Велигденски јајца

• Креатор на темата Креатор на темата Олимпија
  • Време на започнување Време на започнување
Jaс секоја година се радувам на тоа изгрејсонце кога ги вапцувам јајцата и никако меракот и еуфоријата да ми се намали. Ама секоја година ми се стандард, во повеќе бои ама на класичен начин вапцани. Иако постојано гледам идеи и на интернет и "директно" кај други, некако не можам традицијата да си ја променам. :)

Дали може некој да сподели со мене каде наоѓате ,,такви,, салфетки?
Јас барав во локалниов Тинекс, не најдов.
Ако можете да посочите место, би била благодарна :)

Tediko i Vero:)

Пумичке ти требаат обични салфетки кои што можеш да ги најдеш во било кој маркет, единствено треба да си го одбереш дизајнот што ти се допаѓа и да се фрлиш на ‘‘работа‘‘ ;)
--- надополнето: 2 мај 2013 во 00:15 ---
Дали некој има пробано бојадисување јајца со лак на нокти?

Постапката е:
- Предходно варени јајца
- во сад со вода ( не ладна, туку стоена на собна температура) се капнуваат капки од лак за нокти, во повеќе нијанси,се промешува сосема малку
- се потопува јајцето и се остава да се суши
Постапката би требало да изгледа вака

slika 1.jpg

slika 2.jpg

Ако веќе некој испробал, би била благодарна да сподели искуства, да не трошам лакови за џабе :icon_mrgr:

Дарк, најдов прешарени салфетки.
Купив скроз бели јајца со желба да ми бидат двобојни (на бело јајце црна апликација пример), но не најдов такви салфетки во Тинекс :/

Ај надежна сум утре во Тедико ќе тркнам, ако и таму нема, ќе одам до некој од Супер Тинексиве, белким ќе ми се посреќи :)

Дарк, најдов прешарени салфетки.
Купив скроз бели јајца со желба да ми бидат двобојни (на бело јајце црна апликација пример), но не најдов такви салфетки во Тинекс :/

Ај надежна сум утре во Тедико ќе тркнам, ако и таму нема, ќе одам до некој од Супер Тинексиве, белким ќе ми се посреќи :)

Црно - белата комбинација е многу елегантна (y)
Доколку не успееш во твојата намера да најдеш баш такви салфетки, еве ти линк од неколку предлози од различни шарени салфети, може ќе ти помогне :pipi:

http://www.coolinarika.com/recept/762262/kako-je-drugima-ispalo/#content_info

Велигденското црвено јајце како симбол на Христовото воскресение има повеќе симболички значења:
- Неговата топчеста форма ја симболизира земјината топка и со тоа го претставува сиот човечки род на неа.
- Како што јајцето ги содржи сите потребни елементи за создавање на живот, односно пиле кое има крв, коски и месо, така и верата ги содржи во себе сите потребни елементи за духовно оживување и заживување на човекот.
- Црвената боја на јајцето значи победа и ја симболизира божјата сила, моќ, но и Христовата крв пролеана на крстот.

Ajде кајганџики да видиме какви јајца сте извапцале :)
Еве ги моите
photo(2).jpg

photo(1).jpg

photo.jpg

photo3.jpg

Навистина ми се допаѓаат ваквите идеи за вапцање јајца, но според мене црвеното јајце е вистинскио
т симбол за Велигден :)

I posle nekolku obida,ne uspeav da stavam slika:(
Sarenite jajca gi vapcav so pamuk,lesno e i ubavo izgledaat:)
Postapkata e sledna:na prce pamuk se kapnuva od site boi jajceto se umotuva vo pamukot i se pocekuva 2-3 min.potoa se brisat so zejtin(y)

Darklady Само што го правев тоа со лаковите за нокти иии :vozbud::vozbud::vozbud::vozbud: излегуваат буквално исто како на сликата. Прекрасни се, не можам да им се изнарадувам. Ќе гледам да ставам слика до после и бидејќи се троши многу лак направив само 4 јајца. (И плус многу зависи од тоа каков е лакот, јас пробав со 15 лака некаде и од нив само 5-6 се погодија за правење.)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom