Vanlok
deus ex machina
- Член од
- 30 мај 2009
- Мислења
- 27.522
- Поени од реакции
- 36.775
Oва јадење од конзерва не го бива. Мора да биде од буре извадено.
Сите ферментирани храни треба да се јадат директно од фермантациониот сад, само така ќе се добијат и сите пробиотски живи култури (кои ја прават ферментацијата).
Така да јогурт/кефир од продавница (пастеризиран) не исто што и домашно направен јогурт/кефир. Тие комерцијалните ги конзервираат/пастеризираат, пошто иначе веќе следниот ден-два ќе се направат оцет.
Така и Surströmming од конзерва е некако конзервиран и „дезинфициран„ од пробиотски култури. Не е тоа тоа, мора директно во Шведска.
Сите ферментирани храни треба да се јадат директно од фермантациониот сад, само така ќе се добијат и сите пробиотски живи култури (кои ја прават ферментацијата).
Така да јогурт/кефир од продавница (пастеризиран) не исто што и домашно направен јогурт/кефир. Тие комерцијалните ги конзервираат/пастеризираат, пошто иначе веќе следниот ден-два ќе се направат оцет.
Така и Surströmming од конзерва е некако конзервиран и „дезинфициран„ од пробиотски култури. Не е тоа тоа, мора директно во Шведска.
