Турција

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Турција меѓу 20-те водечки економии

Во крајот на оваа година Турција ќе го заземе 16-то место меѓу 20-те водечки економии во светот, се вели во прогнозите на Меѓународниот валутен фонд, објавени денеска во весникот „Заман“.
Според МВФ, БДП на Турција за оваа година ќе биде рекордни 942 милијарди долари. На прво место меѓу светските економии во 2008 година ќе бидат САД.
Прогнозите на Фондот се дека и во 2013 година Турција одново ќе биде 16-та меѓу 20-те најголеми економии во светот кога БДП во државата ќе биде 1.311 милијарди долари, се додава во написот во „Заман“.
Истовремено во друга вест, медиумот објавува дека зголемената политичка нестабилност во државата има негативно влијание врз економијата.
Весникот пишува дека основните негативни фактори за турската економија се поврзани со делото за затворање на владејачката Партија на правдата и развојот како и од одлуката на турскиот Врховен суд за давање одобрение за носење исламски шамии на универзитетите во државата.
Весникот „Реферанс“ објавува дека турски фирми ќе може да направат во Ирак инвестиции од 15 милијарди долари.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=93932
Види сега драги,никоj не ти успорува местото на Турциja,ни като икономика,ни като военна сила.Се е ОК.Али проблема е тамо дека ако ЕУ посака,Турциja нема каде да си прадава призведените коли,бонбони,зеленчуци и така натаму-продуциjaта.
Турциja е зависна от пазарите на ЕУ.
Уште еднаш те прашам,коj е наjголемиот трговски партнер на Турциja во светот, а на Балканот?

Па и Турција е мултимилионски пазар.Не можеш туку така да речеш ете само таа е зависна.Ако не на ЕУ ке продава на Арапскиот свет.И така индустриски и цивилизациски е 30 години пред нив горе доле.Знаат добро и Америте и Европјаните колку им е важна Турција а посебно овие првите оти овие вторите ко што рече и Димитар малку им е страв од Турција што е и разбирливо но верувам дека Турците ке иззвлечат максимумот.Не ги гледам во ЕУ ама секако очекувам да биде партнер со сите трговски привилегии како и членка на ЕУ.

fmi Економијата на Турција не зависи ни 1% од ЕУ,а бугарската економија зависи и тоа многу:helou:А пазарот на Турција е мултимилјонски пазар,Турција не извезува само на ЕУ колку што знам, Турција извезува и во Русија,и во Индија и плус на арапските земјии.:toe:

fmi Економијата на Турција не зависи ни 1% од ЕУ,а бугарската економија зависи и тоа многу:helou:А пазарот на Турција е мултимилјонски пазар,Турција не извезува само на ЕУ колку што знам, Турција извезува и во Русија,и во Индија и плус на арапските земјии.:toe:
Добре сега,ке дискутираме за Турциja или за БГ.Вас като трн отзад ви боли да зборувате за БГ.Jaс не зборувам,вие почнувате за БГ.Остаj БГ,темата е друга сега.
Па да се вратим на Турциja.Еве ви го извозот на Турциjа.
2006Turkish_exports.PNG

Каде извезува Турциja наjмного?
Да Турциja е голем пазар сама за себе,ама хората во неja немат пари,за да копуват квалитетните турски производи.
Турциja без пазарите на ЕУ е ништо.

Fmi pojma nemas od nisto,ova sto pokazuvas ti nisto ne e :tapp:

Tuku ela na druga tema za Bugarija sto e tuka da diskutirame,Turcija e ekonomska sila,dzabe sto ke diskutirame za Turcija..

Fmi pojma nemas od nisto,ova sto pokazuvas ti nisto ne e :tapp:

Tuku ela na druga tema za Bugarija sto e tuka da diskutirame,Turcija e ekonomska sila,dzabe sto ke diskutirame za Turcija..
Вие пак за БГ,аjде остаjте таа пуста Бугариja.Знам,лесно е да отклониш прашането со неja,ама не е тема таа.
Турциja е сила-ДА,но зависна сила от амана на ЕУ. Това е самата вистина.Без пазарите на ЕУ,Турциja ке изпадне во икономски колабс.
Чекам да видим как ке коментираш диаграмата на предходниот ми пост.
Дали не е вистина,дека наjголем трговски партнер за Турциja е ЕУ?Па да не кажеме и точната држава во неja-Германиja.
Како ке коментираш това?Какво ке стане ако Турциja загуби пазарите на ЕУ?

Па Турција сигурно не ги фаќа за гуша европејците да купуваат од нив.Конкурентни си се луѓето.Демек на ЕУ така лесно им е да се откажат од Турскиот пазар.И сигурно дека Турчинот има поголема куповна моќ да речеме од поголем дел од Балканот.Видиш ја спомнав БГ од причина што за да си земеш за право да критикуваш нечија туѓа економија треба да докажеш дека си понапред во однос на онаа која ја критикуваш.Симптоматично ми е што ког аи да почне темава околу Турција во БГ се чини владее некој општоприфатен став на антипатија и подценување на Турција што нормално е прозивод на некоја форма на државна пропаганда штом мислењето е широко распространето.Тоа ми е муабетот.А да ја споредувам БГ со ТР не ми ни паѓа на памет.

Plus na slikava sto imas postaveno sigurno od nekoj bugarski sajt e,kako provo na slikava stojt deka turcija ne uvezuva nikakva roba na balkanot,koja sto ne e tocna informacijata,pogledni vo Makedonija samo so hranata kolku proizvodi ima vo Bugarija i vo Makedonija:tapp: A da ne pocnam da gi nabrojam i tekstilite..

Па Турција сигурно не ги фаќа за гуша европејците да купуваат од нив.Конкурентни си се луѓето.Демек на ЕУ така лесно им е да се откажат од Турскиот пазар.И сигурно дека Турчинот има поголема куповна моќ да речеме од поголем дел од Балканот.Видиш ја спомнав БГ од причина што за да си земеш за право да критикуваш нечија туѓа економија треба да докажеш дека си понапред во однос на онаа која ја критикуваш.Симптоматично ми е што ког аи да почне темава околу Турција во БГ се чини владее некој општоприфатен став на антипатија и подценување на Турција што нормално е прозивод на некоја форма на државна пропаганда штом мислењето е широко распространето.Тоа ми е муабетот.А да ја споредувам БГ со ТР не ми ни паѓа на памет.
Зашто изобшто зборуваш за БГ?!Това е темата?

Plus na slikava sto imas postaveno sigurno od nekoj bugarski sajt e,kako provo na slikava stojt deka turcija ne uvezuva nikakva roba na balkanot,koja sto ne e tocna informacijata,pogledni vo Makedonija samo so hranata kolku proizvodi ima vo Bugarija i vo Makedonija:tapp: A da ne pocnam da gi nabrojam i tekstilite..
Мори,това е во проценти.Нормално Турциja извезува и за Балкан и за Западна Европа,но ако вкупно погледнем се шо извезува за цел свет и това шо извезува за ЕУ,ке видиш,дека Турциja извузува наjмалце 50% САМО ЗА ЕУ от целиот извоз.Ако не и повеке.
Без ЕУ,Турциja е во икономски колабс.
Като на тебе тази слика не ти бендисва,даj ти да видиме,дали ке се различава повеке.

80% од возилата произведени во Турција извезени во ЕУ

80% од автомобилите, произведени во првите четири месеци од годинава во Турција, биле продадени во земји од Европската унија, објави електронското издание на турскиот весник „Турки“.
Турски автомобили биле продадени во вкупно 160 земји во светот и во 14 зони за слободна трговија.
За првите четири месеци од 2007 година извозот на автомобили на Турција изнесува околу 5 милијарди и 924 милиони долари. Возилата, извезени во земјите од ЕУ, донеле 4 милијарди и 763 милиони долари.
Единствена земја во Европската унија во која во тој период не се извезени автомобили е Кипар.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=78759

VESTOT E STAR NO ZA NEKOI RABOTI DOVOLNO KE TI E

БАче зборувам за Турција.А точно во постот објаснувам зошто ја спомнувам БГ.

80% од возилата произведени во Турција извезени во ЕУ

80% од автомобилите, произведени во првите четири месеци од годинава во Турција, биле продадени во земји од Европската унија, објави електронското издание на турскиот весник „Турки“.
Турски автомобили биле продадени во вкупно 160 земји во светот и во 14 зони за слободна трговија.
За првите четири месеци од 2007 година извозот на автомобили на Турција изнесува околу 5 милијарди и 924 милиони долари. Возилата, извезени во земјите од ЕУ, донеле 4 милијарди и 763 милиони долари.
Единствена земја во Европската унија во која во тој период не се извезени автомобили е Кипар.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=78759

VESTOT E STAR NO ZA NEKOI RABOTI DOVOLNO KE TI E
80% за ЕУ

Треба ти уште да зборуваме?Колко е зависна Турциja от ЕУ?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom