Абе ти ФМИ ја направи сеа дека само Тр е зависна од ЕУ.Па ако работат за евтини пари а не се бунат кој е крив сега?Важно се конкурентни.Демек сеа ако не е ЕУ и готово ке пропадне Турција?Стварно не ми е јасно...
Jas mu postaviv prasanje na FMI ama toj ne mi odgovori EU Европската Унија е најголемата конфедерација на независни држави во светот, основана под ова име во
1992 со Договорот за Европска Унија (
Мастришкиот договор).
Znaci Turcija pred 1992 godina kako opstanese ekonomski ???
Cekam odgovor i za ova prasanje FMI????? EU koga ne postoese Turcija zosto ne se raspadne ekonomski?????
80% од возилата произведени во Турција извезени во ЕУ
80% од автомобилите, произведени во првите четири месеци од годинава во Турција, биле продадени во земји од Европската унија, објави електронското издание на турскиот весник „Турки“.
Турски автомобили биле продадени во вкупно 160 земји во светот и во 14 зони за слободна трговија.
За првите четири месеци од 2007 година извозот на автомобили на Турција изнесува околу 5 милијарди и 924 милиони долари. Возилата, извезени во земјите од ЕУ, донеле 4 милијарди и 763 милиони долари.
Единствена земја во Европската унија во која во тој период не се извезени автомобили е Кипар.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=78759
Турција почна да извезува комерцијални возила за САД
Извоз на турски автомобили во САД татковината на автомобилот
Posted 23.05.2009 08:52:47 UTC
Updated 23.05.2009 08:52:47 UTC
Првото комерцијално возило од домашно производство вчера тргна на пат кон САД.
Премиерот Реџеп Тајјип Ердоган во говорот што го одржа на церемонијата за извоз на комерцијални возила од градот Коџаели во САД рече дека овој извоз што се остварува во период на криза е од крајно големо значење за Турција.
Истакнувајќи дека Владата води обиди за унапредување до уште повисок степен на стекнатите придобивки во последните 6,5 години, Ердоган нагласи дека на 100 годишнината од формирањето на Републиката, Турција ќе го заземе своето место меѓу 10-те најголеми економии во светот.
Премиерот Ердоган рече дека Турција до крајот на годината ќе ја преброди економската криза и во 2010-та година ќе се стекне со подобра позиција во оваа трка. Премиерот Реџеп Тајјип Ердоган потоа самиот се качи во едно од возилата наменети за извоз и им го предаде на американските функционери.
http://www.trt.net.tr/international/...0-24399b60e293
i uste mnogu raboti imam napisano gore deka Turcija ne zavisi nitu 1% od EU ama maka mi e da pisam pak bidejki FMI e rasipana gramafonska ploca i zapnat e samo, na EU i nemozam nisto da storam,i da ne uvezuva za EU ke uvezuva togas na arapskite zemjii i na drugi aziski zemji