Стиснат или трошаџија, што е подобро?

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување

Што е подобро?

• Вкупно гласачи
    83
А немам оти неможам да поднесам некој на маса во кафана да ми нарача само пиво. Со изговор јаден сум и тоа се повторува на секое седнување. Или на плажа не сум жеден (6 саати на сонце, 10 дена на одмор). Така морници ме лазат веднаш низ телово од такви ситуации. Јас знам едно само кога имаш седни, кога немаш ич не седнувај на маса или не оди никаде.

Така е леандрушке! (y)
Ке р`нгаш цела година, и после ќе се мислиш бифтекот колку бил? Абе ајде...
Сеа брат ми бил со еден пријател до Тоскана на 2-3 дена... и овај го прашал "Абе, Тост кај имат овде?" :facepalm:

Така е леандрушке! (y)
Ке р`нгаш цела година, и после ќе се мислиш бифтекот колку бил? Абе ајде...
Сеа брат ми бил со еден пријател до Тоскана на 2-3 дена... и овај го прашал "Абе, Тост кај имат овде?" :facepalm:
А шо се заакал до Тоскана :facepalm:

Кога студиравме во Охрид во ретки вечери кога ќе седневме во кафана во менито гледавме од десна страна само и кога ќе ти се бендиса цената гледаш шо јадење е. Денес кога ќе седнеме истата екипа секогаш се смееме на тие денови и ни остана заебанција, не гледај од десна страна опушти се :)

Ако ги стегам парите и чувам еден ден глувците ќе ги изгризат. Ем државата во зијан ем јас. :D

Не заебанцијата настрана, правилно ги распределувам парите на сите мои потреби. Некогаш луксузирам, некогаш со "посиромашен" квалитет на услуги и производи користам.
Доколку имам потреба, односно ме прави задоволен одредена работа зошто да не ја купам, а истовремено да ги чувам парите? Уште полошо е психички да се тепам самиот себе, од една страна да го посакувам нештото, а од друга да не ми се даваат пари... :confused:

Ајде да не штедат од кафеани, одмори, ама од бензин не ли треба да се штеди?
Некои без потреба цел ден се возат со скутери кои родителите им ги купиле на кредит и не сакаат да се возат со автобус.
Месечно трошат по 100 евра за бензин. За цела година непотребно фрлени 1200 евра, а тоа е еден убав одмор, нова година во Париз и три пати во неделата убава вечера во кафеана. :icon_lol:

А таквите фраери кога дојде време за одмор викаат еј ти бе многу богат ние немаме пари за одмор во Хвар ќе одиме во Паралија. Ќе платиме само апартман и од дома ќе носиме јадење. Ебати одморот. :D

Еднаш се живее така вика и еден другар. Он платата за пет дена ја троши а зема 300 евра, си купува се што ќе види и после со 10 ден се шета ( а некогаш ни тие ги нема). Од него не смееме да идеме во кафеана, на шетање, итн.
Еднаш се шетав со детето во парк и си купив сок и сладолед и мораше и на другарот. :pos:

Не ми е јасно како на некои не им е срам така да немаат нешто заштедено и се да потрошат?
Пример ако нешто случајно испадне да решите да идете некаде со другари, а вие да немате пари и ќе си останете дома. Или како куче ќе трчате по нив и ќе ги гледате како они јадат и пијат. Значи не бива и да си трошаџија. :icon_lol:

Не се сите луѓе исти, немаат сите луѓе исти афинитети ...
Некој повеќе ужива на кафански начин на живот, сака да јаде и пие по кафани и ресторанти, некој сака па ептен да шета по цел свет неколку пати годишно, некој по модата е, некој по спортот, некој по ноќниот живот(дискотеки/журки...), некој по технологијата е, некој инвестира во имот(недвижнини), некој е по автомобилите, некој вишокот пари т.е. заштеденото го реди по банки, некој дома под перница, некој е женкар, некој има мерак по коцка, по алкохол и.т.н. и.т.н. милион варијанти на типови на луѓе постојат !
П.С. Човек што не е женет и сеуште живее со родителите може ако сака да заштеди и од помала плата, ако сака да заштеди, во спротивно човек со фамилија(дете/деца) денеска многу тешко да стави нешто настрана освен ако нема некои повисоки приходи од просечните и ако работат повеќе лица во домот !
Како и да е секој си знае и си има право да си прави што си сака со своите пари но сепак колку чергата толку и нозете и секако во зависност од афинитетите секој човек си има различни афинитети кон различни нешта !

Стиснат,но не и циција.Ако ни е најбитна иднината на нашите деца,ќе треба да им обезбедиме и образование,потоа да им направиме и свадби и секако ако можеме да им одезбедиме кров над главата.Ако трошиме без контрола или бидеме трошаџии како сето тоа ќе го постигнеме?,барем јас така размислувам.Но спомнав стиснат ,но не и циција,секако ако имам нешто плус ќе дадам ако не ништо,голем број семејства во светот,па и во македонија едвај успеваат да спојат крај со крај,едвај успеваат да заштедат нешто,но секако секој има право парите заработени со својата пот како сака да ги потроши.И за крај ако моите деца бидат среќни и јас ќе бидам среќен,а среќата не е во парите туку парите се дел од среќата.

Сега на мода е да си трошаџија.
За леб и да немаш скапи наочари мора да се има.

Од друга страна стиснатите пак колку и да имаат џабе им е.

Така што најдоброто е веројатно на средина, според можностите.

А немам оти неможам да поднесам некој на маса во кафана да ми нарача само пиво. Со изговор јаден сум и тоа се повторува на секое седнување. Или на плажа не сум жеден (6 саати на сонце, 10 дена на одмор). Така морници ме лазат веднаш низ телово од такви ситуации. Јас знам едно само кога имаш седни, кога немаш ич не седнувај на маса или не оди никаде.

Може и полошо, да седне, да се најаде/напие, и после демек го заборавил новчаникот :D

Најдобро е да трошиш според потребите....не многу да се расфлаш со пари, но не да бидеш стиснат и да не се напиеш едно пиво.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom