Традиција vs Вера

• Креатор на темата Креатор на темата TinaJ
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
18 јули 2007
Мислења
45
Поени од реакции
1
Dali mislite deka da se bide religiozen e isto shto i veren?dali mislite deka ikonite ke vi ja spasat dushata ili verata ke go napravi toa?dali mislite deka da se pocituvaat obicaite koi se razlicni vo sekoe mesto e presudno za vashata dusha ili da se pocituva edinstveno Biblijata kako edinstven i sekade ist izvor?kolku ste sueverni i dali mislite deka toa e del od Verata vasha?dali ostavanje pari vo crkvata za da go cuete tropkanjeto nivno ke vi gi prosti grevovite?Dali mislite deka skokanjeto preku ogan i samite obicai za Badnik se od Biblijata ili se ednostavno kovanici od paganski tip ostanati od pleminajta?ili pak vapcanjeto jajca za koe vo vesnik procitav deka istoricari i etnolozi potvrduvaat deka se pravelo i prred hristijanstvo pa aj nie sme go zele toa i sme si go prenamenile?imam ushte mnogu primeri ama vi ostavam da diskutirate.

Tradicii se samo nacini na izrazuvanje na verbata vo nesto ili nekoj.. Sepak treba da se zacuva tradicijata zatoa sto inace samo Verata kako sto ne sozdala taka i ke ne unisti.. Da ne bese tradicijata najgolemite vernici ke bea vo manastiri sea.. A bar spored mene toa ne e onoj vistinskiot i stvarno posakuvaniot zivot.. Gospod nikogas ne rekol deka nie treba da zaboravime da ziveeme zaradi nego..

porano lugeto VERUVALE vo Gospod i se okolu verata...ali denes toa prerasna vo TRADICIJA...primer da zemime za Bozik...lugeto idat u crkva za da bidat videni,potoa da se reklamiraat kako vernici...a dodeka vo ostanatite 364 dena gi nema nigde...taka da denes stana TRADICIJA od VERA...

Peace

A shto mislite za na veligden koga ke dojde 12h site trcaat najmrsnoto shto mozat da go probaat i gledaat u birtija da se nacukaat?

Dali mislite deka da se bide religiozen e isto shto i veren?dali mislite deka ikonite ke vi ja spasat dushata ili verata ke go napravi toa?dali mislite deka da se pocituvaat obicaite koi se razlicni vo sekoe mesto e presudno za vashata dusha ili da se pocituva edinstveno Biblijata kako edinstven i sekade ist izvor?kolku ste sueverni i dali mislite deka toa e del od Verata vasha?dali ostavanje pari vo crkvata za da go cuete tropkanjeto nivno ke vi gi prosti grevovite?Dali mislite deka skokanjeto preku ogan i samite obicai za Badnik se od Biblijata ili se ednostavno kovanici od paganski tip ostanati od pleminajta?ili pak vapcanjeto jajca za koe vo vesnik procitav deka istoricari i etnolozi potvrduvaat deka se pravelo i prred hristijanstvo pa aj nie sme go zele toa i sme si go prenamenile?imam ushte mnogu primeri ama vi ostavam da diskutirate.

ТинаЈ веќе дискутиравме на оваа тема или на некоја слична како ова, ама ајдe пак ќе одговарам.
Нема ништо полошо од религиозен човек,освен оној кој ги следи традициите
Еве што вели Библијата за иконите:
"Не ќе си правиш врезан лик, ниту некаква слика на она што е горе во небото, или долу на земјата, или во водата под земја.
Не ќе им се поклонуваш ниту ќе им служиш, зашто Јас, Господ, твојот Бог, Сум ревнив Бог. Ја посетувам неправдата на татковците - на оние кои Ме мразат - на децата до третото и четвртото поколение" - Излез 20:4,5
Што се однесува до парите секој е должен да му дава десeток на Господ од се што заработил. Денес луѓето воопшто не ни помислуваат на тоа, а од друга страна црквите си направиле систем за наплата ... преку ценовник на услуги :lud:
"Донесете ги сите десетоци во ризницата, за да има храна во Мојот Дом". - Малахија
Што се однесува до паганските примеси, тоа не е ништо мово и какое заглибан нашиот народ ништо неможе да го извлече од калта. освен Господ нормално.

Dobro jas znam deka ti si covek koj ocigledno vo sebe ima vera i znaenje da ja potkrepi,ama sakav so temava kolku tolku na nekoi luge da im potiknam razmisluvanje pa kakvo i da e i da gi cujam moznite izgovori ili pak pricini za delata.

Tradicija vs Vera

Tradicija e edno, Religija e drugo, a pak Vera e sosema treto. Nemojte da gi mesate tie pojmovi. Ke kazam samo edna rabota, Tradicijata i Religijata se totalno iskriveni i gresni pogledi kon Bog i verbata vo Nego. Kako sto i pogore procitav, Bog e eden i reven, a pravoslavnite vernici od koi 99.9% ne ja procitale biblijata se molat i krstat na iljada svetci samo ne na Gospod Bog! Sosema iskriveno poznavanje...

Pozdrav... od eden Hristijanin...

abe vidi ima i pravoslavni koi citaat a koi pak se molat na svetci iako ne go sretnale toa nikade,ima i takvi koi se narekuvaat pravoslavni citaat biblija i ne gi pravat onie raboti koi ne treba iako tie se retki i obicno im treba potik-gi ima.katolici isto taka imaat svetci i toa vo drasticen razmer i kultovi i sl i pak citaat biblija i pak moze seto go pravat pak zs nekoj sveshtenik,pop i tn im rekol,protestantite kako i da se delat citast biblija i ne e deka nema iskriveni sliki i kaj niv moze nema svetci ikoni i voglavnom se drzat do biblijata cesto zabegavaat vo materijalniot svet bez ogled na cuvstvata na drugite i faktot shto Bog se gleda.e sega da ne prashuvam koj e po vo pravo i kazuvam po vo pravo bidejki nikoj ne e apsoluitno vo pravo osven Bog.sepak vospituvanjeto na decata e presudno za toa dali se religiozni tradicionalisti ili verni hristijani ama i tuka ima isklucoci.

ТинаЈ секоја чест за темава, затоа што знам која ти е поентата и камо среќа да подзамисли некои луѓе и да ги наведе да читаат Библија.Маркус отприлика кажа што е најважно, јас пак само би потенцирала сите луѓе да ја читаат Библијата и да применуваат така како што е кажано од Господ Исус Христос, без примеси на тадиции и обичаи.Така нема да го промашат патот до Рајот, се друго е застранување од истиот.

Христијанството е преполно со традиција и никој не може да го промени моето мислење!Во тоа сум сигурен.Да се биде религиозен во денешно време е забавно,а за мене тоа е некој вид на лицемерие и срамота.А да се биде верник е вистинска љубов кон Бога.Ниту црквата,ниту иконите,ниту поповите не можат да ја спасат душата.Само вистинската ВЕРБА во Бога!

Леле како сум ја чекал темавааааа :)
1. Мислам дека тие обичаите, барем јас тие шо ги знам, се чиста глупост. И тоа, не ни се произлезени од верата, туку произлезени се од глупавоста на луѓето.
2. Мислам дека се стремиме спрема библијата. Така? Епа во библијата нема:
-цркви (ајде ајде ако ги имаТ сега, ноу проблем :))
-попови (се наполнаја пара, одат по диска се веселат абе шоооо)
-некои обичаи (ги имаТ многу)
и толку засега:toe:

Toa se dve razlichni temi. Tradicija e neshto shto se pravi vo odredeni momenti i treba sekoj da ja pochituva vo okolinata vo koja zivee i Vera e nesto shto se zivee sekojdnevno duri i da e sprotivno od okolinate shto go opkruzuva-vredi i ednoto i drugoto.

Za PLACEBO-Ne sudi da ne bidesh osuden-anti pravoslavecu!!!

A dali mislite deka treba da postojat Svetci kako sv.Kiril i tn.?Jas mislam deka mozebi ne treba da se tretiraat kako posrednici ni da se molam na ikona na koja ima svetec ama treba da se pocituvaat zaradi nivnoto delo kako Hristijani koi mozebi umrele za nivnata Vera(ne znam sega kolku luge se spremni za toa)ili zaradi niv Hristijanstvoto se shirelo kako taka.E sega koj e kriterium za svetec?jas znam za sv.Irina koj naracala ubistvo na stotici Bogomili vo makedonija bidejki ne sakale da gi pocituvaat ikonite sledejki ja Biblijata i koi nekoi gi smetaat za sledbenici na Pavlikancite,Dali Bogomilite ili bilo koj go zasluzil toa i ubiecot nivni da bide svetec i carica ili shto i da bila.Dali taa odluka i bila zaradi nejzinoto pocituvanje kon tradicija i kultovi od paganci,koja potoa e nametnata i vrz koja teorija se osnova i Pravoslavieto?

Toa se dve razlichni temi. Tradicija e neshto shto se pravi vo odredeni momenti i treba sekoj da ja pochituva vo okolinata vo koja zivee i Vera e nesto shto se zivee sekojdnevno duri i da e sprotivno od okolinate shto go opkruzuva-vredi i ednoto i drugoto.
Ova e tocno,no dali okolinata znae da pravi razlika ili se zadrzuva samo na ednoto-tradicija i vika deka e vera,pa na kraj na kraishtata i bajackite go spomenuvaat Gospod i vo nego se kolnat.Narodot sledi toa shto ke im se servira od tie shto se na vlast(ne mislam na vlada tuku na mnozinstvo od dadena verska zaednica ili dominantna crkva)i na tie kako im odgovara pravat zborat protiv edno ama ako neshto od toa im odgovara go prifakaat.e sega sekoja cest na isklucoci koi stvarno deluvaat spored Biblija i probuvaat toa vo svojata okolina da go ucat.Narodot vo nekoi 60% ne razbira shto pravi(da gi ostavime muslimanite na strana oni barem znaat se za nivnoto)i koj e kriv tuka?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom