Вашите фрустрации?

• Креатор на темата Креатор на темата ADreamer
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
28 мај 2013
Мислења
37
Поени од реакции
67
Локација
Скопје
Здраво кајганаџии, вршам едно истражување за едно мое дело, па би сакала да создадам фиктивна група на луѓе во Скопје и Македонија и да ги дознаам нивните фрустрации. И нели каде на друго место да најдам луѓе желни за дискусија ако не на Кајгана.
Доколку бидете добри и се пожалите тука, би ви била многу благодарна.
Дали сакате за конкретни или општи случаи, дали сакате за општествени теми (верувам ќе се најбројни) или пак лични, сеедно. Луѓе, менталитет, држава, образование, можности, љубов, забава, култура, сеедно.
А, и ако може да пишете во која возрасна група припаѓате, дали сте тинејџер или пак возрасен, пензионери се сомневам дека има, но ако има, и тоа би ве замолила да го наведете.
Фала ви многу. :D

Ајде да помогнеме ако можеме.
Најголема моментална лична фрустрација ми е што неможам да најдам ни приближна работа соодветна на тоа што студирав (пред 3 години завршив), напротив работам на места за кои не е ни потребен факултет. Нема да кукам дека е крива државата (иако тука слабо застапена струка одбрав), едноставно не се поклопиле работите како што треба, сеуште. Но, тоа е што е, продолжуваме да се бориме :)
Друга моментална фрустрација во последниве години што ми е секојдневие се општествените проблеми за кои не се превзема ништо. Тука зборувам за обичниов народ што заглавил со тие партиски книшки очекувајќи или бранејќи го своето моментално работно место. Од друга страна се поддржуваат и работи кои нормално не би ги поддржале, за да се остане верен на партијата. Последна ваква глупост беше гласањето на законот за абортус, за кој позитивно изгласаа и жени пратенички.

Ова се некои примарни фрустрации што ги имам, има уште сигурно, ќе продолжиме ;)

Епа ај и јас да пишам, прво фрустриран сум што отвараш тема во 5 саат, а треба да спиеш ова време :P (се шалам како 1 на 10 ми дојде пошто до 7 сум на работа ќе ми пројде време).

Најпрво ќе почнам со протестот на работниците од Охис. Протестираат секој вторник и петок, ај тоа е нивно право да и сигурно не протестираат од што им е убаво, туку си имаат мака, ама не можам значи навистина не можам да сфатам зошто протестираат пред Охис и го затвараат патот скороз па автобусот мора да кружи преку Горно Лисиче, а еве денес беше таков ден што јас брзав за на факс, во автобусот имаше деца што брзаа за матура да полагаат, пензионери фулл стандард си е тоа во вторник и ни самите не сте свесни која нервоза фаќа посебно пред полагање така да се нервираш и да мислиш дали ќе стигнеш на време поради тоа што некој друг протестира. Значи иди протестирај пред влада, не ги пуштај нив да идат или има уште многу други начини да протестираат они, а да не страда обичниот граѓанин кој не е ни крив ни должен (па може и јас имам многу маки па уште тоа да трпам 2 саати да ми треба да стигнам на факс, работа и т.н.).

Второ, многу мразам некултура, ама она ептен сељачконо. Покрај тоа што учам факултет и работам и имам за задача работното место да го одржувам чисто и кога ќе видам некој ќе пројде и има канта на 2 метра, не да фрли во канта ќе ми фрли ѓубрето доле па оди пак чисти, мада општо мразам така кога фрлаат ѓубре доле дури и да не е кај мене на работа, зошто да не го задржиш во себе па да го фрлиш во канта, со тоа одржаваш чисто и помагаш на некој што му е тоа работа.

Трето, многу ме нервира кога ќе ми дојде некој дома и на пример од цело друштво само еден пуши, па ќе земе не гуши сите нас други. Ај да е една две цигари цела вечер добро ама како нетокму по 5-6 цигари внатре кога ќе направи чурница... Нека си излезе надвор прво од култура треба да го направи тоа кога гледа дека само он пуши, или па исто ме нервира дури и една цигара да запали некој ако во просторијата има мало детенце. Кога сме кај цигарите исто така мразам кога ќе дојде некој што кај него во куќа не си пуши и излегува надвор, а кај мене се прави газда и внатре и си пуши.

Четврто, многу ме нервираат пензионерите во автобус. Не сите, ама повеќето. На пример кога не сум уморен имам обичај да им станам да седнат, ама некогаш кога сум многу уморен посебно после 3 та смена од работа ќе ми дојде некој на глава што нема везе дека е уморен туку колку да ти каже вие цел ден седете од култура треба да станете и т.н. А, на пример да видат бремена жена или некој повреден абер немаат да станаат они.

Пето, влагање преку врски или па преку ред (со исклучок кога навистина имаат потреба) во амбуланта и други установи.

Сигурно има уште многу работи, но моментално овие ми текнаа. Доколку ми дотекне нешто ќе допишам.
А, еве сега ми текна таман пред да пишам уште една работа, најмногу што ме нервира кога ќе видам основциве колку брзо пораснале. Па ги гледам деца од 6 то оделение се разголеле на фб, низ населба со цигари во уста шетаат, пцујаат, жими се ми иде да ги мавнам од земја.

Ајде поздрав сега и со среќа нека е :)

Фрустриран сум од тоа што неможам да најдам работа и да си го работам сонот ( Професор) и оти кога пробувам истото да го напрам ми велат дека прво треба партиска книшка па после ќе ми најдат работа.

Фрустриран сум како тоа се третира разводот во МКД како да е најголем срам и како да двете особи во истиот треба цел живот да го поминат мачејќи се меѓусебно и негледајќи среќа оти е 'СРАМОТА од луѓето ' или па некој дека треба невера и швалерај да поднесува до својата смрт поради роднините и комшиите ма да и луѓето кои се грижат од истото ме фрустрираат. И тоа како сум фрустриран кога некој млад брачен пар ке се разведи па одма таа е курва а тој пијаница/наркоман и коцкар као демек на човека не му е дозволено да направи грешка во животот.

Фрустриран сум од милионите партиски војничиња кој со помош на партија се поставени на некоја позиција од која не разбираат ни името што значи на истата.

Фрустриран сум од тоталната некултура од нас младите кон постарите.

Фрустриран сум од тоа како никој во оваа наша МКД неможе да си го живее животот и да си тера свој филм без да има некој да јаде ...... за истиот или па да го осудува. Ако се облекува различно е наркоман, ако го видат еднаш пијан е пијаница. Ако еднаш е донесено чупето со кола дома е курва и остало.

Фрустриран сум од татини и мамини синчиња кој со прст не знаат да се дупнат од назад.

Фрустриран сум од тоталната собраќајна некултура и понекогаш сметам дека сум единствениот возач што ги почитува правиалта :tapp:

Најповеќе сум фрустриран од тоа што неможам никако ама никако да записјам порано од 6 сабајле сум пробал се ама не ми успева, ако легнам во 23 станвам во 2 и толку од спиењето, ако легнам во 2 станувам во 5 и толку е ....:notworthy:

Заклучок треба малце да олабам :D :D

Начинот на кој што функционира општеството, тоа што сите луѓе ( компетентни и ретардоси ) се занимаваат со политика, тоа што пола, море како пола туку 95 % од членовите на политичките партии не ги знаат идеалите на својата партија, тоа што 50% од државните службеници незнаат да си вршат работата, тоа што професорот на факултет незнае да ми ја реши задачата која се паднала на колоквиум а ме убедува дека моето решение е грешно, тоа што луѓето од приватните факултети ми зборуваат за тоа колку им било тешко таму.....

Ме фрустрира самата самоуништувачка човечка природа и тоа што секој секого гледа колку повеќе да заебе.

Прости луѓе, кои насила си ги растат децата, ги форсираат од мали, и на крај секогаш некој 3 е крив за нивните постапки.

Прости луѓе, кои веруваат во секоја реклама, изјава, вест на телевизија без да го употребат мозокот (ако го имаат)

Прости луѓе, кои лижат газови и чешат јајца на оние со поголем чин од нив (ученик-професор, вработен - газда, трол - партиски шеф итн) наместо да се организираат и да работат/творат за доброто на сите

И да го надоврзам Exclusivux
> Заслепени од матрејализмот, мислејќи само на профит.

самата помисла што живеам во македонија ме фрустрира се друго е гратис......

1 нешто што ме бендисува во оваа држава е тоа што комуналец секој ден,точно во 12 часот го тресат контејнерот пред куќа кај мене. Алал да им е како се точни.

е се така да функционира како овие ќе бидам по малце фрустриран.

Од луѓе кои се богатат на туѓ грб и луѓе кои се полни себе , да не зборам за дечурлана претежно тинејџери тие се мислат кој знае што се , а вистината е дека тие се гола вода :D
Највеќе од она што секој гледа за свој гз и да заебе некој друг , ја не разбирам дали тие луѓе се исполнуваат душевно со тоа што ќе го направат тоа стварно не ми е јасно .
И тоа што нема никаква хуманост и разбирање меѓу народот тоа ме вади од такт . Баш пред 1 недела стојам на автобуска чекам автобус , и автобуската полна со млади луѓе и поминува човек што проси сите дотерани ,пицнати до гуша не му дадоа ни 10 денари , јас извадив од џебот се што имав ситно некаде околу 25 денари ситни и му ги подадов ,а при тоа ми приоѓа другарка што ја знам и ми вика што му даваш пари он е пијаница ваков таков а сирот оди распартален нема ни алишта што се вика и што има тебе да ти е гајле за него , останатите се зафркаваа бидејќи ме познаваат ( од исто мало сме ) со шеги еве ќе цитирам една "брат дај ми и мене ја немам просам " зарем ќе осиромашат за 25 ден јао каков блесав народ тоа е немоче , а битно сите идат у град со по 500 денари у џебот . Македонска работа да се преценуваш и да го потценуваш другиот тоа ме вади од такт , луѓе кои не доживеале ништо и кои све им е рамно зашто мама и тато плаќаат и што у живот не кренале кеса потешка од 2 кг ( тоа за вино или друг алкохол кога се ќордосуваат навечер ) .:cenzura:

Ме фрустрираат чудните сексуални фантазии што ми идат кога ќе затворам очи... оти немам нормални сексуални фантазии?

Самата помисла дека живеам во оваа бедна земја, во која народот нема за јадење, а се друго му е битно и дозволува да биде манупилиран и злоупотреуван, пример за сендвич.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom