Dali mislite deka da se bide religiozen e isto shto i veren?dali mislite deka ikonite ke vi ja spasat dushata ili verata ke go napravi toa?dali mislite deka da se pocituvaat obicaite koi se razlicni vo sekoe mesto e presudno za vashata dusha ili da se pocituva edinstveno Biblijata kako edinstven i sekade ist izvor?kolku ste sueverni i dali mislite deka toa e del od Verata vasha?dali ostavanje pari vo crkvata za da go cuete tropkanjeto nivno ke vi gi prosti grevovite?Dali mislite deka skokanjeto preku ogan i samite obicai za Badnik se od Biblijata ili se ednostavno kovanici od paganski tip ostanati od pleminajta?ili pak vapcanjeto jajca za koe vo vesnik procitav deka istoricari i etnolozi potvrduvaat deka se pravelo i prred hristijanstvo pa aj nie sme go zele toa i sme si go prenamenile?imam ushte mnogu primeri ama vi ostavam da diskutirate.
Кога бев кај Дедо Партениј во Бигорскиот Манастир и го прашав: “Што мислите што ќе го спаси светот Убавината или Љубовта?“ (можеби потајно очекував дека ќе каже “Љубовта“). Тој ми одговори: “И Убавината и Љубовта, бидејќи Христос е и едното и другото“.
Тоа ќе ме спаси!
Ако ја немам Љубовта, само по себе нема да ме спаси палењето свеќи (а не палам свеќи), молењето и поклонувањето на Бога пред Икони (на Бога јас му се молам и пред и не пред Икона), оставањето пари НА Икони (оставам пари во Црковната Каса, за издршка на на Ѓаконите и Презвитерите и евентуално Епископите, зашто ни на Бога, ни на Светиите НЕ ИМ СЕ ПОТРЕБНИ МОИТЕ ПАРИ. Жртва пред Бога е Скрушеното Срце!), суеверието(не сум суеверен), некоја внатрешна религиозност, која нема врска со Здравата Вера.
Нема да ме спаси САМО Читањето на Светото Писмо, туку читањето и внимателното проучување на Целокупното Апостолско Пишано и Усмено Предание и целокупното Откровение и Искуство во Христовото Учење, кое е добивано и стекнувано 20 века и е сочувано и одржано во Христовата Света Православна Црква, која Тој ја изѕида пред 2000 години врз каменот / карпата на Апостолското Учење и која постои до денес и ќе постои до крајот на времето.
Опасно е да се откине само Библијата, која е само дел од Целото Учење и Искуство на Светата Црква и само Библијата да се почитува. Така може да се отиде во кривоверство за некои нешта.
Не сум за оние обичаи како носење храна на гробишта, палење цигара на гробот, зашто починатиот бил пушач, не сум за оставање било какви дарови на икони, како хулахопки, пари на икони, сечење глава на јагне и нејзино паѓање во темел на куќа, било какви суеверија, тоа НЕ!
Марија Магдалена е Првата која вапцала и подарила Велигденско Јајце со поздравот “Христос Воскресна“. Има симболика во тоа, и бидејќи тоа што јајцето го Симболизира е и Библијски, не гледам зошто не би почитувал вапсување јајца за ВеликДен