Светската Банка го наградува Груевски за 4 најдобар економски реформатор во свет

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување
Премиерот Никола Груевски и вицепремиерот Зоран Ставрески денеска во Њујорк ќе ја примат наградата која на земјава и се доделува како на една од 10-те најдобри земји во спроведувањето на реформи за подобрување на бизнис климата согласно извештајот на Светската банка за 2008 година Македонија во 2007/2008 ланаска и оваа година година беше рангирана на високото четврто место споредено со 178 земји во светот, за напредокот што го постигна во областа на даночните реформи преку ниските и едноставни даноци, регистрирањето на бизнис, Регулаторната гилотина, реформите во царината и забрзувањето на процедурите за добивање на дозволи за градба.

Автор на веста: Нетпрес
Објавена на 04.06.2008 09:01:04
Како најдобра програма за реформи, а не најдобри реформи.

Која е разликата? Добиле награда 4то место во светски ранг за:

Програма за реформи / најдобри реформи

Премиерот Никола Груевски и вицепремиерот Зоран Ставрески денес во Њујорк ќе ја примат наградата за спроведените реформи за подобрување на бизнис-климата во Република Македонија, која според извештајот „Дуинг бизнис“ на Светската банка во 2007/2008 година беше рангирана на високото четврто место меѓу 178 земји во светот.

top-reformers.jpg

Брат, чисто да ти дадам до знаење...
Членот кој го цитираш е истиот оној кој на темата за логото на сонце, тврдеше дека тоа нема ама баш никаква сличност со логото на Dole.

Значи, се работи за неверојатно селективна перцепција. Кога е сдсм во прашање не гледаме ни слон што ни стои пред нос и викаме дека го нема. А кога е вмро гледаме и работи што ги не се тука.

Јасно стои: The top 10 reformers in 2006/07
Тоа кажува се.
А, кој има проблем со ваквиот успех..oh, well...нека си се справи со тоа сам, и нека не лупета кај што стварно нема простор за мрчење.

Го знам бе кој е, истиот отвори тема за сеирење на Груевски во изборниот молк.

Неможат да додржат од мука.

Стави поголем диоптер или прочитај уште еднаш - за спроведени реформи. Спроведени. Не за на хартија, замислени, или "за во наредните 6 месеци".

Спроведени.

Точно. Спроведени реформи со кои се олеснува водењето бизнис во една држава.

Макар да поводот да се цитира Doing Business Report 2008 (PDF, 4.3GB) e високиот ранг на нашата земја според изврешените реформи, интересно е да се видат и останатите показатели.

Така на пример, според општиот коефициент на леснотија за водење бизнис, БЈР Македонија годинава е на солидното 75 место, пред Хрватска, која е на 97 место, Србија на 86, Грција на 100, и Албанија на 136; но зад Бугарија, која е на 46, Турција на 57, и Романија на 48 место.

Во извештајот за претходната година БЈР Македонија е на 92 место, што е исто така напредок во однос на 2004/2005, кога рангот бил 94 место. Напредувањето е постојано, но последната година е значително поголемо од порано.

Tocno rabotat nesto, za razlika od SDSM.
No, kaj e SDSM da cestita na uspehot na Makedonija?
Concrete ne cestita, vika deka ne sme zasluzile nagrada i siguren sum deka deli isto mislenje so Rada.
веројатно ја тешат шеќеринска... кутрото моме... ќе се поболит...:nesum:

Sekoja godina bankive po Makedonija go proglasuvaat za BANKI NA GODINATA , a toa direktorite BANKARI NA GODINATA.....:) nitu se toa banki , nitu se tie bakari...: PLATIS NOSIS....vakvite "NAGRADI" se najobicen komercijalen turizam i PR...,............................ site ke bideme mnogu posrekni Gwujo da e uslovno "anonimen" i navistina uspesen...nesto kako ................kako Swajcarski bankar... :)
Ти ако не и најдиш и на сопствената мајка мана што те родила...Се ти смета, на се мана ќе му најдиш...Па ако не ти се допаѓа државава земи си бугарски пасош, и замини си, а не само кукаш како некој фустан, ебаго...

Честитки !!!

Ima dosta raboteno Gruevski vo poleto na ekonomijata , osobeno za zemjodelcite napravi golema rabota. Ne sum zadovolen od DPA , koi nisto ne napravija za albancite , dodeka onie od VMRO se setaa niz zemjodelskite kraevi , ovie od DPA ne mrdnaa od foteljite. Pa zatoa kaj albanskiot zemjodelec mnogu malku se custvuvaa ovie izmeni.
Duri nekoi ne znaeja sto se slucuva .
Albancite bea golemi zemjodelci , prerabotuvaci na tutun i sve i sesto , deneska nivite se pusti , posto mislat deka seuste e isto kako i porano , so mali ceni i so drugi problemi.
Treba povise rabota na ovaa pole .

Зошто да работат на нивите кога може да произведуват хероин
Арачиново е најголемо произведувач на хероин во Еворопа

btw Министерот за здравство е втор човек по успех според мене .
само се жалите а ние Албанците.

Што сакате да додјат дома да ви цртат .
Ако нешто не ти е јасно во оваа држава нема посебни закони за Албанци посебни за Македонци, посебни за Роми.

Јас како што знам од село Баница - Струмичко ромите нема представник во Владата па добро се снајдоа со реформите.

Престани веќе да правиш поделби и научи едно законите важат за сите.

Илзези од простачка сепратистича завеса на Али Ахмети.

Постави си прашање ако нема конфликти и политика.
Али Ахмети за друго што е способен.
ЗА НИШТО:pusk:

Sekoja godina bankive po Makedonija go proglasuvaat za BANKI NA GODINATA , a toa direktorite BANKARI NA GODINATA.....:) nitu se toa banki , nitu se tie bakari...: PLATIS NOSIS....vakvite "NAGRADI" se najobicen komercijalen turizam i PR...,............................ site ke bideme mnogu posrekni Gwujo da e uslovno "anonimen" i navistina uspesen...nesto kako ................kako Swajcarski bankar... :)

Само се срамиш себеси со ваквите глупави негаторски коментари.

4ти реформатор во свет е ГОЛЕМА РАБОТА, и признанието доаѓа од Светската Банка, а не од било која институција.

Оди поучи дете и ќе сватиш што значи ова што успеа Груевски да го постигне. Ти имаш аматерски сваќања во политиката и во економијата. За твое добро и за доброто ментално здравје на посетителите на овие 2 подфоруми, воздржи се од постирање тука додека не научиш нешто.

Ништо не постигнуваш само го потенцираш своето големо непознавање на работите.

Само се срамиш себеси со ваквите глупави негаторски коментари.

4ти реформатор во свет е ГОЛЕМА РАБОТА, и признанието доаѓа од Светската Банка, а не од било која институција.

Оди поучи дете и ќе сватиш што значи ова што успеа Груевски да го постигне. Ти имаш аматерски сваќања во политиката и во економијата. За твое добро и за доброто ментално здравје на посетителите на овие 2 подфоруми, воздржи се од постирање тука додека не научиш нешто.

Ништо не постигнуваш само го потенцираш своето големо непознавање на работите.

4то место од 4ца натпреварувачи и не е баш некоја солидна награда.Или сеуште така ве лажат во штабот?Па кој земји се реформски бе,за да се работи на реформите?:toe:

4то место од 4ца натпреварувачи и не е баш некоја солидна награда.Или сеуште така ве лажат во штабот?Па кој земји се реформски бе,за да се работи на реформите?:toe:
Па добро бе АВС..Што треба да направат повеќе за ти да си ја засакаш сам земјата?Кажи ми го тоа..Се ти смета, врз се плукаш, р`жеш, рокаш..Знам кога би бил задоволен.Ти сакаш да бидеш дипломиран легач, и цел ден да шеташ низ дома, и државата да ти дава месецот 50.000денари,за да бидеш задоволен?Поо..Ова комунизмот ги научил луѓево само да бараат, да бараат а никако да дадат, да заработат..За се им е виновна државата, секој потег, награда, признание нив им смета..Само чукнете си ја таа главата и размислете малку што правите..А ако сметаш дека така треба, продолжи да си кукаш, впрочем имаш нешто друго напраено освен тоа КУКАЊЕ, и ништо друго...

:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:
Постов ти вреди..Ептен ме насмеа...Смејте се вие, наредниот пат со 90 пратеници ќе ве рокнат, уште послатко да се смеете..И пак ќе си се тепате по штабојте...и пак смејте се....Ајде папа
bv.gif
...

Според извештајот Doing Business на Светската банка, Македонија е една од 10 најдобри земји во спроведувањето на реформи за подобрување на бизнис климата. Македонија во 2007/2008 година беше рангирана на високото четврто место, споредено со 178 земји во светот, за напредокот кој го постигна во областа на даночните реформи, процедурите за регистрирање бизнис, регулаторната гилотина, реформите во царината и забрзувањето на процедурите за добивање на дозволи за градба.

Па добро бе АВС..Што треба да направат повеќе за ти да си ја засакаш сам земјата?Кажи ми го тоа..Се ти смета, врз се плукаш, р`жеш, рокаш..Знам кога би бил задоволен.Ти сакаш да бидеш дипломиран легач, и цел ден да шеташ низ дома, и државата да ти дава месецот 50.000денари,за да бидеш задоволен?Поо..Ова комунизмот ги научил луѓево само да бараат, да бараат а никако да дадат, да заработат..За се им е виновна државата, секој потег, награда, признание нив им смета..Само чукнете си ја таа главата и размислете малку што правите..А ако сметаш дека така треба, продолжи да си кукаш, впрочем имаш нешто друго напраено освен тоа КУКАЊЕ, и ништо друго...
За која земја мислиш да си ја сака ??????? МК или БГ , добро прашање
Сонце го пече во очи , или знае да брои само до 4

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom