Zdravo na site...Imam nekolku prasanja... Na raspolaganje imam okolo 45 000 evra i sum vo plan da kupam
Volvo FH13 520 EURO 5 2007 godina so pominati 600 000 km...Negova cena e 35 000 evra...
Dali e dobar izbor ovoj kamion, (VOLVO) so 600 000 km?
Uste kolku ke mi treba da go sredam (dali ke mozam da zapocnam so ostanatite 10 000 evra)?
Kolku cista zarabotka mesecno bi imal posle 2-3 meseci?... Blagodaram i ve molam za podetalen odgovor..
Кнопикс, Волво и Сканија се на подиумот кога станува збор за камиони. Е сега, 600.000км, не се за потценување макар било и Волво. Дали е реална километражата ? Дали, како и каде е одржаван ? Ламелата +- ако не е сменета ќе треба да се мења, инјекторите исто треба да се проверат... таа километража е најкритична за купување на камион, затоа што во Европа ги возат ги возат, и кога ќе им поминат 5 години, ги продаваат. Провери ги и 440ките, 520ката е појак, следствено на тоа и поскап/
Ти имаш една предност, имаш кеш пари - не земаш кредит. Колку ќе ти останат, за тебе се

Размисли добро, со еден камион малце е тешко...
п.с. Еден камион, и шофер да имаш- за мене тоа е луксузирање...
--- надополнето: 3 јуни 2013 во 03:00 ---
Ти возиш според програм на шпедицијата, не според реални километри. Пример ако ти реално извозиш 10000км, кај нив стои дека си извозил 9000км. 100км потрошена нафта автоматски си у минус у пресметка, не постојат тие км.На крај на месец ти чукаат редовно една казна до две тоа е пракса 100/200 евра за каснење, 100 евра за чукната приколка, 100 евра за влакно на гумата. И сума сумарум 400 евра чисти ќе ти останат. Поверојатно е месецот да се движиш од 500 до 700, одколку 1000ка. Ако те погоди еден дефект од 2500 евра влагаш у минус неколку месеци вожња.
Не е муабетов да те разубедам да не купиш возило, муабетов е да размислиш во што вложуваш. Требало роднините да ги прашаш колку кредит имаат земено.
Што се разбираш ти, гледај горе што возат по 3000 им остануваат чисти
--- надополнето: 3 јуни 2013 во 03:06 ---
од тогаш наваму еве 3 цели месеци ги извози камионот без проблем од 2000 до 2500 евра чисти пари вади со платен шофер
Каде и што вози другар ти, и колку е ова искрено ? Тебе така ти е пренесено, и ти така пренесуваш, ама ради вакви приказни луѓе заглавуваат во кредити. Каде остануваат 2300еур месечно, со платен шофер ?
Зашто големите МКД фирми кои имаат по 10-20 камиона не возат горе ? 10 камиона х 2000 месечно чисти (минималец според тебе) = 20.000 месечно чисти. Годишно тоа се ~250.000 евра чисти/ За 5 години (5 нека бидат), со 10 камиони- милион еура треба да имаат чисти значи

А они возат Италија, Германија, Турција...

Да не ги спомнувам овие со по 20-30 камиона/
Народе, земајте кредити, ставајте хипотеки и купувајте камиони !