Веб дизајн помош (совети, трикови, алатки итн.)

• Креатор на темата Креатор на темата bojan81
  • Време на започнување Време на започнување
Да, Ctrl+Enter или Shift+Enter, пробај не сум сигурен кое беше.

Имам ставено на web сајт слики во рамки, е сега сакам кога ќе кликнам на нив да ми се отвораат во една поголема рамка на истата страна. Дали некој го знае кодот како да го направам тоа?

untitled1jx1.jpg

Изгледа никој не знае :(

Имам солидно знаење од Photoshop ама абер немам од web линкање... html.... php.... и тнт.... што би ми препорачале кое програмче да го користам.... да можам да си направам све во Photoshop.... да ги зачувам како gif и jpg па после да го склопам сајтот во тоа програмче.... да е нешто полесно за додавање линкови, страни и све што би ми требало да си направам еден нормален web сајт.

Однапред ви благодарам за помошта. :icon_lol:

Stalingrad напиша:
Не сум баш експерт. Инаку, признај овој последниов пост ти беше онака колку да се гледа темата на кајгана индексот. :) Јас ти велам да направиш повеќе HTML страни и во секоја страна како поголема слика да се гледа една од горенаведените. Единствен проблем тука е тоа што малите слики ќе треба повторно да се вчитуваат од серверот, а тоа би им пречело на корисниците кои не користат брз интернет.
Абе да да се види зш видов влегоа некој што имаат искуство со html :) Абе јас така имам направено сега за сега во друг сајт да се отвора сликата на клик. Ама сакав во истиот ама во рамката. Ок нема везе ќе го средам некако.

Eko1 напиша:
Имам солидно знаење од Photoshop ама абер немам од web линкање... html.... php.... и тнт.... што би ми препорачале кое програмче да го користам.... да можам да си направам све во Photoshop.... да ги зачувам како gif и jpg па после да го склопам сајтот во тоа програмче.... да е нешто полесно за додавање линкови, страни и све што би ми требало да си направам еден нормален web сајт.

Пробај со Dreamweaver малце изгледа комплициран на прв поглед ама лесно ќе се снајдеш

Од мое лично искуство: Во Photoshop нема шанса да го изградиш html-то. Најприближен програм на кој имам работено, кој е "сличен" на Photoshop а заедно со сликите ти дава можност и автоматски да ти експортира и html фајл е Ulead PhotoImpact. Сепак би ти предложил да научиш да работиш DreamWeaver ili FrontPage. FrontPage е доста сличен на Word или Excel бидејќи сите тие се Микрософтовски производи + мислам дека ако заглавиш негде помош од наша страна нема да недостига :)
Поздрав.

Eko1 напиша:

Eko1 напиша:

Дефинитивно да почнеш со Dreamweaver зошто едноставно е најбољи! На почеток ќе се швркнеш кога ќе ги видиш сите прозорци и сите копчиња но после малку чепкање ќе сватиш колку е едноставен за работа. Обични (не многу сложени) страници ќе можеш многу лесно да направиш а за нешто потешко ќе мора да прашаш на форумов и кој знае ќе ти помогне.

Dreamweawer го имам ѕирнато, ми се виде доста напреден... а и знам дека тоа што претставува Photoshop за битмапи..... тоа исто претставува Dreamweawer за веб дизајн.... јас реков нешто многу помалку професионално (колку за старт) па натака и мене нема мирна да ми седи душава па ке сакам нешто понапредно :icon_lol: ... иначе го даунлоадирав CoffeeCup.HTML.Editor.2006.... ќе видам што ке направам со него нешто.... па ко ке имам нешто "за фалење" ке ви кажам.
Фала на помошта.

Дали може кога некоја страна ја изменувам во Dreameaver-от и кога ќе стиснам save да се зачува директно на веб страната (на серверот на интернет). Ако може, како?

Видов таква опција само незнаев како се користи и дали е воопшто тоа што и помислив дека е и затоа прашав. А на тие бесплатните, голема гњаважа е додека upload-ираш?

Ne be ja ovoj ftp server so go koristam (besplaten) nema voopsto gnjavaza...samo si zemas CuteFTP 7 Professional i cepi. Baska sum osloboden od baneri i slicni gluposti. Isto ko platen da imas samo sto imas uste eden poddomain

Ве молам за помош за свој форум

Здраво на сите. Ова ми е прво пишување на Кајгана, меѓутоа ја следам редовно и ми е еден од најомилените сајтови и форуми. Затоа и решив да Ве замолам за помош, бидејќи досега видов дека на сајтов и на форумов има големи професионалци кои секогаш помагаат кога затреба. Вака: Имам 16 години и ученичка сум втора година во средно училиште. Компјутерите и интернетот ми се едни од најомилените работи. Имам одено и на курсеви и досега имам завршено: Word, Excel, CorelDRAW12, Adobe Photoshop CS2, а сега започнувам со Access. Имам голема желба и уште неостварен сон, да имам свое сопствено, не многу големо форумче, со интересни теми за младите. Имам сретнато на интернет дека се користи PhP и некакви готови скрипти, но сепак - воопшто не сум запознаена со сето тоа! Фотошоп и Корел ги имам завршено со највисоки оценки, ама не знам да ли би и тие користеле во правењето на мојот форум? Затоа најљубезно би Ве замолила како многу поискусни, ако сакате да ми излезете во пресрет и да ми помогнете да го реализирам ова. Многу сум Ви благодарна однапред и воедно сакам да ги поздравам сите членови на најдобриот форум во светот :love1:
Дени.

Здраво Дени.
Најчесто форумите кои ги имаш видено негде (вклучувајќи го и овој) ги има направено некој друг, а ние само ги користиме со или без наплата.
Како бесплатен форум, би ти предложил да го разгледаш phpBB (Кајгана порано беше на phpBB). Не толку тешко се инсталира на хостингот (којшто предпоставувам дека го имаш, ако го немаш првата работа што треба да ја направиш е да најдеш/закупиш хостинг :) ).
Сегашниот форум на Кајгана е на vBulletin којшто мислам дека се наплаќа.

Ако мислиш сама да го кодираш, нема да можам да ти помогнам бидејќи ни јас се немам нафатено на тој чекор досега :)

Нема потреба да ти кажам дека ако имаш некое прашање или проблем, слободно да се обратиш, нели? :)
Поздрав.

Ако сакаш се бесплатно, без инсталации и такви работи, можеш да си направиш форум на freeforum101. Има по неколку банерчиња али за мал форум не би требало да ти смета. :)

http://free-forums.org/ можеш да го пробаш, доста е добар и лесен за учење. Нешто е сличен како тој на IGI. А ако го сакаш vBulletin го имаш на овој линк

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom