- Член од
- 3 мај 2010
- Мислења
- 287
- Поени од реакции
- 236
Јас наредната недела идам за Лондон,па за 2-3 недели ќе ви пишам како е.
Позз
Супер

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Јас наредната недела идам за Лондон,па за 2-3 недели ќе ви пишам како е.
Позз
За привремена работа ( 3 месеца ) мислам дека не бараат такви работи, ни Германија не бара визи , бг пасош и т.н. Али ако си за подолго ќе ти треба
Он: И јас сум ЗА ако има некој информација кажувајтеЈас само имам дознаено дека исто како и во Германија, Америка шо идат студенти , можело да сеа иде и за Англија , али друго ништо незнам
![]()
Не е баш така, јас добивам туристичка виза за фамилијарна посета, има како подгрупи, јас така ги сфаќам. И гарантно писмо ти треба, не мора од некој, мислам дека и резервации од хотел и такви работи ти се еден вид на гарантно писмо.За туристичка виза не треба гарантно писмо, баш напротив. Ако имаш гарантно писмо, голема е веројатноста да не одиш заради туристички причини.Иако, во британската амбасада го споменуваат тоа, баш за да видат дали туристите се стварно туристи.
само за Англија ли прашувате-(ко што е и насловот ) или ...
ако одговорот е ДА, тогаш зошто такво ограничување?????
Ниту една агенција ли не нуди привремена работа за студенти преку лето?
Дури и за Германија е тешко да работиш, ако одиш 3 месеци, како турист. Ти бараат работна виза, каде што одиш кај работодавачот, бидејќи тој прави прекршок ако те вработи без таква. Јас бев Хамбург и неможиш да работиш без виза, во тие 3 месеци. Тешко е. Освен на црно, пр. на нива и некој такви сезонски работи. За Англија имам искуство со близок другар/друштво сите заминаа со бугарски пасош. Работат во перална, еден веќе се снајде на поуба позиција, во осигурителна компанија, така да. Еднаш да појдиш и да можиш да останиш е полесно. Вака е тешко.
Мој совет: Учете факултет или постдипломски студии или phD во некоја од европските земји. Јас на пример, се заинтересирав за PhD во Германија, Хамбург и искрено најуба опција е таа. Ви нудат добри услови, стипендирање од околу 1000 до 1400 евра месечно, со можност за работа од пола работно време од 4 часа, или 90 дена во текот на целата година. Трошоците за живот се околу 450 до 700 евра месечно, со сместување, храна, превоз, облека и секаков вид трошок. Обично се седи во студенски домови, кои се фантастични. Храна си купуваш и сето тоа те чини околу 500 евра, барем за мене. Така да, јас би заминал негде април,мај. Бидејќи тука нема повеќе ништо во Македонија. Ниту работа, ниту пари...