DUNE: PART TWO (2024) - Тема за тие што гo гледале филмот! (SPOILERS!)

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
42.811
Поени од реакции
83.991
Ајде ја, пошто кога го гледав имав пишано нешто па да се цитирам :D

Филмов ми беше скоро цело време 4. Да не беа последните 40 минути ќе беше 4ка ваљда..евентуално 3.5...ама на крај ми падна на тројка. Ептен ептен се раздолжи крајов на филмот и почна со некои нелогичности можеби филмов и со правење на работи од страна на ликовите што никој во вистински живот не би ги направил. Спремен сум за suspension of disbelief али се издолжи ептен филмов и така малце забега би рекол можда непотребно иако и главното нешто што го движи филмов понатаму е нешто што се случило.......никој не знае како...али ај не ми е тоа проблем.

Грков знае да режира, знае и уникатни приказни да направи секако.

(Корвус ако го читаш ова да знаеш дека е полесно да збориш за негативностите него ли фалењето и затоа 90% од рецензијава ќе биде за негативностите....што не значи дека не ми се допаднал филмов баш напротив... иако ваљда сфати до сега :D)

Е сега... Јоргос на моменти ми деува како единствен социјален контакт да му е waifu перницата дома бидејќи некогаш пишува роботски дијалози. Во Лобстер особено, али ај таму имаше логика пошто беше сатира и дистопија и се тоа одговараше во филмот.

Ок, сфаќам на моменти такви дијалози со цел за хумор ги прави..ама што знам... чудно ми е. Не е само реченицата туку деливери-то на дијалозите..значи намерно сака така роботски да звучат некои работи... ама не знам.некогаш ми е ептен чудно...

За разлика од mother! (ете, уште го зборам филмов и после пар дена :D) тука најверојатно пропуштам некоја метафора или референца во филмов до душа. Ја знам онаа оригиналната со (кој и да беше) и Господ, кога Господ побарал од него да си го жртвува детето и се тоа..ама сигурно има и други филозофски/психолошки/религиозни работи што сум ги утнал....или барем се надевам дека има пошто чудно би ми паднало ако е обратно :D

За малце и ќе заборавев...гласен саундтрак. Ептен замара кога ќе има гласни напнати трилерски звуци......на сцена каде што ништо не се случува.... и тоа ми е ептен рандом а се случува 2-3 пати..фала богу не е голем проблем али рандом е :D (чисто за споредба You were never really here има кул музиче..ќе треба да едитирам тоа во таа рецензија)

Горе доле во моментов ова ми се пишува за филмов :D Интересно напнато тензично филмче што продолжува повеќе него што треба и потврдува дека жителот на нашиот јужен сосед е сосема добар режисер и сценарист.
тл;др добро филмче што ептен ме напна последните 40 минути. Да завршеше порано многу повеќе ќе ми се допаднеше и сигурно ќе ми беше во топ филмовите за годинава.


Лукинг форвард ту следниот проект на Јоргос. Лобстер ми беше на моменти предобар, на моменти предосаден али е филм што ми остави огромен впечаток, и и те како доби лајк од мене и ете еден од ретките филмови е што го памтам и го препорачувам на луѓе (не во смисла на "еееј ова ќе ти се допадне" него во смсила на 'глеј го па...шо знам...")
И да, само ова и Лобстер му имам гледано, и сега за сега ме бендсива горе доле...ама ете и во двата филма имаше работи што ми беа досадни или непотребни или што ти знам...

Специфично филмче во секој случај, можда втор најдобар филм од овие на Синедејс што ги гледав (y)
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.629
Поени од реакции
33.184
Јас само што го изгледав, и морам да признаам дека сум изненаден, позитивно, зашто му имав влезено со многу ниски очекувања (Lobster и не ми се допадна баш, односно ми се допадна оригиналноста, но многу малку реализацијата, особено во вториот дел од филмот). Овде мислам дека не беше намерата на Лантимос да прави паралели со Библијата, иако ко да се провлекува истата митолошка матрица и таму, туку беше прераскажан митот за Агамемнон и неговата ќерка Ифигенија (дури имаше сцена каде експлицитно беше спомната Ифигенија, кога директорот на училиштето му кажа на татково дека ќерката пишувала есеј за неа), од каде што доаѓа и насловот на филмов. Простете ми ако грешам, одамна не сум се потсетил на грчката митологија, но митот одеше вака некако: кралот Агамемнон тргнал со својата флота кон Троја каде веќе почнала тројанската војна. Но пред тоа ја разгневил божицата на ловот Артемида, зашто тврдел дека е подобар ловец од неа, додека ловејќи убил елен, па таа ги сопрела сите ветрови и не му дозволила да плови. Пророштвото велело дека Артемида ќе се смилува само ако Агамемнон ја убие својата ќерка Ифигенија. За да му ја олеснат задачата, другите божества се смилувале и ја претвориле Ифигенија во елен, па така на Агамемнон му било полесно да ја убие (од тука и метафората со превезите на главата - на Колин Фарел му беше полесно да убие член од семејството ако не го гледа), по што Артемида го отфрлила гневот и ги вратила ветровите за да може Агамемнон да плови. Затоа и насловот е Убиството на светиот елен - прилично јасно на што реферира.

Е сега, да се вратиме на филмот. Реков, многу погледлив, онака те фрла директно во центарот на случувањата, мистеријата јака, не те остава да трепнеш, во тој поглед немам некои замерки за филмот. Но она што мене особено ми сметаше беше недостатокот на емоции. Во право е Злате погоре - ликовите се прави роботи: зборуваат како роботи, се однесуваат како роботи, не покажуваат ни грам емоција. Од таму, и не ми беше баш гајле кој ќе умре, се најдов себеси како мислам дај убиј веќе некого и нека заврши филмов (да, и мене втората половина ми беше претерано, непотребно развлечена и досадна).

И втората работа што не ми се допаѓа кај Лантимос е што претерува со грозоќата во филмовите. Не знам што му е поентата, дали сака да покаже дека и во грдото може да има убавина, т.е. од нешто грдо да се направи уметност, или нешто сосема друго, но веќе почнува да ми изгледа претенциозен тој негов манир. Мислам, едно беше операцијата на отворено срце на почеток (јадев тогаш, упм), друго некрофилскиот фетиш (или како и да го опишам) на Фарел, трето хранењето со некакваси формула со цевка низ носот (никаде не беше објаснето зошто мораа така да се хранат, па не беа парализирани во устите, мајку му стара), и четврто: бакнувањето на нозете на Мартин од страна на Никол Кидман и влечењето по земја на децава. Мислам, grose! Музиката, исто, иритираше, ама не ми сметаше до толку. Но ми се допадна камерата: убави кадри, убави глатки движења... Продукцискиот дизајн исто ми беше топ: сценографијата и во болницата, и куќата, а особено сцената со дрвото кога девојчето му пееше на Мартин - се беше некоја убава естетика, контрастно на грдото кое го правеа актерите, поточно - ликовите. Ако некако ги ставам на кантар позитивните и негативните работи во филмов, би извлекол некоја солидна седмица (од десет, секако), што и не е лошо. Ама сепак не би го гледал следниот на Лантимос, каков и да е. Освен ако пак не ме натерате.
 
Џ

Џонтра Волта

Гостин
Ќе објасни некој како делуваше Мартин?

Ок е, се слагаме дека визуелно филмот беше добар, океј е све тоа. Што беше Мартин? Совеста? Или обична клетва? Бабини деветини.
 
W

wicked_1

Гостин
Ќе објасни некој како делуваше Мартин?

Ок е, се слагаме дека визуелно филмот беше добар, океј е све тоа. Што беше Мартин? Совеста? Или обична клетва? Бабини деветини.
Се од ова, т.е се освен она на Фарел "психолошки случај". Не е ни негативец.

Мартин е концепт и столб на целата приказна, супербитие кое балансира и го врти кругот на трагедијата.
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.629
Поени од реакции
33.184
Ќе објасни некој како делуваше Мартин?

Ок е, се слагаме дека визуелно филмот беше добар, океј е све тоа. Што беше Мартин? Совеста? Или обична клетва? Бабини деветини.
Артемида.
 

wot

њ
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.483
Поени од реакции
33.585
Mnogu brgu mi izblede filmov nekako... edinstveno vividno mi e glumenjeto na Martin.
Gi zaseni Farell i Kidman.

Isti pomesani cuvstva imav ko dragonsky, ne te ostava zadovolen na kraj, se prasuvas voopsto dali vredel no i te kako vredi, te ostava zbunet i go mislis odposle. te ostava i malku zgrozen a bez da preminuva vo ekstremi, grkot ja ima najdeno taa granica i ja siluva so gag ball u usta. I realno, unikaten e. Duri toa robotskoto diktiranje na skriptata, nesto na koe mi trebase vreme da se naviknam vo Lobster, megutoa tamu poveke odgovarase so apsurdnosta, i ako ne go gledal nekoj Lobster, vo ovoj ova e prvo nesto sto ke mu zasmeta i treba da go nadmine. Koga sme kaj atmosferata, muzikata mene mi bese dobra megutoa na zenska mi ja vadese od filmot, prenaglasena i nekogas (KAO) nepotrebna.

*cita pogore sto ste pisale da se nadovrzi*

Grkot mozda koristel nesto od nivnata mitologija, no sepak nepoznato za mene, a nitu me zaintrigira da doznaam, eve toj del na zlate go skoknav. Bez razlika na temite koi gi koristel i inspiracijata, jas go zemav Martin zdravo za gotovo i nekako ne ocekuvav da go objasnat sto e ili kako funkcioniral. Za mene filmot e za sovesta, za grizata na sovesta i nejzino manifestiranje. Za toa sto e vistinska pravda, za apsurdnosta na lex talionis t.e eye for eye pravdata od starite vreminja i akcentiranje na nepravdata vo denesno vreme kritikuvajki go sistemot, koj demek civiziliziran, sepak nefukncionalen i... nepraveden. I posledno, bolkata kako rezultat na toa. Bolka koja doktorot najverojatno nemalo da ja oseti, ako nemase posledici za negovite akcii. Nesto sto bi pominalo kako nenamerna greska so iskupuvanje grev preku materijalni stvari, grkov doktorot go zema od taa olesnitelna situacija i go stava vo cevlite na martin, kade greskata ne e samo greska, tuku rusenje na cel svet, gubenje na blizok i ziveejki so taa bolka. Dali ako osekame griza na sovest ne pravi sepak (po)dobri lugje? Bojack.

Duri na kraj ne e ni bitno koj ke izbere da ubie. Seta taa teatralnost bese zaradi tenzicnost i zavrsuvanje na prikaznata.

Za razlika od zlate, jas edvaj cekam da vidam sto ke napravi sledno. I te kako bi go gledal.
Yorgos znaev deka ke e odd apple uste od Dogtooth.

Filmov mi ja odbelezi kako-taka 2017ta pa vlaga top 10.
 

grande-juve

е ај да плачеме сега
Член од
20 ноември 2017
Мислења
1.472
Поени од реакции
7.272
Mnogu brgu mi izblede filmov nekako... edinstveno vividno mi e glumenjeto na Martin.
Gi zaseni Farell i Kidman.

Isti pomesani cuvstva imav ko dragonsky, ne te ostava zadovolen na kraj, se prasuvas voopsto dali vredel no i te kako vredi, te ostava zbunet i go mislis odposle. te ostava i malku zgrozen a bez da preminuva vo ekstremi, grkot ja ima najdeno taa granica i ja siluva so gag ball u usta. I realno, unikaten e. Duri toa robotskoto diktiranje na skriptata, nesto na koe mi trebase vreme da se naviknam vo Lobster, megutoa tamu poveke odgovarase so apsurdnosta, i ako ne go gledal nekoj Lobster, vo ovoj ova e prvo nesto sto ke mu zasmeta i treba da go nadmine. Koga sme kaj atmosferata, muzikata mene mi bese dobra megutoa na zenska mi ja vadese od filmot, prenaglasena i nekogas (KAO) nepotrebna.

*cita pogore sto ste pisale da se nadovrzi*

Grkot mozda koristel nesto od nivnata mitologija, no sepak nepoznato za mene, a nitu me zaintrigira da doznaam, eve toj del na zlate go skoknav. Bez razlika na temite koi gi koristel i inspiracijata, jas go zemav Martin zdravo za gotovo i nekako ne ocekuvav da go objasnat sto e ili kako funkcioniral. Za mene filmot e za sovesta, za grizata na sovesta i nejzino manifestiranje. Za toa sto e vistinska pravda, za apsurdnosta na lex talionis t.e eye for eye pravdata od starite vreminja i akcentiranje na nepravdata vo denesno vreme kritikuvajki go sistemot, koj demek civiziliziran, sepak nefukncionalen i... nepraveden. I posledno, bolkata kako rezultat na toa. Bolka koja doktorot najverojatno nemalo da ja oseti, ako nemase posledici za negovite akcii. Nesto sto bi pominalo kako nenamerna greska so iskupuvanje grev preku materijalni stvari, grkov doktorot go zema od taa olesnitelna situacija i go stava vo cevlite na martin, kade greskata ne e samo greska, tuku rusenje na cel svet, gubenje na blizok i ziveejki so taa bolka. Dali ako osekame griza na sovest ne pravi sepak (po)dobri lugje? Bojack.

Duri na kraj ne e ni bitno koj ke izbere da ubie. Seta taa teatralnost bese zaradi tenzicnost i zavrsuvanje na prikaznata.

Za razlika od zlate, jas edvaj cekam da vidam sto ke napravi sledno. I te kako bi go gledal.
Yorgos znaev deka ke e odd apple uste od Dogtooth.
+1
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.629
Поени од реакции
33.184
Mnogu brgu mi izblede filmov nekako... edinstveno vividno mi e glumenjeto na Martin.
Gi zaseni Farell i Kidman.

Isti pomesani cuvstva imav ko dragonsky, ne te ostava zadovolen na kraj, se prasuvas voopsto dali vredel no i te kako vredi, te ostava zbunet i go mislis odposle. te ostava i malku zgrozen a bez da preminuva vo ekstremi, grkot ja ima najdeno taa granica i ja siluva so gag ball u usta. I realno, unikaten e. Duri toa robotskoto diktiranje na skriptata, nesto na koe mi trebase vreme da se naviknam vo Lobster, megutoa tamu poveke odgovarase so apsurdnosta, i ako ne go gledal nekoj Lobster, vo ovoj ova e prvo nesto sto ke mu zasmeta i treba da go nadmine. Koga sme kaj atmosferata, muzikata mene mi bese dobra megutoa na zenska mi ja vadese od filmot, prenaglasena i nekogas (KAO) nepotrebna.

*cita pogore sto ste pisale da se nadovrzi*

Grkot mozda koristel nesto od nivnata mitologija, no sepak nepoznato za mene, a nitu me zaintrigira da doznaam, eve toj del na zlate go skoknav. Bez razlika na temite koi gi koristel i inspiracijata, jas go zemav Martin zdravo za gotovo i nekako ne ocekuvav da go objasnat sto e ili kako funkcioniral. Za mene filmot e za sovesta, za grizata na sovesta i nejzino manifestiranje. Za toa sto e vistinska pravda, za apsurdnosta na lex talionis t.e eye for eye pravdata od starite vreminja i akcentiranje na nepravdata vo denesno vreme kritikuvajki go sistemot, koj demek civiziliziran, sepak nefukncionalen i... nepraveden. I posledno, bolkata kako rezultat na toa. Bolka koja doktorot najverojatno nemalo da ja oseti, ako nemase posledici za negovite akcii. Nesto sto bi pominalo kako nenamerna greska so iskupuvanje grev preku materijalni stvari, grkov doktorot go zema od taa olesnitelna situacija i go stava vo cevlite na martin, kade greskata ne e samo greska, tuku rusenje na cel svet, gubenje na blizok i ziveejki so taa bolka. Dali ako osekame griza na sovest ne pravi sepak (po)dobri lugje? Bojack.

Duri na kraj ne e ni bitno koj ke izbere da ubie. Seta taa teatralnost bese zaradi tenzicnost i zavrsuvanje na prikaznata.

Za razlika od zlate, jas edvaj cekam da vidam sto ke napravi sledno. I te kako bi go gledal.
Yorgos znaev deka ke e odd apple uste od Dogtooth.

Filmov mi ja odbelezi kako-taka 2017ta pa vlaga top 10.
+1 too, освен за делот со следниот филм и:

не можеш да се апстрахираш од основната идеја. Како ќе го објасниш тогаш насловот?
 

wot

њ
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.483
Поени од реакции
33.585
+1 too, освен за делот со следниот филм и:

не можеш да се апстрахираш од основната идеја. Како ќе го објасниш тогаш насловот?
Ali ne ja iskluciv taa moznost, pisav, mozda koristel nivna mitologija, mozda e sve bazirano na to, itn.
Ja nemam nikakvo takvo poznavanje i pisav kako jas go sfativ i zaso mene mi se svigase.
 

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.348
Поени од реакции
24.998
Mnogu brgu mi izblede filmov nekako... edinstveno vividno mi e glumenjeto na Martin.
Gi zaseni Farell i Kidman.

Isti pomesani cuvstva imav ko dragonsky, ne te ostava zadovolen na kraj, se prasuvas voopsto dali vredel no i te kako vredi, te ostava zbunet i go mislis odposle. te ostava i malku zgrozen a bez da preminuva vo ekstremi, grkot ja ima najdeno taa granica i ja siluva so gag ball u usta. I realno, unikaten e. Duri toa robotskoto diktiranje na skriptata, nesto na koe mi trebase vreme da se naviknam vo Lobster, megutoa tamu poveke odgovarase so apsurdnosta, i ako ne go gledal nekoj Lobster, vo ovoj ova e prvo nesto sto ke mu zasmeta i treba da go nadmine. Koga sme kaj atmosferata, muzikata mene mi bese dobra megutoa na zenska mi ja vadese od filmot, prenaglasena i nekogas (KAO) nepotrebna.

*cita pogore sto ste pisale da se nadovrzi*

Grkot mozda koristel nesto od nivnata mitologija, no sepak nepoznato za mene, a nitu me zaintrigira da doznaam, eve toj del na zlate go skoknav. Bez razlika na temite koi gi koristel i inspiracijata, jas go zemav Martin zdravo za gotovo i nekako ne ocekuvav da go objasnat sto e ili kako funkcioniral. Za mene filmot e za sovesta, za grizata na sovesta i nejzino manifestiranje. Za toa sto e vistinska pravda, za apsurdnosta na lex talionis t.e eye for eye pravdata od starite vreminja i akcentiranje na nepravdata vo denesno vreme kritikuvajki go sistemot, koj demek civiziliziran, sepak nefukncionalen i... nepraveden. I posledno, bolkata kako rezultat na toa. Bolka koja doktorot najverojatno nemalo da ja oseti, ako nemase posledici za negovite akcii. Nesto sto bi pominalo kako nenamerna greska so iskupuvanje grev preku materijalni stvari, grkov doktorot go zema od taa olesnitelna situacija i go stava vo cevlite na martin, kade greskata ne e samo greska, tuku rusenje na cel svet, gubenje na blizok i ziveejki so taa bolka. Dali ako osekame griza na sovest ne pravi sepak (po)dobri lugje? Bojack.

Duri na kraj ne e ni bitno koj ke izbere da ubie. Seta taa teatralnost bese zaradi tenzicnost i zavrsuvanje na prikaznata.

Za razlika od zlate, jas edvaj cekam da vidam sto ke napravi sledno. I te kako bi go gledal.
Yorgos znaev deka ke e odd apple uste od Dogtooth.

Filmov mi ja odbelezi kako-taka 2017ta pa vlaga top 10.
Филмот ја одбележува 2017 само затоа што од година во година само екстравагантни и гротескни филмови ќе не интересираат, оние што гледале малку повеќе филмови (а верувам на форум 90 посто се такви) веќе се заситени од се освен од апсурдноста, секако.
И нормално дека ќе избледе филмот, затоа што во самиот столб на приказната е празен за да опстои. Еве и погоре по постовите што ви ги читам, сите ја пофалувате камерата и глумата, но никој многу не се осврна на структурата на приказната, што значи дека нема и што многу позитивно да се зборува за неа.

Мене ме остави рамнодушен, сум споменал и претходно, Лантимос е едноставно претенциозен за мој вкус, не во врска со начинот на темите што ги раскажува, туку со тоа што додава „елементи“ што не се таму.
Ако го разградиме филмот дел по дел, во однос на приказната, еве што имам да кажам:

1. Од почеток се поставуваат прашањата
- кое е чудното дете
- која е целта што ги зафати чумата

2. На половина филм овие прашања се одговараат, значи ако го уклучам филмот и ако тој траеше саат и 45-50, и ако добро ме држи меморијата, мислам на 60тата минута ова прашање го одговорија.

3. Се што гледаме понатака е расплет.

4. Расплетот трае половина филм, што е многу.

5. Премногу филер сцени кои не користат за ништо (Никол Кидман и сцената со дркањето на тој другиот доктор, репетитивноста на акцијата на ликовите, „мачењето“ во подрумот на ликот на детето, тегавењето на децата низ куќа во премногу наврати, што станува монотоно, итн, за да стигнеме до нешто за кое не ни е гајле на крајот, а знаеме дека ќе се случи, понекоја сцена во спалната на сопружниците, итн...)

Тука мене ми се губи интересот за филмот, нема што да барам повеќе од него, кога и самиот на почеток почна толку силно, за да се изгуби на половина (сличен случај ми беше и Лобстер) и што настанува откако ќе се откријат главните прашања во филмот на половина? После гледаме дека кадрите се убави (навистина беа), но мене лично не ми е некоја сатисфакција, во 2017 година ако не направиш визуелно добар филм на оваа технологија, треба да си Саша Матич, нема никаков изговор, во давинчи резолв со два клика и мало азијче може да ги стави боите што ги користи еден Вес Андерсон на пример.

Од друга/трета страна, глумата на Колин Фарел, неговото зборување во reverb, е сепак интересен пристап на еден режисер, кој навистина влијае во начинот на раскажување (и после е засенет од глумата на тоа детето) но што станува збор со ликот на Никол Кидман кој на моменти ми личеше на копирана улога од Очи широко затворени, или од неможноста да направиш лик со кој ќе се поврзува човек. Јебига, денес мора да има барем еден лик, дури и да е најспореден, со кој ќе се поврзе публика, види само духот во A Ghost Story, што беше еден обичен бел чаршаф успеа да пренесе повеќе отколку ликови во други филмови вклучувајќи го и овој.

Во однос на музиката, мислам дека успеа во својата цел - да билда тензија и да додаде на weirdness факторот, но на моменти, и таа „не беше тука“ на места каде што ја имаше.
 

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.698
Поени од реакции
27.624
I'll just leave this here:
Then one day, when my father had had a lot to drink and my brothers were out and he was sleeping in the bedroom,
I went inside, put my hand on his penis and started stroking it until he ejaculated.
The sheets were covered in sperm.
Ова е моментот каде што секој нормален, изразено на старо-гејмерски, треба да ALT QQ-не.
Го изгасив. Го пуштив. Го догледав.
И на крај му давам 9ка.
Многу ми се допадна филмов.

Браво за Гркот. Lobster не ми се свиѓаше, ама мислам дека ако го гледам пак, можно е да ми се допадне. Ме потсетија роботскиве разговори, и како што кажавте, повеќе одговараа во Lobster отколку тука. Но не знам, ги прифаќам некако. Едноставно тој му е стилот, поразличен е, јас сум потолерантен, и такуј ти казуј.

Имам само една замерка, релативно небитна но... И Кидман беше роботка, си ги поливаше цвеќињата и не се замараше дур беше онеспособено синчето, а после му се качи на глава на Фарел кога рече дека многу би сакал да му направи пире за ручек наредниот ден. Е не може така кучко, и ти беше роботка, не ми глуми сеа чувствителна. Патем, алал ти вера за телото што го држиш а пола век си жива. Малку Вато стајл ама имам подобра интерпункција.

Пофалба за сцената кога девојчето го пееше еден од најдобрите хитови последниве неколку години

Но Мартин, односно суртуков што го направиле да изгледа како дете а има 25 години

е за Оскар!
Ме поремети суртуков, алал да му е.

Она што не го дискутиравте е себичноста. Приметивте кога сфатија колку е саат, како сите станаа себични? Како сите пробуваа да најдат начини да го убедат Колин да одбере некој друг?
Браво за ова Грку!

И, за крај, каков саат преферирате?
Со метално или со кожно ремче?
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.629
Поени од реакции
33.184
Јас мислам дека не одглуми толку психопатски колку што му е психопатска фацата. Овој да ти се сони ноќе... ебати кошмарот, ќе не можам око да склопам после.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom