Човече абе ти не трескај глупости,прочитај неколку страни наназад мој пост во врска со странските инвестиции,и тоа не изваден од српски и македонски весници како што ти милуваш да кажеш,туку од светски релевантни весници како Тајмс,Гардијан,а во исто време и преведен за да можат аналфабетите како тебе да го разберат.
Што се однесува до односите Турција-Израел тие се одлични,како на економски,така и на воен план.Но далеку од тоа дека имаат толку инвестиции во Израел,имаат потпишано договор за слободна трговија во 1996г. и во главно Турција извезува нејзини стоки таму.Инвестициите во Израел се воглавно од евреи кои живеат во дијаспората,а чиј капитал е огромен.Еве ти читај малку за израелската економија и кој се инвестирал и ја пофалил 
http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Israel   Се разбира од несрпски сајт.
БТВ да не го прислушкуваше ли разговорот на Ердоган со Шимон Перес или си му телефонска секретарка па го слушна Перес како плачи по телефон?

Разговорот помеѓу Ердоган и Перес (оној разговор кој се оствари по телефон после завршувањето на форумот меѓу нив) е снимен и беше поделен со јавноста денес, тоа го стори Ердоган.
Инаку, големиот бес на Турција поради израелските напади во Газа ги загрижи израелските челници на воена индустрија поради потпишаните договори со турската странка. Висината на потпишаните договори е околу 2 милјарди долари, а неодамна е потпишан нов договор од 141 милиони американски долари. Доколку дојде до прекин на дипломатските односи помеѓу Турција и Израел, тоа значи откажување и на овие договори.
Транскрипција од тоа што се случи на форумот:
"Господине, перез, од мене сте постар, но сепак гласот ви излегува доста високо, знам дека причината што разговарате на висок тон е тоа што, тоа е одговор на психологијата на виновник. 
мојот глас нема да излегува толку високо (на истиот начин како вас), така да оваа така да го знаете!!!!!!!
за.. убивањето... вие убивањето, многу убаво го знаете...
многу добро знам како пукавте и убивавте децата, покрај морските обали!!!!
Во вашата држава, две личности кои биле ваши премиери знам дека ми рекоа важни зборови, и тоа: "кога би влегол во палестина со тенк (врз тенкот) би се осеќал доста среќно, би чувствувал посебна среќа"
значи сте имале премиери кои велат дека доколку качени на тенк влезат во пaлестина, тоа им дава чусвство на среќа ....а мене ми давате бројки...!!!
за нивните имиња, можам да ги кажам, можеби има заинтересирани!! (вие ги знаете)
го осудувам тие што ракоплескаат на ваквaта неправда,
да се стане па да им се ракоплеска на тие што се убивале луге,..деца.. е исто човечка кривица. (одговорност како да биле меѓу тие кои убивале.)
видете овде (една) вистината не можеме да ја отфрлиме!!
Јас туку имам многу прибелешки, ама за да одговорам на сите немам можност, меѓутоа јас тука само два збора ќе ви кажам..
Е: извинете 
Х: господине премиер, не можеме да почнеме со дебата, 
Е: прво
Х: ве молам, немаме време 
Е: извинете(ве молам), не ме прекинувајте
Х:со извинување навистина, треба луѓето да ги носиме на вечера
Е: Талмудот кажува во 6 та заповед , немој да убиваш !!! тука имаме убивање !!!
Второ
Видете, тука и оваа е интересно, Гилат Ацомони(евреј): Израел не е само варварсто и залимство, туку многу повеќе од тоа.!!
Покрај тоа професор на оксфордскиот универзитет(за меѓународни односи) кој служел во израелската војска, Авишалам, за англискиот весник тхе гурадијан, оваа го кажал....
Х: г - не премиере..
Тука е повторно прекинуван
Е: исто и на вас многу ви благодарам ,после оваа, со оваа за мене давос е завршил, уште еднаш тука(во давос) не доаѓам. Тоа така да го знаете!!!
Вие не ми дозволувате да се изкажам, некој зборува 25 минути, а јас 12 минути. Така неможе!!!
па станува и го напушта форумот...