Трошоци за кафана (како бизнис)

• Креатор на темата Креатор на темата The One
  • Време на започнување Време на започнување
Отварај не се мисли ако имаш идеја што , како и на кој начин . Не викам дека сигурно ке успееш ама додека не пробаш нема да знаеш ! Тоа прво а за тоа што се надеваш да работиш дистанционо или брат ти да ја менаџира ( сега не знам чии се средствата ) не ми изгледа многу паметно , секој саат што нема да бидеш на лице место рачунај го за изгубен.

Точно да , на спортска да ги ставиш секојпат е разумно. :facepalm::facepalm::facepalm: До кај бе со вакви размислувања? Дечкото сака да се испроба да отвара мал бизнис , вие тука го советувате дека е поразумно спортска да играл со парите. Јас сум од Струмица , град дупло помал од Велес па незнам ниту една кафана а да не работи турбо. Значи не се јаде по кафаните , абре буквално се ждере. Најбитно значи еден од пресудните фактори за успехот на кафаната е МЕСТОТО. Ако најдеш место во центар на градот , кај што се движи народ , кај што после пазарен ден влегуваат да се најадат , бате НЕМАШ ПРОМАШАЈ. Да дојдеш да видиш само какви крчми работат тука кај нас ќе се изначудиш.

Дечко идејата ти е фантастична , али можда за почеток ќе ти биде тешко додека те научат луѓето али потоа немаш мака.

друже каков мал бизнис кафана, па трошоци му ги предвидувам сигурни му се 1500 евра месечно, тоа најмалку го ставам(кирија,вработени,давачки х100),ами кај се парите за набавки шо треба да се вртат........ако не направи промет барем од 7-8000 евра па и нагоре,само ќе ги арчи парите кои ги има во моментот.

а за хазардерските игри си тотално во право,тие само ќе го навлечат да пропадни многу побрзо човекот.[DOUBLEPOST=1398712399][/DOUBLEPOST]
И јас сум од Велес, али работам и живеам во Скопје векје подолго време. Али секој викенд во градов гледам полни кафани, па дури и резервации се бараат. Местото што го планирам да го земам е Софра. Сега не работи али разговарав со газдата и ми рече дека имало целосна кујна. Јас планирам во етно стил да го подсредам, исто и напред терасата да ја подсредам. Затоа ми е чудно што велешани велат да не се обидувам.
ти мислиш,али у ствари не гледаш.........мислиш дека тој шпицот од 2-3 саати во петок и сабота ќе го извадат есапот ?? не знам јас таму..........[DOUBLEPOST=1398712676][/DOUBLEPOST]
Знаеш на што мислев,на еден келнер у смена е доволен за 80 квадрати.
зависи колку маси опслужува,нема врска квадратурата.........ако е еден келнер,а има гости полно,не ќе може да ги опслужува,па гостите ќе си одат незадоволни и прашање е дали пак ќе навратат.

Последно уредено:
Секоја чест колку само розово гледате на работите, и јас можам да му кажам пробај нормално не се мои парите кур ме боли, но колку ќе можи да издржи со фактот дека 1000 евра му требат минимум месечно. Ако овие пари ти се заштедени за инвестиција ок, ама да зимаш кредитни такви срања за да го отвориш НЕ ни пробувај.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Секоја чест колку само розово гледате на работите, и јас можам да му кажам пробај нормално не се мои парите кур ме боли, но колку ќе можи да издржи со фактот дека 1000 евра му требат минимум месечно. Ако овие пари ти се заштедени за инвестиција ок, ама да зимаш кредитни такви срања за да го отвориш НЕ ни пробувај.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Почетни трошоци:
Инвентар
лиценца за алк (не сум сигурен мислам дека треба)
трошоци за отварање фирма

Месечни трошоци:
4 вработени,плати +придонеси
кирија
комуналии (струја+вода+ѓубре+РДТ)
книговодител

Овие ти се трошоците на кои ми текна,ако има уште дополнете.
Е сега стави есапот,распрашај се за кирија,за роба од каде ќе набавуваш и стави есап колку ќе ја продаваш + бројот на потенцијални муштерии и ќе видиш,дали вреди да се ризикува или не.

Zdravo me interesira dali nekoj od clenovite na forumov moze da mi kaze koi se trosoci postojat okolu kafana ?

Sent from my Lenovo A820 using Tapatalk

За ова најдобро прашај некој што се бави со таа работа. Седни низ 5-10 кафани и терај кафански муабети по можност со газдата. Еве рече Скопје си работел па нема многу проблем да ти биде. Исто така без искуство не би ти советувал да почнуваш. Или ти или брат ти работете некаде една година да го запознаете бизнисот па отпосле почнете свој.(Ова не важи ако веќе имате искуство ама земајќи го во предвид воведот не верувам дека сте имале искуство)

Знам дека има некои олеснувања околу придонесите на персоналот, мислам дека една година државата ги плаќа овие придонеси (пензинско, здравствено, итн). Барем таму ке заштедам. Значи од прилика 1500 - 2000 е месечно ке ми требаат ? Али ке го послушам вашот совет и ќе разговарам со некои кои веќе имаат кафана па да видам тие што ќе ми кажат.

Подобро да пробаш па макар и да не успееш,одошто воопшто да не пробаш.Кој ризикува-има,кој не си останува цел живот со прст у уста и им завидува на тие што успеале.
Дечково збори за инвестиција од мин 10000 евра во старт и тоа на кредит со камата со трошоци месечни од над 1000 евра. Не го летајте без врска. Гледам вие од што сте храбри сите имате по две фирми.

Велес нема кафана што не е полна. Културата на градот е да се иде прво во кафана. Петок и сабота ќе ти биде полна. Пресметај другите денови каков профит очекуваш. Ех Софра повеќе беше затворена него отворена од инспекција. Во близина види кои кафани се, пријавите идат од нив. Разговарај со Влатко, би требало да ти каже со кого ќе имаш проблем. Иде лето види каква тераса имаш, никој внатре не седи.

Она што е карактеристично за новите кафани во Велес е со рок на траење една/две години. Значи се менуваат сопствениците како чорапи. А тоа не е случајно така, значи има проблеми некои кои треба да ги земеш во предвид. Пример старата Деспина одкога се смени сопственичката структура, бел ден не виде. Даце (што ја има кафаната) цел живот по кафани работи ако стоиш добро со него разговарај он најубав совет ќе ти даде. Од мене совет ти е да работиш и да отвориш нешто што знаеш да го работиш. Да не се леташ со големи стартни суми кои се на кредит и не се твои, бидејќи идат и тешки денови.

Па ако отвориш пиши ќе те посетиме некогаш, со среќа ќе ти треба :)

Дечково збори за инвестиција од мин 10000 евра во старт и тоа на кредит со камата со трошоци месечни од над 1000 евра. Не го летајте без врска. Гледам вие од што сте храбри сите имате по две фирми.

Велес нема кафана што не е полна. Културата на градот е да се иде прво во кафана. Петок и сабота ќе ти биде полна. Пресметај другите денови каков профит очекуваш. Ех Софра повеќе беше затворена него отворена од инспекција. Во близина види кои кафани се, пријавите идат од нив. Разговарај со Влатко, би требало да ти каже со кого ќе имаш проблем. Иде лето види каква тераса имаш, никој внатре не седи.

Она што е карактеристично за новите кафани во Велес е со рок на траење една/две години. Значи се менуваат сопствениците како чорапи. А тоа не е случајно така, значи има проблеми некои кои треба да ги земеш во предвид. Пример старата Деспина одкога се смени сопственичката структура, бел ден не виде. Даце (што ја има кафаната) цел живот по кафани работи ако стоиш добро со него разговарај он најубав совет ќе ти даде. Од мене совет ти е да работиш и да отвориш нешто што знаеш да го работиш. Да не се леташ со големи стартни суми кои се на кредит и не се твои, бидејќи идат и тешки денови.

Marija kafanata isto raboti, neka go prasa gazdata, kako opstanal tolku vreme :)

Незнам у Велес како е немам идено по кафани,ама кај нас таков е адетот,за се да немаш за у кафана мора да имаш:) Таков народ сме,кафански.
Не го сфатив ја дека сака кредит да зема,ако е за кредит работата нека размисли три пати.

Marija kafanata isto raboti, neka go prasa gazdata, kako opstanal tolku vreme :)
Да е жива и здрава жена му ќе му дозволи кафаната и у висина да ја дигне, не само што стаса до лебарата, треба и на спрат да ја дигне као мотел да си ја користи. Што убаво мажот/жената да ти е инспектор прав бог на земјата ќе бидеш. Правда само за смртници, друго тури пепел.

Повеќе информации за тој бизнис барај од луѓе што веќе имаат кафана. Овдека на форумов секој може се и сешто да ти каже, не се брзај, не е лесно, ама ако се трудиш доволно не е ни научна фантастика.

Најдобар совет ќе ти дадам:
Поработи како келнер ако можеш во некоја кафана, збори со сопственици какви се нивните проблеми плати им ако треба некоја пара за да извлечеш повеќе информација, збори со сметководител.

Останатото е на тебе. Имаш во Македонија луѓе од успешни бизнисмени до тешки бараби. Све зависи како ТИ ќе го водиш бизнисот. За лелекање, кукање, сите знаат. Пробувај, собирај пари, инвестирај и учи.

Со среќа

За помало гратче би требало да ти стигнат до кај 2000 евра месечно и на почетокто што ќе ти требаат 2-3000 евра. Значи треба дневно да не си испод 4500 денари за да бидеш на 0 ,повеќето би ти бил ќјарот. Јас мислам дека најмногу профит има најблиску до кладилница знам кај нас има едно кафанче така мало место ама викенди е фул фул има околу 15 маси така да кој фати спортска одма доле на частење си оди. Мислам дека е најголем проблем би ти била конкуренцијата оти ти ако отвориш кафана некој што има пред тебе а секако е блиску до власта одма ќе те затвори ќе ти најдат милион грешки и милион казни. Пиши до кај си :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom