Суди го делото, а не расата!

• Креатор на темата Креатор на темата Almala
  • Време на започнување Време на започнување
Има преголема популација на Пит Булите. Преку 20 000 кучиња од оваа раса завршуваат во Animal shelter затоа што некој што појма нема како да чува куче зел едно, видел дека со оваа раса има многу работа и или го предава кучето самиот или го пушта на улица. Превише од нив завршуваат на масата за успивање ако не може да им се најде втор дом. Затоа апелираат сите за стерилизација на кучињата и да ги оставиме оние што имаат титули за нивните пци да го вршат размножувањето, со што ќе се осигураат правилни карактерни особини на ова куче

Па не мисли членот над тебе на толку радикални мерки. Дури и го нагласи тоа.
Но во секој случај, ако човекот го создал човекот може и да го уништи. А дали треба, јас велам не. Но во секој случај строга контрола на расата.
Не гледаш некој крокодил на каиш да шета по улица нели?

Зошто само строга контрола на расата? А строга контрола на луѓето? Тие се тие што ја довадоа оваа раса до овој степен и што и го испрљаа името. Од Nanny Dogs станаа Killer dogs.

Не може секој да има Пит Бул. Колку што е интелегентен, толку е и своеволен. Некој што не знае како to insert him/herself, нема да има контрола врз тоа куче. И пак ќе спомнам за нивната неисцрпна енергија - доколку тој сопственик не му даде аутлет на тоа куче, таа енергија ќе се таложи и таложи, додека не се претвори во фрустрација и агресија

Зошто само строга контрола на расата? А строга контрола на луѓето?

Па тоа е контрола на расата. Истото е. Пази на кого му дозволуваш, расата не е свесна сама за себе. :helou:

Никогаш не би чувал нешто ко пит бул или доберман.
Ич не ми се симпатични.
Преферирам германски овчар или хаска.
Бар знам кога ќе збудалат дека имам шанса, таму подостарени кога ќе се.

Никогаш не би чувал нешто ко пит бул или доберман.
Ич не ми се симпатични.
Преферирам германски овчар или хаска.
Бар знам кога ќе збудалат дека имам шанса, таму подостарени кога ќе се.

Не е точно дека се збудалуваат. А посебно Пит Бул е последното куче што би се свртело против газдата, не се „креирани“ за тоа. Поголема шанса има куче-чувар тоа да го направи, како Вучјак, Ротфајлер или Доберман.

А за тоа дали ти се симпатични или не, ова не е темата. Темата е дали оправдуваш една цела раса да се банира, односно да се истреби

Во никој случај не треба да се уништи, но ако има случаи на напади и неконтролирано однесување, како што имаше, тогаш во одредени области каде луѓето сметаат дека некои животни се ризик, ќе прогласат бан.
Не можеш да спориш против тоам дека баш таа сорта, прави проблеми и напаѓа луѓе, бидејќи има случаи.
Сега кој, како го воспитал е во ред да се спомне во дилема, но останува она, примарното, ако воопшто не постоеше тоа куче кај тој човек такви напади немаше да се случат.
Нема да исчезне тој вид, може само да се отстрани од одредени области.
Не е ко вариола вера, која ја уништија, бар се надевам, во рани `90-ти.

Шорт, кучето ти е повеќе од прекрасно! Фацата му е најмила на свет, ме фаќа криза да го загушкам.:vozbud:

А во врска со темава т.е. истребувањето на оваа раса, апсолутно сум против. И не само на оваа ... никоја раса не смее да се уништи. Човекот е најлошото нешто на Земјава, ако си зема за право да убива тоа што создал. Како може да се третираат како предмети кучињата кои знаат да бидат и најдобри другари?
И јас ги гледам како дел од семејството т.е. само со две кучиња си живеам и најмирна ми е главата само кога сум си со нив по дома. И да слушнам некој да ми рече дека ќе истребува џукелчиња? Па ќе го истребам јас него пред тоа.
Незнам што може да се направи против тоа доколку се реши да е така, ама се надевам нема да испадне ништо слично.

Иначе спомнавте добермани ... јас имам чувано доберман и можам да кажам дека нема никаква разлика меѓу него и миничињава што ги имам сега. До човекот што го чува кучето е, а не до самото куче. Тоа неможе само по себе да напаѓа доколку не биде испровоцирано.
Па сто пати ми се десило глутница од огромни кучишта да ме испраќаат до дома ... баш да ме обиколат од сите страни и да ме водат цел пат. Секако да бев некоја што мрази кучиња или да ги бркав и гаѓав со камења би ми се пуштиле да ме нападнат, но ете, запрепастена бев од таквите трогателни ситуации. Имаат чувства без оглед какви, па да не разговараме за нив како за мртви предмети.

Во никој случај не треба да се уништи, но ако има случаи на напади и неконтролирано однесување, како што имаше, тогаш во одредени области каде луѓето сметаат дека некои животни се ризик, ќе прогласат бан.
Не можеш да спориш против тоам дека баш таа сорта, прави проблеми и напаѓа луѓе, бидејќи има случаи.
Сега кој, како го воспитал е во ред да се спомне во дилема, но останува она, примарното, ако воопшто не постоеше тоа куче кај тој човек такви напади немаше да се случат.
Нема да исчезне тој вид, може само да се отстрани од одредени области.
Не е ко вариола вера, која ја уништија, бар се надевам, во рани `90-ти.

Па за тоа збориме. Животните не се ризик, него луѓето што ги зимаат при себе, а не знаат како да ги чуваат. Некои тоа го прават ненамерно, а некои сум видела дека намерно ги учат да напаѓаат.

А за останатото, се слагам. Секое куче може да нападне и угризе и секој треба да се информира за карактерот на расата пред да одлучи дали може да се справи со нив или не

Шорт, кучето ти е повеќе од прекрасно! Фацата му е најмила на свет, ме фаќа криза да го загушкам.:vozbud:

А во врска со темава т.е. истребувањето на оваа раса, апсолутно сум против. И не само на оваа ... никоја раса не смее да се уништи. Човекот е најлошото нешто на Земјава, ако си зема за право да убива тоа што создал. Како може да се третираат како предмети кучињата кои знаат да бидат и најдобри другари?
И јас ги гледам како дел од семејството т.е. само со две кучиња си живеам и најмирна ми е главата само кога сум си со нив по дома. И да слушнам некој да ми рече дека ќе истребува џукелчиња? Па ќе го истребам јас него пред тоа.
Незнам што може да се направи против тоа доколку се реши да е така, ама се надевам нема да испадне ништо слично.

Иначе спомнавте добермани ... јас имам чувано доберман и можам да кажам дека нема никаква разлика меѓу него и миничињава што ги имам сега. До човекот што го чува кучето е, а не до самото куче. Тоа неможе само по себе да напаѓа доколку не биде испровоцирано.
Па сто пати ми се десило глутница од огромни кучишта да ме испраќаат до дома ... баш да ме обиколат од сите страни и да ме водат цел пат. Секако да бев некоја што мрази кучиња или да ги бркав и гаѓав со камења би ми се пуштиле да ме нападнат, но ете, запрепастена бев од таквите трогателни ситуации. Имаат чувства без оглед какви, па да не разговараме за нив како за мртви предмети.

ааааааааааааа....ФАЛАААААААААА!!! Сега ме тераш и ја да идам и да го изгњавам :smir:

За доберманите и пит булите има најголеми митови и тоа е највише продукт на медиумите, а не дека е стварно така. Како прикаската дека на доберманот му расте некоја коска кај главата и ќе го натера да збудале и да те нападне. НЕ. Тоа е све до сопственикот (пак доаѓаме до човечкиот фактор) и неговото запоставување на кучето и неговите потреби

Кучињава се премногу дискреминирани од страна на многу луѓе кои не се добро запознаени со расава.Еве го клипов за тие што мислат дека овие кучиња се само за борби!

Перла аргентински пит бул еден од најубавите според мене.Уживајте во клипов

Кучињава се премногу дискреминирани од страна на многу луѓе кои не се добро запознаени со расава.Еве го клипов за тие што мислат дека овие кучиња се само за борби!

Перла аргентински пит бул еден од најубавите според мене.Уживајте во клипов
И виде некое без опаш или уши, освен малтретираните? НЕ

Јас пак да се пожалам.Многу ми е страв и се нервирам кога ке видам пуштени кучиња и тоа од големите,често со злобна нарав.Веке и ретко го шетам,жално е но да го носам во раце и да претрпувам страв,да обиколувам на километри за да избегнам куче на некој што се излежава во парк,без да има претстава каде уствари му е кучето,неможам повеке.Неможам ни да замислам веќе сам да го шетам,него само да го стиснат тие вилици готово е.Често кога шетам со другарка ми која има пинч,не следат и ни нарипуваат разни песови,одозгоре на се се и нас ни е страв,а да покажеш страв пред куче......Секогаш мора да заобиколуваме,нема начин друг.Најжалното е што стопаните воопшто не се блиску,тие си се спокојни во прошетките.
Еве нешто слично би можело да се деси на секој без да очекува

Едитирано од модератор: 100 пати се повторив дека вакви видеа не.

И мене прееска ме нападна една пудлица.Сум бегал 200 метри за да не ме изеде!Многу љути кучиња се тоа пудлиците.

Демијан ти многу контрa против мене почна,зошто ти го навредив кучето а уствари мислев на сите питовидни општо.Не реков само за твоето,далеку пострашни има на изглед,особено ако се црни или тигрести,естетски помило делуваат кафеавите или браон белите.:smir:
На светско ниво може повеке повреди да има од нервозни пудли и пекинезер,незнам некаде имам прочитано за тоа.Но не се толку големи тие повреди.Имам најдено безброј репорти за далеку потрагични напади од голем и злобни кучинја.Кај нив си е генетски заложено да заштитуваат,и една чивава колку и да е смешно лае кога и е загрозена територијата или власникот.Јас секој ден минувам покрај еден двор во кој има ротвајлер,нон стоп си лае,среќа задраден е а и го немам видено пуштен така да шета,значи девојката што го чува е свесна дека колку и да е сигурна во неговиот благ карактер,животно е и може да изреагира на неочекуван начин,тоа ја прави совесен и одговорен сопственик и лјубител.Сопствениците на според вас тие брилијантни раси,треба да ги спазуваат правилата на одгледување,да се потолерантни кон нас лјубителите на малите џуџести раси,кога јас можам да му ставам поводник,може и сопственикот на шарпланинец,доберман,дога,ротвајлер,пит,стат,кангал......во многу земји е и задолжително корпа.Тоа не ја расипува прошетката,дури е и посигурно,многу се нервирам кога ке слушнам ми го згазија кучето,мене куче никогаш нема да се случи да ми згазат зошто знам каде и како да го шетам.2006 АКО СЕ СЕКЌАВАШ ВО ПРИЛЕП ротвајлер си го уби газдата,во весници читам за потешки повреди од страна на пак ке казам поагресивни,кај нив генетски си е заложено тоа,раси.
На крај пак ке се сведе заклучок како и сите што кажале претходно на темата,не е куче за секој,особено не агресивно.Самите одгледувачи треба кога ги продаваат да преценат каде ке одат.Многу од сопствениците на такви раси компензираат некој недостаток на моќ ,па одбираат такво куче.Потенцијална опасност се и уличните,дури и за човекот.Во мојот град веке година дена работи шинтерска служба и се поретки се,скоро и да ги нема.Убаво го реши градоначалникот тој проблем.На ниво на град Ск,колку јас што знам бројката е голема,неколку десетици илјади.Сејат болести,копаат по контејнери,страв,само го прлјаат градот,имало напад и врз лугје повремено.Или шинтерските служби незнаат како да работат или свеста на граќаните што ги хранат и ги потикнуваат да се множат е ниска,незнам.Во многу убави градови ретко ке видиш куче така пуштено,има и казни за тие што ги напуштаат.Tетками зимото беше под стрес од глутница гладни повеке од шарпланински и волчји тип кучиња,рано сабајле кога нема многу движење,срека наишла кола па во неја се прикрила,жива вистина е ,многу пострашно било,ама ај на кратко.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom