Свето тројство

• Креатор на темата Креатор на темата ThugProphet
  • Време на започнување Време на започнување
Тројството е лага

Прашање до Трилобите
Dali postoi sveto Trojstvo-pravoslavieto tvrdi deka postoi, sega pretpostavuvam ke ja zemesh Biblijata i ke citirash stihovi koi ja podrzuvaat ovaa teza, kazi mi togash ako postoi Sveta Trojca kakvo vlijanie ima toa vo mozokot na average Pravoslaven vernik jas ke ti kazam kakvo -nikakvo ako ne mi veruvash mozeme da otideme na ploshtad da naravime edna anketa so sto bi go potvrdil moeto tvrdenje
Platonistite i grckite filosofi so cel da go napravat hristijanstvoto poatraktivno na paganite vo 3-ot vek ja vmetnale doktrinata za trojstvoto kako i doktrinata za besmrtna dusha
2.Zoshto vo pravoslanata verzija na Biblijata ne se spomnuva nitu ednash Bozjoto ime Jehova ili Jahve a Isus rekol "da se sveti imeto tvoe da dojde carstvoto tvoe kako na neboto taka i na zemjata"!
Bog ili Gospod se tituli isto kako sto se Kral, Ser, Vojvoda ,Lord.
a pravoslavnata crkva go otfrlila Bozjoto ime a Jehova se spomnuva 7000 pati vo Biblijata.
Sto e trojstvoto.Sprema pravoslavieto trojstvo e ucenje deka Bog(Jehova) ima tri licnosti Takoto Sinot i svetiot duh.Doktrinata kazuva deka site se ednakvi, semokni i postojat otsekogas.
Odnosno Tatkoto e Bog Sinot e Bog i Svetiot duh e Bog.
Ova doktrina e uste edna laga koja e nonsense eve eden primer
"Isus koga bil vo Getsmanija i koga bil vo agonija go molel tatka si "Tatko ako moze da me odmine ovaa casha, no ne kako sto sakam Jas tuku kako sakash Ti"
Sprema ovaa recenica Isus samiot na sebe si se molel da go odmine smrta ovaa mi izgleda na psiholoshkiot fenomen na povekekratna licnost ili Isus rekol "Elohi Elohi lema savihtani-
u prevod "Boze moj Boze moj zoshto si me ostavil"-dokolku postoi trojstvo recenicava e shizofrena Isus samiot na sebe si vika zoshto si se ostavil.Znaci edno Sveto Trojtvo koe ne moze da se razbere i koe vo sebe od zborot Logika ja nema bukvata L se zaklucuva deka Trosjtvoto e Laga, a ovaa e vistinata koja coveckiot average mozok lesno da ja digestira
---------------------------------------------------------------------------------------
1.Bog(Jehova) e semoken
2.Isus e licnost odnosno Heruvim koj e sozdaden od Jehova mnogu odamna pred da bide sozdaden materijalniot svet, pred da bidat sozdadeni angelite, serafimite i heruvimite
3.Isus e Car na Bozjoto Carstvo zaedno so 144000 luge koi se otkazale od nadezta za zivot na zemjata odnosno Isus e Car na Bozjata Vlada koja ke mu pomogne na covekot da stigne do sovrshenstvo vi iljadagodisnoto carstvo
4.Isus ke go otstrani zloto na zemjata
---------------------------------------------------------------------------------------
2-prashanje
"Dali Bozikot odnosno slavenjeto na raganjeto na Isus e prezemen od paganite"?
3."Dali slavenjeto na Veligden e isto taka paganski mislam na farbanjeto na jajca"?
4.Koja e funkcijata na svekite odnosno sto prestavuvaat tie(sprema pravoslavieto svekite se telesna zrtva- ako e zrtva do koj procent ja zamenuva Isusovata ztrva- do nikakov procent poshto Isus ednash za sekogash go polozi svoeto "SOVRSHENO" telo i so toa e podmiren dolgot sto go napravil Adam i coveshtvoto odnosno so toa prestanuvaat telesnite zrtvi koi se prinesuvale vo hramovite vo stariot Izrael
thumbsup.gif

Тоа е проблемот со вас и со сите бреинвош организации.
Мислите дека припадноста или членување во заедница ќе ве спаси(настрана купот небулозни кривоверија),а заборавате на општите Библиски принципи:жртвата на Богочовекот за откупнина на секое човечко суштество и раката на помирување која ја нуди на секого ако се прифати со чисто срце.

Според тебе испаѓа дека ако сум католик православен адвентист пак ќе отидам во рајот па ако е тоа така зошто ти не станеш католик исто ти е пак ќе одиш во рајот ако е исто да си католик правосалавен адвентист методист или еванѓелист тогаш зошто не се обединат сите религи си слушнал за она Љубовта обединува

Според оваа се заклучува дека се е релативно односно не битно на која религија приаѓаш а напротив Исус рекол Тесен е патот до Вечниот Живот.
Ако не битно дали си католик православен методист тогаш испаѓа дека не треба да постои религија бидејќи спрема тебе луѓето се исти
оваа испага дека религиите се како здруженија на фудбалски фанови

Напрoтив,додека еднаш не се разбере дека членување ваму или онаму или исклучивоста,"посебноста","избраноста" во било која форма не спасува и ослободува туку единствено Исус Христос и личната комуникација со Него човештвото ќе има проблем околу разбирањето и имплементирање на заповедта која ја посочи од погоре.

THE_CHOSEN_ONE напиша:
Sprema ovaa recenica Isus samiot na sebe si se molel da go odmine smrta ovaa mi izgleda na psiholoshkiot fenomen na povekekratna licnost ili Isus rekol "Elohi Elohi lema savihtani-
u prevod "Boze moj Boze moj zoshto si me ostavil"-dokolku postoi trojstvo recenicava e shizofrena Isus samiot na sebe si vika zoshto si se ostavil.

Toa go citam sega, odnosno, citam edna kniga. Knigata se vika "Preku ludilo do Gospod" od makedonski avtor Branko Hadzi Mitov, i vo knigata se obiduva da "dokaze" deka trojcata najgolemi princevi i najvlijatelni ljugje niz vekovite i istorijata t.e. Mojsej, Isus i Muhamed bile Shizofrenicari.
Ima relativno ubedlivi dokazi, i knigata e dosta dobra za citanje interesna i sekoj bi go napravila da pocne da razmisluva von religiski i verski obrac, onaka samostojno.

Toa go citam sega, odnosno, citam edna kniga. Knigata se vika "Preku ludilo do Gospod" od makedonski avtor Branko Hadzi Mitov, i vo knigata se obiduva da "dokaze" deka trojcata najgolemi princevi i najvlijatelni ljugje niz vekovite i istorijata t.e. Mojsej, Isus i Muhamed bile Shizofrenicari.
Ima relativno ubedlivi dokazi, i knigata e dosta dobra za citanje interesna i sekoj bi go napravila da pocne da razmisluva von religiski i verski obrac, onaka samostojno.

Znaes li ti prvin sto znaci sizofrenicar, toa e covek sto nema oset za relanosta toa se seriozni obvinuvanja sepak mora da se priznae deka ucenjata na Isus moze da se narecat "ludi" kako na primer Isus rekol "
"Sakaj go neprijatelot"
"Koj ke gleda na zena so strast isto e kako da izvrsil preljuba"
"Blazeni se siromasnite"
"Blazeni se onie koi placat tie ke go nasledat Bozjoto Carstvo"
Site ucenja na Isus se vo koren kontradiktorni na coveckata priroda
No da se narece covek koj bil obicen stolar "neuk" covek Shizofrenicar covek koj izvrsil pogolemo vlijanie od Hitler,Stalin,Musolini,Dzingis Kan, Aleksandar Makedonski, Napoleon Bonaparta zaedno da se smeta vremeto spored istiot toj covek da se vodat najkrvavite vojni vo imeto na toj covek e nonsense
Eve ako taka lesno se zaveduvale luge so ne napravis tii religija izvrsi miljarditinka vlijanie kako Isus, toa nema da uspee posto nemas harizma
Covek kako Isus imal nevidena Harizma koja za tebe e mislovna imenka

Исус (ако воопшто постоел) умрел осамен и напуштен на крст како злосторник. За цело време на неговиот живот бил презрен и прекоруван од најблиските (дури и роднините) и имал 12 следбеници и 500 ученици (ако му се верува на книгите).
Тоа не е харизма. За животот негов и векови по него немал голем број на присталици ни следбеници. Харизматичност... тоа е нешто друго.

Vo svetot ima 2000000000 vernici koi veruvaat vo Isus ne vikam deka se super hristijani znam deka ubivaat vo negovo ime znam deka palele vesterki vo negovo ime no pomisli na moment za vlijanieeto koe go izvrsil Isus vo cela covecka istorija sega sporedi go vlijanieto koe Ti si go izvrsil vo svetot da ne si slucanjo Hacker? NE
Da ne si naucnik sto pronasol nekoj lek?NE
Da ne si milijoner?Ne
Togas sto si postignal vo zivotot?
Mozes da si najgolemiot naucnik vo svet, holivudska dzvezda, mozes da si pobogat od Bil Gejts no pak nema da ostavis 1000000000000000000000000000000000000 inka vlijanie vo svetot od vlijanieto sto go izvrsil Isus Hristos
Apostolite go zrtvuvale zivot poradi Isus isto i desetici iljadnici hristijani go polozuvale imeto vo negovo ime
Znaes sto rekol Napoleon Bonaparta za Isus
"Isus e edinstveniot covek vo istorijata koj imal vlijanie na svoite sledbenici iako ne e fizicki prisuten"

Odgovori mi dali imas 100000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
del od harizmata na Isus
za da imas harizma treba da si vo sostojba da go polozis zivotot za svojata ideologija
Odgovori mi dali ti imas ideologija vo zivotot kako na primer da si patriot ili hristijanin sigurno ne

Znaes li ti prvin sto znaci sizofrenicar, toa e covek sto nema oset za relanosta toa se seriozni obvinuvanja sepak mora da se priznae deka ucenjata na Isus moze da se narecat "ludi" kako na primer Isus rekol "
"Sakaj go neprijatelot"
"Koj ke gleda na zena so strast isto e kako da izvrsil preljuba"
"Blazeni se siromasnite"
"Blazeni se onie koi placat tie ke go nasledat Bozjoto Carstvo"
Site ucenja na Isus se vo koren kontradiktorni na coveckata priroda
No da se narece covek koj bil obicen stolar "neuk" covek Shizofrenicar covek koj izvrsil pogolemo vlijanie od Hitler,Stalin,Musolini,Dzingis Kan, Aleksandar Makedonski, Napoleon Bonaparta zaedno da se smeta vremeto spored istiot toj covek da se vodat najkrvavite vojni vo imeto na toj covek e nonsense
Eve ako taka lesno se zaveduvale luge so ne napravis tii religija izvrsi miljarditinka vlijanie kako Isus, toa nema da uspee posto nemas harizma
Covek kako Isus imal nevidena Harizma koja za tebe e mislovna imenka

Ej abe ke me utepash ti mene, ne znaev izvini deka tolku mnogu si custvitelen, i deka bash tolku mojot post se "kasna", da znaev nemashe da go napisham.
Inace, knigata ja ima po site biblioteki, izdadena e vo 2004 godina, i ako ziveesh duri i vo Dracevo, sigurno ke ja najdesh i tamu vo taa biblioteka.
Jas kazav deka ne me ubedija dovolno negovite argumenti, no mozebi tebe ke te ubedat, procitaj vidi, mozebi ke ti smeni mislenje.

P.S. Od kaj znaesh deka jas nemam takva harizma? Da ne gledash na grav? Ili baba ti beshe slavnata Baba Vangja pa gi nasledi nejzinite "tehniki i moznosti" za jasnovidnost?

Edit: Bolesta se vika: Paranoidna Shizofrenija

Odgovori mi dali ti imas ideologija vo zivotot kako na primer da si patriot ili hristijanin sigurno ne

A ova dava edna pojasna slika na tvojata licnost i znaenje, opshto za opshtestvniot zivot.

А зашто го заборава Буда?
За мене тоа не е баш издржано, да помислиш да докажеш дека некој што живеел пред 2000 години бил шизофреничар наведува на тоа дека ти си шизофреничар. Сигурен сум дека во книгата тој изнесува некои факти кои укажуваат дека овие тројца биле ментално пореметени, дури и би сакал да ја прочитам за да можам да и дадам иманентна критика, но сепак мислам дека психологијата е стап со два краја и дека некој што е вешт може да ги врти краевите како ќе посака.
Ако ми падне книгава во раце ќе ја прочитам па ќе напишам некаква критика.

Citat od Marko (15:33-39):
A vo shestiot cas, nastana temnina po seta zemja, se do devettiot cas. A vo devettiot cas Isus izvika so silen glas: “Eloi, Eloi, Lama Sabahtani” – shto znaci “Boze moj, Boze moj, zoshto me napushti!” Shtom go cuja toa nekoi od tie shto stoeja tamu, rekoa: “Ete, go vika Ilija!” I eden otrca i natopi sunger vo ocet, go nadena na trska i Mu dade da pie, velejki “Ostavete Go da vidime dali ke dojde Ilija da go simne!” Isus izvika so silen glas i izdivna. A zavesata na vo svetilishteto se rascepi nadve, odzgora dodolu. A koga vide stotnikot, koj stoeshe sproti Nego deka izdivna rece: “Navistina, Ovoj covek beshe Bozjiot Sin!” - Zavrshen citat.
Dvete paralelni pretstavi za nastanite so prisustvo na Gospod, shto Isus ja formiral vo svojata svest i pretstavata shto se odvivala vo objektivnata stvarnost, a koja ljugjeto vo opkruzuvanjeto ja gledale, zapocnale da se priblizuvaat. Nastanite vo objektivnata stvarnost veke ne mozele da se tolkuvaat poinaku. Fiktivnata paralelna pretstava zapocnala se poveke da se spojuva so nastanite shto se odvivale vo objektivnata stvarnost. Site pokazateli vo objektivnata stvarnost, za Isus i za ljugjeto vo opkruzuvanjeto ukazuvale deka epilogot ke bide tragicen. Nastanite vo objektivnata stvarnost bile tolku konkretni, objektivni i surovi shto duri ni shizofrenijata veke ne mozela da go izlaze. I pokraj bezizleznata situacija, golema e verojtanosta deka Isus do posledniot cas se nadeval Gospod na nekakov nacin ke mu pomogne. Posledniot izvik kon Gospod, pretstavuva izvik na covek shto go predviduva tragicniot kraj i koj po se izgleda ja gubi verbata vo Gospod. Vo ovaa situacija, Isus najverojatno si go postavil prashanjeto: Zoshto tokmu toj, koj mnogu go ljubel Gospod i koj na ljugjeto im posakuval se najdobro da zavrshi na vakov nacin? Isus na krajot znael deka e napushten od site. Toa e krajot na zivotot na covekot Isus Hristos, no toa vo isto vreme e i pocetokot na zivotot na edna golema legenda, koja podocna prerasnala vo najgolemata religija vo istorijata na coveshtvoto.
Kako shto gledame, Evangelieto na Marko, so mali isklucoci, izvonredno verodostojno go opishuva istoriskiot nastan. Skoro se se slucuvalo taka kako shto e navedeno vo Evangelieto, samo shto denes nie toa mozeme da go vidime. Vo cudata nema cuda, a paranoidnata shizofrenija, niz istorijata na coveshtvoto, ne ednash gi izlazala ljugjeto, koga se raboti za spoznavanje na Gospod.

Fatalizam
So poimot fatalizam, kako i objasnuvanjeto na smislata na pogledot na ovoj filosofski pravec, se sretnuva ushte vo periodot koga bev mlad. Se sekavam deka ushte togash sum se cudel kako e mozno, vo objektivnata stvarnost vo koja ziveeme vo koja mozno e se samo toa ne, kaj covekot da se formira takov pogled. Ironijata na slucajot e vo toa shto licno mozev da go vidam nacinot i patot kako se doagja do vakvoto ubeduvanje. Prethodno e potrebno da bidat ispolneti opredeleni uslovi, koi potoa na mnogu ednostaven nacin covekot go vodat kon ova ubeduvanje. Paranoidnata shizofrenija so fenomenot na vlijanie e nuzno potrebnata osnova koja covekot go vodi sprema konstatacijata deka na Planetata Zemja postoi Gospod na kogo mu e poznata sodrzinata na svesta na ljugjeto i deka toj na Planetata Zemja moze da upravuva bukvalno so se shto e zivo. Ovaa osnova vo opredelen del na procesot go vodi covekot kon ubeduvanje deka se e apriori predodredeno, a covekot ne e vo moznost licno da vlijae vrz nastanite shto ke se slucat. So drugi zborovi, preku paranoidnata shizofrenija vo kulturata na coveshtvoto po forsiran pat vleguva poimot nepromenlivost na sudbinata, shto prakticno pretstavuva i skratena definicija na fatalizmot. Ovaa orientacija e prisutna vo Kur`Anot i vo Biblijata. No so postoenjeto na rajot i pekolot proizleguva faktot deka vo ovaa orientacija postoi fleksibilnost. Faktot deka poglavjata na Kur`Anot se pishuvani od poveke ljugje, ne ovozmozuva izvleceme zaklucok dali Muhamed ostanal na ova ubeduvanje ili pak ponatramu evoluiral vo procesot, koja evolucija vodi do ubeduvanje deka Gospod vo nashata kultura e interventno prisuten, a nastanite vo osnova se razvivaat slobodno.
Pri krajot na knigava da go spomnam i toa deka vo literaturata mozat da se sretnat tvrdenja deka Muhamed boleduval od epilepsija. Moite analizi ukazuvaat deka vo Kur`Anot ne mozat da se sretnat pokazateli koi bi go potvrdite ovoj stav.
Ona shto e interesno kaj logickata mreza na Muhamed, koja e formirana vo uslovi na process, e faktot deka taa ne osata mnogu proctor za kritika . Ljugjeto koi bile opfateni od procesot i denes doagjaat do skoro istata logicka mreza, a vo najgolem del so ovaa forma na ubeduvanje ostanuvaat do krajot na zivotot. Po ovaa logicka mreza so korekcija vo delot na zadgrobniot zivot i potragata po lokacijata na izvorot na slucuvanjata vo svesta na covekot koj e vo proces, ubeduvanjeto evoluira do stepen deka se raboti za bolest. So toa prakticno krugot se zatvora, a covekot se zdobiva so takvo iskustvo so koe vo svojata svest bez malku ja videl celata evolucija na religijata vo istorijata na coveshtvoto.

Fenomen na vlijanie
Na krajot od knigava, povtorno da se vratime na “fenomenot na vlijanie” bidejki toj e pricinata za formiranjeto na novata logicka mreza kaj ljugjeto opfateni so procesot. Da povtoram deka toj se sostoi od dve sostojbi, custvo na upravuvanje so svesta i vnatreshni glasovi. Pod vlijanie na ovoj fenomen, kaj ljugjeto opfateni so procesot, mozat da se sretnat najrazlicni ubeduvanja za pricinitelot na sostojbite vo svesta na covekot. Alternativite na ubeduvanjata najcesto se deka Gospod e toj shto upravuva so svesta na covekot, koja alternative vo sebe sodrzi poveke podalternativi, kosmicka energija shto pretstavuva varijanta na Platonoviot svet na idei, nekoi vonzemjani ili duhot na nekoj covek. Podalternativite na Gospod shto mozat da se sretnat vo praktikata se telepatski gjavolot, duhot na nekoj bozji pratenik, duhot na svetata bogorodica, duhot na nekoj svetec, covecki duh koj e del od eden od kolektiven opshtocovecki duh i drugo. No, koga se raboti za fenomenot na vlijanie, interesno e da se kaze deka vo poslednite nekolku decenii vo praktikata se javuva nov sporedben model, a toa se kompjuterski progam i upravuvacki elektro-magnetni branovi vo uslovi na satelitska mreza. Ubeduvanjeto se razviva vo nasoka deka zad seto ova stoi covecki um koj vo osnova vrshi eksperimenti so ljugjeto, a najcesta analogija e nekakov vid na organizacija i vselenski istrazuvanja.

Zavrshen zbor
Sodrzinata na ovaa kniga e pishuvana vrz osnova na licnoto iskustvo na avtorot vo uslovi na proces, informacii dobieni kako rezultat na golem broj razgovori shto se vodeni so ljugje koi bile opfateni so procesot, razgovori so poveke psiholozi i psihijatri, kako i ona shto vo literaturata mozev da go sretnam, a ja dopira temata na ovaa kniga. Vo ovaa kniga, izneseni se pricinite za pojavata na monoteistickite religii, shto dopolnitelno otvora proctor za istrazuvanje na pocetocite na pojavata na religijata i mitologijata od aspekt na psihijatrijata, a se naxiraat i pricinite za pojavata na idealistickata filosofija, vo svesnata kultura shto nie ja narekuvame civilizacija.

Ova e toa shto jas uspeav da go "dolovam", toa shto jas imav vreme da iskucam, nekolku citati i podnaslovi od knigata. Ako imam ushte vreme, napraam copy-paste ushte na nekoi interesni delovi.
Inace dobra idea, dobro razmisluvanje i dolovuvanje na mnogu esencijalni delovi, so primeri od Psihijatriska literatura i so mnogu jasna leksika.
Mene konkretno uspea delumno da me razubedi od toa shto jas nekogash mislev deka e, no toa ne se dolzi na mojata labilnost ili negovoto brain wash, nego kako shto kazav ubavo napishanoto negovo delo a isto taka i plivanje vo nekoi vodi so poinakva boja.
Interesno e shto i samiot pisatel kazuva deka psihijatrijata odamna go fatila ova na nejzin radar, no otsustvoto na hrabrost doprineslo da nishto od toa ne bide izvadeno na megdan ili objaveno.

А зашто го заборава Буда?
За мене тоа не е баш издржано, да помислиш да докажеш дека некој што живеел пред 2000 години бил шизофреничар наведува на тоа дека ти си шизофреничар. Сигурен сум дека во книгата тој изнесува некои факти кои укажуваат дека овие тројца биле ментално пореметени, дури и би сакал да ја прочитам за да можам да и дадам иманентна критика, но сепак мислам дека психологијата е стап со два краја и дека некој што е вешт може да ги врти краевите како ќе посака.
Ако ми падне книгава во раце ќе ја прочитам па ќе напишам некаква критика.

Vo knigata rasprava kako vo nashata kultura se pojavil poimot Gospod i pocetok na site tri monoteisticki religii so se nivnite pretstavnici t.e. Mojsej (Star Zavet), Isus Hristos (Nov Zavet) i Muhamed (Kur`An).
Inace shizofrenijata (схизофренијата) se proucuva i moze da se najde neshto za nea vo psihijatrijata a ne vo psihologijata.

Vo knigata rasprava kako vo nashata kultura se pojavil poimot Gospod i pocetok na site tri monoteisticki religii so se nivnite pretstavnici t.e. Mojsej (Star Zavet), Isus Hristos (Nov Zavet) i Muhamed (Kur`An).
Inace shizofrenijata (схизофренијата) se proucuva i moze da se najde neshto za nea vo psihijatrijata a ne vo psihologijata.

Моја грешка во терминологија.:smir:
Сепак не ми кажуваш ништо со ова, моето прашање беше како можеме да знаеме за некој кој живеел пред 2000 години дека бил ментално пореметен. Еве Исус на пример, немаме некакви преданија напишани лично од него кои што би можеле да се анализираат, па да се донесе некаков заклучок. Она што го знаеме за него го знаеме од неговите следбеници.
Ако не ти е тешко напиши по какви аргументи се води писателот на книгава и како дошол до овие заклучоци.

Моја грешка во терминологија.:smir:
Сепак не ми кажуваш ништо со ова, моето прашање беше како можеме да знаеме за некој кој живеел пред 2000 години дека бил ментално пореметен. Еве Исус на пример, немаме некакви преданија напишани лично од него кои што би можеле да се анализираат, па да се донесе некаков заклучок. Она што го знаеме за него го знаеме од неговите следбеници.
Ако не ти е тешко напиши по какви аргументи се води писателот на книгава и како дошол до овие заклучоци.

Vidi, kao prvo treba da se procita cela kniga, poshto znaesh, celo e koga se ima se. Inace istrazuvanjeto se vodi vrz baza na toa kako se pishuvani evangelijata, odnosno kako e pishuvano evangelieto po Marko kako najstaro evangelie i najblisku do "relevantiot" izvor (znaeme deka apolostolot Petar mu ja razkazuval "prikaznata" na Marko a toj go napishal prvoto evangelie), i se toa shto Isus go propovedal e zemeno kako sredstvo na istrazuvanje i dadena e takva dijagnoza isto taka sporeduvano so isto taka dijagnozi na psihijatri i nivni teorii vo vrska so ljugje koi dozivuvaat takvo neshto i se vo takva sostojba. Neli ne sekoj vika deka e sin bozji, a tuka i samiot avtor na knigata dobro znae da demistificira, doagjajki do nekoj zaklucok deka Mojsej i Muhamed za razlika od Isus znaele da bidat objektivni i na nekoj nacin da se "spushtat" na zemja i da ne prodolzat po skaliloto koe vodi do poistovetuvanje so bozjata priroda.
Zemija ja knigata, procitaj ja. Jas ke se potrudam isto taka da napraam ushte nekoe copy-paste da prenesam tuka na forumot, milo mi e shto ima ljugje koi se zainteresirani za ova i koi ne se ogranicuvaat sebesi.

Pozdrav

Vidi, kao prvo treba da se procita cela kniga, poshto znaesh, celo e koga se ima se. Inace istrazuvanjeto se vodi vrz baza na toa kako se pishuvani evangelijata, odnosno kako e pishuvano evangelieto po Marko kako najstaro evangelie i najblisku do "relevantiot" izvor (znaeme deka apolostolot Petar mu ja razkazuval "prikaznata" na Marko a toj go napishal prvoto evangelie), i se toa shto Isus go propovedal e zemeno kako sredstvo na istrazuvanje i dadena e takva dijagnoza isto taka sporeduvano so isto taka dijagnozi na psihijatri i nivni teorii vo vrska so ljugje koi dozivuvaat takvo neshto i se vo takva sostojba. Neli ne sekoj vika deka e sin bozji, a tuka i samiot avtor na knigata dobro znae da demistificira, doagjajki do nekoj zaklucok deka Mojsej i Muhamed za razlika od Isus znaele da bidat objektivni i na nekoj nacin da se "spushtat" na zemja i da ne prodolzat po skaliloto koe vodi do poistovetuvanje so bozjata priroda.
Zemija ja knigata, procitaj ja. Jas ke se potrudam isto taka da napraam ushte nekoe copy-paste da prenesam tuka na forumot, milo mi e shto ima ljugje koi se zainteresirani za ova i koi ne se ogranicuvaat sebesi.

Pozdrav

Само едно нешто имам да кажам за болдираното. Луѓето забораваат дека кога Исус викал дека е син Божји, исто така велел дека сите ние сме синови и ќерки Божји. Ја мислам дека он сакал да каже нешто тотално различно од тоа буквално сфаќање на Син Божји - дека сите ние имаме дел од Бога во нас, дека Бог не е којзнае каде далеку, дека е тука до срцето наше, дека само треба да го отвориме тоа друго око и да го осознаеме тоа. Тоа е мое лично мислење, како неследбеник на ниедна организирана религија

Knigata se vika "Preku ludilo do Gospod" od makedonski avtor Branko Hadzi Mitov, i vo knigata se obiduva da "dokaze" deka trojcata najgolemi princevi i najvlijatelni ljugje niz vekovite i istorijata t.e. Mojsej, Isus i Muhamed bile Shizofrenicari.
Уште една фантастично болесна перверзија и тоа од домашен автор.
Се плашам да не идеиве ги добил под сугестија од некоја личност инсајд хис бјутифул мајнд...:/

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom