Струмички карневал

• Креатор на темата Креатор на темата еци^^^
  • Време на започнување Време на започнување
Стварно супер беше карневалот... многу убо си поминав ... другата година обавезно одам пак.

Aaaaaaaaaaaaaaa jas samo so se vrativ od sr :) si pominav mn najnajnajubavo, pijano, istrevirizirano :)) bev tri dena (od pon) i ne mi se vrakase :( pa dobro be luge...kako moze da e tolku veselo?! prvata vecer (u pon) pievme pivce so drugarka u park (furavme skopska sema i se cudevme kako moze da bide tolku cisto, za razlika od nasiot park) pa bevme na striptiz u Selekt:) hah interesno bese zaso 80% od lugeto bea mazi i znaes kako e...siris novi poznanstva:) ne mislevme da iskacame zaso bevme izmoreni ama...KE SE KAEVME:) zaglavivme do 4 koa ne izbrkaa edni albanci/Albanci/turci (neznam so bea) so nerazbirliv angliski akcent:) vtorata vecer...prvo preku den sledese kafe u selekt, a vecerta prvo u 19ka, u parkceto neso fish a u pa u selekt:))) imase PREMN guzva ali sreka so imavme masi rezervirano:))) koa ni skisna od toa tehno sranje iskocivme i produzivme da pieme na Fuck You (i furavme stil na skopsko ARM) :))) ZIMI SE KE SE VRATAM NEKOJ SLEDEN VIKEND:)))

Aaaaaaaaaaaaaaa jas samo so se vrativ od sr :) si pominav mn najnajnajubavo, pijano, istrevirizirano :)) bev tri dena (od pon) i ne mi se vrakase :( pa dobro be luge...kako moze da e tolku veselo?! prvata vecer (u pon) pievme pivce so drugarka u park (furavme skopska sema i se cudevme kako moze da bide tolku cisto, za razlika od nasiot park) pa bevme na striptiz u Selekt:) hah interesno bese zaso 80% od lugeto bea mazi i znaes kako e...siris novi poznanstva:) ne mislevme da iskacame zaso bevme izmoreni ama...KE SE KAEVME:) zaglavivme do 4 koa ne izbrkaa edni albanci/Albanci/turci (neznam so bea) so nerazbirliv angliski akcent:) vtorata vecer...prvo preku den sledese kafe u selekt, a vecerta prvo u 19ka, u parkceto neso fish a u pa u selekt:))) imase PREMN guzva ali sreka so imavme masi rezervirano:))) koa ni skisna od toa tehno sranje iskocivme i produzivme da pieme na Fuck You (i furavme stil na skopsko ARM) :))) ZIMI SE KE SE VRATAM NEKOJ SLEDEN VIKEND:)))

А од каде ве избркаа тие Албанците ?

Да ги извадиме и негативните работи од карневалот...

13 кражби ( накит, пари, коли ).
19 сообракајни несреќи, за среќа немало мртви.
26 луѓе повредени во тепачки...

Мислам дека минатата година беше полошо, имаше повеќе калакурници.

ај јас да ви презентирам нешто како за почеток :)
dsc00027cn0.jpg

Аиии стоиш до мојата куќа до авто пералната и сликаш.. ееј си ја познав улицата :vozbud:

Едно од најатрактивните случувања во културниот живот во Македонија е редовното одржување на Струмичкиот карневал, со кој 1995 г. градот Струмица стана член на фамилијата на FECC-Здружение на еврепските карневалски градови
Овој пагански обичај, кој своите корени ги влече далеку во минатото, секоја година за време на христијанскиот празник Тримери(првите три дена од празникот Прочка, односно првите три најстроги посни денови од големите Велигденски пости), како една убава традиција привлекува луѓе од сите краишта на Македонија, но и пошироко. Евлија Челебија во 1670 година, патувајќи низ македонија, за Струмица забележал:
„Дојдов во еден град расположен во полите на еден висок баир и видов како таа ноќ маскирани луѓе претрчуваа од куќа до куќа, низ смеа, писок и песна”

Во тие три дена, цела Струмица живее со карневалот. Градот е жив, активен и отворен да ги прими сите посетители и љубопитни луѓе заинтересирани за овој тип на ритуално изразување. Отсекаде надоаѓа врева, се појавуваат зооморфни и антропоморфни маски, се слушаат песни коишто на симболичен начин сакаат да ги уплашат и истерат лошите сили. Се смета дека карневалот во основа претставува пародија на свадба, во која се задолжителни маските на младоженецот и невестата, циганот и циганката со бебе, момчето со голем фалус, маските со изразени еротски мотиви, што во суштина се сведува на напор за обезбедување на плодност, берикет и една сеопшта благосостојба.
Од друга страна пак, надвор од традициите, ѕвездениот град таа вечер сјае како никоја друга! Се постигнува кулминација во поглед на: гужвата, гласната музика и расположените лица во центарот на нашиот град...вреди да се посети Струмица таа вечер.

Оваа година, Струмичкиот карневал ќе се одржи на 7-ми Март! Ги очекува сите кајгаџии да ни бидат гости таа вечер!!

(изменето од Acid, фала за поправениот текст Carlito Brigante)
Ова го имав за состав на англиски:vozbud::vozbud::vozbud::vozbud:

И јас ќе си пишам на струмички ;)
Ама шо си поминах убаво, мх мх мх... :vozbud:

Од поворката ни П не бидех. Се наместих уште од старто у екстрим и изгнијах там цела вечер (нормално со иди ми дојди ми од време на време). Стварно ми се ареса, супер атмосфера, весели човеци, мерак. Мака ми е само шо ептен касно си дојдех дома чера па немаах време да се маскирам, ојдех така непоткован. Пу, беља.

Ениуеј, нека си пукнат од мака тие шо не дојдеа.

p1010017cw4.jpg

p1010016ho5.jpg

Eве нешто од предкарневалското спремање кај мене дома. Секоја година морам да кажам оти ного време и нерви отепуваме јас и другарките у спремане, таа година идејата мош и не ни беше оригинална, затва шо имаше ного пиратки, ама, да не бидам нарцис, ние бееме најпогодени. Мислам, не ги ставих сликите за да се напуне темата со дудлање, само да кажам оти најубавата традиција шо га имаме у Струмица, е спремањето на маските за карневалската журка.
А журката беше феноменална. Не видех ни мал дел од карневалската поворка, од причина шо веќе у 7 ипол почнааме со журкањето, се до 4 вечерта,ко немаах веќе ни сили, а ни пари морам да признаам, за да продолжам. Ама, поубаво не сум се изнаиграјала, од минатите карневали. Некој погоре спомена оти му здосадило од техно, епа тва е и суштината на карневалот кај нас.

Градо беше полн, најполн десега, а доказ за тва е шо и до 4 сабајле имаше народ. Таа година, и понудата на диџеи беше супер, јас бех на журката на Никифор и после на Chris Lawyer у Мафмаф, супер супер супер.

Се гледаме догодина:vozbud:

таму бев на загревање, групно пеење(кога друг пат можеш да пееш на цел глас на сред центар:vozbud: )
и се вратив после кога се изморив од играње

p1010017cw4.jpg

p1010016ho5.jpg

Eве нешто од предкарневалското спремање кај мене дома. Секоја година морам да кажам оти ного време и нерви отепуваме јас и другарките у спремане, таа година идејата мош и не ни беше оригинална, затва шо имаше ного пиратки, ама, да не бидам нарцис, ние бееме најпогодени. Мислам, не ги ставих сликите за да се напуне темата со дудлање, само да кажам оти најубавата традиција шо га имаме у Струмица, е спремањето на маските за карневалската журка.
А журката беше феноменална. Не видех ни мал дел од карневалската поворка, од причина шо веќе у 7 ипол почнааме со журкањето, се до 4 вечерта,ко немаах веќе ни сили, а ни пари морам да признаам, за да продолжам. Ама, поубаво не сум се изнаиграјала, од минатите карневали. Некој погоре спомена оти му здосадило од техно, епа тва е и суштината на карневалот кај нас.

Градо беше полн, најполн десега, а доказ за тва е шо и до 4 сабајле имаше народ. Таа година, и понудата на диџеи беше супер, јас бех на журката на Никифор и после на Chris Lawyer у Мафмаф, супер супер супер.

Се гледаме догодина:vozbud:
Е ова ми се допаѓа веќе :vozbud:

Одисејата почна уште во Скопје, пеење, глупости зафркавање во автобус... Во Струмица кога стигнавме во паркот коа бевмме огнометот го фативме (леле паркооот :vozbud: ) Итавме накај центар, по пат маскирани весели луѓе... Се изнасмеав но и се восхитував на многу маски :pipi: Се чуствуваше бе некоја позитивна енергија, сите распеани разиграни насмеани... Колку убава глетка :)
Ја среќа си фатив местенце на фонтаната се качив иначе ништо немаше да видам од карнваласката парада... Леле шишинњата беа крај еј :vozbud: како играа:pos2:
Али ја нема да бидам ја во последно време ако не ми се деси нешто... Така да после тоа изнервирана ми падна расположење и многу ми е криво што не ја завршив вечерта како што ја почнав-толку весело и хиперактивно... :Ѕ
Во секој случај ПРЕКРАСНО беше, Струмица убав град :pipi: Догодина се надевам се по организирано ќе ми биде па уште поубаво ќе си поминам :)

Ja staviv nekolku sliki u galerijata tamu videte :)

Интересно беше иако стигнавме у 19 саат таму,па куќата ограбена и следен катанец па моравме да го сечеме (на другарот вујко му го стаил)...
Струмица беше фул,секакви маски имаше,ама приметив многу шмекери кои се дотерале и на крај земале она Робин маската колку цури да бркаат :pos:
Тоа цајканите ви се комедии,седат на метар од мене и слушам :
Абе оние двајцана онде наши се,или маскирани? (мислеа на цајканите од другата страна) :pos:
После пола друштво си отиде,ја со другарот останавме да фотографираме,пошто немавме резервирано и немаше место нигде...И така едно десет пути си праевме нагоре-надоле по стрмните улички и на крај у куќата на духовите.
Вечерта само со ќебе,смрзнав,ненаспан целиот сабајле идеме да видиме штета од карневалот,кога све чисто!!!
Немогуче човече у Скопје после обичен ден не е така :(

Па го видовме вашиот градоначалник идеше да сади,па глеавме други скопјани како ви ја снимаат анимацијата на човечето на семафорите (неаме кај нас така),па отидовме со Гардијан до крстот прво,па после до оние самоилови кули или како и да се викаа,и све тоа за саат време,цркавме,среќа што имавме ѕверски автобус од рулетурс па одморивме у него...

И така сеа пак сум у Скопје

Ја среќа си фатив местенце на фонтаната се качив иначе ништо немаше да видам од карнваласката парада... Леле шишинњата беа крај еј :vozbud: како играа:pos2:

Што нема да играат две кила коњак испивме додека стасавме до финишот:pos: Не ме позна нели која сум,ја бех коловоџа :pos:и да се исфалам,второ место сме.Пред финишот се распаднаа пола маски,по патот фалеа шишиња,шофери,луѓето не гледаа зачудени,се прашуваа која порака ја пренесуваме на децата.Со еден збор лудница беше на парадата.После се збодевме во Шабан,таму локал патриоти,две пејачки и две голи танчерки и ние на маса де:)Значи од турбо фолк манија отидовме право во новиот клуб на транс забава,преубава журка,сите играа,една од најубавите вечери во мојот живот.Потоа во раните утрински часови,заминавме во некој кафиќ,тој не го запамтив како се викаше,со исто убава музика.После на еден сендвич,исушен,со живи компири,лепче од лани,кисел кечап и мајонез,со цена 100 денара:).Бетер од охриѓани сте струмичани,бетер.Ако има кај вас туристи до гола кожа ќе ги одерете.Струмичани многу добри домаќини,особено струмичанките,дарежливи момички:pos:
А ти мало што не се пријави за одење,ќе частиш две кафиња за казна!

Фуере на карневалот во Струмица

fuere%20golema.jpg

Европратеникот Ерван Фуере беше главна ѕвезда на карневалот во Струмица.

Се журкаше во ноќниот клуб „Селект“. Маскираните гости го сликаа со мобилните телефони и сакаа да се запознаат со човекот кој редовно ги прати сите журки во Скопје и во другите градови низ Македонија.

Фуере пиеше пиво од нога и цела вечер играше на техно музика. Убавите струмичанки му правеа друштво и вртеа со куковите и задниците околу него.
повеќе
=D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom