Surströmming, Храна за храбрите

  • Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Oва јадење од конзерва не го бива. Мора да биде од буре извадено.
Сите ферментирани храни треба да се јадат директно од фермантациониот сад, само така ќе се добијат и сите пробиотски живи култури (кои ја прават ферментацијата).

Така да јогурт/кефир од продавница (пастеризиран) не исто што и домашно направен јогурт/кефир. Тие комерцијалните ги конзервираат/пастеризираат, пошто иначе веќе следниот ден-два ќе се направат оцет.
Така и Surströmming од конзерва е некако конзервиран и „дезинфициран„ од пробиотски култури. Не е тоа тоа, мора директно во Шведска. :)
 
Oва јадење од конзерва не го бива. Мора да биде од буре извадено.
Сите ферментирани храни треба да се јадат директно од фермантациониот сад, само така ќе се добијат и сите пробиотски живи култури (кои ја прават ферментацијата).

Така да јогурт/кефир од продавница (пастеризиран) не исто што и домашно направен јогурт/кефир. Тие комерцијалните ги конзервираат/пастеризираат, пошто иначе веќе следниот ден-два ќе се направат оцет.
Така и Surströmming од конзерва е некако конзервиран и „дезинфициран„ од пробиотски култури. Не е тоа тоа, мора директно во Шведска. :)
На линкот што го ставив стои дека и во конзервата си “работи“ ферментацијата. Не викам дека не си во право со конзервирањето, ама поинаков впечаток добив за конзервирањето на ова.
 
@kooperativa можеби грешам за овој конкретен случај, ама активна ферментација испушта CO2 (и други гасови)... Нели би требало да се подуе конзервата ако ферментацијата сеуште се случува?
 
@kooperativa можеби грешам за овој конкретен случај, ама активна ферментација испушта CO2 (и други гасови)... Нели би требало да се подуе конзервата ако ферментацијата сеуште се случува?

Па подуени се, не примети? Види други клипчиња каде што пробуваат да го јадат ова и ќе видиш дека конзервите се надуени кај некои
 
Не, не го гледав клипот... одамна сум радознал за јадењево, ме фасцинираа разни реакции на нет. Како љубител на ферментирана храна, дефинитивно би го пробал ова (што не значи и дека сигурно ќе ми се допадне).

едит: го гледав клипот... мексиканците беа серковци (минус еден од нив), уште не го пробаа јадењето у несвест паднаа. ;)
Во принцип слично реагираат некои луѓе на моите патентирани „салати„ мешавини од само-со-сол-ферментирана-туршија + кефир (ферметирано млеко со кефир култура) + лук во големи количини... нормално + ракија.

едит2: не е подуена конзервата, таков е обликот. Еве поубаво се гледа овде:
http://www.youtube.com/watch?v=xgV2imaOCao

едит3: Ок подуена е... ;)
 
Еден од коментарите

SwedishSpeedPainter
1 month ago

Nice fact: surströmming is basically rotten fish. And nobody here in sweden eats it, do not ever think that!!

Мора да има ова чудо и некаква друга намена, т.е. да се спрема на друг, подобар начин а не вака на голо да се јаде како овие на клипов. Вајда prank на некој нивни пријател од Шведска што им го пратил чудово, т.е. од Финска им го пратиле.
 
Ок ако Surströmming ферментирана риба е храна за храбрите, тогаш каков треба да бидеш за да јадеш ајкула ферментирана повеќе месеци со закопување во плитка дупка:
 
Еден од коментарите

SwedishSpeedPainter
1 month ago

Nice fact: surströmming is basically rotten fish. And nobody here in sweden eats it, do not ever think that!!

Мора да има ова чудо и некаква друга намена, т.е. да се спрема на друг, подобар начин а не вака на голо да се јаде како овие на клипов. Вајда prank на некој нивни пријател од Шведска што им го пратил чудово, т.е. од Финска им го пратиле.
Nope, it's still disgusting.

 
:D На тоа “еве“ го има истиот линк ..................... но ти БИ?
Јас БИ. Еве и олд скул, и ванлок се изјаснија НЕ. Коркачи:sneaky:
П.С. Сега ми текна, на @Agda Beata ќе и го опростам ајварот ако ми го набави ова

и јас се придружувам на дегустацијата многу ми е криво што не успеав да пробам додека бев во Шведска, ама за време на настанот организиран од студентската унија кога се пробуваше чудово јас не бев во градот

Ако јадењето беше до толку грозно и ако до толку смрдеше, немаше да се јаде, туку колку да се снимаме за на Јутуб е работава.

Иначе и највкусно да е, не би пробал. Прво на изглед ми личи лошо, второ неќам странска храна:)

И да до толку смрди дури и повеќе по тоа што ми го кажуваа би требало од видеово да го осетиш сам.
 
Еден од коментарите

SwedishSpeedPainter
1 month ago

Nice fact: surströmming is basically rotten fish. And nobody here in sweden eats it, do not ever think that!!

Мора да има ова чудо и некаква друга намена, т.е. да се спрема на друг, подобар начин а не вака на голо да се јаде како овие на клипов. Вајда prank на некој нивни пријател од Шведска што им го пратил чудово, т.е. од Финска им го пратиле.

читни тука да видиш како се јаде http://en.wikipedia.org/wiki/Surströmming
 
Претпоставувам е истото, го имам јадено во Холандија но на поинаков начин, сепак се работеше најверојатно за харинга со иста големина како на клипчево, но само со кромид и рибата во лепче, како на сликава:
dsc_0910.jpg


http://travellingtwo.com/2776

Рибата воопшто не беше миризлива или одвратна, да беше малце чудна но и вкусна, ако заборавиш дека јадеш жива риба ќе уживаш...

Тоа ти е matjes/maatjes братче, нешто слично ама не до толку екстремно. Нема толку лош мирис ама може да се погоди солено у пм. Често го јадам ова, ама само за викенд и ако не излегувам од дома пошто у комбинација со кромид ти е здив снова.
 
Ок ако Surströmming ферментирана риба е храна за храбрите, тогаш каков треба да бидеш за да јадеш ајкула ферментирана повеќе месеци со закопување во плитка дупка:
Болд: Кога станува збор за мене, сакам да пробам СЕ', ама баш се', а тоа дали ќе го пофторам е сосема друга прикаска. Се водам со мислата дека е “направено од луѓе за луѓе“. Разните култури и обичаи не сакам да ми бидат пречка. Еве прост пример, НЕ јадам јагнешко. А тоа нешто сосема нормално да се конзумира во МКД.
Во конткест на видеото, ДА, би пробал, и тоа и скакулци и куче, .... се' со ред, само да ми се укаже прилика:D
 
Болд: Кога станува збор за мене, сакам да пробам СЕ', ама баш се', а тоа дали ќе го пофторам е сосема друга прикаска. Се водам со мислата дека е “направено од луѓе за луѓе“. Разните култури и обичаи не сакам да ми бидат пречка. Еве прост пример, НЕ јадам јагнешко. А тоа нешто сосема нормално да се конзумира во МКД.
Во конткест на видеото, ДА, би пробал, и тоа и скакулци и куче, .... се' со ред, само да ми се укаже прилика:D

Супа од крв

или
пудинг од крв.
1024px-Blodpudding-1.jpg
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom