Дефокусирањето е повеќе од јасно-раздели па владеј!!
Сеуште стојам на мислењето за афган-паметен генерал го цени Life на својата војска а ова кој прв почна некако не ми е јасно.
Не ти е јасно?
Е сега за болдот ќе се обидам да бидам што е можно поелоквентен види сега пред 4000 г п.н.е дивјакот всушност и не бил дивјак,имено тогаш членовите морале да живеат во ГРУПА и притоа заедно да собираат храна да ловат...со еден збор ЦЕЛИТЕ им биле комплементарни и овде постоел вистинскиот алтруизам(и генетиката тврди така),е сега имаме колонизација на САД индустриска револуција и ДВА ТАБОРА на економисти социолози каде што едните тврдат дека човекот МОЖЕ да создаде општествен систем,далеку посовршен но тој систем човекот би го створил СВЕСНО-значи станува збор за комунизам.
Вториот табор се капиталистите кои пак јасно дојдоа до заклучок дека веќе целите не се комплементарни а виновници се религиите догмите,,и традициите па така кај капитализмот имаме економија по ДОГОВОР и деловни обичаи и навистина незамисливо е што може да стори еден поединев доколку е слободен на пазарот без никакви ограничувања.
Друга теза на капитализмот е и дека е праведен,имено поединците алоцираат ресурси подобро од државата секако за профит а побогати поединци=посилна држава колку е посилна државата толку ефектот на државен неуспех опаѓа додека пак се се остава на Смитовата невидлива рака-баш затоа не може едноставно нема теорија да се контролира ваков развиен поредок.
Во еден табор се ловците-собирачи од пред 4000 години (не се пред 4.000 ама ај...) а во друг капиталистите?
Овие објаснувања не покажуваат ништо од релната слика.
Како и обично.
Има разни тези и теории но ситуацијата на терен - никако да се поклопи со овие теории...
Патем истите прават профит а за книгите да не зборам инаку конспирасите постоеле одамна но сега имаме речиси неограничен проток на инфо па така да јасно е зошто се раширија како вирус башка четвртина од СВЕТСКАТА популација е благо ретардирана.
Имаш некоја релевантна информација дека 1/4 од населението по светот т.е. 1,7 милијарди луѓе биле благо ретардирани?
Или сите оние кои не ги голтаат официјалните верзии се ретардирани (етикетирање) а другите се ок?
Повторно слаб аргумент...никаков аргумент....правеле профит на книгите? А што очекуваш од писатели,да живеат од воздух?
Едно прашање-колку експлозив и каков експлозив е употребен на кулите близначки???
Зошто пак кулите-зарем пентагон не би бил доволен за напад на афган(кулите 6 месеци ја парализираа економијата илјадници луѓе останаа без работа а БДП падна).
Како тоа да нема детектирана експлозија на ОБЛАКОДЕР кога експлозијата на Курск ја приметија инсатитути во САД,Англија и.т.н а не па ли контролирана демолуција-хинт Кога имаш контролирана демолуција се ЕВАКУИРА се во радиус од 3км за згради од таков тип.
Ќе има одговор на соодветата тема...
ЈОК!!!
Трошок војната чини скапо МНЈОГУ скапо еве ирак е над 200 милијарди со тенденција за пораст афган исто толку епа не би ги делел цифрите со загинати талибани,но имај предвид зарем нели би било подобро тие средства да се инвестираат во јавниот сектор или пак за истражувања развој отколку за војна?????
Знаеш дека трошоците за лекување на повредените војници како и морфинските зависници од втора светска војна ја достигнаа цената....на Војната-ете ти профит:nenene:
Воопшто не достигнале ни дел од цената.
Слабо...слабо...
Поврзување на “економијата“ која имала “загуби“ заради војните...
Која економија? Секоја економија ја сочинуваат поедини економски ентитети.
Во неа спаѓаат оние кои дебело профитираат и оние кои губат.
Тоа не го исклучува профитот од сликата,како што се обидуваш да прикажеш туку само го алоцираат на помал број економски субјекти кои стануваат уште побогати и помоќни.
Неуспешен обид да се пренесат деталите кон некој општ поим...на пример поимот профит се негира со тоа што имало трошоци за лекување (од што пак некој профитира) а од друга страна демек профитот го изеле ранетите и зависниците...
И сега треба да подлегнеме на таа тактика,која не знам зошто се обидуваш да ја наметнеш дефокусирање од конкретните примери кон некакви општи дефиниции (или бегање од фактот дека се нема факти или некој друг мотив), дека некој број богати и моќни луѓе е незамисливо да се организираат за да придобијат уште поголема моќ,влијание и пари.
Парите као пропаѓаат во црна дупка хеххехе ете сега во Британија во мирновременски услови само на ментално здравје се вртат 100 милијарди фунти годишно (125 милијарди евра) и секако очекуваме објаснување дека “државата губела“ од тоа и слично во одсуство на едноставен факт дека сите војни трошоци ги плаќаат граѓаните а профитот го собира мала група моќници.
Еве шо кажува генерал Смедли Батлер, учесник и како обичен војник и како подофицер и како висок офицер,значи скоро на сите можни места на воената хиерархија,неколку пати рануван и неколку пати како командант на американската морнаричка пешадија (маринци) и најодликуваниот маринец до денес...
WAR is a racket. It always has been.
It is possibly the oldest, easily the most profitable, surely the most vicious. It is the only one international in scope. It is the only one in which the profits are reckoned in dollars and the losses in lives.
A racket is best described, I believe, as something that is not what it seems to the majority of the people. Only a small "inside" group knows what it is about. It is conducted for the benefit of the very few, at the expense of the very many. Out of war a few people make huge fortunes.
http://www.the7thfire.com/Politics and History/WarRacket.htm
Исто имаш и изјави од Кенеди и Ајзенхауер и многу други кои јасно кажуваат.
Ај сега објасни на што мислел Кенеди со тоа “secret societies“ и „monolithic and ruthless conspiracy around the world„ „great danger“ “official censorship“ “cover up“ “covert means“ “buried mistakes“ “no expenditure is questioned“ и слично...кратко време пред да биде убиен...
сето тоа поткрепено со факти и аргументи
???
Факти не видовме баш...
Аргументите не ветуваат премногу...
Како оние кога тврдеше дека “теориите на заговор“ служеле за дефокусирање е ете рајата се замарала со Кенеди место да мислела на правите завери (а кои се тие?)...
“Еј комшија абе цела ноќ не можам да спијам,си ја чукам главата кој го уби Кенеди“...“да,бе комши...и јас...главата ми пука,земам аналгини со жена ми се расправав кој тоа КООООЈ го уби Кенеди, со брат ми се расправав дали слетавме на месечината со саати...“:pos2:
П.С. главна тема деновиве по медиуми и меѓу народот,покрај евергрините со името,идентитетот и секојдневните политички препукувања по медиумите е.......неверојатно битното и за секој еден жител на РМ значајно прашање зошто Пандев нема да играл за репрезентација...уффф...за малку Кенеди ќе фати место на А-1,Сител,МТВ,Наша,рандом-тв-весник-радио...и пред кооперација:helou: