Учам за да добијам висока оценка или учам за да научам за мое добро?

• Креатор на темата Креатор на темата rossonerka
  • Време на започнување Време на започнување

Оценка или знаење?

• Вкупно гласачи
    196
Па нормално дека учам за да научам нешто повеќе.Кој учи ради реда?Мислам има и такви но не се баш ценети таквите во понатамошниот живот.Свесни сме дека учењето ни го конструира начинот на изразување,начинот на размислување,едноставно начинот на живеење.
И кој би одбрал негативен процес на овие функции?Се надевам никој...

Ако си добил/а висока оценка како може да не ти влегло барем нешто во глава.Сигурно си научил/а нешто па ради тоа си добил/а висока оценка.И искрено,стварно ептен и глупа суштината на темава.Нема нешто на што може да се развие дискусија освен ако се почнат муабети од типот,еееј со пријатели,па професорката му е тетка/комшивка.........Ама тоа со пријатели во мое време беше за 2ка,а не за 5ка :smir:

Учам за да знам...а и оценката ми е битна за запишување...ОЦЕНКАТА НЕ Е МЕРИЛО ЗА ЗНАЕЊЕ...:smir:

Паралелно и двете:smir:
нема таква опција на анкетава и затоа не гласав

Учам за да знам , никој не го почитува моето знаење .. зачи учам за себе и воедно си се оценувам самиот ... тиња систем , тиња влада , тиња образование...

Зависи за кој предмет... И од професорите...
На пример физика никогаш не сум можела да научам... И секогаш сум учела на памет... Ама, па и не ми било гајле каква оценка сум добила зашто знам дека уствари појма си немам, и што оценка и да е, погоре од кец е супер :) Значи, не учам (т.е. бубам) ни за оценка ни за знаење туку само колку да помине редот... И да не редам сеа примери... Се прилагодувам на ситуација...
Иначе битни ми се оценките, барем сега... Зашто ми требаат за запишување... И се нервирам за оценки :) И некогаш и не ми е битно како сум ја добила... Како и да е, заслужна сум... Значи и да сум препишала значи дека знам да се снајдам :) И тоа е добро понекогаш.... Ако сум научила е само еден поголем плус... А и сега ретко кој става оценки по знаење (односно ретко кој оценува реално, а тие што се такви сите ги мразат затоа што денес и ретко кој учи за да научи па се бунат после на послаба оценка (не дека и јас не спаѓам тука :))) и кој го цени знаењето и небубањето, така да....
Али на факултет ќе гледам да го научам тоа што го учам затоа што сепак тоа ќе ми треба после во работата и е за мое добро... Сега ретко кој бара диплома само... Сите бараат знаење... И ова со матурата е добра работа затоа што ќе поминуваат оние кои учеле за да научат, а не за оценка....

Учам за 2ка.:pos:

Да озбилно, уште оддамна знаев дека нема да сум човек со некое високо образование, па затоа и не се замарам за повисоки оценки. Учам за прелазни оценки, колку да го поминам средното образование.

Учам за 2ка.:pos:

Да озбилно, уште оддамна знаев дека нема да сум човек со некое високо образование, па затоа и не се замарам за повисоки оценки. Учам за прелазни оценки, колку да го поминам средното образование.

Вреди да се учи веруј, пример за тоа е сестрами која заврши факултет со супер просек и сеа работа државна работа без никакви врска (а мојте дома и рекоја а и мене ми рекле дека немаат некакви врска за да бидемо на некоја позиција и дека треба сами да се боримо за таа позиција) и сестрами сама си успеа у животов со тоа просек и сеа си ужива, затоа вреди да се има добри оценки, ама како што кажав прееска најдобро е да се најде некоја средина и да не биде се за оценки и да не биде се за себе да има малце појче и за оценке (ако е можно тоа) .

учам за да научам само тоа што ме интересира или сметам дека ќе ми биде потребно во мојата понатамошна кариера, а се останато го учам за да го положам:)

Оценка или знаење? За што учите вие? Или пак додека сте биле ученици или студенти за што вие сте учеле?

Учите за да добиете добра оценка? Оценките ви се многу битни? Се нервирате и разочарувате кога ќе добиете ниска оценка, а се радувате на високите оценки. Не ви е битно дали на памет сте научиле, не ви е битно дали сте препишале, најдобро е што вие имате висока оценка и сведителството ќе ви биде полно со петки или индексот полн со 9ки и 10ки, а сеедно што не ги знаете предметите вистински.

Или пак воопшто не ви е битна оценката. Вие учите за свое добро, да го знаете она што ве интересира. Она што не ве интересира не го ни учите, небитно е каква оценка ќе имате. Важно сакате знаење, а оценките сами ќе дојдат по себе.

Па во која група спаѓате вие? На кој начин учите или сте учеле?
На ова поле сум толку перфекционист , да за мене не постојат останати оценки освен 5. Не целам на други, затоа што можам да научам и не ме мрзи. Е сега, во однос на прашањето дали учам за знаење или за оценка.... Не постои човек кој сака да ги научи сите предмети за знаење. Јас сум по општествените предмети, тие ми лежат, односно нив ги сакам и со задоволство ги учам. Далеку од тоа дека не сум имала највисоки и по физика , но физика учам само за оценка. Жими што знам за фарадеев кафез сега да ме праша некој:vozbud: Инаку, македонски, англиски, економија... Таквите ги учам за знаење. Предметите поврзани со мојата идна професија, самоиницијативно си ги учам редовно и се сосредоточувам на нив. Имам проблем со учењето на памет, кој го согледав кога требаше да научам говор од една страна. Не можев да научам од збор до збор, морав да импровизирам.

Јас, учам зашто имам наредба од Мама и Тато. Мама и Тато, ке ме тепаат со сукало ако не учам. :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

Учам за да научам за мое добро, ама учам само работи кои ме интересираат. Обично имам послаби резултати во области кои не ми се интересни.

Учам за оценка.Порано се трудев доста да ги сватам работите и да поднаучам нешто понастрана од учебникот-но после сватив дека нашиот систем не е предвиден за такво учење..
Сега учам на памет и бришам меморија после тест/испрашување-прилагодување јбг...

citam literatura od poveke sferi taka da mozam da gi primenam ili da bidat korisni vo pravenjeto ocenki a tie sto'ucat'za visoki ocenki ne ucat tuku posle dobienata ocenka se sto procitale im se brise od mozokot i stanuvaat dummyes:jaj:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom