Велигденски јајца

• Креатор на темата Креатор на темата Олимпија
  • Време на започнување Време на започнување

6711feac52_42150252_o2.jpg

направете си сами КОРПИЧКА :)

makedonka1985

наместо да ги шараш ко што велиш со ливчиња - уништи дома неколку вратоврски од татко ти или маж ти и пробај го ова:)

eggs-in-nest.jpg

%D0%93%D0%B0%D0%BB%D1%81%D1%82%D1%83%D0%BA%D0%B8-1.jpg

%D0%93%D0%B0%D0%BB%D1%81%D1%82%D1%83%D0%BA%D0%B8-3.jpg

%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%85%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%8B%D0%B5-%D1%8F%D0%B9%D1%86%D0%B0-1.jpg

%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%85%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%8B%D0%B5-%D1%8F%D0%B9%D1%86%D0%B0-2.jpg

%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%85%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%8B%D0%B5-%D1%8F%D0%B9%D1%86%D0%B0-3.jpg

%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%85%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%8B%D0%B5-%D1%8F%D0%B9%D1%86%D0%B0-4.jpg

%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%85%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%8B%D0%B5-%D1%8F%D0%B9%D1%86%D0%B0-5.jpg

%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%85%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%8B%D0%B5-%D1%8F%D0%B9%D1%86%D0%B0-7.jpg

%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%85%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%8B%D0%B5-%D1%8F%D0%B9%D1%86%D0%B0-8.jpg

%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%85%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%8B%D0%B5-%D1%8F%D0%B9%D1%86%D0%B0-11.jpg

%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%85%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%8B%D0%B5-%D1%8F%D0%B9%D1%86%D0%B0-9.jpg

Интересна ти е идејава. Ќе го пробам и јас ова.

Aj ke ve molam koj ima probano da farba so vratovrski neka ja objasni poubavo postapkata zasto jas go staviv jajceto vo vratovrska i go varev i na kraj jajceto si otana belo bez nikakva sara :)

Aj ke ve molam koj ima probano da farba so vratovrski neka ja objasni poubavo postapkata zasto jas go staviv jajceto vo vratovrska i go varev i na kraj jajceto si otana belo bez nikakva sara :)
Tоа прашај го @cool@ :icon_lol:
Ја не планирам да експериментирам со вратоврски. Си купив бои, си набрав цвеќенца, земав и темпери и не се замарам :D Ќе стаам слика какви ми излегле јајцата

Tоа прашај го Cool@ :icon_lol:
Ја не планирам да експериментирам со вратоврски. Си купив бои, си набрав цвеќенца, земав и темпери и не се замарам :D Ќе стаам слика какви ми излегле јајцата
секогаш е добро да се проба нешто ново( незнам што толку голема одбивност имаш кон новото- што лошо гледаш во тоа???!!!) - оној стариот начин на фарбање секому е познат
--- надополнето: 7 април 2012 во 20:05 ---
дали ја распара вратоврската?
не треба јајцето да е обмотано и во поставата :) таа не ја употребуваш

секогаш е добро да се проба нешто ново( незнам што толку голема одбивност имаш кон новото- што лошо гледаш во тоа???!!!) - оној стариот начин на фарбање секому е познат
--- надополнето: 7 април 2012 во 20:05 ---

дали ја распара вратоврската?
не треба јајцето да е обмотано и во поставата :) таа не ја употребуваш

Da , ja otparav vratovrskata i i ja izvadiv postavata, isekov edno parce i go staviv jajceto vnatre ama obidot bese bezuspeshen :(
Ti go imas probano ova ili go najde nekade po sajtovite i go spodeli ? :)

Da , ja otparav vratovrskata i i ja izvadiv postavata, isekov edno parce i go staviv jajceto vnatre ama obidot bese bezuspeshen :(
Ti go imas probano ova ili go najde nekade po sajtovite i go spodeli ? :)
aj bash utre ke probame doma i ke ti kazham- inaku na mnogu sajtovi go ima i site komentari se pozitivni - plus pishuvaat lugje koi isprobale i koi kazhuvaat deka uspeva 100 %- a se vari taka vrzano samo 15 minuti i nishto povekje.

|PS
dokolku razbirash ukrainski ili pak ruski mozham da ti gi dadam i linkovite

aj bash utre ke probame doma i ke ti kazham- inaku na mnogu sajtovi go ima i site komentari se pozitivni - plus pishuvaat lugje koi isprobale i koi kazhuvaat deka uspeva 100 %- a se vari taka vrzano samo 15 minuti i nishto povekje.

|PS
dokolku razbirash ukrainski ili pak ruski mozham da ti gi dadam i linkovite
Ne mi e jasno kako se farbaat jajcata koga vratovrskata ne pusta boja, mora da ima uste nesto plus osven obicno varenje na jajceto vo voda. Ajde probaj pa spodeli utre sto ke napravis :)
btw ne ke bide loso da mi gi dades linkovite ima koj da mi gi prevede :) pozz

Ne mi e jasno kako se farbaat jajcata koga vratovrskata ne pusta boja, mora da ima uste nesto plus osven obicno varenje na jajceto vo voda.
во водата (2 литра- додади 1 дцл оцет) и вари гиo_O

Е ако е познат де, мене ми е нов. До сеа не сум фарбала со цветчиња или со матена белка и дел од салфетка :pipi:
Ти пошо ќе пробуваш утре, сликни ги јајцата и стај да видиме како ти излегле.

Јас последниве неколку години јајцата ги фарбам на пареа.Постапката е следна:
гранки од врба ги плетам во вид на венец во големина на тенџерето,сипувам вода да не достигне повисоко од венецот за јајцата да не допираат до водата.Ги редам јајцата и го поклопувам тенџерето со капак,го уклучувам споретот на тивко и откако ке удри пареата и јајцата ке се навлажнат сипувам насекаде од сите бои што ги имам го поклопувам капакот и ги оставам да се варат едно 30-45 мин. зависи од шпоретот,за цело време не се отвара капакот да не се измијат па останат бели јајцата од пареата.
Оваа година ке пробам во експрес лонец да ги варам исто на пареа.
Јакцата излагаат права фантазија многу сум задоволна.

И дадов идеа на мајка ми за јајцата со салветка, но ми кажа дека имаат премногу работа. Таа ги вапца пред изгрејсонце во Четврток, па нема да стаса сите да ги ишара. Ај кога ќе си одам во сабота ќе и помогнам, и ќе постирам сликички. Инаку кај нас стандард веќе 3 години е бојата што се прелева, незнам како да ви објаснам како изгледа, но ќе ви постирам. :)

Ќе може ли некој што е искусен во шарањето на јајцата со салфетка детално да ми објасни како тоа се прави? Може ли да се извапцаат прво јајцата па да се стави шарата од салфетката? Би сакала да знам чекор по чекор како се прави тоа.

Јас пробав сега на сварено јајце на нефарбано,и да кажам дека супер испадна.Постапката е следна: купив шарени салфетки ендите беа со зајчиња и некој ситни шари,другите беа со петлиња и ситни цветчиња.Ги исеков со ножици полека пажливо по контурите на апликацијата и ја ставив на оладеното јајце и со четка премачкав со белката.Откако ке се осуши е така залепено како со лепак да е лепено.Воопшто не е тешко а е интересно и убаво.Е сега зависи каква боја се сликичките контра подлога да се офарба,а и бели не се лоши.

Најдискутираната тема деновиве ВЕЛИГДЕН..кој како украсува и вапца јајца..
Ја отворив темава да постираме по некоја идеа или трикче како вие ги украсувате вашите јајца или да ставите слика од досегашно направено јајце..
Еве на пример одмене.
Ова го дознав од една фурмџика не се сеќавам на името знам беше само во тема за велигден.

1.Земате јајце.
2.Земате уште едно јајце кое го кршите и му ја одвојувате белката.
3.Одвоената белка ја ставате во длабог сад/чиниче/чаша/слично.
4.Земате украсна солфетка.
5.Го земате јајцето и го ставате во солфетката.
6.Со четка за боење по површината на солфетката премачкувате со одвоената белка.
7.Шарата од солфетката се залепува за јајцето.
8.Потоа се премачкува со зејтин(не е задолжително)

Па...споделте и вие нешто :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom