Teтово

• Креатор на темата Креатор на темата JoCkI
  • Време на започнување Време на започнување
Абе во швајцарија ако сакаш да си имаш камин ќе си ставиш филтер....

А во Македонија цел индустриски објект може без филтер.

Туку едно ме интересира дали има некој цврст доказ дека чадот од југохром стига во тетово? Дали може некој да ми одговори како тоа југохром работи 60 години а загадувањето почна од пред 6-7 години (период кога југохром не работеше).

Кој рече дека Југохром не загадувал и порано ? Сега е доста веќе, жителите на Тетово имаат најмал интерес за Југохром. (Освен што Вмро вработува партиски членови)

Јас имам гледано во југохром мапа на покриеност на делови кои ги опфача југохром и тоа мерни точки зададени од државни институции и многу убаво се гледа дека чадот стига до ратае и шемшово.

Зависи кон каде се носи чадот, можеби преку зима се носи токму кон Тетово.

Плус тоа одете во југохром и видете како мириса чадот тамо и тука. Огромна разлика тука смрди на изгорено. Плус прочитајте колку е штетно производството на феросилициум а колку палење на пластика најлон итн....

Детективски нос имаш, од мирис знаеш од кај потекнува загадувањето.

И за крај пола капацитет од југохром моментално не работи и има договор за филтри и ќе се става прво на тој дел исклучениот а потоа и на останатиот паралелно. Имаат рок од 6 месеци да ги монтираат и процесот е поцнат.

Само еве веќе 2 месеци пола капацитет не работи а загадувањето е поголемо... Тоа некако не ми е јасно....

Фала ти за ова важно објаснување и признавање.

Сега веќе сум сигурен дека Југохром е главниот загадувач на Тетово.

Декември 2013: 441 µg/m3 дневен просек
Декември 2014: 218 µg/m3 дневен просек

Точно за пола е намалено загадувањето со ПМ10 честички. Можеш и самиот да провериш и да рачунаш во сајтот на Министерството за животна средина.

Друг факт: Имаш во медиумите вести, каде се гледа дека Југохром се фали дека во 2013та за прв пат ги вклучиле сите печки, и дека имаат најмногу вработени ангажирани, а производството го зголемиле за 20%.
Така и се случува, на сајтот на Мин за животна средина се гледа како токму во 2013 година се зголемува загадувањето, во споредба со 2012.

Еве ти

Охрабрен сум од добрите резултати на „Јухогром“ во почетокот на годинава и сметам дека комбинатот во последните неколку месеци работи добро. Вклучени се сите печки, илјада луѓе се на работа што е најмногу во последните 10-ина години.
Нагласи дека само „Југохром“ за најмалку 20 проценти го има зголемено производството во првите два месеци од годинава има реализирано извоз од 53 милиони долари.
http://novamakedonija.com.mk/DetalNewsInstant.asp?vestInstant=16051

Уште ли ќе настојувате да префрлате вина на тетовчани а не на Југохром ? Јасна е работата, и не сте ни вие криви, цело село работи таму, и мора да се трпи тоа загадување.
Но Тетовчани немаат интерес да трпат загадување од светски размери.

Загадувањето во 2013та беше поголемо него во 2014.

Ако се земат објективни институции кои ќе извршат правилно мерење а не наместено глава оставам дека загадувањето не е од југохром, само политика је курва....

Јас дури се сомневам дека Тетово е уште позагаден град од тоа што покажуваат мерењата, пошто Владата е поврзана со Југохром, во никој случај не би покажале повисоки вредности на загадување.

Вечерва една работа запечативме: Југохром е виновникот.

Тетово, Чаир и компанија се пример за урбано насилство не е ни чудно што е загадено кога кој каде сака, колку сака и кога сака гради. Македонските Албанци и пред се Косовците кои се доселија во последните 30 години мислеа дека ќе ја заебат државата со дивоградбите а се заебаа самите себе. Штета само за оние малку Македонци кои останаа да живеат покрај нив во џунглите што ги создадоа. Од друга страна пак според мене тие Македонци се и најголемите хероии кои колку толку одржуват некоја рамнотежа и не штитат од целосна узурпација која всушност е и последната цел.

Тетово, Чаир и компанија се пример за урбано насилство не е ни чудно што е загадено кога кој каде сака, колку сака и кога сака гради. Македонските Албанци и пред се Косовците кои се доселија во последните 30 години мислеа дека ќе ја заебат државата со дивоградбите а се заебаа самите себе. Штета само за оние малку Македонци кои останаа да живеат покрај нив во џунглите што ги создадоа.

Надвор од тема си, знаеме кој е загадувачот, немаат врска граѓаните со оваа загадување.

Откако Југохром го намали производството за 50% , токму за 50% во декември се намали загадувањето.
Нека ја затвараат фабриката целосно за само еден месец, е тогаш ќе дознаеме колку точно загадуваат граѓаните и останатите компании.
Убеден сум дека Тетово нема воопшто да ги премине дозволените граници на загадување, доколку се затвори Југохром.
Тетово има бели дробови на сите страни (зеленило) , и јасно беше дека само еден објект како Југохром може да доведе до такво загадување.
Од сателит се гледа дека тој објект загадува на сите страни.

Сателитот покажува дека над фабриката се крева непрекинат облак со димензии од 3,5 Х 2 километри.
Потоа ветрот го носи низ цела околина , стигнувајќи до Тетово.

jugohrom.jpg

Полошкиот регион е густо населен регион, со младо население, со голем број на студенти, ако во еден ваков град има дури 310 загадени денови, тогаш во иднина ќе се појават разни болести, со што ќе се намали должината на живот, а тоа е и економски трошок за лекување на болести , а регионот и онака има висока невработеност.

Дали вреди за 1100 вработени да се трујат 300.000 луѓе ?

во полошкиот регион има 300.000 жители ама и 300.000 возила, југохром не работи од вчера туку 50 години и на народот ништо не му фалело нит пак се разболувал ни пак имало загадување во градот кој е одалечен 10-15 километри од неа. Тие 1100 вработени поголемиот број се македонци па на дарди и неговата еко компанија не им е од интерес југохром да работи.

во полошкиот регион има 300.000 жители ама и 300.000 возила, југохром не работи од вчера туку 50 години и на народот ништо не му фалело нит пак се разболувал ни пак имало загадување во градот кој е одалечен 10-15 километри од неа. Тие 1100 вработени поголемиот број се македонци па на дарди и неговата еко компанија не им е од интерес југохром да работи.

Решено е веќе кој е загадувачот, со официјални бројки докажано, таман кога Југохром намали 50% од производството, се намали и загадувањето.
Што се случи со автомобилите? Зарем во декември 2014 има за 50% помалку во споредба со декември 2013 ?
Не, све е исто, повторно луѓето се греат на дрва, повторно се возат автомобили, но Југохром работи помалку.

Исто така се докажа дека Југохром особено труе од 2012та навака, не дека не труел и порано.

Југохром не презел ниеден чекор за заштитата на околината.

Во 2011 побараа од министерстовото за животна средина пролонгирање на роковите за активностите кои фабриката била задолжена да ги спроведе со цел заштита на средината.
Неверојатно, но ни проекти кои што коштаат 2500 евра, не успеале да ги завршат навреме.
Односно, од 29 проекти за заштита на средината, НИЕДЕН не го завршиле навреме.

Доказ
http://www.moepp.gov.mk/wp-content/uploads/2014/10/Jugohrom Jegunovce - Barawe za izmena na A dozvola.pdf

Југохром освен воздухот, ја загадува и почвата како и подземните води. Ова е и најопасното.

Заради тоа што Тетовчани немаат никаков интерес од Југохром (најди ми еден единствен интерес), барам истиот да се затвори под хитно, се додека не ја заштити околината.
А ти заради тие 1100 вработени го подржуваш Југохром.

Кој докажал?

некој експерт што дипломирал на штуљ вчера, иначе дарди не ми соли ум јас сум од тетово за разлика од тебе и знам како стојат работите, бројот на возила е огромен поготово од кога се дозволи увозот на возила, градот е депонија сите се греат на дрва и на крај за југохром се фатија.

Кој докажал?

Клучните моменти:

1.Активирање на сите печки = зголемување на загаденоста
2.Намалување на производството за 50% = намалување на загадувањето за 50%

Снимката од сателит , облакот од 3,5км.
Снимките од висините на Шара.

Неисполнувањето на ниеден од 29 проекти за заштита на околината. (гарантирам во Кина не би можеле на оваков начин да произведат)

некој експерт што дипломирал на штуљ вчера, иначе дарди не ми соли ум јас сум од тетово за разлика од тебе и знам како стојат работите, бројот на возила е огромен поготово од кога се дозволи увозот на возила, градот е депонија сите се греат на дрва и на крај за југохром се фатија.

Тогаш ти си со основно ?

Сами се фаќате на вашите лаги.

Случајно ли е што загадувањето се зголемува кога Југохром ги вклучува сите печки, случајно ли се намалува баш кога Југохром работи 50% ?

Последно уредено:
Клучните моменти:

1.Активирање на сите печки = зголемување на загаденоста
2.Намалување на производството за 50% = намалување на загадувањето за 50%

Снимката од сателит , облакот од 3,5км.
Снимките од висините на Шара.

Неисполнувањето на ниеден од 29 проекти за заштита на околината. (гарантирам во Кина не би можеле на оваков начин да произведат)
Уопште не се релевантни овие моменти, додека не излезе институција соодветна да докаже дека е така, твоево мелење е битно ко ланскиот снег, шо го немаше.

Neverovatno kolku prosto da recam GLUP moze da bide eden narod samo za inaet da tere za nekoisi 300 seljaci, NEVEROVATNO.

Уопште не се релевантни овие моменти, додека не излезе институција соодветна да докаже дека е така, твоево мелење е битно ко ланскиот снег, шо го немаше.

Да имаш грам логика и познавање ќе се согласиш со ова што го пишувам.

29 проекти требало да исполнат за заштита на околината, не исполниле ништо од тоа, противзаконски владата им дава нов рок, па повторно уште еден нов рок за да го остварат потребното.
За тоа дека Југохром е главен загадувач, успеав јас да докажам со проста математика и со една слика (3,5км облак, од фабрика без ниеден филтер, се знае што прави)

А еве и друга потврда

http://ekostav.mk/wp-content/uploads/2012/07/Југохром-Фероалојс-поранешен-Силмак-Јегуновце.pdf

Еве и други слики, се гледа како облакот е проширен низ цел Полог

tumblr_n5gsf2foVr1tavsm1o1_400.gif

B1YDmu4IYAAK-Kg.jpg

алал ти вера дарди, ти си бил експертот што ја докажал таа теза, не бил никогаш во близина на фабриката и видел две три гифчиња и одма почнува да рачуна мора да е ова облаков 3.5 километри пута толку загадување на квадратен инч и доаѓа до заклучок дека неговиот облак од 3.5 километри го труе тетово одалечено 15 километри од фабриката. Кој цар:cuc:
Втората слика е магла помешана со чадот што е нормално за овој период од годината таму, кога нема магла го нема ни тоа фамозно загадување.

Ти кажав и погоре, твоето мислење е битно колку што е битен и ланскиот снег, така да џабе се трудиш да докажеш нешто кога тоа воопшто не е релевантно.

Се слагам дека за Тетово ништо не е направено во врска со загадувањето, ѓубрето се пали наместо да се складира до соодветна депонија, непланско градење на висококатници со што се ограничува или се спречува струење на воздухот, па до големиот број на моторни возила кои секојдневно циркулираат низ Тетово.
У дворот ни чури, ќе идеме у Јегуновце да гасиме, тотален нон сенс.

Bas me interesira. Dokolku se zatvori Jugohrom na 1mesec kolku ke bide zagaduvanjeto u gradot. Ete da recemo deka zagaduva od tie 250 deka zagaduva 50 sto pravime so tie 200? Od kade doagaat? Kulturata na gradot e takvaa. Ja vo Tetovo zivim. Svaki den gledam koga se frla dzubre niz balkon. I od nasi i od vasi. Svaki den gledam ljudi do prodavnica 100 metra daleku kola pali da ide do nejze. I kazi mi u gradov kaj ima zelena povrsina? Samo na 3 mesta kazi. Kazi mi kolku guzva ima od koli niz grad? Kaj Shipat koga proagam tamu po pola saat mozes da okapes. Dal imalo tolku guzva do pred 3-4-5 godini?

Албанците да сакаа почист град, навистина да имаа еколошка свест, како што лажно сега се претвараат дека имаат:

- ќе кажеа нешто и за деценијското соголување на Шара (но не, тоа си е нивни бизнис);

- ќе кажеа до сега нешто и за загадувањето со палење отпад (историјски најидиотска одлука на една локална власт - да палиш ѓубре у сред град);

- ќе кажеа нешто и за непланското градење (но и тоа си е нивни домен на дејствување);

- ќе кажеа до сега нешто за водата (срамота е, град со местоположба како Тетово, да нема вода);

Но, нив им беше сеедно за тие проблеми, тогаш а и сега. Ниту пак им е битен Југохром да престане да работи за да не загадувал, туку за каурите да ги изгубат местата работни. Ако не беше така, барем еднаш ќе се побунеа за погорните проблеми, за кои воглавно одговорноста паѓа на албанската локална самоуправа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom