ТЕЛЕКАБЕЛ [мобилен оператор]

• Креатор на темата Креатор на темата alekjov
  • Време на започнување Време на започнување
Ако јадат гурабии ќе им го земе скалпот модераторот :)

Ако „проблемот“ не се реши со ВИП неделава ќе имаме класичен The shit has hit the fan moment... особено што постои легална причина Телеком да се умеша во манџата бидејќи нема да може да обезбеди квалитетен сервис за Телекабел што повторно ќе разбуди едни стари рани во времето кога ВИП беше мал и кога ради што беше така, Телеком беше третиран како монопол... сега има вишак „зла крв“ бидејќи формално правно ВИП.оне е со поголем удел на пазар од Телеком па ќе искористат прилика да им вратат „мило за драго“ :boksix:

Интересни моменти следуваат ...
Od vip veke moze da se zvoni kon 074,kako sto pisav pogore samo kon 074 6 xx xxx , isprativ i sms i stigna i mesage recived.izgleda se poduplasile malce.....[DOUBLEPOST=1547578938][/DOUBLEPOST]
Го имаат на постот на фб оставено како контакт број за мобилнава, затоа прашувам.
Jasno mie :) ama Ne vednas (call ended ) na 074 6xx xxx zvoni
ke go resat denovive...

Of lyca dzvonev na 074 74 74 74, vika korisnikot ho isklucil svojot mobilen telefon ili e nadvor od mrezno pokrivanje.
Od Vip nejke da dzvoni, e aj sega....

brm brm

штотуку добив на 074 74 74 74 од телеком бр. ми се јави една г-ѓа и разговорот започна и заврши од моја страна со кажувањето на телекабел повелете

додека од бр. на вип не можам да добијам

штотуку добив на 074 74 74 74 од телеком бр. ми се јави една г-ѓа и разговорот започна и заврши од моја страна со кажувањето на телекабел повелете

додека од бр. на вип не можам да добијам
Блокираат педе*чињата.

На т-мобиле за 236 ден. има пензионерска тарифа. :kafence:

Претерано не сериозен старт. Уште од soon very soon моментите па до сликиве од мобилните што не се гледа ни што мобилен е, а и страната не работи.
Уште поконкурентна е при пејд џа бест, 80% од постариве што ги познавам имаат по една претплата дома на детето, а тие се на џабест меѓу себе :) со 100ка цел месец прави муабет и на крај му останува 100ката :D

За корисниците на мобилна телефонија на Телекабел постои можност да се купат телефонски апарати со специјален попуст и на повеќе рати од компанијата Ривер Софт. Условите и моделите може да се видат на страната www.riversoft.com
http://telekabel.com.mk/mobilna

Значи какви трач баби се станале... Ви се чудам на пола од муабетиве, ваква мрежа онаква мрежа, ваков сајт, онаков сајт...

Еве ви малце инфо како корисник кој нешто повеќе знае за работите - да не биде ова ккако со вакцините по МК порталите:

1.
Да, имаше денес проблем со отворање на сајтот, ама морам да признаам дека изненадувачки беше количината на сообраќај кон него (несум сигурен дека целото тоа беа реални посетители, дај боже да грешам!!!) - еве сега сајтот делува дека функционира ОК - секако ако продолжи „стресот“ кој го прави самото објавување може да констатирам дека понудата и не е толку лоша :)
Јас скоро и не видов толку нејасни работи во однос на специјални броеви (особено ако погледнете и во делот фиксна каде што се детално разјаснети) и сигурен сум чим малце легне прашината и еуфоријата сајтот ќе биде дополнет и појасен за многу работи...

2.
Околу недостапноста на мрежата од ВИП - проблемот е во ВИП и нивната „желба“ да им вратат на некои луѓе за истите такви „проблеми“ кои се случуваа кога ВИП почнуваше како трет мобилен оператор пред неколку години...
До вчера за корисниците на ВИП, мрежата на Телекабел викаше дека „бројот не постои“ за да денеска мрдне чекор понапред па сега делува како веднаш да ви изгасил некој (reject call)... Моето скромно познавање на телекомуникации кажува дека ова е сеуште проблем некаде низ подесувањата на ВИП, но дека поради ризиците за огромни казни за некоректно однесување на оператор со значителна пазарна моќ (ВИП) кон нов/помал оператор (Телекабел) ова „мистериозно“ ќе се реши во наредните денови за да не дојде до ситуација АЕК да го казни ВИП некои 10-15% од годишен приход за 2019 :)

3.
Околу стабилноста на мрежата, ако не разбирате како функционираат мобилни мрежи немојте да „трескате зелени“ - „позајмување“ на базни станици не постои. Постои или целосен закуп на мрежа (како што ВИП сакаше да ја нуди старата 3Г мрежа на заинтересирани оператори пред да ги врати дуплите фреквенции) или делење на мрежа (каде што ресурсите се делат доста рамномерно и бидејќи операторот кој нуди мрежа наплаќа по испорачан капацитет има интерес да има одлична мрежа и за „конкурентот“)
впрочен еве неколку тестови за да видите дека мрежата на Телекабел е иста (или некогаш и подобра на истата локација ) со 4Г мрежата на Телеком (во тестовите има и „3G only“ тестови ама мислам дека лесно ќе ги воочите кои се)

https://www.speedtest.net/result/a/4534034005

https://www.speedtest.net/result/a/4537531805

https://www.speedtest.net/result/a/4541837707

https://www.speedtest.net/result/a/4554229418

https://www.speedtest.net/result/a/4587641770

4.
За понудата на телефони, очекувам дека понудата ќе се гради врз понуда на телеофни кои ќе може да се набават на пазарот и ќе се добиваат на рати или комплет во кеш (како што и впрочем може да се добие впечаток од флаерот) сепак бидејќи нема договор за верност кој ве обврзува 24 (или можда 12 месеци) логички е дека нема да може да се понуди веднаш понуда иста како кај другите оепратори...
Иако, мислам дека за 3-6 месеци во понудата ќе бидат вклучени и сите популарни брендови - особено ако операторот свати дека нудењето на телефон може да помогне, но ако одиме по методите на другите оператори кои продаваат заклучени телефони (кои потоа кажуваат дека немаат обврска да ги отклучат) по цени скоро и 30% од тие достапни во мобилари или продавнити за електронска опрема, можеби и понудата на телефони и не мора да е толку богата...

Еве личен пример, што ќе ми е мојов Samsung Note8 заклучен на ВИП кој беше проценет на 62000 денари кога беше Flagship model (сега на сајтот Note 9 е проценет 63000) ако истиот можев да го купам во продавница за електронска опрема за 50000 (или сега Note9 за 59000) особено ако ВИП ми дава 12 месеци гаранција и заклучен телефон само со ВИП мрежа, а секоја продавница 24 месеци...
Нејкам да коментирам какви случаи знам за iPhone кој е заклучен и кој после 24+ месеци сеуште нејќе да го отклучат е бил проценет на 80000+ денари вредност...

Ајде сега назад на темава и дискусијата да биде примерна, просторна и демократска... да не биде дошол модератор Ви го земал скалпот... и да за оние кои одма ќе почнат со лични напади и навреди не сум во никакви бизнис релации со Телекабел, но сум човек кој е вклучен во телекомуникацискиот пазар од времето кога Телеком беше Т-мобиле, ВИП не постоеше па почнуваше, а имаше еден оепратор кој се викаше Космофон што потоа стана ОНЕ - па слободно може да кажам дека сум доста упатен во темата :pipi:
Грото од критиките се за начинот на кој се најави операторов. Аматерски, неспремно, со никакви подетални информации освен за цените на пакетите. 15-20 страни само на темава се шпекулации кога ќе почне со работа Телекабел јер првична најава беше Октомври ако не се лажам. Следствено на тоа се и огромниот број посети на страната денес бидејќи сакаме да дознаеме нешто повеќе околу понудата, ама освен постот на Роби на фб нешто повеќе немаше. Јасно е дека Телекабел не е гигант како Телеком или Вип за да си дозволи не знам каков маркетинг, ама можеше барем маааалку посериозно да помине сето ова. Вака испаѓа, ајде колку да се рече па ќе видиме како ќе се одвиваат работите.

Јас лично сум премногу скептик сега за сега, веќе неколку виртуелни оператори се провртеа овде без некој посебен успех, на прв поглед истото го чека и Телекабел. Цениве не се којзнае колку конкурентски, единствен плус е како што рече некој претходно дека нема обврзувачки договор. Пакетиве без дополнително објаснување се онака, мех.

За корисниците на мобилна телефонија на Телекабел постои можност да се купат телефонски апарати со специјален попуст и на повеќе рати од компанијата Ривер Софт. Условите и моделите може да се видат на страната www.riversoft.com
http://telekabel.com.mk/mobilna
Уште во првиот ден ги демантира сите што го плукаат :D

Бараат повеќе информации, ги добија.
Бараат подобар изглед, добија.
Бараат повеќе избор на телефони, ги добиваат.

До 21ви очекувам уште повеќе новости, а нормално и понатаму.

Шо трипате бе ?
До вчера досетки за вип како имаат најлоша мрежа дрн-дрн јариња, сеа наеднаш вип имале одлична мрежа, па и уште знаеле дека со вип се на сигурно... :pos:
До вчера од вип за пакет од хх гига нет на искористени 100 мегабајти им праќаат порака дека немаат више нет у пакетот, ама супер се вип, нема збор за нив.

Не им биле конкурентни пакетите на телекабел... ваљда ако се биде бесплатно и плус они да ви дадат по еден роб дома, тогаш ќе биде густо, ама ај ќе кажеме дека се на граница со вип...

Не дека пакетиве на телекабел се револуција, ама се и те како конкурентни со моменталните пакети на телеком (кај шо за договор на 12 месеци плаќаш 900 денари за 15 гига интернет, неограничени смс и минути) и вип (800 денари за 15 гига интернет, неограничени смс и минути). На понудиве од телекабел, речиси истото го добиваш за 500 денари. Може има некои луѓе што користат смс, ама и у месецот ќе треба да пратиш 100 смс за да ја достигнеш цената на вип, односно 133 за да ја достигнеш цената на телеком.

Е сеа, зошто сум на телекабел со интернет, знам дека коа треба да глеам фудбал на стрим, ми иде да си каснам од ... затоа ја би почекал за мобилнава мрежа некој месец, за да се види шо и како ќе им функционира, еве и бидиков вика дека ќе дополнат, ќе усовршат итн. Ама да кажеш дека вака од прв поглед не е конкурентна понудата... :tapp:

Тој од 1500 ако е со 4г брзина и барем 300 или 500ГБ е ваљда ок, ама нема каде да провериме.
Ти дома ако трошиш поише од 200 гига интернет ја гол ќе шетам, а сакал на мобилен да има 300-500 гига интернет... као сериозен си ти со муабетов ?

Шо трипате бе ?
До вчера досетки за вип како имаат најлоша мрежа дрн-дрн јариња, сеа наеднаш вип имале одлична мрежа, па и уште знаеле дека со вип се на сигурно... :pos:
До вчера од вип за пакет од хх гига нет на искористени 100 мегабајти им праќаат порака дека немаат више нет у пакетот, ама супер се вип, нема збор за нив.

Не им биле конкурентни пакетите на телекабел... ваљда ако се биде бесплатно и плус они да ви дадат по еден роб дома, тогаш ќе биде густо, ама ај ќе кажеме дека се на граница со вип...

Не дека пакетиве на телекабел се револуција, ама се и те како конкурентни со моменталните пакети на телеком (кај шо за договор на 12 месеци плаќаш 900 денари за 15 гига интернет, неограничени смс и минути) и вип (800 денари за 15 гига интернет, неограничени смс и минути). На понудиве од телекабел, речиси истото го добиваш за 500 денари. Може има некои луѓе што користат смс, ама и у месецот ќе треба да пратиш 100 смс за да ја достигнеш цената на вип, односно 133 за да ја достигнеш цената на телеком.

Е сеа, зошто сум на телекабел со интернет, знам дека коа треба да глеам фудбал на стрим, ми иде да си каснам од ... затоа ја би почекал за мобилнава мрежа некој месец, за да се види шо и како ќе им функционира, еве и бидиков вика дека ќе дополнат, ќе усовршат итн. Ама да кажеш дека вака од прв поглед не е конкурентна понудата... :tapp:

Ти дома ако трошиш поише од 200 гига интернет ја гол ќе шетам, а сакал на мобилен да има 300-500 гига интернет... као сериозен си ти со муабетов ?

Грешка си човек... гледаш дека никој не виде што брзини се вадат... грешка си дека никој не виде дека имат неограничен интернет во најголемиот пакет... грешка си што воопшто нешто се случува :angel:

Вие една процедура за слободна во животот не сте правеле сами, пша затоа мрчите како цело време било најавувано и како требало повеќе маркетинг... да ви ја видам фацката кога на 21.01 ќе се залетате сите да барате сим...

Не ни можете да сватите колку техничка работа има во еден оваков зафат... и потоа колку правни процедури има за да можете да кажете дека сте мобилен оператор... и да може во тие правни (па и технички како што гледате со ова недобивањето и гасењето) некој да реши да ви прави сопки и тоа се денови денови денови...

Мрежата е тип-топ месец дена - видете ги моите слики од брзините дури и јас бев видно изненаден бидејжи паралелно во истото време тест за брзина на истата 4Г на Телеком вадеше 15-20% помалце...

За тоа дали е скапо или ефтино - одете споредете слични понуди низ ЕУ, иако нема договор цените се сосема прифатливи...

Бидејќи повеќе плукате одошто да дискутирате ќе го употребам моето право на вето и секој нареден пост со глупости ќе биде избришан...

Грешка си човек... гледаш дека никој не виде што брзини се вадат... грешка си дека никој не виде дека имат неограничен интернет во најголемиот пакет... грешка си што воопшто нешто се случува :angel:

Вие една процедура за слободна во животот не сте правеле сами, пша затоа мрчите како цело време било најавувано и како требало повеќе маркетинг... да ви ја видам фацката кога на 21.01 ќе се залетате сите да барате сим...

Не ни можете да сватите колку техничка работа има во еден оваков зафат... и потоа колку правни процедури има за да можете да кажете дека сте мобилен оператор... и да може во тие правни (па и технички како што гледате со ова недобивањето и гасењето) некој да реши да ви прави сопки и тоа се денови денови денови...

Мрежата е тип-топ месец дена - видете ги моите слики од брзините дури и јас бев видно изненаден бидејжи паралелно во истото време тест за брзина на истата 4Г на Телеком вадеше 15-20% помалце...

За тоа дали е скапо или ефтино - одете споредете слични понуди низ ЕУ, иако нема договор цените се сосема прифатливи...

Бидејќи повеќе плукате одошто да дискутирате ќе го употребам моето право на вето и секој нареден пост со глупости ќе биде избришан...
Ја не се разбирам у фрекфенции, мрежи, станици и чуда, затоа и не го коментирам тој дел. Ја го коментирам делот со скапо/ефтино.
Иначе мојов пост, како шо и сам глеаш, не е воопшто плукање, освен за делот дека телекабел има проблеми со интернетот, зошто долго време сум на телекабел со интернет и доста често иам проблеми со интернетот.
Така да не знам зошто баш цитирањето на мојот пост го искористи за последната реченица, освен ако цел пост не ти е сарказам :icon_mrgr:

Шо трипате бе ?

Се надевам дека користиш парно дома, јер ладно е периодов за гол.

Јас си кажувам за мене лично и мои потреби. Некој праќа пораки некој не. Некој сака повеќе интернет, некој може и со 2 ГБ во месецот, за секој си е различно. Дај боже што повеќе да се одлучат за Телекабел па може и ние на Вип/Телеком ќе се офајдиме нешто најверојатно.

Кажав и претходно и пак ќе кажам, моментално за мене единствено океј ми е 1500 понудата се додека е со солидна брзина и има разумен лимит со тоа што би си правел хотспот на втората локација каде плаќам напразно 700 ден. на Вип секој месец за интернет. Ама пак, тоа си е за мене лично. Ќе почекаме за детали, вака напразно збориме.
78d662f2ccc286a1c5abebf63a857313.jpg

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Се надевам дека користиш парно дома, јер ладно е периодов за гол.

Јас си кажувам за мене лично и мои потреби. Некој праќа пораки некој не. Некој сака повеќе интернет, некој може и со 2 ГБ во месецот, за секој си е различно. Дај боже што повеќе да се одлучат за Телекабел па може и ние на Вип/Телеком ќе се офајдиме нешто најверојатно.

Кажав и претходно и пак ќе кажам, моментално за мене единствено океј ми е 1500 понудата се додека е со солидна брзина и има разумен лимит со тоа што би си правел хотспот на втората локација каде плаќам напразно 700 ден. на Вип секој месец за интернет. Ама пак, тоа си е за мене лично. Ќе почекаме за детали, вака напразно збориме.
78d662f2ccc286a1c5abebf63a857313.jpg

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
Ако е ладно ќе дојдеш, ќе ме гушнеш и ќе ме згрееш :love:

Апсолутно е индивидуално тоа кој шо сака и шо му треба. Да, некој може и без ич мобилен итернет, на некој и 10 гига му се малку, тука нема збор, ама за цениве, во споредба со тоа што нудат телеком и вип, понудава на телекабел е конкурентна, освен пак ќе кажам ако не очекувале сите се да биде бесплатно.
Еве и сам викаш дека на вип за џабе им плаќаш 700 денари, а сите тука го направија вип како да е најголемото светско достигнување во телекомуникациите...

Ne sporeduvajte so eu koj ke go slusa pak valvoline...
Denes u romanija kupiv broj za 5 evra so 30 giga internet
Vo holandija za 7 evra 50 giga...

Sve ova na prepaid duri...

Imam 3 broevi na vip za 555 den imam 6 giga jas, za 666 ima tatko mi 10 mislam... Plus besplatno sve drugo, duri 200min roaming ako ne se lazam...

Taka da cenive ne se daleko od 500te denari na telekabel i sfakam zaso se bunat... Ali na neodredeno dogovor pa i ne bi baral sms besplatni ili ponuda na dobri telefoni

Napraj go 400 ali na godina dena dogovor, kako alva ke ide...

Forata e so ne se cuvstvuva kako da dobivas mnogu ako izbegas od nekoj operator rizikuvjaki da ides na nov neproveren bez nekoja drasticna razlika u ceni

Toa e toa

Ne sporeduvajte so eu koj ke go slusa pak valvoline...
Denes u romanija kupiv broj za 5 evra so 30 giga internet
Vo holandija za 7 evra 50 giga...

Sve ova na prepaid duri...

Imam 3 broevi na vip za 555 den imam 6 giga jas, za 666 ima tatko mi 10 mislam... Plus besplatno sve drugo, duri 200min roaming ako ne se lazam...

Taka da cenive ne se daleko od 500te denari na telekabel i sfakam zaso se bunat... Ali na neodredeno dogovor pa i ne bi baral sms besplatni ili ponuda na dobri telefoni

Napraj go 400 ali na godina dena dogovor, kako alva ke ide...

Forata e so ne se cuvstvuva kako da dobivas mnogu ako izbegas od nekoj operator rizikuvjaki da ides na nov neproveren bez nekoja drasticna razlika u ceni

Toa e toa

Па не е баш така... види како ми е мене со 10 СИМ картички за кои просечно плаќам 10000 денари и само на 3 броја имам нешто налик средниот паќет... па уште и кога правам пренасочување на повик меѓу овие 10 СИМ во рамки на компанијата ми се наплаќа како Национален повик (боже господе)... и за продолжување на договор за нови 2 години добивам само 10000-15000 денари за телефони и морам да правам правни маневри раскинување/склучување на нов договор за да искористам промоција/субвенција за телефон...
И спореди го истото кога бев Космофон корисник... реално месечната фактура ми е зголемена иако имам просечни 10ГБ на 3 броеви....

Мислам дека конкуренцијата ќе е добра бидејќи малце забегаа со понудите и после спојувањето на ВИП и ОНЕ реално цените пораснаа...

Ќе видиме како ке се двичат работите ама очекувам да има контра понуди за да се задршат корисниците и тоа е тоа што се бара за да има конкуренција на пазарот....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom