Трендови во МК медиумите од кои ни се кења

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Стварност е баш збор од просториве, реалност е странски термин кој е присвоен... :)

некои луге дотолку пливат во "југословенски" амбиент дека веќе не осеќат дека сборови како "стварност" или "реалност" се туг'и. Макед. термин мора да е "дејствителност" - од глаголот дѣиствовати 'to act, to work' (=> делати, дејствие, дејател, деец и т.н.), засвителствуван во Codex Suprasliensis од средата на 10 век:

dejstvovati_cejtlin.jpg

(Благова, Цејтлин и др., Старославјанскиј словарь (по рукописјам X-XI веков), стр. 204.)

без коментар

Сеа @leandra ќе му објасни што како е. Нели она е од Велес :D

Србите со говорна мана у ствари немат памет - а сега провери што значи "памет" на македонски говор,
нешто што го нема Татар

боже смрдење по туѓи форуми еј, добро, нема ли форуми таму?

Само уште ова ни требаше, Бугар(ин) да ни кажува дека „стварност“ не е македонски сбор, туку „дејствителност“ :pos:

oho, feeling playful today? Looking to be spanked?
Ке ми цитирате ли, господине, барем един пример на употреба (а не "користење") на "стварност" од страна на Миладинови, Цепенков, Шапкарев или кој да е друг преродбеник? Пошто сум уверен дека за нула време ке ви извадам десетина примери на "дејствителност"...

oho, feeling playful today? Looking to be spanked?
Ке ми цитирате ли, господине, барем един пример на употреба (а не "користење") на "стварност" од страна на Миладинови, Цепенков, Шапкарев или кој да е друг преродбеник? Пошто сум уверен дека за нула време ке ви извадам десетина примери на "дејствителност"...
Зборот „стварност“ постои во македонскиот јазик и се користи како таков.
Зборот „дејствителност“ се користи како особина на одредено нешто да дејствува (етимологијата на зборот), а тоа укажува дека истото постои во стварноста/реалноста. Овој збор се користел во црковната терминологија и при пишувањето на поезија/проза, архајски и фин збор, за жал денес не толку употребуван.
„Реалност“ како збор е исто така прифатен од латинскиот.

Шапкарев, Цепенков и таа багра, твореле и живееле во Бљгарија, нормално е да го користеле зборот „дејствителност“ почесто иако ти не си бил со нив 24/7 за да видиш дали го користеле и зборот стварност за што можеме да шпекулираме до сабајле, па затоа ќе го земеме нивниот пишан збор како репер.
Стварност е старословенски збор и тоа што Македонците ги имаат сиве овие зборови (стварност, реалност и дејствителност), укажува на тоа дека македонскиот јазик е богат. Криво ти е, така?

Еј, знаеш дека твоиве херои не ги користеле ни зборот решо, тостер, компјутер и ред други неологизми?
Значи, истите не треба да бидат прифатени во македонскиот јазик според твојата ригидна логика пошто Шапкарев е реперот за тоа кои зборови се македонски, а кои не?
Губи се од тука, бруко.

... Шапкарев, Цепенков и таа багра, твореле и живееле во Бљгарија, нормално е да го користеле зборот „дејствителност“ почесто иако ти не си бил со нив 24/7 за да видиш дали го користеле и зборот стварност за што можеме да шпекулираме до сабајле, па затоа ќе го земеме нивниот пишан збор како репер.

да, еве намерих 'дејствителност' во употреба од П. Шатев (стр. 61 во "Затворници во Фезан", 1930):

shatev_fezan_60.jpg

Исто и од Шапкарев:
"Дјадо Натанаил, в'преки прежното си противно к'м заведението разположение, както се спомена, биде принуден от самата дејствителност и ... да припознае и писмено в направениј подир изпита акт големите успехи на училиштето ми."
(стр. 259 во "Три-четиригодишне пребивание мое в Охрид от сред 1874 до началото на 1878 година", )

Исто и 'дѣјствително' од охриг'анинот Е. Спространов:
"Че дѣјствително подписитѣ били взети силом', ето какво четем' в' един' протест' от' страна на Демир'-Хисарскитѣ жители до патриаршијата"
(стр. 627 во "По в'зражданьето в' град' Охрид'", 1896).

Стварност е старословенски збор

!? докази молам. И етимологија, пошто 'stvar' го нема во речникот на П. Скок (стр. 941 во "Etimologijski rjecnik hrvatskoga ili srpskoga jezika").
Во старословенскиот речник на Благова и др. ги има глаголот 'с'творѧт'' (to create) - вкл. во Мариинското евангелие од северна Македонија, и именката 'с'творѥниѥ' (creation), но последното би дало 'сотворение' or similar во македонски, а не 'ствар'.

sytvorenie_cejtlin.jpg

sytvorjat_cejtlin.jpg

и тоа што Македонците ги имаат сиве овие зборови (стварност, реалност и дејствителност), укажува на тоа дека македонскиот јазик е богат. Криво ти е, така?

како е богат, кога еве Ацид и др. дури не помислиха за 'дејствителност' ами само туг'ата форма 'стварност' им беше во главите?

Зборот „стварност“ постои во македонскиот јазик и се користи како таков.

За денеска е јасно дека литер. македонски е претрпел големи влијанија од србо-хрватски. Но Вие бидете лјубезни да покажете дали 'ствар', 'стварност' ги има (?) во нај-старите макед. речници, во речникот на Димитровски, Корубин и Стаматоски од 1961 г. например, или во некој по-стар, пошто мислам дека по-старите генерации во Мк се сфаќали јасно дека се туѓи зборови.

Еј, знаеш дека твоиве херои не ги користеле ни зборот решо, тостер, компјутер и ред други неологизми?
Значи, истите не треба да бидат прифатени во македонскиот јазик според твојата ригидна логика пошто Шапкарев е реперот за тоа кои зборови се македонски, а кои не?
Губи се од тука, бруко.

Шапкарев само не е реперот. Историјата на јазикот от 10 век наваму, историската лексикологија се реперот. За другото - no coment.[/quote]

"Сакал да ги ремети Кајгана, објавил слика на форум, но кога се вратил да ги прочита коментарите уследил шок!" :pos:

Сум се исполнувал? Нема врска, баш е тешко да му докажеш на не толку бистар момак дека навистина не е бистар колку што мисли.

Тука дискутираме за "стварност", а не за "ствар". Не се резили понатаму, во ред е, се обиде да фатиш сеир ама не успеа. Но, тоа не треба да биде причина за разочарување. Ти посакувам повеќе среќа следниот пат, сигурен сум дека ќе направат грешка во блиска иднина.

Тчаос! ;)

Шок може да уследи на некој типац како тебе, што глуми манга на малолетници на форум и тоа му е једина сатисфакција во животот. Мене лабаво ми е, знам со какви типци праам муабет и знам дека идоли ви се Трендо и офф.нет. Прочитај си го уште еднаш твојот последен пост... многу, многу глуп обид за глумење на некаков си супериорен тип. Али сфаќам, форумот на некои им е живот.

Тчаос, намиг? ВТФ? Поздрав.

Точно. Нема памет, нема идентитет, нема вистина, нема ништо. Реалност - за жалост.
и се регистрираш на мак форум за да ми го кажеш ова :oeoeoe:
оди смрди на копар на татарски форум,не умарај

Шок може да уследи на некој типац како тебе, што глуми манга на малолетници на форум и тоа му е једина сатисфакција во животот. Мене лабаво ми е, знам со какви типци праам муабет и знам дека идоли ви се Трендо и офф.нет. Прочитај си го уште еднаш твојот последен пост... многу, многу глуп обид за глумење на некаков си супериорен тип. Али сфаќам, форумот на некои им е живот.

Тчаос, намиг? ВТФ? Поздрав.
Како си не прочитал значи, еј, алал да ти е! : )

Манга на малолетници бе. Готово, засрамен сум.
Не - сериозно, се изрезили и сега ќе свртиш на тактика карактеристична за типичниот форумски лузер? Нешто во стил - како администраторите и модераторите немаат живот и како лечат комплекси со своето форумско алтер его? Или пак, ова со „идолството“ треба да биде некаков „низок удар“ кој би требало да ме изгневи? Сериозен си?

Форумот на некои им е живот? Еве, лично за мене - форумот е „живот“. Барем толку колку што дозволуваат останатите обврски. Како еден од неговите креатори, горд сум што утре ќе прославиме 10 години успешно матење Кајгана. Ова, според тебе е нешто што би требало да ме засрами? : ) Не сакам да навлагам во глупи компарации, ама што ќе прославиш ти утре? Два дена од ловење некаква „грешка“ на порталот и резилење на форумот?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom