Супа

  • Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување
Телешката супа на мама....
Телешко месо околу 200-300 гр., се пропржува со кромид, се додаваат зачини (сол, crn пипер, вагета ..), се додава зеленчук по избор, целер, морков, брокула и т.н. и се налева вода и се остава да се вари. Кога месото ќе биде сварено се сече на мали парченца, се додава фиде, се вари уште малце и после се срка директ од тенџере :D
Денес ќе ја направам, ама мама нешто ми крие, знам дека става некој таен зачин... :)

И чорбата на баба (лесна и земја). Дури денес дознав дека е всушност шќембе чорба, со дробче и цревца и мозок мислам, и ориз, но месото толку ситно го сецкаше што не се познаваше од што е ... - ова сигурно нема да го зготвам јас, зошто баба како и мама имаше тајни зачини кои ги користи и да си пукнеш од мака кога јадењето нема да излезе исто како нивното.. :(

Ти треба телешки мускул и коска за да биде супата добра, најчесто се остава да врие цела вечер за да се распадне мускулот и коската испушти желатин.
 
Па би рекол Рагу супа ми е омилена онака со пилешко мевце, шпагети ситни мерудија и црно пипер.... хм ми се прејаде
 
Најомилена ми е таа што дома си ја правиме со мама. Ситно се сецка кромид, компир и морков и сето тоа се пропржува за да се зацрвени. Се прелева со вода, се додава вегета и се остава да се вари 10тина минути. Потоа се додава сецкан карфиол и брокула и малце магданос и се вари околу 5 мин. На крај се додава едно изматено јајце... па уште кога ќе и’ ставиш лимон и бибер абе милина. :)
Истово може да се прави и со фиде, ама ја поише си ја сакам оваа варијанта.
 
Домашна супа со печурки, морков, компир, грашок, карфиол, брокула, целер,магдонос и многу малку рендан кромид. По можност со кнедли од соја трошки и гриз.Содржи многу хранливи состојки и зачудувачки освежува.
 
Јас долг период не дека не јадев, туку едноставно не ми беше по мерак да јадам супа, ама откако изгледав еден анимиран филм (дали беше The Tale of Despereaux или Ratatouille, не се сеќавам :D ), обожавам да јадам супа и по 3-4 пати неделно си јадам домашна супа :)

Ејј, заради еден анимиран филм да пројадам супа бе :pos::pos::pos:
 
Jas napraviv vcera supa so sekakov zelencuk (brokula, karfiol, morkov, celer magdonos kopar, gjumbir i iskoci fenomenalno!
 
Многу се јадат супи кај мене. Ја поготово јадам супи многу.
Многу сакам супи од кеса, али пошто унутра има многу срања, избегаваме да ги праиме, у задње време, па домашни си праиме со Вегета натур.
Има добри и интересни супи у суши ресторанот (до сеа две иам пробано и топ се), а и у Ајриш паб еднаш јадев добра супа (шкотска супа). У тие кинеските ресторани има супи добри. У оној кај Мечос иам јадено одлична со некакви кнедли.
 
Во сеќавање ми се супите (чорбите) кога одев како дете со моите родители на свадби во ресторани...
 
Крем супа од црвена соја

Сојата во својот состав има околу 50% протеини, па идеална замена е за месово, никогаш не се препорачува да се комбинира со месо, пошто не можат да се искористат целосно протеините од сојата.

  • 250 грами црвена соја
  • 1-2 главици кромид
  • 5-6 моркови
  • 2 компири
  • 1,5 - 2 литри вода
  • 4-5 лажици маслиново масло
Се се сецка на покрупни парчиња, освен кромидот он се сечка ситно, или пак за оние што не го љубат толку се ставаат цели, па после се вадат.
Се варат состојките максимум 30тина минути, на црвената соја и требаат околу 15 минути да се свари.
Потоа состојките пасираат со рачен блендер, се зачинува со бибер, мелен ким и магданос.
Јас преферирам да ја јадам со препечено лебче одозгора ставам малку маслиново масло, некад ги кршам сите правила па ја комбинирам со некое убаво парче полномасно овчо сирење. :)
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: Nex
Домашна пилешка супа


Подготовка


Земете големо, длабоко тенџере и ставете го пилето (пилешките гради). Во тенџерето ставете ги зеленчуците, освен зачините. Прелијте се со еден литар ладна вода и оставете да се вари на средна температура. По еден час, со вилушка проверете дали пилето е варено. Пилето е варено ако има бела боја од надвор и од внатре. Откако пилето ќе биде сварено извадете го и вниматело исчистете го од коските. Месото ситно исечкајте го и вратете го во супата. Ставете ги јуфките и зачините. Коренот од целер извадете го од тенџерето. Кога јуфките ќе бидат сварени, извадете го ловоровиот лист. Ловоровиот лист најдобро е да се извади бидејќи има силен и интензивен мирис кој може да го надвладее целото јадење. На крај, во супата ставете малку сок од лимон или јаболков оцет.

Состав


1 цело пиле (може и пилешки гради)
2 моркови, исечкани на тркалца
1 голем кромид, ситно исечкан
1 чешне лук, ситно исечкано
пола корен од целер
1 компир, излупен и исечкан на ситни коцки
1 цел домат
2 пиперки, зелена и црвена исечкани на коцки
1 ловоров лист
300 гр замрзнат грашок
250 гр јуфки
една китка ситно сецкан магдонос
сол, бибер
 
Домашна супа.
Брокула, морков и зелка.
Најубавото нешто на денешнината :)
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom