Традиција vs Вера

• Креатор на темата Креатор на темата TinaJ
  • Време на започнување Време на започнување
Dali mislite deka da se bide religiozen e isto shto i veren?dali mislite deka ikonite ke vi ja spasat dushata ili verata ke go napravi toa?dali mislite deka da se pocituvaat obicaite koi se razlicni vo sekoe mesto e presudno za vashata dusha ili da se pocituva edinstveno Biblijata kako edinstven i sekade ist izvor?kolku ste sueverni i dali mislite deka toa e del od Verata vasha?dali ostavanje pari vo crkvata za da go cuete tropkanjeto nivno ke vi gi prosti grevovite?Dali mislite deka skokanjeto preku ogan i samite obicai za Badnik se od Biblijata ili se ednostavno kovanici od paganski tip ostanati od pleminajta?ili pak vapcanjeto jajca za koe vo vesnik procitav deka istoricari i etnolozi potvrduvaat deka se pravelo i prred hristijanstvo pa aj nie sme go zele toa i sme si go prenamenile?imam ushte mnogu primeri ama vi ostavam da diskutirate.

Кога бев кај Дедо Партениј во Бигорскиот Манастир и го прашав: “Што мислите што ќе го спаси светот Убавината или Љубовта?“ (можеби потајно очекував дека ќе каже “Љубовта“). Тој ми одговори: “И Убавината и Љубовта, бидејќи Христос е и едното и другото“.

Тоа ќе ме спаси!

Ако ја немам Љубовта, само по себе нема да ме спаси палењето свеќи (а не палам свеќи), молењето и поклонувањето на Бога пред Икони (на Бога јас му се молам и пред и не пред Икона), оставањето пари НА Икони (оставам пари во Црковната Каса, за издршка на на Ѓаконите и Презвитерите и евентуално Епископите, зашто ни на Бога, ни на Светиите НЕ ИМ СЕ ПОТРЕБНИ МОИТЕ ПАРИ. Жртва пред Бога е Скрушеното Срце!), суеверието(не сум суеверен), некоја внатрешна религиозност, која нема врска со Здравата Вера.

Нема да ме спаси САМО Читањето на Светото Писмо, туку читањето и внимателното проучување на Целокупното Апостолско Пишано и Усмено Предание и целокупното Откровение и Искуство во Христовото Учење, кое е добивано и стекнувано 20 века и е сочувано и одржано во Христовата Света Православна Црква, која Тој ја изѕида пред 2000 години врз каменот / карпата на Апостолското Учење и која постои до денес и ќе постои до крајот на времето.

Опасно е да се откине само Библијата, која е само дел од Целото Учење и Искуство на Светата Црква и само Библијата да се почитува. Така може да се отиде во кривоверство за некои нешта.

Не сум за оние обичаи како носење храна на гробишта, палење цигара на гробот, зашто починатиот бил пушач, не сум за оставање било какви дарови на икони, како хулахопки, пари на икони, сечење глава на јагне и нејзино паѓање во темел на куќа, било какви суеверија, тоа НЕ!

Марија Магдалена е Првата која вапцала и подарила Велигденско Јајце со поздравот “Христос Воскресна“. Има симболика во тоа, и бидејќи тоа што јајцето го Симболизира е и Библијски, не гледам зошто не би почитувал вапсување јајца за ВеликДен

[quote/]Марија Магдалена е Првата која вапцала и подарила Велигденско Јајце со поздравот “Христос Воскресна“. Има симболика во тоа, и бидејќи тоа што јајцето го Симболизира е и Библијски, не гледам зошто не би почитувал вапсување јајца за ВеликДен[/quote]

mnogu ubavo opisha nekoi raboti vo tvojot tekst,no sakav da te prasham samo za ova od kade e podatokot?Vo vesnik za Velikden pishuvashe deka vapcanjeto jajca e star obicaj duri od 2 vek pred nashata era na ovie prostori koga bile paganci a potoa i samite hristijani go prifatile-znaci izvorno ne e od hristijanstvoto inaku site verski zaednici ke go pocituvaat(grubo zemeno bidejki i taka i taka raboti shto gi pishuva ne se opshto pocituvani nazalost)Isto taka bratucedka mi koja zavrshi Etnologija fakultet vo Skopje mi ja potvrdi ovaa rabota kako podatok koj go ucele.

:pos2:
Ova e tocno,no dali okolinata znae da pravi razlika ili se zadrzuva samo na ednoto-tradicija i vika deka e vera,pa na kraj na kraishtata i bajackite go spomenuvaat Gospod i vo nego se kolnat.Narodot sledi toa shto ke im se servira od tie shto se na vlast(ne mislam na vlada tuku na mnozinstvo od dadena verska zaednica ili dominantna crkva)i na tie kako im odgovara pravat zborat protiv edno ama ako neshto od toa im odgovara go prifakaat.e sega sekoja cest na isklucoci koi stvarno deluvaat spored Biblija i probuvaat toa vo svojata okolina da go ucat.Narodot vo nekoi 60% ne razbira shto pravi(da gi ostavime muslimanite na strana oni barem znaat se za nivnoto)i koj e kriv tuka?
A koja si ti da sudish za okolinata od edno smeshno protestantsko gledishte-okolinata e sekade ista samo vo razlichni formi nekoj veruva vo dunovni darovi a nekoj misli deka toa e od gavolot i za mnogu drugi kontradiktorni protestantski sranja shto se prepukuvate-kakva vi e taa vasha okolina pa vi smeta drugata. Vsushnost i vie ste eden vid bajachki, zashto sekoj od vas ke go pogalat i ke kaze gospod ova mi kaza ili ona i ke dojde nekoj stranec i trchkate po nego kako kuchenca zar ne e toa idolopoklonstvo? Barem narodot go fura toa shto misli deka e ispravno, a vie licemerno go furate proektot na nekoe kopile shto vi ja finansira sektata ili vas lichno, da mu se pluknam na vashiot takov bog, kaj za pari dejstvuva. Znachi kaj vas ispaga koj poveke plati nego ke go slushame. A za muslimanite tie se pleme i pojma nemaat shto sakaat, ako treba nekoj da se evangelizira toa se muslimanite, budistite i site ostanati zabludi, a ne da seresh protiv nekoja crkva kolku se pravi ili krivi, toa ne e voopshto evangelizatorski, krivicata e vo sektite shto gi teraat i ubeduvaat svojte deka samo oni se vo pravo, krivi se site shto plukaat na svojte korenja i dozvoluvaat nekoj retardirani i invalidizirani stranci da gi mavtaat i ponizuvaat za nekoja ebana para.

prvo ne seram,sram da ti e.i vtoro moze i jas ne sum protestant jas ednostavno sum vo potraga po pravilna crkva kaj shto za se ke mozam da najdam odgovor i kaj shto nema dodavanja i zimanja.za pravoslavnata crkva ne vikam nishto protiv samo vikam deka popovite koj shto sum gi sretnala ne odgovaraat na prashanja i odma ako se interesirash za biblija te gledaat cudno kako da jas ne treba da postavuvam takvi prashanja,a ima onakvi koi vikaat deka mu zborat na narodot raboti koi ne treba da gi pravi ama tie ne slushaat sami si teraat,isto taka ima popovi i monasi koi veruvaat so celo srce i dusha i koi davaat se od sebe i tie najcesto se vo nekoi zafrleni mesta kade nemaat golemo vlijanie.drugo sum bila i vo katolicka i znam sveshtenik od tamu koj sekogash bil sposoben da odgovori na se (imam drugarka katolik pa zatoa dojdov do tamu),ne sudam za da ne mi bide sudeno,no samo debatiram i si kazuvam mislenje,ne bidi grub ako se hristijanin togash ne treba da mrazish a toa shto ja zanam Biblijata me pravi protestant???znaci ako sum pravoslavna ne treba da znam a??samo se drzam do nea i tolku.i imam cvrst stav dekoa sekoj covek bez razlika na svojata crkva moze da bide veren ili ne,sum branela i jehovini svedoci i cuda iako ne sum,toa go pravam samo ako mislam deka vo toa shto go zbori coevekot ima vo Biblija.ako nema togash neka krshi glava ne me interesira.

ne sakam da ucestvuvam vo vakva debata,jas nikogo ne navrediv i ne sum za nikogo tuku za Ljubovta,verata i nadezta ako ti ne si togash nema shto da zborime,samo navreduvaj si ti nikoj ne go interesira.
ps ocigledno ne si informiran pa zatoa ti nemaat smisla recenicite.

Luge Imate biblija? ako imate chitajte ja doma i uzivajte, ne dozvoluvajte nekoj neranimajkovci, sektashi i ostali produkti da vi go rasipat fkusot.

Како што можета да забележите, забришав повеќе мислења.
Темата отиде во многу лоша насока...
Не толерирам навреди и глупости.
Ричи, ова е форум и секој има право на сопствено мислење, искажано на убав и културен начин, а не на примитивен, вулгарен јазик. Искажи го своето мислење убаво, културно и дебатирајте околу тоа кое е тема. Ова нека биде последна опомена. Не е твоето мислење повредно од мислењата на другите. Сите имате мислење и сите сте исти.
Другите ги молам да не реплицираат на такви постови, туку да си продолжат по темата.

Како што можета да забележите, забришав повеќе мислења.
Темата отиде во многу лоша насока...
Не толерирам навреди и глупости.
Ричи, ова е форум и секој има право на сопствено мислење, искажано на убав и културен начин, а не на примитивен, вулгарен јазик. Искажи го своето мислење убаво, културно и дебатирајте околу тоа кое е тема. Ова нека биде последна опомена. Не е твоето мислење повредно од мислењата на другите. Сите имате мислење и сите сте исти.
Другите ги молам да не реплицираат на такви постови, туку да си продолжат по темата.
Ја си зборев на темата, ти пак ми го избриша постот :( Али нема врска, еве ќе си кажам пак:

Мене традицијата ми е битна, пошто таа не обележува како народ. А за религијата.....to each his\her own

Ја си зборев на темата, ти пак ми го избриша постот :( Али нема врска, еве ќе си кажам пак:

Мене традицијата ми е битна, пошто таа не обележува како народ. А за религијата.....to each his\her own

Еве, јавно се извинувам...Кој работи, тој и греши :)

Mene licno Administratore mnogu me nerviraat lichnosti shto posetuvaat nekoja organizacija i mislat deka imaat odgovor za se, no sepak so krajni sili ke se vozdrzam da ne gi oteram... samo zaradi nashata Makedonska kultura-shto sme go opismenile polovina svet... Mnogu pozdrav do site navredeni i ne navredeni...:salut:

TinaJ напиша:
mnogu ubavo opisha nekoi raboti vo tvojot tekst,no sakav da te prasham samo za ova od kade e podatokot?Vo vesnik za Velikden pishuvashe deka vapcanjeto jajca e star obicaj duri od 2 vek pred nashata era na ovie prostori koga bile paganci a potoa i samite hristijani go prifatile-znaci izvorno ne e od hristijanstvoto inaku site verski zaednici ke go pocituvaat(grubo zemeno bidejki i taka i taka raboti shto gi pishuva ne se opshto pocituvani nazalost)Isto taka bratucedka mi koja zavrshi Etnologija fakultet vo Skopje mi ja potvrdi ovaa rabota kako podatok koj go ucele.

1.
... Марија Магдалена се осмели со таа вест да отиде кај самиот римски император Тивериј. Бидејќи постоел обичај кај императорот да не се оди без подароци, Марија Магдалена понела со себе едно обично, бело јајце од кокошка. Го избрала јајцето како подарок со одредена смисла. Јајцето секогаш било симбол на животот: под кревката лушпа се наоѓа, скриен од нашите очи, животот којшто во одреден час ќе се ослободи во вид на малечко пиле. Но, кога Марија почнала да му зборува на Тивериј за тоа дека Исус Христос исто така се ослободи од оковите на смртта и воскресна, императорот се насмеал велејќи: „Тоа е исто така невозможно како и твоето бело јајце да се претвори во црвено.“ И уште не ја завршил реченицата, а јајцето во рацете на Марија Магдалена станало црвено. Оттогаш за спомен на овој настан, кој ја изразува нашата вера во Воскреснатиот Господ, ние ги обојуваме јајцата.
-----> превземено од: http://www.mpc.org.mk/svetaktuelno.asp?id=1221

2.
...

[FONT=trebuchet ms,geneva]Според Светото Предание, се смета оти Марија Магдалена прва го започнала овој обичај за Велигденските црвени јајца. Таа, со цел да му раскаже на римскиот цар за Исуса Христа, најнапред му подарила едно црвено јајце и го поздравила со зборовите: Христос Воскресе.
-----> превземено од: http://www.365.com.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=176&Itemid=2

3.
Велигден - "Христос Воскресе"
spacer.gif

Со овие зборови го поздравила Марија Магдалена царот Тиберие, која по Христовото воскресение, патувајќи и благословувајќи го Христа, допатувала до Рим.Давајќи му црвено јајце таа му рекла “Христос Воскресе”, обвинувајќи го Пиката за неговата неправедна осуда на Исус. Празникот на Христовото воскресение во велигденските песни се нарекува “Празник на празниците”. Првите христијани секоја недела го прославувале воскресението, но од крајот на првиот век се појавило годишно одбележување на Христовата смрт и воскресението кое добило име “пасха”.
[/FONT]
------> превземено од: http://www.mactel.com.au/religion.php?cat=veligden

4.
Постои легенда дека овој Велигденски обичај потекнува од Марија Магдалена која, после Вознесението Христово, отиде кај Римскиот император и давајќи му црвено јајце го поздрави со зборовите: “Христос воскресе“! Потоа почна да му зборува за Евангелието Христово употребувајќи го јајцето како пример.

Во почетокот во употреба беше само црвената боја. Таа ја симболизира светата Крв Христова која беше пролеана за нашето спасение. Подоцна почнаа да се употреебуваат и други бои. ...

-----> превземено од: http://st-ilija.org/Church/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=32&lang=mk

5.
http://www.blogger.com/feeds/3703631004977594850/posts/default

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom