Струмица

Логикс

Gooner
Член од
17 септември 2007
Мислења
7.358
Поени од реакции
2.290
E nema vrska:) xa xa mnogu voda se trosi:) Ta u strumica si... zemjodelie, nivi, gradini, farmi ....

p.s fontanata ne trosi.. Ja polnat ednas ... Sistemot ja kruzi vodata... Sistemot ne ja isfrla vodata;) Abe kako i da e.. Investicii za gradot... E sega da vidam dali do palmite ke palat ogin preku zimata :kesa:
Тии палми издржуват до -20 степени.така да нема потреба од огин:):):smir:

Janev

2.856
Поени од реакции
58
абе шо се замарате толко.. си мислаш ти ке ги платаш сметките

еци^^^

Walking the line of nature's palm
Член од
9 декември 2005
Мислења
2.945
Поени од реакции
58
Мислам оти ако иницијативата не се исплаќа, нема да биде превземена. Значи, убавиот изглед, донесува гости од страна, други инвеститори, па атрактивнио трговски центар у центаро на градо доведува до развивање на пазарната економија. Струмица и досега беше место дек шо идаа да пааруват човеци дури и од западна Македонија, а камоли па сега од ко ќе се отворе трговскио и од ко се смени лико на центаро на градо, ќе има амбиции и од страна на бизнисите и од страна на побарувачката, не за друго, ами заради поволната локација, мултифункционалноста итн итн..

Значи арно кажа Јанев, не му се секирајте ного, се ќе се среде, јас сум оптимист, затва шо ем ќе се зголема брано на странски државјани шо купуват тука(на пример се повеќе Грци има у сабота, нели примеќате, а после некоо време ќе има не само у сабота, туку тука ќе идат и на ручок, вечера), значи ќе се зголеме девизнио прилив, после ќе почнат да се привлекуват човеци и од туристичи аспект, оти знаате колко ного историски споменици, манастири имаме, и бла бла би можела оште ного да набројувам, така да мислам оти за исплатливоста на проекто не треба да се дискутира. Камоли сите градови да се развиваа на тај начин, на пример едно Кратово дек шо има толко ного да се виде а толко малко направено. И така, ми се аресе дискусијата на таа тема.

Член од
4 декември 2007
Мислења
515
Поени од реакции
22
Ок бре луѓе, инаку на почетокот на темата сретнав некои „закачки“ за дијалектот.... :tapp: Демек во Струмица се зборело бугарски ( бргарски ) .. ццц .. нема врска во Струмица се зборува чисто македонски, само малку побрзо , и поради брзината не се слушаат некои букви... пр:
одиме - оооме
јадеме- јааме
мува- м```
гледам- глеем
И.Т.Н :)

Г

Грејвдигер

Гостин
Ок бре луѓе, инаку на почетокот на темата сретнав некои „закачки“ за дијалектот.... :tapp: Демек во Струмица се зборело бугарски ( бргарски ) .. ццц .. нема врска во Струмица се зборува чисто македонски, само малку побрзо , и поради брзината не се слушаат некои букви... пр:
одиме - оооме
јадеме- јааме
мува- м```
гледам- глеем
а така убаво им кажа :)

е*ам - ееем :pos2::pos2:

еци^^^

Walking the line of nature's palm
Член од
9 декември 2005
Мислења
2.945
Поени од реакции
58

Дел од денешното расположение у центаро на градо, иначе ного беше тмурно и затва се некак мрачни сликите, ми текна на пато кон дома да ги сликам, специјално за Наташа.

KINDER

Манчестеристратор
Член од
28 јануари 2007
Мислења
2.434
Поени од реакции
45
алал ти ајвер....и така ме мрзаше мене....:)

USB

Unforgiven
Член од
11 мај 2007
Мислења
241
Поени од реакции
0
одиме - оооме
јадеме- јааме
мува- м```
гледам- глеем
U rpavo si ,,ekler,, ... I jas sum od Strumica... Se me arese ama tava ,,m''',, ne mozam da go podnesam taj zbor !!!

Najnogo ja vikat ,, m'''',,
A eden moj drugar vikase ,,muja,, hahahah
Jas vikam ,,muuu,, :helou:

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Струмички „муу“ са вика.
„м``“ по сеелта!

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Струмички „муу“ са вика.
„м``“ по сеелта!
Јас никак не ги викам они сами си идат(стара фора):blaa:
Иначе и јас сам уд село другарче ама викам муу,а у множина муј:star::pos:

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Јас никак не ги викам они сами си идат(стара фора):blaa:
Иначе и јас сам уд село другарче ама викам муу,а у множина муј:star::pos:
Другарче, ој у Баница на пример...Саа не ми текнува точно на друго место, Бориево на пр...
Ти са броош ут градо мисљам...споони сме нели?:kghdf:

Ајверсон

Confessions*
Член од
4 август 2007
Мислења
3.116
Поени од реакции
5
Абе зависи. .. у некој села не се ни примејќе. .. говорат исто как нас струмичаанто. .. има некој ај да не кажам попланински села.. . кај них е малце изменан дијалекто. ..инче па се разбираме нели :)

USB

Unforgiven
Член од
11 мај 2007
Мислења
241
Поени од реакции
0
Струмички „муу“ са вика.
„м``“ по сеелта!
:) Greska si izgleda. Nema veza GRAD, SELO. Ziveem u grado a 50% od naselenito so go znam vikat ,,m'',, . So znaci tva , oti polviinte i poveke se imigranti od seelta u grado ;) . (znaci nejkam da me sfatat pogresno selaanto,i site drugi... )
Primer jas vikam ,,patata,, a site vikat ,,kompir,, . (a se govore oti tii so vikale ,,patati,, se stari grazdane) :motor:

Kajgana Shop

На врв Bottom