Ученички екскурзии

• Креатор на темата Креатор на темата Jakov
  • Време на започнување Време на започнување

Какви се (повеќедневните) екскурзии денес?

• Наставно-образовни

Гласови: 9 8,7%
  • Неколку дневен одмор (sex&drugs&rock and roll)

Гласови: 95 91,3%

• Вкупно гласачи
    104

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Веб-сајт
jakov.blog.com.mk
Порано ги викаа “Низ Југославија“ и “Низ Македонија“ се одеше у 7 и трета средно. Имаа наставен и образовен карактер.
Сега ги викаат повеќе дневни екскурзии. Се прават во Македонија и надвор (Солун, Атина, Будимпешта, Белград, Бугарија).
Какви се денешните повеќе дневни екскурзии, каков карактер имаат и на што се сведуваат.

Какви екскурзии бе? Тој збор ке го знаеш ако си у некое школо во кое на никој не му е гајле и може да те шета кај сака,Ацус,Етуц,Цветан Димов и другите идат секоја година на убави места
а ела распрашај се у медицина кај беа на екскурзија Охрид нормално и тоа со самоиницијатива бидејки идејата за Солун беше одбиена од страна на директорката и тоа ти е тоа....

Dobro de ne e bitno mestoto bitno e sodrzinata na ekskurziite. Kako ja dozivuvas?

Hmmm...cekaj da se setam...Pa odlocno kako moze...daleku od doma pogotovo ak0 e na nekolku dena...so drustvo zenski pijancenje...vamu-tamu..Normalno deka e super

Кој денес екскурзиите ги сфаќа како наставно-образовни? Сите гледаат да скријат некое шише алкохол во торба, да си легнат професорите и да пијат, да се шушкаат по соби.
Денес може да се нарече наставно-образовна екскурзија изведена само со деца до седмо-осмо одделение.

FortunE напиша:
Кој денес екскурзиите ги сфаќа како наставно-образовни? Сите гледаат да скријат некое шише алкохол во торба, да си легнат професорите и да пијат, да се шушкаат по соби.
Денес може да се нарече наставно-образовна екскурзија изведена само со деца до седмо-осмо одделение.

Богами и тие веќе не се наставно - образовни екскурзии, кога гледам деца 7 - 8 одд шо прават дури не ми се верува.
Инаку до сега немам испуштено ни една екскурзија што се одржала од школо до сега и стварно закон сме си поминувале.
Посебно таа у 7 шо беше "Низ Македонија". Сега сум 2 година средно и некако не организираат баш некои добри екскурзии, едноставно учениците не се заинтересирани да идат на истите места по 100 пати како на пример у Крушево на Илинден, на Аеродром у Скопје итн...
Би требало да не носат некаде надвор од Македнија ама за жал организацијата е многу слаба, поради финансиски средства :(
Како и да е екскурзиите од школо ми се незаборавен дел од животот. :je:

nastavno-obrazovni NE :)
toa e fakt ko sto rece fortune site gledaat da skrijat nekoe shishe i da se nacukaat,a na proshlata ekskurzija bogami imase i beter stvari...
u orce ima dobri ekskurzii,bas ovaa godina ima pojse opcii neznam budimpeshta ili budva 5dena ama profesorite mnogu se pesimisticki nastroeni posto i oni se svesni kakvi se decata i ne sakaat da bidat odgovorni ako se desi nesto,ne daj boze...

walker girl e зошто ти е незаборавен дел од животот? Да не сте биле со книги во рака случајно? Да не сте имале настава во природа? Секако дека не:)

Точно дека децата збеснуваат кога одат надвор од дома.

Ние у 7кога бевме на екскурзија у таму Белград-Војводина некаде џенем....главна забава ни беше да се пентариме по дрвата у планинарскиот дом, зашто од таму имаше добар поглед на собите кај што беа женските. Ноќе упалено светло они се спремаат за спиење.
Зборот ми е дека беше доста едукативно. Многу мои другарчиња тогаш за прв пат видоа во живо што ни зборува наставничката по биологија за анатомија и полови органи.

Шала на страна, и тие кои мислат дека се Ок и тие кои мислат не се Ок ме интересира зошто така мислите и како вие би сакале да изгледа една екскурзија на вашиот клас 5 дена некаде.

FortunE напиша:
walker girl e зошто ти е незаборавен дел од животот? Да не сте биле со книги во рака случајно? Да не сте имале настава во природа? Секако дека не:)

Точно дека децата збеснуваат кога одат надвор од дома.

Тоа ми беше зборот :) Сигурно ако сум била со книга во рака немаше да ми биде незаборавно.
Настава во природа? Е тоа е веќе научна фантастика. Ниедна екскурзија не била за да научиме нешто, се е само шетање, секаде е така.

лелеее4е не ми спомињајте....последнава бефме у пелинце и се напраиф дрво после у афтобус у кеса повратиф и ја покажувам кесата на класната и и викам глејте наставничкем и се кинам од смеење па после на родителска сите го наебафме...

Ekskurziite se sve osven obrazovni...a pogotovo ako u klasot tvoj uci i zenskati moze da se vratite trojca...a dodusa i da naucite mnogU :)

Секако дека екскурзииве не се со наставно-образовен карактер. Тоа е оправдано до некаде, но без да се претерува, значи одиме на екскурзија да видиме нешто ново, да се опуштиме, забавуваме и тоа е тоа. Но децава претеруваат, ги користат екскурзиите за да прават работи кои не можат дома, значи се носи алкохол во огромни количини (дури и до 2 литри водка по ученик кога се работи за неколкудневни екскурзии :icon_lol: ), се носат и лесни дроги, се прават материјални штети и притоа воопшто не помислуваат дека можат да им предизвикаат навистина големи проблеми на професорите кои во случајот се одговорни (а нормално не се полицајци па да прават претрес кај секој ученик одделно и цела ноќ да одат од соба во соба :icon_lol: ).

Проблемот веројатно е кај младите, барем поголемиот дел од вината. Но што да се превземе доколку некој ученик ги прекрши правилата ? Веќе стандардните казни не влијаат за подобрување во однесувањето, а некои ученици дури се горди кога ќе им намалат поведение и слично . . . а зарем е сето тоа потребно, па ученик во 1-ва година средно треба сам да е свесен за своите постапки и однесување.

Лично од мое искуство :

Екскурзијата низ Македонија од 8 одд. сеуште ми е во добро сеќавање пред се поради тоа што помина во најдобар ред, многу добро се забавувавме и сите беа примерни како за на екскурзија (еве и Ејсид ќе потврди :icon_lol: )

Во средно екскурзиите беа хаос, секогаш со некој инцидент (фрлање столици од тераса, кршење прозори, пијанчење, марихуана на кило . . .).

Сега на факултет имаме теренски екскурзии многу почесто, се оди на повеќе денови и дефинитивно имаат научно-образовен карактер. За ред и дисциплина не станува збор, се е на високо ниво, нормално дека дозволено е да носиме алкохол и сите пијат умерено. Сепак си поминуваме многу добро, неспоредливо со екскурзиите од основно и средно.

ja u sredno 4 pati bef na ekskurziii
u 1va 2 dena
2ra 3dena
3ta 2 dena
4ta 4 dena super si proagaf uvek mnogu droga alkohol sex

Ќути сеа треба на 5 дена да идеме...ваљда добро ќе биде

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom