Има теории на Заговор Металхамерче.
А тоа се:
1. Смртта на Аиртон Сена којашто мистерија не е решена и ден денеска. Имаше големи шпекулации дали модифицираниот управувачки систем на Сена беше пукнат, што го натера да удри со полна брзина во бетонски ѕид.
За тоа најмногу беше осомничен сегашниот дизајнер на Ред Бул Адријан Њуи.
2. Дивјачкото туркање на Михаел Шумахер кон Дејмон Хил, во Аделаида 1994 година. ФИА се направи дека ништо не виде. А Михаел за тоа требаше да биде дисквалификуван.
3. 1997 Возачот на Заубер Аргентинецот Норберто Фонтата јавно признал дека кога заостанувал еден круг зад Жак Вилнев намерно го блокирал се со цел да му помогне на Шумахер бидејќи имал притисок од таборот на Ферари.
4. Намерното застанување на Тимо Глок на Сингапурското ГП 2008 (му помогна на Луис Хамилтон да ја освои титулата).
Има уштееееее...
5. Намерното кочење на Дејвид Култхард, кој заостанува цел круг, и кога Михаел Шумахер удира во него....
.... Но, тоа е различно... Никогаш нема да можиш да кажиш дека така мислел да направи.... Тоа е само во своето мислење, и во сопствениот разум... Еве ке наведам еден свеж и болен пример...Од почит нема да го кажам името, иако знам ќе сфатите.... Некои не веруваа дека нашата најголема ѕвезда загина во несреќен случај, туку беше убиен... И тоа е теорија на заговор... Со ова сакам да ти кажам само дека имало и ќе има секогаш такви работи во Ф1, но нема мора да значи дека е така...
....Јас на пример не сум фан на Михаел и сум убеден дека кој и да беше на тоа место ке го направеше истиот успех... Но, тој се погоди на вистинското место во вистинското време и постигна големи резултати, тешко достижни, заради сега за сега, недоминантноста на Ферари...
..... Само запамтете имало и ќе има.... И тоа со Луис, не можеш да знаеш како било.... Јас само наведов пример, но можи не е така.... Јас навивав за Луис, и пратев на лајфтајминг, кој како возеше.... Баш се чудев како е можно Глок да биде толку горе... Но и додека Луис беше пред Ветел, Глок возеше исто време, апсолутно исто време.... Тоа е 100% сигурно.... Побарајте негде низ податоци, литература, ке најдите.... Но, неговите антисимпатизери се убедени дека е намерно, дури тоа го нагласуваше и коментаторот на Алфа, како и Миленко, што е знак на нивната непрофесионалност, нешто заради кое ќе остание на предпоследното место за изразот на новинарите....