Веб дизајн помош (совети, трикови, алатки итн.)

• Креатор на темата Креатор на темата bojan81
  • Време на започнување Време на започнување
Јас би ти препорачал phpBB од едноставна причина што е бесплатен и што е совршен за помалите дискуциони групи. Кајгана се префрли на vBulletin затоа што ова е многу постабилна (платена и лиценцирана) платформа која нуди поголема заштита и повеќе опции од phpBB.

Симни го phpBB и најди соодветен хостинг, па дури потоа ќе може подетално да ти кажеме како да го покренеш форумот. :wink:

Многу сум Ви благодарна за помошта и упатствата, навистина сите сте - и поваќе од фер :)
Ги разгледав во глобала предлозите и засега, најдобра ми изгледа опцијата со phpBB. Но! Како и на секој почетник, не ми се јасни уште многу работи и се надевам ќе ми помогнете уште малку, а никако не би сакала да Ви бидам досадна со моите прашања.
Прочитав дека треба да се работи со програмата Dreamweaver и да се учи јазикот PHP, што ме исплаши уште на почеток!!!
Од друга страна, Вие ми дадовте надеж со тоа дека велите - скоро се е изработено и сето тоа ме збуни уште повеќе!
За хостинг - и тоа не го многу знам - како оди тоа, каде е најдобро, бидејки сретнав и дека некаде се нудат тие free хостинзи? Вреди ли тоа, а од друга страна, јас сум сепак ученичка, немам свои приходи и ова сакам да го направам, како веќе реков - чисто како еден вид хоби, за разонода со мои врсници.
Многу сум Ви благодарна уште еднаш и ако не Ви е проблем, би Ве замолила да ме упатите уште малку во оваа работа, бидејќи веќе почнав да се разочарувам и да губам надеж за целата оваа идеја и работа.
Поздрав до сите Вас :)
Дени.

Дени,

Од сите работи кои ги напомена како најисплатлива и најпогодна опција ти доаѓа да се регистрираш за почеток и да видиш како оди да се има еден форум, можеш да го разгледаш тоа овде и овде. Колку што проверив овие сервиси ти даваат многу погодности, неограничен број на членови, неограничен бендвит, 99,9% онлајн, аватари и слично. Значи јас да би бил на твое место би се регистрирал на еден од овие два сајта и така би почнал да осознавам како одат работите.

Додека пак ако се определиш за phpBB со свој сопствен хостинг, тоа воопшто не е тешко бидејќи има многу кај да се прочита и луѓе кои ќе сакаат да ти помогнат. Бидејќи тоа е поскапата варијанта, треба да се плати хостингот, а тоа најмалку би те коштало 50 евра годишно (од рака истресено) па домеин исто регистрација, најдобро е да ги пробаш прво овие бесплатниве страни.

А за фри хостинг едно време даваше еден доста фин дечко овде на Кајгана, ама повеќе чинам не е отворен за нови регистрации. Значи и тоа е тешко да го обезбедиш, а и не е толку сигурно, посигурно според мене е еден од оние бесплатните сајтови кои нудат готови форуми.

Што се однесува за phpbb и dreamweaver, не е толку тешко. Доколку сакаш да имаш форум за забава и хоби, нема да мораш да чепниш ниту еден код во php. А со dreamweaver-от веројатно само ќе требаш да подесиш неколку страници кои би воделе до форумот.

Поздрав и пиши друго шо не ти е јасно.
Андроник

Андроник напиша:
А за фри хостинг едно време даваше еден доста фин дечко овде на Кајгана, ама повеќе чинам не е отворен за нови регистрации. Значи и тоа е тешко да го обезбедиш, а и не е толку сигурно, посигурно според мене е еден од оние бесплатните сајтови кои нудат готови форуми.
Кајгана изобилува со фини дечковци, за хостинг не е проблем. :wink:

Ама сепак, исто ќе ти се фати дали е твој хостингот или го добиеш со регистрирање на сајтовите што ти ги пиша Андроник - кога станува збор за личен (мал) форум. Така да, не се малтретирај ти да поставуваш хостинзи, бази на податоци, тантара-пантара... На тие сајтови се ти е средено автоматски.
Андроник напиша:
Што се однесува за phpbb и dreamweaver, не е толку тешко. Доколку сакаш да имаш форум за забава и хоби, нема да мораш да чепниш ниту еден код во php. А со dreamweaver-от веројатно само ќе требаш да подесиш неколку страници кои би воделе до форумот.
Не ти требаат воопшто. :wink:

И повторно, како што е ред - голема благодарност за советите.
Ќе пробам со сајтовите што ми ги наведовте, но и ова не ми е јасно:
Може ли на тој начин да се направи форумче, ама на наш јазик?
Да не е тоа само за Англиски и слично, оти би сакала форумот да ми е на Македонски?
Позрав од Дени.

Јас се извинувам, но верувам - нема да ми замерите за почетничките грешки.
Во вториот линк од Андроник видов дека нема Македонски јазик. Но сега ме буни друго - Да ли тоа се однесува само на командите и сл. што ги дава тамошниот сервис, а може да се пишува и поставуваат теми на нашиот јазик? Зашто, еве овде на Кајгана, на секое `копче` си стои убаво - Одговор, Измени, Цитирај итн..........
Значи, прашањето е - Иако е се тоа подготвено на Англиски, да ли може после активирање да се пишува и дискутира на Македонски?

Може да се дискутира на било кој јазик или сленг. Но за командите (копчињата) да бидат на македонски треба претходно да се преведат.

Македонче напиша:
И повторно, како што е ред - голема благодарност за советите.
Ќе пробам со сајтовите што ми ги наведовте, но и ова не ми е јасно:
Може ли на тој начин да се направи форумче, ама на наш јазик?
Да не е тоа само за Англиски и слично, оти би сакала форумот да ми е на Македонски?
Позрав од Дени.

phpBB има превод на македонски јазик (очаен е, ама го има) и јазикот се вметнува доста лесно.
Поздрав :)

Македонче напиша:
Јас се извинувам, но верувам - нема да ми замерите за почетничките грешки.
Во вториот линк од Андроник видов дека нема Македонски јазик. Но сега ме буни друго - Да ли тоа се однесува само на командите и сл. што ги дава тамошниот сервис, а може да се пишува и поставуваат теми на нашиот јазик? Зашто, еве овде на Кајгана, на секое `копче` си стои убаво - Одговор, Измени, Цитирај итн..........
Значи, прашањето е - Иако е се тоа подготвено на Англиски, да ли може после активирање да се пишува и дискутира на Македонски?
phpBB има македонски јазик, но на овие free форми - нема да најдеш македонски копчиња.

vBulletin, форумот што го користи Кајгана, немаше македонски јазик. Македонскиот превод за vBulletin (некои 45435324 линии) како и копчињата (и логоата) ги создаде редакцијата на Кајгана. Копчињата на твојот форум можеш сама да ги измениш (користејќи Photoshop или некој друг програм, нормално), но не кај free форумите. За тоа повторно ти е потребен твој хостинг преку кој ќе можеш да „манипулираш” со фајловите. Преведувањето на форумот е макотрпна работа (колку главоболки сум имал...) и не ти препорачувам да го правиш. :wink:

Всушност, ти препорачувам да почнеш прво со нормално форумишање (на пример тука) за да видиш како се одвиваат работите на форумите. Којзнае, можеби и ти ќе влезеш во администрацијата па ќе се грижиш за форумов или некој под-форум. :-)

Acid напиша:
.....видиш како се одвиваат работите на форумите. Којзнае, можеби и ти ќе влезеш во администрацијата па ќе се грижиш за форумов или некој под-форум. :-)
Еден убав сончев ден...

Веројатно мислиме на исто - за страницата: www.freeforum101.com
Ако е тоа, тогаш за да не погрешам уште на почеток, таму, кога се тргне со логирање, се отвора прозорец со следниве работи:
- Access name (Тука не ми е јасно што се внесува!?)
- The forum name (Веројатно - како сакам да се вика мојот форум)
- Forum Category (Има понуден избор со паѓачко мени)
- Username
- Email Address
Значи, за сега најнејасно е првото - Access name, а и за македонските преводи на копчињата - веројатно тоа се избира после, откако ќе се кликне на Make Forum ?

Не верувам дека ќе има македонски копчиња... Access name ти е најверојатно името за пристап на форумот. Како тука што е forum.kajgana.com, таму најверојатно ќе ти биде tvoetoime(Access Name).freeforum101.com или нешто слично.

Acid напиша:
phpBB има македонски јазик, но на овие free форми - нема да најдеш македонски копчиња.

vBulletin, форумот што го користи Кајгана, немаше македонски јазик. Македонскиот превод за vBulletin (некои 45435324 линии) како и копчињата (и логоата) ги создаде редакцијата на Кајгана. Копчињата на твојот форум можеш сама да ги измениш (користејќи Photoshop или некој друг програм, нормално), но не кај free форумите. За тоа повторно ти е потребен твој хостинг преку кој ќе можеш да „манипулираш” со фајловите. Преведувањето на форумот е макотрпна работа (колку главоболки сум имал...) и не ти препорачувам да го правиш. :wink:

Всушност, ти препорачувам да почнеш прво со нормално форумишање (на пример тука) за да видиш како се одвиваат работите на форумите. Којзнае, можеби и ти ќе влезеш во администрацијата па ќе се грижиш за форумов или некој под-форум. :-)

Аcid, се извинувам, ова си го поставил додека јас го пишував претходното.
Значи другари, ништо од мојата работа....
Во секој случај - големо извинување што Ве малтретирав и што Ви одземав време.
Поздрав од Дени до сите Вас.

Zdravo Deni,
ostavi gi site tie gotovi skripti i pochni si tvoj nov forum. Ona shto sega izuchuvash access ke ti pomogne mnogu vo izrabotkata na forumot.
Moja preporaka e da go nabavish Visual Web developer momentalno e besplaten za razvoj na asp.net 2.0 web aplikacii... tolku e ednostaven sho vo grafichki mod mozish da si go sredish forumot, koristejki konekcija spo access bazata (v koja predhodno treba da gi kreirash tabelite i polinjata), edna DataList-a ili po izbor nekoj od ovie alatki (repeater, dataview, formview). Asp.net 2.0 nudi moznost bez pogolemo znaenje na pozadiinski kod da napravish sopstvena web aplikacija, vo sluchajot forum koja pak moze da ponudi ogromni mali sitnici koi ke ja napravat aplikacijata poupotrebliva. Slobodno poseti ja www.asp.net stranicata kade imash osnovni kursevi, so primeri, kako i video tutoriali, so koi ke si go napravish tvojot forum, onakkov kakov shto sakash. Isto taka otkako ke go napravish mozish da idish na www.aspspider.net da se registrirash za besplaten asp.net hosting i data base hosting za tvojata ms access baza.
Slobodno prashaj na taa stranica za pomosh, na koja sum i jas aktiven i ke ja dobiesh...

Ova pogore e napishano od edno prekrasno iskustvo so asp.net 2.0. Za mnogu kratko vreme se uchi, a mozish da pnudish reshenija za koi vo nekoja druga okolina bi ti trebalo meseci za da ja razviesh aplikacijata...

btw mojot posleden proekt www.makvino.ca

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom