Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Да не ти го имаат трајно банирано модемот кога си се ислкучил од кај нив.Дојдоа денес дечките, ми го врзаа стариот модем (што го имам веќе 5 години / на времето бев корисник), ама модемот очигледно не се синхронизира...
Во логовите го добивам ова:
SYNC Timing Synchronization failure - Failed to acquire QAM/QPSK symbol timing
SYNC Timing Synchronization failure - Failed to acquire FEC framing
Гледаа сигнал, ова-она, се изгледаше нормално... Да не треба да се изапдејдува или да се преподеси нешто? Зошто очигледно има промени, некои 5 години сигурно не е користен...
И да, им прочитаа таму нешто од модемот, као треба да е активиран![]()
Испратено. Ти благодарамAcid - Пиши ми ПП со некое инфо кој што како да проверам
Нема врска зошто да ги жали? Јас сум цела година на телекабел и никогаш не е било под 8мб/ сек. Имав некои проблеми со модемот и линијата но го средија.
Друже, мене ми е јасно дека брзината варира... Во моментов не е 8Mb/sec, некогаш е 2, некогаш 4, некогаш 8.
Друже, мене ми е јасно дека брзината варира... Во моментов не е 8Mb/sec, некогаш е 2, некогаш 4, некогаш 8.
Сум бил корисник на Телеком, па Телекабел (еден од првите 900 корисници), па Он.нет/ОНЕ, па пак Телекабел. Сум користел dial-up, кабелски, ADSL, Canopy (WADSL), 3G, оптика... Нема еден интернет провајдер кој ќе ти овозможи константен transfer rate. Не само во Македонија, туку било каде. Зошто? Затоа што интернет брзината, почнувајќи од твојата инсталација, твојата инфраструктура, инфраструктурата на провајдерот, неговите провајдери, серверите кон кои иницираш трансфер, попатните хопови, рутери, рути итн. - никогаш не може да биде во константна состојба.
Лошо е почесто да немаш отколку да имаш интернет. Лошо е да си купил 8Mb/s, а во 90% од времето да добиваш 2-3Mb/s. Лошо е воопшто некој да не се труди да ти го реши проблемот. Лошо е да не можеш да ги извршуваш обврските поради тоа. Но, да правам рефреш на speedtest.net и да го искористам секој момент кога ќе забележам пад на брзината (АХА!) за да се гневам кон мојот оператор - не е мојот филм. Јебига, немаме сите исти очекувања од операторите, но, ако бидеме малку пореални и поскромни, работите не се така црни како што некој тежнее да ги претстави.
А како уствари работи интернетот? Мислиш дека ако си пуштил ping знаеш како работи интернетот?Фала што ме просветли, јас не знаев како работи интернетот. Ти ги болдирав буквите со кои ми ги опиша проблемите без да ти ги кажам сам. А тоа не се MB/s туку се Mbit/s, разликата е огромна. Кога ќе се оптовари мрежата и во твој регион и цели 2 месеци ќе ги имаш тие проблеми, и ќе те лажат од техничка дека имаш вирус, пиши пак на форумов дали работите нема да ти бидат црни.
Па затоа се означуваат различно, за да се разликува бајт од бит. А не со иста буква ознака за двете, без разлика дали е мала или голема.А како уствари работи интернетот?
Ќе пишам бе пријателе. Пиши и ти. Како тргнало, ти до тогаш ќе имаш 256kbps)
И кај ме прочита да пишам MB/s, кога убаво имам напишано Mb/s?
Разликата помеѓу мегабајти и мегабити е во големото B, а не во тоа дали е b или bits. Не го потенцирај „знаењето“ за „работењето на интернеЦките работи“![]()
Да бе друже, што глупи биле овие од SpeedTest што пишуваат Mb/s како мене...Па затоа се означуваат различно, за да се разликува бајт од бит. А не со иста буква ознака за двете, без разлика дали е мала или голема.