Топлификација и нејзиниот штетен и патетичен бизнис план [општа дискусија]

Вие сте лопови, вака може мали деца да лажете и да плашите, од нас пари не добивате ;)

Не се плаши чичо јас од тебе ништо не барам , ниту сум украл од тебе па да ме нарекуваш лопов , ниту работам во Балкан Енерџи Груп , ниту во некоја компанија буџетар па да користам некакви твои средства. Читај малку !Убав тој на чичо крадец на топлина.И јас не плаќам на Балкан Енерџи Груп ама правно сум исклучен од системот и повеќе не ми доаѓаат сметки! :P

Абе не е само тој, колку илјадници се исклучени, а тоа што им доаѓа поевтино да се грејат на струја зборува за БЕГ и предходно за Топлификација. Монопол кој го штити власта. Имот и Бизнис кој што го добиле во матна приватизација, па ја корумпира власта за да си го заштити монополот. И се појавува БЕГ и го презема бизнисот, но имотот - топланите остануваат на Топлификација.

А што изнапиша овие БЕГ биле со власта, Мијалков, Камчев.... А овие другите со кој се? Фирма со 10 - 20 вработени а добива мултимилионски договори за гасификација. Не дека предходно имале некакво искуство за работа со гас, но поставени се како посредници, гасификацијата ќе ја работи некој друг. Се спомнува бугарска фирма. Интересно е да се види кои се крупни акционери во оваа Топлификација, да не се истите од власта случајно? Веќе видено од Скопје 2014.

Не се плаши чичо јас од тебе ништо не барам , ниту сум украл од тебе па да ме нарекуваш лопов , ниту работам во Балкан Енерџи Груп , ниту во некоја компанија буџетар па да користам некакви твои средства. Читај малку !Убав тој на чичо крадец на топлина.И јас не плаќам на Балкан Енерџи Груп ама правно сум исклучен од системот и повеќе не ми доаѓаат сметки! :P

Јас сум правно исклучен, се грејам на струја, вака ми е потопло и поефтино, температурата на мојот стан е повисока од температурата на околните станови во текот на целата грејна сезона, вие треба на нас исклучените да ни плаќате а не ние на вас.
Лопови!

Абе не е само тој, колку илјадници се исклучени, а тоа што им доаѓа поевтино да се грејат на струја зборува за БЕГ и предходно за Топлификација. Монопол кој го штити власта. Имот и Бизнис кој што го добиле во матна приватизација, па ја корумпира власта за да си го заштити монополот. И се појавува БЕГ и го презема бизнисот, но имотот - топланите остануваат на Топлификација.

А што изнапиша овие БЕГ биле со власта, Мијалков, Камчев.... А овие другите со кој се? Фирма со 10 - 20 вработени а добива мултимилионски договори за гасификација. Не дека предходно имале некакво искуство за работа со гас, но поставени се како посредници, гасификацијата ќе ја работи некој друг. Се спомнува бугарска фирма. Интересно е да се види кои се крупни акционери во оваа Топлификација, да не се истите од власта случајно? Веќе видено од Скопје 2014.

Читај во историјата на темава ако имаш време ? па ќе ги најдеш одговорите на твоите прашања . Фактите се овие . Топлификација после 2007ма поради високите цени на енергенсите и неможноста да ги услужува граѓаните неколку пати се откажуваше од бизнисот со парно . Законите велат дека Скопје мора да се затоплува. ? Зарем некој е должен да гори 25 милиони евра годишно за да те топли а ти да се исклучуваш ? И тоа приватни пари ? Топлификација се откажа од овој бизнис кој нема иднина . И не поради тоа што јас и ти не плаќаме туку поради тоа што државните институции и општините се најголеми должници. Ние сме ОК (мали должници впрочем и наплатата на сметките им е 95 %). Јаки на форуми а никој и ништо во јавност .Поради тоа што секој ден ги исклучуваат школи , градинки , институции и ги гасифицираат а со тоа ни се зголемува цената на мене , тебе , нас . Значи Владата ги штити Балкан Енерџи Груп за да не мора таа да го преземе бизнисот и да го гори својот буџет а во исто време носи закони за исклучените со цел да се полни буџетот на Мијалковци, Камчевци и Грујовци. Топлификација нема 10 - 20 вработени како што пишуваш туку читај во темава околу 60 се вкупно , и не добила тендер од мултимилионски договор туку во конзорциум со уште 2 фирми , тендер помалку од еден милион евра за изработка на физибилити студија ( проект , план ) ,а Топлификација е најкомпетентна бидејќи ја завршила гасификацијата на Струмица , Куманово и во нејзината фирма Инженеринг одамна работат стручњаци од оваа област . Бугарската фирма е само за да имаат Европски лиценци и да можат да конкурираат и во странство како конзорциум . Зошто во психата на Македонецот е да не верува во Македонските компании и да ги омаловажува ,туку во странските ?.Зарем така не се потценуваме самите себеси ? И да не се оддалечам од темава . Значи поради лошите услуги и јас се исклучив од Топлификација и не ги бранам , но не ги ни мразам и навредувам само поради тоа што кога сум бил ученик , студент сум учел во затоплени простории и поради тоа што моите родители и јас сме плаќале смешни сметки за парно до 2006та година.Само затоа што знам и верувам дека нивните сметки , дури и високите ќе бидат пониски од сите идни , а профитот место во Македонија ќе оди во Русија кај Мафијашите . Сега дојде Балкан Енерџи Груп и вети подолго затоплување , пониски сметки , ТЕ ТО 2 , инвестиции во Енергетиката ( Чебрен , Галиште , брда и долине ) а резултати нигде . Почнаа и авансни сметки да собираат а квалитетот на услугата здравје боже ќе го видиме од Октомври. Инаку ако ти е интересно да гледаш од крупни акционери во Топлификација е само фирмата Кардикор со 16 , 44 % ( подолу имаш и линк ).Тоа е компанија од истиот газда од Русија Леонид Лебедев . Ако го укуцаш на гугл ќе ти излезе Руска Мафија .Значи тој со неговата фирма Синтез е руски олигарх од енергетиката .Ние сме колатерална штета од причина што тој не сака да го продаде ТЕ ТО на Газпром ( опозиција му е на Путин ) и со тоа ТЕ ТО да работи профитабилно , а парното да биде дупло поефтино бидејќи нели Газпром е сопственик на најголемиот дел од Европските гасоводи и наша единствена надеж за поефтин гас.Вака со ќирии и безброј членови на бруто маржата и со исклучување на школи се знае кој ќе плати . Ако не плаќаш дома парно и ако се инаетиш , Грујо ќе најде безброј начини , преку даноци , преку струја , преку разни давачки да ни ги земе парите и пак значи ние сме платиле . Инаку мојот текст погоре не беше наменет за вас кои сте исклучени од системот меѓу кои сум и јас туку си знае тој за кого беше наменет ,за стариот муштерија ,за заблудниот експерт и самопрогласениот стручњак , а сега и искористен исклучен за една употреба . Еве ви линк за акционерите па за љубопитните барајте
http://www.cdhv.org.mk/default-MK.asp?ItemID=81
--- надополнето: 28 јуни 2013 во 21:53 ---
Јас сум правно исклучен, се грејам на струја, вака ми е потопло и поефтино, температурата на мојот стан е повисока од температурата на околните станови во текот на целата грејна сезона, вие треба на нас исклучените да ни плаќате а не ние на вас.
Лопови!

Ти колку те разбирам и социјално си исклучен ,а слабо стоиш и со термика па затоа не вреди ни да одговарам на твоите глупости . Сметки и тужби ти доаѓаат ама изгледа твоите ги средуваат . Мене повеќе не ми доаѓаат бидејќи правно и законски сум исклучен и можам и да го продадам станот а ти не . Инаку топлината мене ми пречи .Јас сакам дома да ми е ладно и свежо , па топлината од твојот стан да си ја чуваш и да не ја праќаш по околните станови бидејќи мора да уклучуваме климатизери па така треба да си платиш и сметки за ладење заради загревање на нашите станови. Значи ти си лоповот штом сакаш со топли цевки да неплаќаш и да млатиш празна слама по форуми!

Во ред, ние сме сега засегнати од БЕГ, не од Топлификација.

Сепак како подобро информиран би било добро да одговориш на некои контрадикторности во врска со Топлификација.

Колку што знам Топлификација е истата фирма која што се откажа од Битола, а за Скопје не можела да се откаже.

Друга котрадикторност, ако работела со загуби, но отсекогаш исплатувала дивиденди, па дури и привлекува инвеститори од Словенија колку што знам. А потоа делот на Словенците го откупува тој Русот, Лебедев.

Има ли иднина греењето на парно, еве сега ако се спроведе гасификација предпостравувам дека таквото греење би било поефтино?

Во ред, ние сме сега засегнати од БЕГ, не од Топлификација.

Сепак како подобро информиран би било добро да одговориш на некои контрадикторности во врска со Топлификација.

Колку што знам Топлификација е истата фирма која што се откажа од Битола, а за Скопје не можела да се откаже.

Друга котрадикторност, ако работела со загуби до 2006 но отсекогаш исплатувала дивиденди, па дури и привлекува инвеститори од Словенија колку што знам. А потоа делот на Словенците го откупува тој Русот, Лебедев.

Има ли иднина греењето на парно, еве сега ако се спроведе гасификација предпостравувам дека таквото греење би било поефтино?

Во Битола Топлификација имаше само мали котлари за зградите и Битолчани сами ги истераа Топлификаија , а после ги бараа пак . Инаку има уште еден вработен кој работи на наплата и наплатата им е околу 90 % до сега. Сега Битола треба да добие парно од РЕК Битола што е во ред , дај боже да се изгради пошо таму и -20 фаќа .За Скопје Собранието на РМ донесе закон за експропријација во кој е наведено дека за одредена сума Државата може да ги откупи Топланите зошто Скопје мора да се загрева . Топлификација сакаше да се откаже уште од 2010 та и работеше без лиценци и на крајот се откажа во оној момент кога Владата мораше да најде друг или таа да го превземе бизнисот. Вработените си одат со Топланите . И Балкан Енерџи Груп да се откажат и да дојдат други вработените пак ќе преминат кај новиот оператор. Едноставно цената на парно беше иста како во Словенија а стандардот со Словенија како бог и шеширџија . Топланите во регионов се државни и сите работат со загуби . Бугарија плаќа најевтино парно во регионов а ја сменија Владата. Едноставно цената на енергенсите дава да се работи на граница на ликвидност со вакви астрономски сметки. Тоа дека се исплатувале дебели дивиденди е најноторна лага на ВМРО ДПМНЕ преку нивните мегафони Латас, Ивона , Јади Бурек ,Мирка и Миленко. Каде се сега да кажат нешто за лошите услуги на новиот оператор и да се стават во заштита на потрошувачите заради астрономските сметки ? Нигде ги нема . Се јавија само кога Уставниот Суд ја донесе одлуката против исклучените , по проверен рецепт да јадат г.... против Топлификација за да го одвлечат вниманието на јавноста од одлуката на Уставниот. Зошто е акционерството ? За да се делат дивиденди, за да се остварува профит .Ама овде вистината е дека не се делеле дивиденди поготово во 2011 , 2012 кога сметките беа најастрономски. Тоа може да се провери на страната на Македонската берза во историските податоци.Во последните 8 години само 2 пати е исплатена дивиденда од 44 и 33 денари по акција што било 0,2 % од вредноста на акцијата во тој момент од околу 10 -12 000 денари . Што е смешно .Некој вложил приватни пари во Топлификација АД за да се грее Скопје и ти ми кажуваш дека нема право да има никаков профит . Добро . Како тогаш ќе речеш за Телеком на пример кој исплаќа дивиденда со 20 % од вредноста на акцијата од 500 денари или 100 000 000 ( сто милиони евра годишно ),или Алкалоид и други фирми . Ќе те фати шлог . Топлификација и сега БЕГ едноставно ако не плаќаш не можат целосно да те исклучат како операторите со интернет , струја ...Во тоа време Словенските и Хрватските инвеститори инвестираа на Македонската Берза до светската криза и рацесија кога акциите нагло почнаа да паѓаат. Потеза од Словенија е обичен фонд од НЛБ Љубљанска Банка и како што можел секој така и тие инвестирале на Македонската Берза и се зафркнале . Затоа што акциите ги продадоа на Русинот кога беа во шкрипец за 3 пати помала сума од таа што ги купиле односно за 3200 денари по акција .
Македонските влади години наназад немале никакви инвестиции . Еден систем топлификационен , со гас , енергија може да функционира само со одржување , модернизација и инвестиции. Македонските влади години наназад немале никакви инвестиции во енергетиката освен Козјак и неколку помали хидроцентрали.
Топлификациониот систем во Скопје ќе падне ако ТЕ ТО кој може 40 - 70 % да го грее Скопје не работи во грејната сезона . Гасификацијата има иднина само ако дојде поевтин гас , а тоа може само ако Газпром ја купи ТЕ ТО за што има и доставена понуда. Газпром ја има купено и НИС Србија а ја сака и Окта бидејќи има стратешко место на Балканот. Но нашава Влада во странство како во политиката така и во енергетиката никој не ја ферма и затоа плаќаме најскап гас не само во Европа туку и во светот. Бидејќи ме прашуваш мене лично јас кој не сум никаков експерт секогаш сум на страната на потрошувачите и народот . И јас сакам да плаќам и да се топлам со парно бидејќи е најдобро затоплување на еден дом но да има фер цени и услови. Пред некој ден исклучија едно школо во Центар и беше наведено дека во грејна сезона плаќале 80 000 еур а со гас би требало да плаќаат 30 000 евра . Е како сега тие ги исклучуваат школите а ние физичките лица не може да се исклучиме. Има и бизарни случаи каде на згради со ладни цевки им испраќаат сметки . Или на некои што никогаш не им плаќале. Инаку азербеџанскиот гас ќе поминува во Грција на само 50 км од Битола , а ние тапкаме во место и освен една цртка од Крива Паланка до Скопје на картата немаме други гасоводи а за крак ќе ја молиме Србија да се смилува. Гледав една емисија за Струмица деновиве и за околу 500 евра се приклучуваат и куќите со инсталиран мерач , значи се исплаќа а приоритет е и да се направи да работи на гас и ТЕЦ Неготино. Само што сакаат да не вложеле пари и да го компензирале со Путин клириншкиот долг . Кој ги знае лажат и крадат само сите влади а ние плаќаме . Струјата требеше 20 % да поевтини со ваква хидрологија и берзански цени а тие се брукаат секој ден .
--- надополнето: 29 јуни 2013 во 00:15 ---
Многу важен линк за гасификацијата на Македонија !

http://a1on.mk/wordpress/archives/168994

Првин транзитно а сега и гасоводно слепо црево !

Србијо може ли малку гас ?

АНФАС: Ставрески излажа, нема договор со Газпром – ќе мора да оди да ја моли Србија

.http://a1on.mk/wordpress/archives/168994
south-streamagreement.jpg
Основниот план за Јужен тек – јужниот крак преку Грција до Италија не е сигурно дали ќе се гради

(Напомена: отворете ја картата на посебна страна со десен клик за да ја видите во детали)
ДАЛИ ДА ПЛАЧЕМЕ ИЛИ ДА СЕ СМЕЕМЕ
Ако се погледнат, пак, работите од друга гледна точка, човек треба да се замисли дали ваквиот развој на настаните е добар или лош.
До крајот на месецов треба да се одлучи дали гасот од огромното гасоносно поле Шах Дениз во Азербејџан до Европа ќе биде транспортиран преку гасоводот Набуко Вест или преку Трансјадранскиот гасовод (ТАП). Набуко Вест е далеку од Македонија, но ТАП поминува низ Грција, само 50 километри јужно од Битола, а земјава има отворена понуда од директорот за развој на ТАП да потпише меморандум за разбирање.
Вакви меморандуми ТАП има потпишано со сите земји од регионов освен со Македонија и Србија. Власта на Груевски е глува по ова прашање. Ништо не смее да се направи за да не се налути големиот пријател на Груевски – неговото височество Владимир Путин со кого заедно градат државен капитализам – едниот во Русија, другиот во Македпнија – поткрепен со челичната тупаница на корумпирано или партизирано судство, кој како си ја наредил.

trans19.jpg

Трансјадранскиот гасовод – 10-20 милијарди кубни метри касписки гас годишно со кои сме скарани
- За земјите од Југоисточна Европа, вклучувајќи ги Хрватска, БиХ, Црна Гора, Македонија, Бугарија, Србија, Романија и Унгарија, ТАП нуди можност за пристап до Каспискиот гас и со тоа ја зајакнува сигурноста во снабдувањето во секоја од овие земји – изјави д-р Луц Ландвер – директорот за развој на ТАП уште пред две години, но власта остана глува на ова. Само пред една недела во Дубровник имаше средба на претставниците на земјите од Балканот за поддршка на ТАП, но таму единствено Македонија, заедно со Србија, ги немаше.
Исто така, италијанската компанија „Енерџиа Фалчионе“ има намера многу брзо да изгради терминал за претворање на течен гас во гасна состојба, којј би стигнувал со танкери на брегот на Албанија и да го транспортира за Италија. Но, 500 милиони кубни метри годишно од овој гас, и тоа само на почетокот, остануваат за регионот.
1_big_energia_falcione.jpg

Планот на Energia Falcione за извоз на природен гас од Албанија
Овие две опции ни овозможуваат комплетно да не завршиме во канџите на Газпром бивајќи 100 отсто заисвни од него, но власта ова не ја интересира. Ако земји како Чешката Република, Словачка и Унгарија немаат друг избор освен да бидат целосно зависни од Газпром, ние и би можеле да се обидеме да не завршиме комплетно во канџите на рускиот монопол, односно да не станеме енергетски закрепостени кон Русија, како што тоа му се случува на значителен дел од европскиот континент. Но, за ова никому не му е грижа.
НА КРАЈОТ – ЕДНА „СИТНИЦА“
И на крај, уште само една „ситница“. Ситница која не се спомнува од којзнае кои причини и за која е прашање дали македонските власти воопшто знаат за неа. Газпром, имено, уште од падот на комунизмот нема откриено никакви нови извори на природен гас на територијата на европскиот дел од Русија.

Оттука се поставува прашањето од каде Газпром ќе ги најде потребните 63 милијарди кубни метри гас кои ќе треба да ги стави во Јужен тек, кога тој ќе проработи со полн капацитет, прашува Владимир Сокор од независната Џејмстаун Фондација од Вашингтон.

Минатата зима, на пример, особено во јануари и февруари 2012, кои беа вонредно студени месеци, европските земји побараа дополнителни количества гас од Газпром, но рускиот монопол едноставно изјави дека нема повеќе гас, кој би можел да и го даде на Европа.
Математиката е многу проста. Само постоечките гасоводи имаат капацитет од 250 милијарди кубни метри, а новите, меѓу кои и Јужен тек, треба да имаат капацитет од уште 133 милијарди кубни метри. Но, извозот на гас на Газпром никогаш не се приближил до вакви бројки. Најголем извоз во Европа Газпром имаше пред рецесијата и тоа во износ од 180 милијарди кубни метри, додека последниве години тој не е поголем од 150 милијарди кубни метри. Веќе постојат сомневања дека овој вишок на гасоводни транспортни капацитети ќе му овозможи на Путин да манипулира со извозот и да испраќа гас онаму каде што политички му одговара, како и преку гасот да ги раскарува европските земји.

• Ми се допаѓа
Reactions: ^X^
31,3356 ден/nm3 e цената на гасот.
http://www.erc.org.mk/odluki/PG-C-2013 06 13- ODLUKA CENA MAKPETROL PROM-GAS
Еден нормален метар кубен гас содржи помалку од 10 KW h
значи единична цена на енергијата од гас е повеќе од 3,13 денари за еден KW h
Ова е сегашна летна цена. Зимската цена е повисока, На пример во ноември 2012 беше 35,7083 ден/nm3,
http://www.erc.org.mk/odluki/SLUZB.VESN.BR.144-2012.11.15-ODLUKA CENA PROM GAS-NOEMVRIA.pdf
Обично е уште повисока.
Не се лакомите по гасот. Гасот има иста цена како мазутот. Се работи за скапо и племенито гориво кое е поскапо од ниската тарифа на струјата. Никаде струја не се добива од гас, туку од јаглен и нуклеарки.
Цела Љубљана се затоплува на јаглен. Тамошната топлификација има три когенеративни централи на јаглен кои произведуваат и струја и топлина
А ние во Скопје ја имавме Топлификација, каде што имаше „визионери“ кои се наполнија пари за наредните илјада години.
Што да праиме кога луѓето си „работеа“ и „поштено спечалија“ милиони евра.

За затоплување прочитајте повеќе во темата Најекономично затоплување

.

Ете го се јави параноидниот шизофреник ,самопрогласениот експерт , искористениот исклучен и морален дегенерик со своите утопии. Само завист и квантитет а квалитет нигде !
Пиши еднаш како предлагаш ти да се затоплува Скопје а не само да цвикаш?
Остави ја таа студија во наследство на нашето Скопје . И барокни топлани ако треба ќе се конструираат , само ти кажи на кој енергенс и како ?
Како е најевтино , ако треба и без плата да ти работат вработените за затоплување, волонтерски и без никаков профит и топол оброк . Ај и тоа чудо да го видиме да го жбрбнеш ? На грав немој само да се базира твојот проект оти смрди. Ноќе го вариш на ефтина струја , а дење прдиш под јорган . Најекономично ! Малку зависи и од гравот и таму ти ќе најдеш маана ( рѓавом курцу и длаке сметају ) има нискокалоричен и висококалоричен .Цацар , Тетовец ...
Абе ти жив си нели за затвори се пријавуваше ? Или и таму не те примаат ?
Со ценава на струјата како , на колку киловати си ?И таму ли штедиш пошо у последно време и компјутер само ноќе користиш и јадеш :гомце:.Дај некоја студија до владата можеби и ти ќе профитираш , дај боже, а не само бесплатно да :drk:глупсти на форумов . Од дрво како извор на топлина подалеку не си отиден во струката. На одмор каде ? Или се нема пари ? Топлификација , Т- Мобиле ,ЕВН и зонско паркирање ти ги земаат . Е да !
Чистачка плаќаш во зградата или сами си чистите ?
Првобитно општество . Ако најевтина струја се добива од јагленот одговори еднаш зошто не работи ТЕЦ Неготино , зошто треба да се гасифицира Термоцентралата наместо да се увезува јаглен од Индонезија на пример . Кажи му на Грујо , направи некое дело и ти .Од толку проекти за когенеративни централи и термоцентрали во Живојно , Крушево , нов коп во Поповјани , тој избра да се гасифицира ТЕЦ Неготино .За твоето економично затоплување знаеме од твоите сметки за струја од 9 илјадарки . А каков е квалитетот на тоа затоплување . Со носење на домашните по болници ? Беден си стари и тоа многу !

--- надополнето: 28 јуни 2013 во 21:53 ---
Ти колку те разбирам и социјално си исклучен ,а слабо стоиш и со термика па затоа не вреди ни да одговарам на твоите глупости . Сметки и тужби ти доаѓаат ама изгледа твоите ги средуваат . Мене повеќе не ми доаѓаат бидејќи правно и законски сум исклучен и можам и да го продадам станот а ти не . Инаку топлината мене ми пречи .Јас сакам дома да ми е ладно и свежо , па топлината од твојот стан да си ја чуваш и да не ја праќаш по околните станови бидејќи мора да уклучуваме климатизери па така треба да си платиш и сметки за ладење заради загревање на нашите станови. Значи ти си лоповот штом сакаш со топли цевки да неплаќаш и да млатиш празна слама по форуми!
Каква врска има продажбата на станот со сметките од топлификација бе неписмен? Мој познаник сега пред месец дена го продаде станот иако сеуште има долг кон топлификација преку 300000 денари. Станот може да биде на едно име а сметките на сосем трето. Сметките од топлификација не спаѓаат во товар на станот не е ова хипотека :pos:
Абе денар нема од мене да видите има сите на одмор да ги потрошам. :drk:

ај ако сакаш објасни го болдот, да научиме и ние како до го постигнеме тоа.
нема поента да се препуцаваме него да споделиме мислења и начини како и што да направиме:)

Каква врска има продажбата на станот со сметките од топлификација бе неписмен? Мој познаник сега пред месец дена го продаде станот иако сеуште има долг кон топлификација преку 300000 денари. Станот може да биде на едно име а сметките на сосем трето. Сметките од топлификација не спаѓаат во товар на станот не е ова хипотека :pos:
Абе денар нема од мене да видите има сите на одмор да ги потрошам. :drk:

Тој што не знае да си ги среди сметките е неписмен а во случајов ти ! Од одмор ќе видиш само слики на интернет и во твоите фантазии, а вака бадијалџија и бос од денар ни Д не можеш да видиш пошто не си способен да заработиш ! За продавање на станот идејата ти е добра и јас пред некое време на таквите како вас истото ви предложив .Дебар , Струга , Тетово , Кичево , Гостивар ,Шара , Стогово , Бистра . Ем нема парно ем ќе се поправи демографската карта на Македонија со вакви ентузијасти како тебе, кои својата енергија ќе ја насочат и потрошат за корисна работа .И станот ќе го продадеш кога нема да имаш за леб , а после правец во шумите да бичиш дрва за огрев и ти и твојот двојник на форумов , моралниот дегенерик. Инаку има должници :tapp: на јавните претпријатија , тоа е точно . Тоа се 5 % од корисниците кои едноставно немаат пари за да платат за нешто. За твоите сметки што ти се насобрале кажувај им на твоите оператори кај што треба да плаќаш , а не на мене . Јас немам време да те сожалувам .

Тој што не знае да си ги среди сметките е неписмен а во случајов ти ! Од одмор ќе видиш само слики на интернет и во твоите фантазии, а вака бадијалџија и бос од денар ни Д не можеш да видиш пошто не си способен да заработиш ! За продавање на станот идејата ти е добра и јас пред некое време на таквите како вас истото ви предложив .Дебар , Струга , Тетово , Кичево , Гостивар ,Шара , Стогово , Бистра . Ем нема парно ем ќе се поправи демографската карта на Македонија со вакви ентузијасти како тебе, кои својата енергија ќе ја насочат и потрошат за корисна работа .И станот ќе го продадеш кога нема да имаш за леб , а после правец во шумите да бичиш дрва за огрев и ти и твојот двојник на форумов , моралниот дегенерик. Инаку има должници :tapp: на јавните претпријатија , тоа е точно . Тоа се 5 % од корисниците кои едноставно немаат пари за да платат за нешто. За твоите сметки што ти се насобрале кажувај им на твоите оператори кај што треба да плаќаш , а не на мене . Јас немам време да те сожалувам .

Сметките додека се греев на парно сите ми се подмирени од кога се исклучив веќе нема за што да плаќам, немам јас никакви дологови кон вас ;)
Да му одговореше на човекот горе за болдираното што те праша како тоа не ти стигале сметки ќе ти поверувавме дека не си платеник на топлификација вака се гледа кој е кој :rolleyes:

Ај да ти одговорам на твојата провокација .Можеби во инбокс сум му одговорил ? Кај знаеш ти ? kooperativa ја прати темава и ја разбира проблематиката . Не е како тебе избувлив , нервозен , асоцијален , некултурен ...
Значи мојот стан е исклучен во 2007ма во време кога и да се исклучиш требаше да плаќаш 50 %. Со сите платени сметки исклучен е од Топлификација и направен е документ за тоа . Со согласност од комшиите од тогаш наваму не плаќав ништо , се до октомври 2012 кога дојдоа сметки од Топлификација за исклучените . Дојде една , две , ипол и така ги собирав. Пишав овде на форумот , пак ништо .Дадов приговор и пак ништо. Ти објаснуваат дека уште и добро сум поминал бидејќи можело да живеам во барака и ако некој после 3-4 бараки е уклучен и ти треба да плаќаш паушал . Уште се случува од 2011 година цела моја вертикала од зградата се исклучија и цевките се ладни односно затворен е вентилот . Имаше уште 3 ца од другата страна кои си плаќаа а од 2012 та и тие се исклучија. Потоа почнаа и Балкан Енерџи Груп да праќаат сметки една , две па го покачија износот. Се распрашав кај комшиите и мнозинството беа на став дека нема што да плаќаме кога никакви услуги не користиме , а многу од нив и не се заморуваат со тоа .Се работи за прекрасни луѓе кај кај кои во влезот се функционира беспрекорно и организирано . Застапникот на куќниот совет свика куќен совет и одлучивме да се објасни состојбата и да се оди во Балкан Енерџи Груп . Таму средил претседателот( застапникот ) на КС и бидејќи цел влез е исклучен подготвиле документ кај што се бараа потписи од сите сопственици на станови .Потпишавме и од март навака нема сметки освен една тужба ама од Топлификација за тие 2 ипол сметки. Ни некој ме задолжува ни ме замара со сметки. Во станот во кој живеам уклучен сум на централно парно и си плаќам редовно .Од Балкан Енерџи сметката ми ја намалија незначително за околу 10 % и покрај тоа што цената на гасот се намали за 23 %. Иако работеа кратко услугата не ја подобрија односно се штедеа. Но да почекаме до новата сезона ќе биде интересно . Во зградата во која живеам еден сега се уклучи пак . Инаку 80 % сме уклучени. За мене централно парно е најдобро затоплување на еден дом , а со другите економични начини не сакам само да се залажувам а и не размислувам за такви да не пишам какви работи. Пред се треба да се мисли на нашето здравје. Имам и среќа што станот поголем дел од денот го фаќа сонце . Кај комшиите што се на западната страна во месеците ноември , март , април , кога знаат нели поради степените и да не не топлат во некои денови кочан ладно е па им ја сардисуваат фамилијата на тие котларите . Тоа ти е живот иде даље .

Со недели нема никави веста за Топлификација.
Еве што најдов на нивната интернет страница - некаков деловен план:
Може да се види, дека се преполни со пари и дека за ТЕ - ТО секоја година треба да се плати 22 милиони евра за отплата на кредити

Attachments

• dp.pdf
    dp.pdf
    193,7 KB · Прегледи: 4

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom