Студентска работа во Англија

• Креатор на темата Креатор на темата Cloaca
  • Време на започнување Време на започнување
Јас наредната недела идам за Лондон,па за 2-3 недели ќе ви пишам како е.
Позз

Супер (y) ако можеш прашај како оди за студентска работа преку лето. Убав помин па се надевам ќе се вратиш со корисно инфо :)

За привремена работа ( 3 месеца ) мислам дека не бараат такви работи, ни Германија не бара визи , бг пасош и т.н. Али ако си за подолго ќе ти треба :)

Он: И јас сум ЗА ако има некој информација кажувајте :) Јас само имам дознаено дека исто како и во Германија, Америка шо идат студенти , можело да сеа иде и за Англија , али друго ништо незнам :(

Порано,за Англија,најчесто оделе студенти на земјоделски и тоа почесто во Шкотска.
Е откако ја фатиле таа која го организирала со некои нелегални пари,тоа нешто било демек завршено.
Ама овоа се рекла казала муабети.

Најубаво е кој ги знае, да ги пише овде линковите од фирмите кои соработуваат со странство и нудат work&travel, еве пример јас сум од Куманово, и тука нема ниедна агенција, а скопските не ги знам па ич. Така да, ќе ми дојде од голема помош, затоа што планирам да идам странство летово.
Иначе, може темава да се спои со веќе постоечка ако има, или нека се отвори нова тема, work&travel за студенти, и таму секој да разменува искуство, мислење и така натаму. Ова е мој предлог, немора да се уважи.

За туристичка виза не треба гарантно писмо, баш напротив. Ако имаш гарантно писмо, голема е веројатноста да не одиш заради туристички причини. :D Иако, во британската амбасада го споменуваат тоа, баш за да видат дали туристите се стварно туристи.
Не е баш така, јас добивам туристичка виза за фамилијарна посета, има како подгрупи, јас така ги сфаќам. И гарантно писмо ти треба, не мора од некој, мислам дека и резервации од хотел и такви работи ти се еден вид на гарантно писмо.

:facepalm: По ефтино че те фане бугарски пасош да си извадиш и ич да не се пниш со нервози. :icon_lol:

само за Англија ли прашувате-(ко што е и насловот ) или ...:unsure:
ако одговорот е ДА, тогаш зошто такво ограничување?????

само за Англија ли прашувате-(ко што е и насловот ) или ...:unsure:
ако одговорот е ДА, тогаш зошто такво ограничување?????

Да ме интересира за Англија, ни мене не ми е јасно ова со ограничувањата :) ама се надевам цевитаерк ќе ни донеси нешто корисно од таму.

Ова може сезонски или само моментално важи понудата?

Ниту една агенција ли не нуди привремена работа за студенти преку лето?

Другар на враќање од америка кога слетале во лондон имале пауза измеѓу летови 9 саати и не ги пуштила од аеродром да искочат ни на цигара и таа што работела таму ја молеле едно 2 саати дека ке "умреле" за цигара и на крај се исплатело молењето па им дале дневна виза ЕДВАЈ :pos:

Дури и за Германија е тешко да работиш, ако одиш 3 месеци, како турист. Ти бараат работна виза, каде што одиш кај работодавачот, бидејќи тој прави прекршок ако те вработи без таква. Јас бев Хамбург и неможиш да работиш без виза, во тие 3 месеци. Тешко е. Освен на црно, пр. на нива и некој такви сезонски работи. За Англија имам искуство со близок другар/друштво сите заминаа со бугарски пасош. Работат во перална, еден веќе се снајде на поуба позиција, во осигурителна компанија, така да. Еднаш да појдиш и да можиш да останиш е полесно. Вака е тешко.

Мој совет: Учете факултет или постдипломски студии или phD во некоја од европските земји. Јас на пример, се заинтересирав за PhD во Германија, Хамбург и искрено најуба опција е таа. Ви нудат добри услови, стипендирање од околу 1000 до 1400 евра месечно, со можност за работа од пола работно време од 4 часа, или 90 дена во текот на целата година. Трошоците за живот се околу 450 до 700 евра месечно, со сместување, храна, превоз, облека и секаков вид трошок. Обично се седи во студенски домови, кои се фантастични. Храна си купуваш и сето тоа те чини околу 500 евра, барем за мене. Така да, јас би заминал негде април,мај. Бидејќи тука нема повеќе ништо во Македонија. Ниту работа, ниту пари...

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh
Дури и за Германија е тешко да работиш, ако одиш 3 месеци, како турист. Ти бараат работна виза, каде што одиш кај работодавачот, бидејќи тој прави прекршок ако те вработи без таква. Јас бев Хамбург и неможиш да работиш без виза, во тие 3 месеци. Тешко е. Освен на црно, пр. на нива и некој такви сезонски работи. За Англија имам искуство со близок другар/друштво сите заминаа со бугарски пасош. Работат во перална, еден веќе се снајде на поуба позиција, во осигурителна компанија, така да. Еднаш да појдиш и да можиш да останиш е полесно. Вака е тешко.

Мој совет: Учете факултет или постдипломски студии или phD во некоја од европските земји. Јас на пример, се заинтересирав за PhD во Германија, Хамбург и искрено најуба опција е таа. Ви нудат добри услови, стипендирање од околу 1000 до 1400 евра месечно, со можност за работа од пола работно време од 4 часа, или 90 дена во текот на целата година. Трошоците за живот се околу 450 до 700 евра месечно, со сместување, храна, превоз, облека и секаков вид трошок. Обично се седи во студенски домови, кои се фантастични. Храна си купуваш и сето тоа те чини околу 500 евра, барем за мене. Така да, јас би заминал негде април,мај. Бидејќи тука нема повеќе ништо во Македонија. Ниту работа, ниту пари...

Моментално во потрага на мастер низ ЕУ. Еразмус веќе аплициран (помножено со 4, на 4 програми)...има низ Европа стипендии, само потешко е да се најдат. :) Мене Шведска ми се свиѓа, ама јбг, 100 евра само за да аплицираш + документи по пошта (овие од Македонски пошта оган да ги изгори...оф, ги изгоре веќе еднаш...не ни праќам преку нив)...+ да аплицираш накнадно за стипендија и после нит стискање палце ми се чини дека нема да помогне. Надежта последна умира. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom