a od drugite mislam deka mozesh i besplatno da najdesh,e sega ako nekoj nema pari a saka Biblija shto trba da pravi?

Спрема Православната црква Стариот завет содржи 39 книги, а Католичката црква вели дека нив ги има 46.
"Макавеите“, за прв пат се канонизирани на Картагинскиот Собор во 393, а дотогаш биле во употреба на Црквата како дефтероканонски (за читање), без да бидат во склоп на Светото Писмо. Истот важи и за седумте додадени книги на Католичката црква.Тие се само за читање.

Nemozev da se vozdrzam, a da ne se logiram i iskomentiram. Ako veke ste imale dopir so nekoi od razlicnite prevodi na Biblijata ke ste videle deka vo najsiroko koristenata Biblija vo svetski razmeri Stariot Zavet se sostoi od 39 knigi, a Noviot Zavet od 27 knigi. Dodeka ako kako sto velite barem malku ste ja videle pravoslavnata Biblija ke vidite deka Stariot Zavet ima duri 50 knigi.

Pozdrav.... od eden Hristijanin...

pa dobro od kaj sea 50 izlegoa?jas na primer mnogu ja sakam knigata sirahova mudrost ako ja ima samo vo pravoslavna,ama se cudam za ezra,makavejski pa neshto so angeli...od kade da ne znaete i zoshto samo pravoslavnata gi vmetnuva tie

pa dobro od kaj sea 50 izlegoa?jas na primer mnogu ja sakam knigata sirahova mudrost ako ja ima samo vo pravoslavna,ama se cudam za ezra,makavejski pa neshto so angeli...od kade da ne znaete i zoshto samo pravoslavnata gi vmetnuva tie

Biblijata e edna ista ama postojat razni biznisi, taka li e Tinche,sekoj saka parichka da zeme i si naogaat nekakvo chudno opravdanie vo biblijata, i poradi takvite biznisi narodot misli deka ima poveke biblii a ustvari ima edna biblija a mnogu soblazni(sekti), i nemoj da go vregash pravoslavieto, komentiraj si za sranjeto kaj shto pripagash, da ne beshe pravoslavieto ke beshe torbeshka sega.:back:

Гледам дека некој избројал 50 книги на Стариот завет во Бибилјата..ги има 39, ако некој се сомнева ....еве доказ.Пребројте

Гледам дека некој избројал 50 книги на Стариот завет во Бибилјата..ги има 39, ако некој се сомнева ....еве доказ.Пребројте

Ja ja otvoriv Biblijata doma i vo sodrzinata na Stariot Zavet se izbrojani 50 :toe:

Јас веќе објаснив ама гледам дека ќе морам повторно.Значи постои
Стандардна Библија (66 стандардни протоканонски книги, признати и од Католицте и од протестанско-евангелските цркви) Проширена Библија (Стандрадната Библија + 11 дефтероканонски книги кои се препознаети како свети само во кругот на православната црква, но не се влезени во канонот на Светото Писмо, ниту пак евреите ги препознаваат како боговдахновени книги)
Овие 11 дефтероканонски книги како што веќе реков се само за читање.Тоа и го означува зборот дефтероканонски. Значи 39 +11=50. МПЦ ги има(печати) и двете изданија, јас ја имам стандардната. Појасно е сега?

Библијата ја напишал некој што немал друга работа, па да лаже и да може да го контролира народот. Брејј, кога ќе се вразумите.

Ovoj Petar i Isus ama go iskontrolirale narodot sto da ti kazam. Isus go ubile za toa a isto i Petar. Pa da ne nabrojuvam i mnogu drugi macenici vo istorijata koi bile ubien koi sakale da go "kontroliraat" narodot.

Moze ne se diskutira za toa vo momentov, no moram da priznaam deka mi ostavi mnogu dobar vpecatok.
sledniot post ke mi bide vo kontekst so diskusijata. Vetuvam.
:helou:

Biblijata e edna ista ama postojat razni biznisi, taka li e Tinche,sekoj saka parichka da zeme i si naogaat nekakvo chudno opravdanie vo biblijata, i poradi takvite biznisi narodot misli deka ima poveke biblii a ustvari ima edna biblija a mnogu soblazni(sekti), i nemoj da go vregash pravoslavieto, komentiraj si za sranjeto kaj shto pripagash, da ne beshe pravoslavieto ke beshe torbeshka sega.:back:

Ama zborovi sto da ti kazam.
Za ponatamu informirajte se malku povekje za istorijata pa posle diskutirajte, a ne samo vaka zborovi od rakav podhraneti so navredi na site koi ne razmisluvaat kako tebe.
Pocni da debatiras. Mislam, od kaj prikaznata deka Bibliite se profit. Kako sto znam Novi Zaveti, mozes da dobies besplatno vo koja i crkva da ides. Biznis sto da ti kazam.
Ako dobro ja citate istorijata ke vidite deka vo kanonot pripagjaat 66 knigi. 39 vo Stariot i 27 vo Noviot Zavet, sekoja kniga dodadena na tie 66 kanonski knigi, se knigi so istorisko znacenje no bez Duhovno znacenje. Sto znaci. Tie knigi se super kako istorija no ne se nameneti za duhovno tumacenje ili so eden crkven zargon, za duhovna hrana.

Една е библијата другите се све за у канта:smir:

biblijata ne e voopsto nekoj biznis. E problemot e vo sekoja taka narecena "crkva", kojasto nema nikakvo kanonsko predanije ni apostolsko preemstvo, sekoj kojsto ke mu zdosadi nama so da pravi i sega ke si igrame religija ke "veruvame" vo nekoj si bog, ke piseme knigi(vo ovoj slucaj biblijata), a za toa ke crpime informacii od Pravoslavnata Crkva kako vistinska so cisto apostolsko premstvo, ve molam znaite so e toa religija deka toa e nacin na ziveenje, a ne igra so kojasto pridobivaat materijalni blaga, i pojce narod. Jas greskata ja naogamn vo narodot(neverniot, onoj kojsto nema poznavanje od svojata religija), samite kade ke vidat podobra materijalna pomos odma tamu kako nekoja "soncogled partija", koj se na vlas(koj davat pojke), so tie sme i nie.

Библијата е Бог-овдашновена книга во која е сета вистина, автори на Библијата се Евангелистите - апостолите а, еден е писателот самиот Бог под водство на Светиот Дух - (Библијата е Божијот пишан збор) .

[FONT=&quot]Postoi samo edna Biblija, edno telo i eden Duh, kako {to bevte i vie povikani vo edna nade` na va{eto prizvanie; eden Gospod, edna vera, edno kr{tavawe, eden Bog i Tatko na site, Koj e nad site, preku site i vo site.[/FONT]

Како што е Господ Бог вечен така е вечно и неговото Слово - Библијата. Амин..
[FONT=&quot][/FONT][FONT=&quot][/FONT]

Постои само една Библија, едно тело и еден Дух, како што бевте и вие повикани во една надеж на вашето призвание, еден Господ, една вера, едно крштавање, еден Бог и Татко на сите, Кој е над сите, преку сите и во сите.

fl97og.jpg

mi ja dadoa vaa kniga ali mislam deka e novoverska pa baram od nekoj sto se razbira pomos da mi kaze dali da prodolzam da ja citam ili ne.. blagodaram

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom