Традиција vs Вера

• Креатор на темата Креатор на темата TinaJ
  • Време на започнување Време на започнување
Dali mislite deka da se bide religiozen e isto shto i veren?dali mislite deka ikonite ke vi ja spasat dushata ili verata ke go napravi toa?dali mislite deka da se pocituvaat obicaite koi se razlicni vo sekoe mesto e presudno za vashata dusha ili da se pocituva edinstveno Biblijata kako edinstven i sekade ist izvor?kolku ste sueverni i dali mislite deka toa e del od Verata vasha?dali ostavanje pari vo crkvata za da go cuete tropkanjeto nivno ke vi gi prosti grevovite?Dali mislite deka skokanjeto preku ogan i samite obicai za Badnik se od Biblijata ili se ednostavno kovanici od paganski tip ostanati od pleminajta?ili pak vapcanjeto jajca za koe vo vesnik procitav deka istoricari i etnolozi potvrduvaat deka se pravelo i prred hristijanstvo pa aj nie sme go zele toa i sme si go prenamenile?imam ushte mnogu primeri ama vi ostavam da diskutirate.

Iskreno , ja mislam deka katolicite go izmislija i Lucifer, a pravoslavnite i ostalo go izmislija badnik, normalno za da se pie rakija na toni, posle katolicite palea knigi za da mozat da gi promoviraat svoite izmisljotini za demoni i kurnazenje so isteruvanje na gjavoli i vragovi, zaso ako e Gospod mokjen, neli nema potreba da se spravuva so site tie gluposti, tuku ednostavno iprosto so prst ke potepa sve sto e loso... ja mislam deka nie samite imame temni dusi koi ne se zagrizani od 'satana' i 'demoni' tuku od samoto nase postoenje i volja da odlucime sto sakame da pravime. tuka zgresil Gospod najverojatno sto ne ostail da razmislime za nas i namesto toa, nie se poebavame se povekje i povekje :tapp:

Da be i i i ja mi mi slam tttakka,lele ppochnav dda ddtkkkam be...Pozdrav:pipi:

Tradicija e edno, Religija e drugo, a pak Vera e sosema treto. Nemojte da gi mesate tie pojmovi. Ke kazam samo edna rabota, Tradicijata i Religijata se totalno iskriveni i gresni pogledi kon Bog i verbata vo Nego. Kako sto i pogore procitav, Bog e eden i reven, a pravoslavnite vernici od koi 99.9% ne ja procitale biblijata se molat i krstat na iljada svetci samo ne na Gospod Bog! Sosema iskriveno poznavanje...

Pozdrav... od eden Hristijanin...

Momce, ili devojce, ne e vazno... ako pripagjas na nekoja crkva toa ne e loso ni vo najmal kontekst, no ako potpagjas pod vlijanie na taa crkva... preispitaj ja svojata sudbina pred da dojde. pozdrav:salut:

Da be i i i ja mi mi slam tttakka,lele ppochnav dda ddtkkkam be...Pozdrav:pipi:

he he he sudam ama znam deka e taka, ali coek kako da im dokazes na nekoi lugje deka ti mozes i bez crkva a pak si veren na Boga.

Za ovie u crkva so idat e isto kao jas tatko mi da go molam za pari da mi dae za vo grad, ali ne lice u lice, tuklu da odam u WC i da se pomolam na nego preku slika takanarecena ikona i on kao navodno ke se izbaci od negde i ke mi rece na ti sinko i brkaj p...i u grad, a ednas ne sum mu rekol deka go sakam ili cenam, ili bar da sum go prasal kako e so zdravjeto! Priznaj taka li e? :vozbud:

he he he sudam ama znam deka e taka, ali coek kako da im dokazes na nekoi lugje deka ti mozes i bez crkva a pak si veren na Boga.

Za ovie u crkva so idat e isto kao jas tatko mi da go molam za pari da mi dae za vo grad, ali ne lice u lice, tuklu da odam u WC i da se pomolam na nego preku slika takanarecena ikona i on kao navodno ke se izbaci od negde i ke mi rece na ti sinko i brkaj p...i u grad, a ednas ne sum mu rekol deka go sakam ili cenam, ili bar da sum go prasal kako e so zdravjeto! Priznaj taka li e? :vozbud:

jas se soglasuvam celosno deka covek moze da go saka Boga i bez crkva kako i shto kazav prethodno vo eden post,i za ikonite si kazav istotaka sega zboram za crkva kako opsht poim,eve edno hipoteticko prashanje(malku ke zabegam so ova)ama eve pretpostavka imate eden den deca i sega ti normalno mu vikash na deteto deka eden den moze da pripaga na koja crkva saka(ili ete da se deklarira kako pripadnik na pravoslavna,katolicka ili protestantska crkva,moze i musliman mislam:vozbud: )
i mu davash sloboden izbor,ama sepak morash da go nasocish zoshto inaku okolinata ke go napravi toa i moze da se sluci da imash dete koe vrska nema so hristijanstvo i e ateist.ke go ucish moze doma ama dali mozebi tuka i crkvata si ima udel?ili ke mu recesh ti si naprimer pravoslaven(ili katolik,protestant) ama ne ti treba taa crkva?!?i

jas se soglasuvam celosno deka covek moze da go saka Boga i bez crkva kako i shto kazav prethodno vo eden post,i za ikonite si kazav istotaka sega zboram za crkva kako opsht poim,eve edno hipoteticko prashanje(malku ke zabegam so ova)ama eve pretpostavka imate eden den deca i sega ti normalno mu vikash na deteto deka eden den moze da pripaga na koja crkva saka(ili ete da se deklarira kako pripadnik na pravoslavna,katolicka ili protestantska crkva,moze i musliman mislam:vozbud: )
i mu davash sloboden izbor,ama sepak morash da go nasocish zoshto inaku okolinata ke go napravi toa i moze da se sluci da imash dete koe vrska nema so hristijanstvo i e ateist.ke go ucish moze doma ama dali mozebi tuka i crkvata si ima udel?ili ke mu recesh ti si naprimer pravoslaven(ili katolik,protestant) ama ne ti treba taa crkva?!?i
Може јас со еден цитат да кажам што мислам:smir:
Но Исус ги повика и рече: „Оставете ги дечињата да доаѓаат при Мене и не пречете им, зашто на таквите им припаѓа Божјото Царство! -Лука: 18:16

Ke im go udrish kutekot na decata da im go doterash pametot kako roditel za da ne gi true nekoj kako tebe.:tapp:

Како што можета да забележите, забришав повеќе мислења.
Темата отиде во многу лоша насока...
Не толерирам навреди и глупости.
Ричи, ова е форум и секој има право на сопствено мислење, искажано на убав и културен начин, а не на примитивен, вулгарен јазик. Искажи го своето мислење убаво, културно и дебатирајте околу тоа кое е тема. Ова нека биде последна опомена. Не е твоето мислење повредно од мислењата на другите. Сите имате мислење и сите сте исти.
Другите ги молам да не реплицираат на такви постови, туку да си продолжат по темата.
Znaci ete ushte ednash da te potsetam Richie prestani so tvojot primitiven i vulgaren jazik i dosta me napagash po forumu ova e debata ne e licna hajka.otkaci mi se.

Jas sum otkachen DECHKO.
Verata bez tradicija ne ja biduva i ne moze da opstane, zatoa protestantite im se vratija na katolicite i se pod niv. A pravoslavnite sekogash ke ostanat toa shto se, pochetok na hristijanstvoto vo evropa a i poshiroko.:kesa:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom