Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

• Креатор на темата Креатор на темата StefusRefus
  • Време на започнување Време на започнување
Здраво
Внимателно ја изгледав вашата Online презентација за инвестициските фондови. Ви посакувам успешна работа...
Едно нешто ме замисли. На прашањето „Колку е просечниот принос на овој фонд на нето основа“, одговоривте дека реални (не оптимистички) очекувања се 7.5, 8 % на годишно ниво.
Моето прашање е, зошто некој вас да ви довери пари, кога 7,5 % се ништо споредбено со S&P500 (11%), а и ништо повеќе од другите фондови во МК. Имајќи предвид дека сега со SEPA помали се провизиите.
Фала...
Ако го претвориш тие 11% во долари оваа година во денари ќе добиеш и негативен принос.

Идејата е дека не купуваме цела берза, туку селектирана група на акции кои се и валутно и геогравски диверзифицирани.

Последната деценија Америка растури, но еве конкретнава година европските индекси имаат значајно подобар принос.

Ако го претвориш тие 11% во долари оваа година во денари ќе добиеш и негативен принос.

Идејата е дека не купуваме цела берза, туку селектирана група на акции кои се и валутно и геогравски диверзифицирани.

Последната деценија Америка растури, но еве конкретнава година европските индекси имаат значајно подобар принос.

Никој од МК не купува S&P 500 во долари, сите на европски берзи во eur. Тие 11% што ги спомнав се проценти на историско ниво, не за изминатата година...
Несомнено дека сте најниски со провизиите, огромно браво за тоа, редно беше....
Муабетот ми е дека сепак со вашиот очекуваниот прираст од 7.5 %, не успевате (односно од старт не планирате) да победите еден индекс...

Поздрав, секое добро...

Никој од МК не купува S&P 500 во долари, сите на европски берзи во eur. Тие 11% што ги спомнав се проценти на историско ниво, не за изминатата година...
Несомнено дека сте најниски со провизиите, огромно браво за тоа, редно беше....
Муабетот ми е дека сепак со вашиот очекуваниот прираст од 7.5 %, не успевате (односно од старт не планирате) да победите еден индекс...

Поздрав, секое добро...

Да ги фрлиш парите на МК берза покрај S&P500 или акции од типот на nvidia, tesla, palantir, нависитна треба да си отиден со паметот, друго објаснување нема

• Ми се допаѓа
Reactions: A__
Да ги фрлиш парите на МК берза покрај S&P500 или акции од типот на nvidia, tesla, palantir, нависитна треба да си отиден со паметот, друго објаснување нема
Никој не спомна МК берза

Другари, кајгана форум за инвестирање во мсе и странство веќе одамна не постои, мислам повеќе од очигледно е... Целата генерација која ја креираше содржината тука е на дискорд FMITC кој шо патем иако сум јас инцијаторот на проектот не е/ниту бил мој воопшто туку на сите 400 члена подеднакво. . Еве пак најдругарски ви подавам рака да се приклучите про боно и да научите повеќе за процедури, законони, инвестирање и се поврзано. Многу текстови и труд вложив тука така да некако искрено сакам да помогнам на секој кој е на почеток или пак сака да отиде левел погоре. Искрено ваш, Side Hustler.. Повелете покана за
дискрорд каналот https://discord.gg/RFvvCWdh
фала ти за одговор, јас дури сега гледам али invite-от е инвалид...може ли да пратиш нов invite? Радо би се вклучил во таква заедница

Тоа ми го рече шефот на банката и плус уште една вработена која е исто на некое повисоко ниво од обична службеничка, и на мене ми стана сомнително, тие тврдеа дека ќе има падови и подеми ама на крајот средната флуктуативна вредснот нема да биде испод 6% што значи дека толкав процент ќе имам и јас како добивка за целата сума на вложени пари што е над инфлацијата што на мене ми одговара ама ќе размислам и истражам подобро па ќе видиме, во секој случај 1 милион денари нема шанси да им го дадам да го работат нивни агенти по странски берзи
Таква гаранција не може апсолутно никој да ти даде, впрочем тие бројки се само проекции базирани на досегашниот перформанс на берзата, и се на долг рок, од прилика 20+ години.
Не знам ни како може шеф на банка да си дозволи да користи таков речник, тоа не е воопшто професионално и оди контра сите банкарски регулативи. Како некој што работи во банка надвор од МК, обврзани сме на секој корисник да му кажеме дека секое инвестирање доаѓа со ризик, исто како што и позајмувањето пари од банката денес, значи дека во иднина треба да се врати сумата со камата плус. Значи има кодекс на однесување ( не е ни кодекс туку е правно обврзување ) како треба да се информираат корисниците при користење вакви услуги.
Во секој случај, подобра опција е инвестирање на парите отколку ставање на сметка, во тој случај банката пак ти ги работи, трезорот буквално живее од овие пари, а ти како корисник не гледаш некој значаен бенефит.
Е сега пари кои може да ти затребаат во секој момент не се инвестираат, затоа секогаш си делиш, дел за итни случаи кој секогаш ти е достапен на сметка, и дел кој го инвестираш.

која е добра опција за инвестирање во S&P 500, безбедна со ниски трошоци/провизии ?
НЛБ фондови ми изгледаат астрономски со трошоци

Каков линк? T212 апликација
а за повлекување на парите да речеме после 5 години ? дали треба да се плаќа данок и колку или има можност и без

Последно уредено:
Ako gi cuvas akciite poveke od dve godini ,osloboden si od odanocuvanje.

AI вика:
Во Северна Македонија, акциите (капиталните добивки) не се целосно ослободени од оданочување, но постојат стимулации и поволности, особено преку Слободните Економски Зони (СЕЗ) каде инвеститорите добиваат 10-годишно ослободување од данок на добивка, но не е директно за сите акции туку за добивка од инвестиции во зоните. За индивидуални инвеститори, се плаќа персонален данок на доход од 10% (capital gains tax), освен ако не е за специфични ослободувања или ако акциите се држат долгорочно (за одредени услови) - важно е да се консултирате со законски прописи, бидејќи даночната политика е динамична..
Клучни точки:
  • Персонален данок на доход: Стандардната стапка е 10% за приходи од капитални добивки.
  • Слободни Економски Зони (СЕЗ): Инвеститорите во зони добиваат ослободување од данок на добивка за 10 години, но ова е за добивка од бизнисот во зоната, не за секоја продадена акција.
  • Долгорочно држење: Постојат одредени ослободувања ако акциите се држат одреден период (на пример, повеќе од 10 години), но ова треба да се провери во најновите законски одредби.
Сега стварно да барам тоа со 2 години колку е точно?

Да! Ослободени од капитална добивка.... Фактички се даночи само износот помеѓу разликата?

Последно уредено:
Ako gi cuvas akciite poveke od dve godini ,osloboden si od odanocuvanje.
Па нема ваљда да тргува со фонд :) За поединечни акции точно е гоа за повеќе од 2г ако не тргуваш со нив
Автоматски споено мислење:

Да! Ослободени од капитална добивка.... Фактички се даночи само износот помеѓу разликата?
Да, ако инвестираш 1к долари, со тие направиш 1500, ги извадиш тие 500 и само на нив плаќаш данок

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom