Верзии на библијата денеска имаш колку сакаш. Секоја секта своја библија...

• Креатор на темата Креатор на темата liomkd
  • Време на започнување Време на започнување
јахутерминал напиша:
Бидејќи ја имам прочитано само првата страна, сигурен сум дека ќе го има тоа и на наредните страни.
Нема докази за ништо што е напишано во неа колку што знам.
Баш и тоа е проблемот на луѓето со закоравени предрасуди. Што критикуваат и отфрлаат нешто со кое не се запознаени. И за да не се мачиш да ја читаш, ќе ти кажам дека си у заблуда околу нејзината соджина..Не, она од првата страна не се повторува на наредните. И не знам зошто имаш потреба да носиш заклучоци за нешто, за кое и самиот кажуваш дека немаш благе везе.
И какви тоа докази бараш за содржината на Библијата?Но, ти и воопшто ја немаш прочитано, така да залудно е некој да се обиде да ти објасни било што околу Библијата.

Инаку на темава...Библијата е само една..Има само разни тумачења на истата.

protivpropaganda напиша:
Како доказ на добра волја ке ти објаснам з`ш многумина не веруваат или велат дека не веруваат во библијата. Одговорот е едноставен.
Таа не е напишана за секој да може да ја сфати или ако сакаш, таа е напишана на начин на кој секој може да си извлечи заклучок според сопствениот светоглед. Таа не се сфаќа буквално!!! Ти Езоповите приказни ги сфаќаш буквално или ја сфаќаш поентата, наравучението?
Поради вакви заклучоци постојат преку 200.000 секти низ светот кои се повикуваат вака или онака на Библија.
Не знам што е пострашно,споредбата со басни и метафоричкито сваќање на Библијата или заклучокот дека само просветлени специјалци имаат способност да ја сватат правилно.
Ама само они!
protivpropaganda напиша:
Да не ги спомнам и оние ликови кои се сметаат за нешто посебно па сметаат дека имаат обврска да им ги здробат главите на другите со цитати од библијата. Исти се и оние кои се обидуваат преку науката истото да го прават.
Таквите не бараат одговори.
Таквите бараат само конфликти!!!
Зошто "обврска"?
Мене на пример од љубов чиста према опонентите ми доаѓа да изгорам некој јузер,ама сето тоа за негово добро,лошотијата да се прочисти,за која ќе ми биде вечно благодарен:toe:
protivpropaganda напиша:
Кој има пример, прашање, неразјаснетост или заклучок нека повели. Исто така поканата важи и за оние кои само бараат конфликтност.
Благодарам на великодушноста.
Прашање:По кој критериум во Библијата се одредува кој дел или книга, глава,стих ќе ја толкуваме како метафора,споредба ,а кој како историски настан или настан кој мора буквално да се толкува?

trilobite напиша:
Поради вакви заклучоци постојат преку 200.000 секти низ светот кои се повикуваат вака или онака на Библија.
Не знам што е пострашно,споредбата со басни и метафоричкито сваќање на Библијата или заклучокот дека само просветлени специјалци имаат способност да ја сватат правилно.
Ама само они!

Зошто "обврска"?
Мене на пример од љубов чиста према опонентите ми доаѓа да изгорам некој јузер,ама сето тоа за негово добро,лошотијата да се прочисти,за која ќе ми биде вечно благодарен:toe:

Прашање:По кој критериум во Библијата се одредува кој дел или книга, глава,стих ќе ја толкуваме како метафора,споредба ,а кој како историски настан или настан кој мора буквално да се толкува?
Еве ти едно зеленко од мене, браво, арно му кажа на тоа пропагандистот, Библијата ти е напишана од човекот, а штом е од човекот се може да се види во неа. Или пак ќе речете не се знае дали е напишана од човекот? Луѓе едно нешто ќе ви кажам. Во историјата некои персони кои многу им значеле на народот, ги направиле светци, па така и овој Jesus Christ, го нарекувале "Месаја", помагал човекот, ги лечел имал биоенергија го направиле нешто што за нив тогаш било непознато. Биоенергија и некои да лечи со свои раце без други медикаменти!? Да не ви пишуам да се освестите, не сум пропагандист, затоа само тука сум за да дадам мислење. А за верзиите на Библијата trilobite убаво кажа, ако ја согледуваат луѓето Библијата на различни начини ете ти секта, како овај пропагандистов.

protivpropaganda напиша:
Ти тврдиш дека библијата е лажна!!! Јас те прашав кој дел од неа е лажна со искрена намера да ти докажам дека не си во право и дека не треба да бидеш антитеист бидејки е морално погрешно.

Имаш ли ти намера или кој било друг да специфицира делови од библијата кои се „лажни“ или нема?

Се изначитав на форумов глупости кадешто не се прави разлика помеѓу религија и вера или пак социолошкиот аспект наспрема духовниот. Каде што се инсистира на докажување на постоење на нешто што е нематеријално преку материјални докази. Каде што се создава, буквално, тепачка. Едни тепаат со библијата други тепаат со науката.

Ти отвори добра тема каде што може да се средат работите. Имам нешто повеќе слободно време па, повели, односно нека повели кој сака.

Како доказ на добра волја ке ти објаснам з`ш многумина не веруваат или велат дека не веруваат во библијата. Одговорот е едноставен.
Таа не е напишана за секој да може да ја сфати или ако сакаш, таа е напишана на начин на кој секој може да си извлечи заклучок според сопствениот светоглед. Таа не се сфаќа буквално!!! Ти Езоповите приказни ги сфаќаш буквално или ја сфаќаш поентата, наравучението?
Исто така, станува збор за мода. Денес не е модерна библијата! Денес не се модерни корените ама затоа се модерни гранките. Модерна е технологијата и се` што е поврзано со неа. Патем, постојат работи во библијата кои дури и за мене се тешко сварливи ама само на начинот на кои се кажани.
Да не ги спомнам и оние ликови кои се сметаат за нешто посебно па сметаат дека имаат обврска да им ги здробат главите на другите со цитати од библијата. Исти се и оние кои се обидуваат преку науката истото да го прават.
Таквите не бараат одговори.
Таквите бараат само конфликти!!!

Кој има пример, прашање, неразјаснетост или заклучок нека повели. Исто така поканата важи и за оние кои само бараат конфликтност.

NE NE NE NE jas ne rekov deka e lazna nitu pak potvrdiv...nego to sto go gledam po forumov od drugi luge ne od mene nemoj da me osuduvas za toa sto ne sum go rekov nikogas.:nenene:

јахутерминал напиша:
Еве ти едно зеленко од мене, браво, арно му кажа на тоа пропагандистот, Библијата ти е напишана од човекот, а штом е од човекот се може да се види во неа. Или пак ќе речете не се знае дали е напишана од човекот? Луѓе едно нешто ќе ви кажам. Во историјата некои персони кои многу им значеле на народот, ги направиле светци, па така и овој Jesus Christ, го нарекувале "Месаја", помагал човекот, ги лечел имал биоенергија го направиле нешто што за нив тогаш било непознато. Биоенергија и некои да лечи со свои раце без други медикаменти!? Да не ви пишуам да се освестите, не сум пропагандист, затоа само тука сум за да дадам мислење. А за верзиите на Библијата trilobite убаво кажа, ако ја согледуваат луѓето Библијата на различни начини ете ти секта, како овај пропагандистов.

Ова му го кажуваш на човек што верува во Месаја Исус и дека Господ го создал светот во 6 дена, а на седмиот седнал да се одмори

short1 напиша:
Ова му го кажуваш на човек што верува во Месаја Исус и дека Господ го создал светот во 6 дена, а на седмиот седнал да се одмори
Па зар ќе верувам у индијански преданија дека дива мечка го родила свемирот?!
:nenene:

liomkd напиша:
NE NE NE NE jas ne rekov deka e lazna nitu pak potvrdiv...nego to sto go gledam po forumov od drugi luge ne od mene nemoj da me osuduvas za toa sto ne sum go rekov nikogas.:nenene:

Батка, ама ептен вери мач си во грешка!!!
Воопшто не те осудувам, ниту пак би се осудил да земам право на такво нешто. Дури и се чудам од каде доби таков впечаток?

Самиот рече дека не веруваш во библијата и дека таа книга е лажна. Јас само те прашав кој дел е лажен за да ти докажам дека не е.

Поправи ме ако грешам но нели се ова твои зборови:
Ova se zborovi kazani od eden koj sto ne veruva vo bilija i koj sto misli deka biblijata e lazna...Koja biblija e vistinskata ?????????????

Ама само они!
Тие просветлени специјалци, како што ти ги нарекуваш се психолози и социолози, антрополози, а не се малку и филозофите, меѓу другите, кои се појавија низ текот на човековата цивилизација.
Се` е научно и филозофско кај мене, а има и теолошки аспекти особено кога се однесува на поделбата на мозокот и умот.

Ти врз што ги базираш своите заклучоци?

Зошто "обврска"?
Зошто ли се осети повикан да реагираш на моите обвинувања упатени кон оние кои тепаат со цитати од библијата (bible beaters)?
Од таа таква „чиста“ љубов кон опонентите исчезнаа мноштво култури. Исто така и исламот со сабјата на вратот гледаше опонентите, од чиста љубов, да ги преобрати во правилна насока.
Една од најголемите причини за денешното одбивање на духовното е токму поради таа „чиста“ љубов што ја изразуваат тнр. верници, а па оние со науката ги решија сите проблеми и маки на човекот, како да не.
Ах тој синдром на бог!!! Го има кај верниците и кај неверниците подеднакво!!!

Прашање:По кој критериум во Библијата се одредува кој дел или книга, глава,стих ќе ја толкуваме како метафора,споредба ,а кој како историски настан или настан кој мора буквално да се толкува
По критериумот на самата индивидуа која ја чита книгата!!!
Едно ќе сфати на млада возраст, а сосема различно ќе го сфати истото кога ќе биде позрел.
Подобар опис на човековиот развој и начин на живеење во општество нема да најдеш ниту во записите на еѓипјаните, ниту на римјаните, односно во ниту едни записи од ниту една империја што се создала до денес.
Христијанството пред се` и над се` е начин на живеење кое го извлекува максимумот добро и убаво што може да постои во еден смртен живот!!! Особен осврт дава на слободата (со одговорност) и индивидуализмот. Ако можеш тоа да го видиш на коњ си!!!

protivpropaganda напиша:
Тие просветлени специјалци, како што ти ги нарекуваш се психолози и социолози, антрополози, а не се малку и филозофите, меѓу другите, кои се појавија низ текот на човековата цивилизација.
Се` е научно и филозофско кај мене, а има и теолошки аспекти особено кога се однесува на поделбата на мозокот и умот.

Ти врз што ги базираш своите заклучоци?
Сигурно не на басни,сказни,гатанки и слично книжевно дело кое изобилува со метафора.
Сиве овие што ги наброја горе, се бават директно или индиректно со човекиот ум,начин на живеење и неговата егзистенција,што не е доволно само по себе.
За веродостојноста на Библијата(тоа е темата нели) потребни се и останатите научни дисциплини за да се одреди минатото,потеклото, релевантноста и смислата на изнесените податоци.
Секоја наука засебно,кога се работи за Библијата е во директна спротивност една со друга.
Модерната невропсихологија не ми кажува ништо за релевантноста на податокот дека бродот на Ное изнесувал толку метри и толку сантиметри во должина и ширина?
Како да се носи теологијата со исказот дека "религијата е опиум за народот" или исказот на Фројд дека"религијата може да се спореди со Неуроза која го опседнува човекот"?
Антропологијата влече скромни заклучоци од податокот на родословието на Христос во првата глава на Матеј...итн
Каков одговор дава егзистенцијализмот на Сартр како востановен поим во филозофијата со исказот дека"Оној кој верува во мене,ќе има вечен живот..."
Како тие се однесуваат кон вакви податоци?
protivpropaganda напиша:
Зошто ли се осети повикан да реагираш на моите обвинувања упатени кон оние кои тепаат со цитати од библијата (bible beaters)?
Право да ти кажам?Зошто беше сигурен дека бев перманентно баниран и нема никогаш да ти одговорам на прозивката една страна понапред.:nenene:
Само слеп нема да воочи дека еден од тие "гласноговорници" на овој потфорум сум баш јас.
protivpropaganda напиша:
Од таа таква „чиста” љубов кон опонентите исчезнаа мноштво култури. Исто така и исламот со сабјата на вратот гледаше опонентите, од чиста љубов, да ги преобрати во правилна насока.
Една од најголемите причини за денешното одбивање на духовното е токму поради таа „чиста” љубов што ја изразуваат тнр. верници, а па оние со науката ги решија сите проблеми и маки на човекот, како да не.
Ах тој синдром на бог!!! Го има кај верниците и кај неверниците подеднакво!!!
Тука забегуваш у некое сценарио погодно за продолжение на филмот"Аpocalypto".
Со доза на иронија беше таа моја констатација

protivpropaganda напиша:
По критериумот на самата индивидуа која ја чита книгата!!!
Ете ти.Со ова го поткрепувам ставот дека постојат приближно околу 200.000 разно-разни религиозни групи со додаток"црква"

protivpropaganda напиша:
Христијанството пред се` и над се` е начин на живеење кое го извлекува максимумот добро и убаво што може да постои во еден смртен живот!!! Особен осврт дава на слободата (со одговорност) и индивидуализмот. Ако можеш тоа да го видиш на коњ си!!!
Тука си потполно во право.
Но како да се изведе максимум ако сето она што стои во Новиот Завет а се однесува на меѓучовечките односи и релацијата Бог-човек, се свати не дословно,буквално?
Толкувањата на Библијата се покажале погубни во историјата кога се ослонувале стриктно на метафорички и произволни заклучоци.
Затоа и мислам дека не ја забележа иронијата во делот погоре.

short1 напиша:

short1,
Батали го терминалот. Едно од најтешките работи на светов е да разбудиш човек кој се преправа дека спие.

Ти, загатна една добра работа, знаејки или не.
Најголема дебата, да не речам конфликт, е токму тврдењето дека Господ го создал светот за 6 дена. Тие кои ја држат страната на науката слепо се фаќаат за тоа како давеник за сламка, па удри, мавај, по тие кои слепо се фатиле за буквалното значење.
И едните и другите се во право ама само парцијално!!!

Ако едно битие создало творба чија големина нашиот ум не може да ја перципира, тогаш како е можно еден Негов ден да трае само 24 часа???
Нели е ова супер аргумент за еволуционистите? Многумина мислат така. Сепак, секој кој се бавел со акваристика ќе ти каже дека можеш за час да направиш аквариум, ама каков... Е тоа е прашањето. За интелегентен дизајн е потребно време, а нели, времето е релативно. Еден век на винската мушичка не е исто што и еден век на желката од Галапагос.
Голема суетност се крие зад буквалното сфаќање на времетраењето на создавањето, и тоа од двете страни.

Што ќе кажеш ако ти речам дека е вистина дека за 6 дена е создаден светот?
Ама прво прашај се: Што се подразбира под „свет“?

Знаеме дека трудот го создал човекот, нели? А работната недела е само уредувањето по кое навистина се создал светот, односно општеството во кое живееме. 6 дена работи, еден ден одмори се и посвети го тој ден на Господ вели еден од заповедите.
Ако правилно сфатиме дека Господ е совршеното добро (зборот добро е даден со пошироката негова конотација) кон кое се стреми секој разумен човек тогаш одговорот е јасен како бел ден, нели?

Интелегентниот дизајн постои!!! Сакале ние или не, сфатиле ние или не, Тој сепак постои.

Зошто и од која причина?
Со сигурност никој, во овој развој човеков, не може да каже!!!

За месијата, за Исус? Во понатамошното пишување можеби ќе кажам троа зборче два. Да не го правам постов километарски.
Исус е личност која и атеистите би требало да го ценат!!!

Бек ту д сабџект..
Библијата како што знаеме е една и единствена,со извесни разлики во преводите кои не менуваат ништо значајно во склоп на текстот.
Со исклучок на библијата на Ј.Сведоци.
Мноштвото на верски групации се должи на слободата на толкувањето на стиховите во врска со црквеното уредување повеќе отколку на доктриналните прашања иако и овие последниве не недостасуваат.
Реформацијата која се случи во 16 век од страна на Лутер е во најголем дел заслужна за индивидуалниот пристап кон црковното уредување,како административно така и хиерархиско.Ова е најкусо што може да се извлече како последица од тоа движење.
Но тоа само по себе не е лошо.Напротив.
Сосем други се критериумите која Црква се држи до изворните учења на Светото Писмо односно учењата на Христос и апостолите.
А врвниот авторитет секако треба да го има Библијата,а не човечките преданија и традиции,декрети од папи или од политичко-монополски одлуки на некои собори.

Mnogu ubava tema , i bravo za komentarite megutoa ne mi se dopaga , mislam ima respekt za vas dvajcata osobeno za tebe trilco ostavas strasni komentari . Ve molam dokolku ste vistinski hristijani ke pravite malku pokulturno muabet mislam so ovie prrepukuvana....stvarno sakav da postiram ama sega mi e strav od vas .... poleka.....
znaete bez oglled kolku i nekomu da mu se logicni zaklucocite tesko deka ke prifatam necie mislene samo zaradi negoviot pogresen stav.

Некои би рекле дека не станува збор за реформација туку за поинакво гледање на тоа како треба да се обожува некое битие!
Дали еден или друг начин на вршење на обредите се нарекува секта или религија е во директна зависност од тоа колкава е бројноста на припадниците на одредениот начин на извршување на обредите.

Лутер е човек како и папата. Тој имал визија и си ја спровел, а се нашле луѓе кои се согласувале, го следеле и си направиле друга религија за да не мора на папата да му ги даваат своите пари.
Ништо битно поразлично!!! Суштината на верата остана иста. Само лидерите се сменија.

Религијата е човекова творба. Хиерархиски е поставена како институција со свои вработени која врши одредени услуги. Додека верата е сосема нешто друго. Таа произлегува од научно докажаната потреба на човекот да верува во нешто поголемо и подобро и да се стреми кон тоа. Библијата е Направи Сам прирачник како до тоа поголемо и подобро.
Одењето во одредена црква ве прави толкав христијанин колку што јадењето свинско месо ве прави свиња!!!

Тие кои неможат или незнаат да прават разлика помеѓу религија и вера често ќе прават грешки во чекори кога ќе стане збор за избор помеѓу правилното или лесното.

Дали ќе одите во православната, католичката, некоја од протестантските или која било друга црква е сеедно. Битно е како човек се однесува кон себеси, својот ближен и сопствената околина.

trilobite напиша:
Па зар ќе верувам у индијански преданија дека дива мечка го родила свемирот?!
:nenene:

Мене само ме интересира дали ти тотално ја негираш еволуцијата. Никој не може со сигурност ништо да знае, али барем за неа има јаки докази. Материјални, опипливи. Може има и некоја подлабока смисла. Може и некоја сила да потпомага у целиот развој на свемирот. Можностите се премногу и во нашиов живот никад нема да знаеме.

protivpropaganda напиша:
Лутер е човек како и папата. Тој имал визија и си ја спровел, а се нашле луѓе кои се согласувале, го следеле и си направиле друга религија за да не мора на папата да му ги даваат своите пари.
Ништо битно поразлично!!! Суштината на верата остана иста. Само лидерите се сменија.

Верата, како индивидуален чин - потрага по одговор на суштинските егзистенцијални прашања... инаку, канонските разлики меѓу црквите, макар на изглед сосема мали и од академски карактер, се суштински.

Не е случајно дека индустриската револуција и експлозијата на науката и филозофијата во последните двеста години се случуваат во земјите во кои доминира религијата институционализирана од движењето на Мартин Лутер. Од трите главни христијански деноминации, канонскиот систем на католицизмот е најсилно посветен кон овоземската моќ на црквата. Иладагодишната шизма меѓу константинополската и римската црква, завиена во навидум безначајната догматска разлика filioque, во суштина е резултат од борбата за степенот на моќта на црквата во државата. Во Рим папата е врховниот владетел, и духовен и световен; во Константинопол овоземската власт му е препуштена на императорот, црквата ја има за себе власта врз душите на поданиците.

Апсолутната власт води кон пропаст; средновековниот период на католицизмот, со инквизицијата и палењето вештерки и учени како Џордано Бруно, биле толкав товар за еволуцијата на човештвото, што дури по ослободувањето од овие стеги западот тргнува напред.

Разликите не потекнуваат од библијата - таа е иста за сите три цркви; но канонското уредување на официјалната религија во државата влијае и тоа како на тоа во какво општество живееме и како размислуваме.

short1 напиша:
Мене само ме интересира дали ти тотално ја негираш еволуцијата. Никој не може со сигурност ништо да знае, али барем за неа има јаки докази. Материјални, опипливи.
Никако не можам да ја прифатам теоријата на Дарвин ниту пак ревидираните теории на наговите следбеници.
Поготово кога се знае со какви фалсификати се служеле за да ги докажат тврдењата.Дибидус неозбилно.
Не ја прифаќам теоријаат од проста причина што е научно фантастична.А никогаш не сум го сакал тој жанр.
Верувам дека се случуваат промени внатре во видовите.Но не дека еволуираат во други видови,туку дека тоа е програмиран,кодиран,испланиран процес за совршено да функционира организмот за општо добро на целата планета.
Теоријата на еволуција од атом до човек која е општо прифатена и во учебниците по биологија,(барем засега) е најголема глупост и која испливала од водите на науката во последниве 250 г.
Настрана што никакви цврсти докази не постојат освен wishfull thinking.
short1 напиша:
Може има и некоја подлабока смисла. Може и некоја сила да потпомага у целиот развој на свемирот. Можностите се премногу и во нашиов живот никад нема да знаеме.
Се согласувам дека целокупната креација има смисла,но чудно е што на луѓе тешко им паѓа да признаат дека зад сето стои интелигентен Ум.Не сакаат некои за да не бидат исмевани од заедницата.
Можности и избор нема многу.Или е се што постои творба на слепа случајност,игра на атоми или е планиран процес од страна на одредена интелигенција(што сепак не ја отфрла еволуцијата,која сепак сега има некаква смисла)или пак целокупната креација е створена за многу кратко време за кое има најцврсти опипливи докази.Се разбира не на секое поле сеуште, да бидеме искрени.Има многу да се истражува уште со оглед дека се работи за млада наука во развој.Мислам на креационизмот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom