Традиционалната битка: св. Трифун vs. св. Валентајн?

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Што ќе славите оваа година?

• Вкупно гласачи
    175

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Локација
Некаде далеку...
Уште една од традиционалните теми на форумов...:LOL:

Секоја година, овој период се водат дебати за тоа што да се слави: Св. Валентајн или св. Трифун. Често кај нас се водат според заблудата дека Трифун е ден на пијаниците, иако е тоа далеку од вистината, на св. Трифун се кројат лозјата, ден кој се верува дека ќе им помогне на лозарите да имаат бериќетна година. Од друга страна го имаме католичкиот Валентајн или попопуларно Денот за заљубените, ден кој паровите си го потсетуваат еден на друг, ден во чест на светецот Валентин кој тајно венчавал парови и покрај забраната за истото. Тие што не го сакаат Валентајн велат дека е искомерцијализиран празник, кој е наменет за трошење пари, а тие што го сакаат мислат дека е фино да се прослави. Од друга страна во православието има и ден за прослава на љубовта - 30 септември - св. Софија - Вера, Љубов, Надеж.

Каков е вашиот став и што славите секоја година или зависи од вашиот љубовен статус што ќе славите? Или секоја година славите исто?

Не мора да се повторувам непримерни постови и досетки резултираат со санкции...

Да сум некој кој би форсирал пиење, не сум. Пијам кога сакам јас или поточно кога ќе ми текни.
Да сум некој кој сака да изгледа кул и да поприма америчка шема, исто не сум. Така да немам потреба баш на тој датум да се врзувам за некој ненашки празник.
Зато гласав за ниедно.
А што всушност ќе правам? На 14ти си ја фатив женската сосема спонтано и така ако добро избројам ќе означиме 2 години. Веројатно на тој датум јадењето ќе го ставам во прв ред, и можи онака како љубител на домашно вино да пивнам по некоја чаша, но не затоа што бил Свети Трифун, не затоа што бил Свети Валентајн, туку затоа што си имам јас своја причина :)

Ќе имам цура у спална, и ќе пиеме вино...таа ќе слави а јас не.

За нас непобожниве, најубо е лицемерна комбинација од двата настани и нивна злоупотреба во сопствени идеи :D...Прибидејќи Трифун не бил баш празник на пијаници, а Валентин реално е празник на продажбата на плишани мечиња, цвеќе и слично...

Па секако св,Трифун,ке си идам ке си закројам лозјето и ке си пивнам

Ниту едниот ниту другиот празник. Лозје немам, а љубовта, подароците, чувствата и виното треба 365 дена да се присутни.

Прво незнам ни зошто валентајн би се славел кога генерално сме... православна нација, ако веќе се слави ова ај нека се слави и божиќ и велигден кога го слават и католиците.... и крај краева наместо само еден празник за пијаничење да си го славиме и ст. патрик.

Второ, традиционална борба нема, има сингл и во врска - во која група си во таа славиш за да си модерен.

Второ, традиционална борба нема, има сингл и во врска - во која група си во таа славиш за да си модерен.

Не се согласувам, не значи дека ако некој е во врска по дифолт ќе го слави Валентајн, исто како што не значи дека некој што е сам ќе го слави Трифун. Не мора да значи дека љубовниот статус влијае врз славењето празници, посебно не за некој да биде “модерен“. Како што реков св. Трифун НЕ е празник за пијанчење, не е тоа поентата на празникот.

Св.Трифун.:) Како мала со моите одевме на село и го закројувавме лозјето за бериќет. Топли спомени ме врзуваат со овој празник. Валентајн не го признавам, не сакам никакви подароци ниту лигавења, за мене е едно американско срање.:)

Јас како шо знам православните христијани го слават Св.Трифун, додека католиците си го слават Вајентајн. Така да си ги поштовам верските празници.:D

Ниедна година немам славено ниту еден од овие празници.
Е сега, ако ме викне комшијата на една чашка вино (дека лозје имаат) секако нема да одбијам од поштовање, ама не го рачунам тоа како славење празник.

Ниту едното ниту другото осталом ќе славев св. Валентајн али јбг не е се до мене :) св. Валентајн не се слави сам :D за тоа се потребни 2 и преубава романтичка вечера :love:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom