Трчање, Скопски Маратон и останати атлетски настани во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Tonchie
  • Време на започнување Време на започнување
Фантастично глупи рути имаат тркиве скопски, а може да бидат убави. Да не се потресувале тие со аута многу - е***и логиката. Негде на фејсбук прочитав убава идеја - денот кога е маратонот, да биде прогласен за ден без автомобили. И така е во недела. И така е бескрајно загадено Скопјево.
И во Љубљана и Белград сум била како гледач, не како учесник, здравје и тоа - еден не видов да се улета со кола во тркачи или па да свири како да нема утре. Бизнисменишта јаки, неодложна работа имале во недела во 9 сабајле.

Сообраќајот е отежнат од 7-14 часот и само во тие 7 саати итно мора да завршат некоја работа. После тоа е крај на светот.

Во Љубљана некои улици во центарот се затворени и по два дена. Некои и од четврток па до понеделник сабајле.
Исто и во Белград вечерта пред маратонот со пајак ги тргаат сите коли што останале на паркингот. Ако некој ја оставил колата и сабајле има работа и сака да оди со неа, тогаш ќе си ја бара на друго место. :D

Се пријавив за десетката, има други од форумов? :)
Јас се пријавив, коленото нешто ме јебе уште од пред охридскиот маратон бев на доктор ми кажа ништо страшно, на терапија сум веќе 3 недели вчера истрчав 9км како од шала но кога дојдов дома пак осетив бол, једино тоа ако ме спречи да ја истрчам трката.

Стартот на трката 9 сабајле... во 5 да треба да станеш да доручкуваш :facepalm:

Стартот на трката 9 сабајле... во 5 да треба да станеш да доручкуваш :facepalm:
Ако залади 10тина степени како што најавуваат, во 9 ќе треба да го појачаш и темпото за да се згрееш. :D

Хеланки со шорцевите над нив :D

Да бе. И пишав вчера на Фрос.
У понеделникот истрчав 6 километри, во средата 7, сеа петок планирам 8, и во недела планирам 10.
Тоа е мојот врвен counter-taper тренинг за 10к. Амбулантите нека бидат спремни :D
Али од вчера ме боли нешто десното стапало...
И пак не ми е јасно што да облечам... ја на кеј си трчам со тренерки и тенок џемпер.

У понеделникот истрчав 6 километри, во средата 7, сеа петок планирам 8, и во недела планирам 10.
Тоа е мојот врвен counter-taper тренинг за 10к. Амбулантите нека бидат спремни :D
И пак не ми е јасно што да облечам... ја на кеј си трчам со тренерки и тенок џемпер.
На асфалт рачунај ако грее сонце е 4-5 степена потопло, акумулира температура и зрачи потоа.

На асфалт рачунај ако грее сонце е 4-5 степена потопло, акумулира температура и зрачи потоа.
Долу тренерки горе маица ваљда... само се плашам да не испаднам јас единствен со тренерки. Ќе зеам и тоа и тоа па ќе видиме.

Прво, 10км се п***н дим. Ако трчаш 6, рачунај дека можеш и 16, само имаш некоја психолошка граница и мислиш дека е неможно.
Второ, вакво време, есен, е измислено за трчање. Најавуваат дека ќе залади, ама за мене поладно време е многу подобро. На пример, рекордот на маратонот е поставен во Берлин, затоа што се трча доцна во сезоната (септември, кога е како октомври овде) и е на рамно.
Не дехидрираш заради топлина, не треба да пиеш повеќе од потребно (сеа не баш и воопшто да не пиеш) и сите процеси у организмот ти се понормални. Ветер знае да заебе работа, ама и тоа се надминува со (по потреба) марами, ракавици, капи. Памук е шит, ќе се намокри и после те лади како санта мраз, затоа синтетика носи.
Имаме погрешна предрасуда дека студено време не е добро за активности надвор. Ако се аклиматизираш постепено и облечеш убаво нема проблем никаков. Тоа шо воздухов скопски зимно време е гасовито г***о е друга неповолност.

Забораив, лапни еден магнезиум и витамин Ц (повеќе као плацебо, да си мислиш дека си земал нешто) и истегни се пола саат пред трчање.

Ја ќе пробам Фроска да ја пратам, ако не, Перо Камиказа пејсерот 59мин :D

Прегледај го приврзокот 177813
Tргнав по една пољакиња ме изгуби, додека се вратиш се снајдеш, видиш некој шо го знае патот отиде 30-40 минути

Ко за првпат добро е :D
Браво!
Јас лани го трчав ова. Ептен е вожња. Посебно делот од Наковална, позади Маркови кули и до крај на патеката.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom