Струмица

се е ок ама ка ке чуум некој да вика ЈАЛЕ МЕ ми иде да се удавам у фонтаанта на центаро хахаха

се е ок ама ка ке чуум некој да вика ЈАЛЕ МЕ ми иде да се удавам у фонтаанта на центаро хахаха

плитка ти е за да се удаваш:pos2: :pos2:

а маабето за ЈАЛЕ МЕ така се говоре само у Куклиш и Бориево

п.с Запамти ја таа информација:smir:

:) Greska si izgleda. Nema veza GRAD, SELO. Ziveem u grado a 50% od naselenito so go znam vikat ,,m'',, . So znaci tva , oti polviinte i poveke se imigranti od seelta u grado ;) . (znaci nejkam da me sfatat pogresno selaanto,i site drugi... )
Primer jas vikam ,,patata,, a site vikat ,,kompir,, . (a se govore oti tii so vikale ,,patati,, se stari grazdane) :motor:

Точно! Потпишувам со две раце!
Иначе, ак не сте знајале, огромна миграција село - град имало у `60-те години и после тава до `80-те, коо са отварале гулемите фабрики у градо, и немало доволно работници.
Арно ама, на тај начин, заебале работта, утепале сеелта, а коо пропадна договорната економија, и фабриките сосе нее, устанаа невработени ного човеци.

А шо има веза кој как гуворе а?Струмичките села са доста развиини за села и ного струмичане пучнаа да бегат ут градо и да одат у сеелта да си градат куќи.Не гледам разлика ут граждане и селане...гледам разлика у некултурни и културни човеци,а такви ги има насегде!
Дали е м`` или муу апат и штипат насегде исто:pos:

плитка ти е за да се удаваш:pos2: :pos2:

а маабето за ЈАЛЕ МЕ така се говоре само у Куклиш и Бориево

п.с Запамти ја таа информација:smir:
тоа куклиш ме потсети....
многу се смеам кога слушам некој од куклиш како збори
Ќе одеме на Св. Илииииии
Тва детто тама спииии
Да ти се мочум у фацата
:pos2::pos2::pos2::pos2:

тоа куклиш ме потсети....
многу се смеам кога слушам некој од куклиш како збори
Ќе одеме на Св. Илииииии
Тва детто тама спииии
Да ти се мочум у фацата
:pos2::pos2::pos2::pos2:
Hmmm..Tka si govorame i nii..Ke odame na Sv.Ilii..Tva detto tama spii...Samo ne vikame da ti se mo4Um,tuku da ti se mo4Am...Ne samo Kuklis (Ina4e od Strumica sum)..
Pozzzzz:baeh:

:pos2: Сега ме потсети у класот имам повеќе од село и професоро на една га питува дека ти е тетратката? таа вика: јале ми а :pos2:

Hmmm..Tka si govorame i nii..Ke odame na Sv.Ilii..Tva detto tama spii...Samo ne vikame da ti se mo4Um,tuku da ti se mo4Am...Ne samo Kuklis (Ina4e od Strumica sum)..
Pozzzzz:baeh:
шознам...во мојот клас има две од куклиш, и така зборуваат...и се разбира, ја се смеам ко ментален
изглеа тие се некои посебни случаи:toe:
абе шо го знам дијалектот, не сум од ср:)

хахаха...абе ооооооооди бе
шо ми расправаа...на некоо момичка и кажала професорката да ги каже личните заменки и она почнала...јас,ти, тој/таа/тоа НИЈА ВИЈА ТИЈА :) :) :)

хахаха...абе ооооооооди бе
шо ми расправаа...на некоо момичка и кажала професорката да ги каже личните заменки и она почнала...јас,ти, тој/таа/тоа НИЈА ВИЈА ТИЈА :) :) :)

mysmilie_1894.gif
mysmilie_1894.gif

Сега како ме потсети за тоа сум се смеел како луд. Едно девојче од мојата стаја
mysmilie_1894.gif
mysmilie_1894.gif

Имавме час по англиски и нешто таму дискутираа незнам што...изгледа беше за кој бил побогат од тој или не знам што...глупости.
И професорката вика....Кои сме ние ?
И таа од последната клупа как га дрмнува.....НЈИАА СМЕ СИ НЈИА.
mysmilie_1894.gif
mysmilie_1894.gif
mysmilie_1894.gif
mysmilie_1894.gif

A да дојдам Струмица еден викенд, има ли кој да ме дружи :)

Исто така имам приметено, кај поголемиот дел од дечките и типките од село да викат:
1* ЗАШТО - у градо вообичаено се вика: оти и зашо
2* „ТОЈ“ - многу често се употребува накај Ново Село, там тие села на пр: ТОЈ СТОЛОТ; ТОЈ ДНЕВНИКОТ; ТОЈ ....
3* Исто така накај н.с има и нешто како : РакАта, ГлАвата, (тие шо се големине А се акцентирани):)
А ного се смеам некој коо ќе каже:
- Ај ел УС мене...
-(или читам там шо има смс на тв:tv:) тај и тај ИМ го честита РОЃЕНДЕНО на Ана...
има уште мнооооогу мнооогу само моментално не можам да се сетам...позз :) :pos2:

неможам и јас да се сетам на сите ...знам само оти накај Ново Село се говоре ного глупо (удили ,били,правили) ...

Ехее, ајде доста со дијалектите, има посебна тема за тва.

Ајде јас отварам тука ново прашање? Как ви се аресе претпразничната атмосфера у Струмица. Сега за сега, само чарпијата е украсена, ама тие денови гледам почнува да се работе и на центаро. Чаршијата е прекрасна, да ти е мерак да се шеташ навечер, нели? Едвај чекам да видам какво ќе е на центаро, кажуват оти ќе било оште поубаво.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom